Pierogi, pierogi, kto ich nie lubi. Dziś mam przepis na pierogi z serem i borówkami. Ciasto jest mięciutkie i fajnie się z nim pracuje. A farsz dodajemy jaki nam się wymarzy. Dziś pierogi na słodko a niebawem przepis na ruskie ale z prażoną cebulką. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSkładniki: na ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju 1 szczypta soli farsz: 1 szklanka zielonej soczewicy 300 g pieczarek 1 cebula sól i pieprz do smaku Przygotowanie: ciasto: Do mąki dodajemy gorącą wodę (może być wrząca) oraz szczyptę soli i łyżkę oleju. Mieszamy najpierw łyżką aby się nie poparzyć, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być(...)kostkę i podsmażamy na patelni. Ugotowaną soczewicę i podsmażone pieczarki miksujemy blenderem, a następnie doprawiamy trochę sola i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy cienko wycinamy kółka na środku każdego układamy kulkę z soczewicowego farszu i zawijamy sklejając brzegi pieroga. Gotujemy. Pierogi można podawać gotowane lub przed podaniem podsmażone na rumiany kolor (takie lubię najbardziej
Bon appetit mon amiePierogi to najbardziej rodzinne danie, jakie istnieje. Zawsze wszyscy domownicy zaangażowani są w ich przygotowywanie. Ja wałkuje ciasto, babcia z mamą sklejają pierogi, a tata podjada i ocenia czy potrzeba więcej soli, czy pieprzu. Najlepsze pierogi robiła moja babcia. Zazwyczaj proces lepienia pierogów trwał kilka dni. Ja wraz z kuzynkami podjadłam różnego rodzaju farsze, biegając
wegetalerześciereczką tak, żeby nie obsychało. Każdy kawałek ciasta formujemy w dłoniach w kulkę i mocno ją rozpłaszczamy. Na środek placka kładziemy po łyżce jagodowego nadzienia i zlepiamy ciasto dokładnie tak, jak pierogi. Formujemy wrzecionowate bułki i układamy je na blasze do pieczenia, łączeniem do dołu, w odstępach – jeszcze urosną. Zostawiamy przygotowane bułki pod folią spożywczą lub ściereczką, aż podwoją(...)chlebaku lub zawinięte w lniane ścierki, smaczne są i na drugi, i na trzeci dzień. Ale szczerze wątpię w to, żeby na trzeci dzień coś Wam zostało ;) SKŁADNIKI ciasta na 12 bułek 550-600g mąki pszennej, 500 lub 550 2 opakowania drożdży instant (14-15g) 250ml mleka 50g masła 2 jajka M albo 1 jajko
Karo in the Kitchenoczywiście jedzenie, więc do sedna. Menu prezentuje się następująco: Zupa krem z zielonych warzyw, ser bursztyn, tosty melba z czosnkiem, olej rzepakowy Pierogi z kaczką, sos z wędzonych śliwek, ananas, kolendra, chili Zapiekana mozzarella, burak, ciasto francuskie, orzechy, pomidorki koktajlowe, rukola Zapiekane gruszki, karmelowy sos, kruszonka, sorbet cytrynowy Powitani zostaliśmy amuse-bouche w postaci musu z jabłka – bardzo(...)kaczką smaczne, chociaż farsz był trochę za suchy. Dodatki ciekawe, zwłaszcza ananas z chili był bardzo przyjemnym. Niestety całe danie jest dość ciężkie przez to, że pierogi są obsmażone. Zapiekana mozzarella z ciastem francuskim trochę nas zaskoczyła, Wojtkowi smakowało, chociaż w jego opinii przydałby się do niej jakiś sos. Według mnie propozycja była niestety mało interesująca, a kiełki mocno
Pasja SmakuRobiła, bo wiedziała, że ubóstwia go cała rodzina! Przygotowany z ciasta drożdżowego albo drożdżowo-francuskiego i nadziewany postną kapustą z kaszą i grzybami będzie zachwycał zarówno młodsze, jak i starsze pokolenie. Polecam! Spróbujcie! Ps. z tego ciasta i z tym samym farszem śmiało możecie przygotować również paszteciki lub pieczone pierogi! Espumisan Max, wyrób medyczny CE SKŁADNIKI : CIASTO: * mąka pszenna
Ostra na Słodkomożna dodać jeszcze tłuszczu ze smażenia boczku. 2. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Formowanie: Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi. 4. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej(...)Pierogi podajemy polane cebulką i boczkiem. Dekorujemy koperkiem. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 40-60 pierogów w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto i jak dużą szklanką będziemy wykrawać krążki. Ilość wody do ciasta zależy od wilgotności mąki
Izabelawkuchniktórej korzystam. Ciasto przepuszczamy przez maszynkę z założoną częścią do wałkowania, przestawiając regulację grubości. Wałkujemy na grubość, jaka nam odpowiada, następnie zmieniamy część wałkującą na tnącą. Wkładamy paski ciasta w maszynkę i tniemy. Jeżeli chcemy szersze paski – kroimy nożem (moja maszynka tnie zbyt cienko, więc pokroiłam nożem). Gotujemy w lekko posolonym wrzątku ok. 2 – 3 minut. Truskawki płuczemy i odsączamy(...)dzieci, i dorośli. Dla zapracowanych – opcja z makaronem kupnym. Gorąco polecam i życzę smacznego. :) Zapraszam też na inne potrawy na blogu z truskawkami, i z truskawek: Pierogi z truskawkami Puszyste ciasto maślane z truskawkami Truskawkowe chipsy Truskawkowo waniliowa zebra Knedle z truskawkami Rolada bezowa z truskawkami Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec Truskawkowiec Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną
mojewypiekiinietylkowindow.adsbygoogle || []).push({}); Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 1-2 mm . Nakładać łyżeczką nadzienie i przy pomocy wykrojnika do pierogów wycinać pierogi. Można też przy pomocy szklanki wycinać kółka w cieście i napełniać je farszem a następnie zalepiać ręcznie lub przy pomocy widelca. Do wrzącej posolonej wody dodac łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić połowę
zielonacukinkaz jagodami (około 60 sztuk): Ciasto: niecały kg mąki jajko łyżka soli 400 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju Nadzienie: jagody 750 g cukier Nadzienie jest bardzo proste. Należy umyć jagody i zasypać cukrem (ilość wedle uznania). Połączyć składniki na ciasto i zagnieść. Następnie rozwałkować, wykroić szklanką kółka, nałożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Wrzucać na gotującą się
Karola gotujewiejskie jajka, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Do naczynia wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy delikatnie roztrzepane jajka, sól, cukier, sodę i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno być luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką pozostawiamy w temperaturze pokojowej
Moniki Smakołykikozi i parmezan jest już dość słony. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy ciasto odpoczywa kończymy farsz dodając sery i ziemniaki. Na krążki z ciasta kładziemy cienki plaster szynki a na to farsz i zawijamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut. Podajemy z rukolą i parmezanem. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkiwykładamy blachę o wymiarach 20 x 20 cm wykładając ją wcześniej folią spożywczą. Umyte jagody miksujemy z dodatkiem soku z cytryny i cukrem pudrem. ilość żelatyny jaką damy do ciasta zależy od tego jak bardzo chcemy mieć zbitą masę. Ja dałam 10 g żelatyny i mój mus jagodowy był bardzo delikatny co widać z resztą na zdjęciach. Przy wyższych temperaturach(...)jest gazetkowy po kliku zmianach jakie zastosowałam. Ilość jagód jaką zebrałam w lesie powoduje ,że przeważają u mnie same jagodowe desery :) Mam już za sobą dżemy jagodowe, pierogi z jagodami, powyższe ciasto, a jagód nie ubywa :) Jeżeli macie smakowity przepis z jagodami piszcie
W Moim Magicznym Domukaszą i twarogiem - to moja kolejna, nietypowa propozycja na wigilijne pierogi. Połączenie kaszy, twarogu, chrupiącej cebulki z nutą czosnku niedźwiedziego, otulone krucho-drożdżowym ciastem, dało wspaniały efekt smakowy. Składniki na pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem: 500 g mąki 20 dag masła 4 dag drożdży 2 jajka 1/2 - 3/4 szklanki mleka łyżeczka cukru sól(...)pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać
Rodzinka w kuchniPierogi. Pierożki. Empanadas. To popularne danie z Ameryki Południowej jest może i czasochłonne, ale warto się za nie zabrać. Obiecuję Wam, że to nie będzie Wasz pierwszy i ostatni raz. Wciągają jak chodzenie po bagnach. Empanadas najbardziej popularne są w Argentynie i Chile, ale i w USA mają mnóstwo fanów. Kruche ciasto kryje w sobie soczyste, aromatyczne nadzienie. Robione(...)ciasto zmięknie i będzie dało się łatwo wałkować. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ta porcja ciasta i nadzienia wystarczy Wam na 15-20 dużych albo 30-40 małych pierożków empanadas. Wałkujemy ciasto partiami na grubość około 3mm, wycinamy krążki szklanką, miseczką lub specjalną metalową foremką. Na każdy krążek ciasta rozkładamy nadzienie, zlepiamy brzegi jak w naszych tradycyjnych pierogach
Karo in the Kitchen