pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:109/319)

TARTA Z RICOTTĄ I PESTO Z NATKI MARCHEWKI 135

może być wykorzystany w wielu przepisach, zarówno na słodko jak i na słono. W pierwszej wersji może zastąpić mascarpone w słynnym tiramisu, bądź też stanowić składnik wielu ciast, jak również farsz pierogów. Pomysłów z wykorzystaniem ricotty na słono też na pewno nie zabraknie. Ja mam dla Was propozycję wytrawnej tarty, w której połączenie ricotty z marchewką i pesto przyrządzonym(...)zatem do wypróbowania tego przepisu „zero waste”. Czas przygotowania: 40 min. Czas pieczenia: 55 min. Składniki na tartę o średnicy 24 cm Porcja dla 4-6 osób Składniki na ciasto:* ● 250 g mąki pszennej (T 500 lub 550) ● 125 g miękkiego masła ● 1 jajko ● Szczypta soli ● ok. 5 cl wody Składniki na farsz: ● 1 pęczek marchewki bio z natką

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Calzone z ciasta francuskiego z łososiem 94

Prawie calzone tylko w cieście francuskim zamiast drożdżowym. Listkujące się ciasto francuskie nadaje lekkości temu pierogowi, a cytrynowy łosoś idealnie współgra z ciągnącą się mozzarellą. Bez drożdży i czekania na wyrośnięcie ciasta, dla zapracowanych i zabieganych 2 porcje sycącego obiadu lub 4 podwieczorku. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 150 g łososia surowego

To co kocham
Dietetyczne pierogi 345

naszego jedzenia się marnuje. Zastanawiając się co zrobić z tymi składnikami, a jednocześnie zaserwować coś lżejszego przed zbliżającym się tłustym czwartkiem wpadłam na pomysł, żeby wykorzystać znaleziony przepis na pierogi z mąki pszennej razowej oraz warzyw i mięsa właśnie z rosołu. Jest to pomysł na obiad dla osób, które bardzo dbają o linię i o to, żeby wszystkie składniki(...)następnie wyrabiamy ciasto w rękach na blacie przez około 10 minut. Odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło. Mięso i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa lub drobno siekamy nożem, przyprawiamy do smaku. Ciasto wałkujemy na cienki placek, w którym wycinamy kółka. Każde nadziewamy farszem. Tak wyrabiamy całe ciasto. Ciasto nie jest elastyczne. Pierogi gotujemy partiami w osolonej

dom-agi.pl
Wytrawne pierogi z dyni 151

potrawy z dyni będę wprowadzać systematycznie jako urozmaicenie naszych posiłków. Na razie nadzienie do tych pierogów jest wytrawne, ale następne już będzie na słodko. Pierogi z dyni – składniki: Ciasto : ok. 2 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju 1-2 jajka ok. 1 szklanki ciepłej wody Farsz : ok. 550 g musu z dyni (kawałki dyni ugotowane(...)odrobinie oliwy doprawiająć ją pieprzem, rozmarynem i dodając przeciśnięty czosnek. Miękką cebulę łączymy z musem dyniowym i rozdrobnioną fetą. Doprawiamy solą, papryką i szczyptą gałki muszkatałowej. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy aż będzie elastyczne – jeśli jest zbyt luźne dodajemy mąki. Rozwałkujemy i wycinamy małe placuszki, na które nakładamy farsz i przykrywamy drugim placuszkiem. Brzegi możemy złączyć przygniatając

UgotujmyTo.pl
Pierożki z sosem grzybowym 158

jest mięso - pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem i warzywami , z mięsem i kaszami , z mięsem i otrębami , cebulką czy kiszoną kapustą . Różne jest też ciasto na pierogi- parzone , z jajkami , z przyprawami, szpinakiem , buraczkowe itp. Podaję pierożki gotowane , smażone , odsmażane. Robię też pierożki z różnego rodzaju sosami. Tym razem będą to pierożki z mięsem gotowanego kurczaka

Buniabaje w kuchni
Pierogi z kaczką, kaszą gryczaną i żurawiną. 205

sobą. Nie dajmy się zwariować. Bez umytych okien też będzie fajnie ;) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 20 g miękkiego masła szczypta soli Nadzienie: 2 kacze nogi 2 kasze piersi 1/2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej suszona żurawina sól pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść i dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Mięso(...)kaczki zmielić w maszynce (najlepiej razem ze skórą, farsz nie będzie wówczas suchy).  Do mięsa dodać kaszę, garść pokrojonej żurawiny. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia

zadanie-gotowanie
Pierogi smażone 197

Kolejny przepis na ciasto pierogowe wypróbowane...ale tym razem pierogi smażone..w sumie gotowane też mogą być.. 3 szkl. mąki 3/4 szkl. wrzątku 1/3 szkl. zimnej wody dowolne nadzienie [ u mnie tradycyjnie grzyby z kapustą] Mąkę zalać wrzątkiem i zaraz zimną wodą, wymieszać łyżką, przykryć pokrywą na 20 minut. Następnie wyrobić, przykryć pokrywą i odstawić na następne

Moje domowe kucharzenie
Ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową 122

takie owoce, które idealnie nadają się do mrożenia. Jagody czy borówki właśnie do nich należą. Ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową Wiadomo, że owoce najlepiej smakują na świeżo. Jednak bardzo często, zwłaszcza w zimie czy po prostu po sezonie, pewnych owoców nie jesteśmy w stanie kupić. Świeże borówki w sklepach do kupienia są przez kilka miesięcy w roku. Z jagodami(...)postanowiłam w sezonie kupować większe ilości zarówno borówek jak i jagód i je mrozić. Powiem Wam, iż był to bardzo trafiony pomysł. Teraz kiedy mam ochotę na pierogi z owocami, na ciasto czy na naleśniki , wyciągam z zamrażalinka moje owocowe mrożonki i są jak znalazł. Nie rozpadają się, nie puszczają soku i smakują prawie jak te świeże. Jeśli zdecydujecie

mecooks
Zupa krem z brokuła 181

Lubicie zupy? My tak :) Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dyniowe pierogi ze szpinakiem i ricottą 142

ognia, dodajemy ricottę, parmezan i doprawiamy do smaku. Odstawiamy do pzrestudzenia. Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki (uwaga! ciasto dynowe jest nieco bardziej wilgotne niż zwykłe i jeśli chcemy użyć do rozwałkowania wałkowarki – sprawdzone na KA – to ciasto musimy odstawić na conajmniej pół godziny). Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy(...)partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. Smacznego :) Artykuł Dyniowe pierogi ze szpinakiem i ricottą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pierogi z kapusta i grzybami 163

to proste, polskie danie, mające wielu zwolenników. Dzisiaj zapraszam na pierogi z kapustą i grzybami leśnymi Pierogi z kapusta i grzybami Słowo „pierogi” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso (mielone i wstępnie podsmażone, w kołdunach(...)prostu ją odcisnąć przed nakładaniem farszu na ciasto. Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek i wbić w ten dołek jajko. Wlewać powoli wodę, mieszając ciasto ręką. Ciasto nie może być za mokre, więc być może nie trzeba będzie wlewać całej wody. Wyrobić ciasto porządnie na gładko. Rozwałkować ciasto dość cienko na powierzchni posypanej mąką. Wykrawać szklanką

Gotowanie-uk
Pierogi z bryndzą i miętą. 182

Pierogi z bryndzą i miętą są wspomnieniem z ostatnich wakacji. Na blogu obowiązywało wówczas  hasło miętowe . Pierwszego dnia pobytu w Ustroniu trafiliśmy do tamtejszej karczmy na obiad. Kiedy przeglądając kartę dań, trafiłam na taką perełkę ;), wiedziałam, że to propozycja dla mnie. Nie wiedziałam natomiast, czego się spodziewać po takim oryginalnym połączeniu, ale test wypadł bardzo dobrze. Na tyle(...)Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml wody jajko sól Nadzienie: 300 g ugotowanych ziemniaków (utłuczonych) 300 g bryndzy pęczek mięty sól pieprz Dodatkowo: 1 cebula 150 g boczku wędzonego Wykonanie  Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne.  Ziemniaki, ser, drobno posiekane liście mięty połączyć ze sobą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto

zadanie-gotowanie
CZEBUREKI (ЧЕБУРЕКИ) 507

typowym ukraińskim fast foodem.  Polecam spróbować zrobić takie czebureki w domu - robi się je szybko, są sytne i naprawdę smaczne. Do przygotowania czeburekow będziemy potrzebować: Ciasto  (prawie takie same jak na pierogi): 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki bardzo cieplej wody  1 łyżka spirytusu lub octu (po to by ciasto wchłaniało mniej tłuszczu)* opcjonalnie * Ponieważ(...)pieprz olej do  smażenia Przygotowanie: 1. Ze składników na ciasto  (takie same jak na pierogi/pielmieni)  zagniatamy gładkie ciasto i przykrywamy je ściereczką, by nie obsychało.  Jak to dokładnie, krok po kroku, zrobić  PATRZ TUTAJ >>>  CIASTO NA PIELMIENI/PIEROGI 2. Przystępujemy do robienia farszu do naszych czeburekow. a) jeżeli kupiliśmy mięso w kawałku

Kulinarnie z Polką na Kresach
USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 180

dobrych uszek jeszcze nie jedliśmy. Inspiracją był przepis znaleziony u  Margarytki , jednak jak to zwykle bywa, lekko go zmodyfikowałam. Efekt końcowy wyszedł wprost powalający. Ciasto świetnie sprawdziło się także do pierogów z kapustą i grzybami. Z podanych ilości wychodzi ok.150 sztuk. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750   (lub 500g pszennej tortowej) - 10g masła klarowanego - 315g (ml) gorącej

Smaczne Zdrowe
Pierogi z serem i borówkami 117

Pierogi, pierogi, kto ich nie lubi. Dziś mam przepis na pierogi z serem i borówkami. Ciasto jest mięciutkie i fajnie się z nim pracuje. A farsz dodajemy jaki nam się wymarzy. Dziś pierogi na słodko a niebawem przepis na ruskie ale z prażoną cebulką. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pierogi z soczewicą 118

Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju 1 szczypta soli farsz: 1 szklanka zielonej soczewicy 300 g pieczarek 1 cebula sól i pieprz do smaku Przygotowanie: ciasto: Do mąki dodajemy gorącą wodę (może być wrząca) oraz szczyptę soli i łyżkę oleju. Mieszamy najpierw łyżką aby się nie poparzyć, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być(...)kostkę i podsmażamy na patelni.  Ugotowaną soczewicę i podsmażone pieczarki miksujemy blenderem, a następnie doprawiamy trochę sola i pieprzem.  Ciasto rozwałkowujemy cienko wycinamy kółka na środku każdego układamy kulkę z soczewicowego farszu i zawijamy sklejając brzegi pieroga. Gotujemy.  Pierogi można podawać gotowane lub przed podaniem podsmażone na rumiany kolor (takie lubię najbardziej

Bon appetit mon amie
Pierogowy szaaał! Pierogi żytnie z pieczonymi buraczkami oraz z ciecierzycą i warzywami 85

Pierogi to najbardziej rodzinne danie, jakie istnieje. Zawsze wszyscy domownicy zaangażowani są w ich przygotowywanie. Ja wałkuje ciasto, babcia z mamą sklejają pierogi, a tata podjada i ocenia czy potrzeba więcej soli, czy pieprzu. Najlepsze pierogi robiła moja babcia. Zazwyczaj proces lepienia pierogów trwał kilka dni. Ja wraz z kuzynkami podjadłam różnego rodzaju farsze, biegając

wegetalerze

Proponowane wyszukiwania