pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:100/319)

Maślane pierogi z wiśniami 145

ciastem maślanym. Są delikatne w smaku, mojej rodzinie bardzo smakowały. Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko  szczypta soli Farsz: 0,5 kilograma wiśni Sposób przygotowania: Wiśnie myjemy, drylujemy i odsączamy z nadmiaru soku. Składniki ciasta umieszczamy w robocie lub zagniatamy ręcznie na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy(...)mniejsze kawałki, cienko wałkujemy, szklanką wycinamy krążki, układamy po cztery wiśnie. Zlepiamy pierogi robiąc ozdobną falbankę. Układamy na tacy wysypanej mąką. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 3 minuty od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Pierogi z gęsiną 176

pieczone jabłko z orzechami sól, pieprz majeranek gęsi tłuszcz szczypta gałki muszkatałowej Wykonanie: mąkę przesiać do misy robota, dodać szczyptę soli, tłuszcz, dolać gorącą wodę i zagniatać ciasto hakiem, do połączenia. Ciasto powinno być miękkie, lśniące i elastyczne. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić, by odpoczęło połowę cebuli pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na gęsim smalcu na bardzo wolnym ogniu(...)każdy krążek nakładać po 1 łyżeczce farszu, składacćciasto na pół i zlepiać brzeg pierogów. Tak samo postępować z następnymi partiami ciasta. Pozostałe po wykrojeniu ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i użyć do przygotowania pierogów pierogi partiami wkładać na wrzącą, osolną wodę. Zamieszać, a po wypłynięciu pierogów na wierzch gotować kilka minut. Wyjmować łyżka cedzakową. Podawać polane tłuszczem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Akademia CookUp - Potrawy mączne i makarony 200

pyszne, chrupiące pity! Z pewnością do tego przepisu lada moment wrócimy i zrobimy z niego domowego fast fooda! Kiedy ciasto na pity wyrastało, a potem pięknie rumieniło się i rosło w piekarniku my mogliśmy zabrać się za przygotowanie pierogów z soczewicą i wędzonym boczkiem. Rozdzieliliśmy farsz między całą grupę i lepiliśmy w najlepsze - jakoś do lepienia pierogów(...)puszystym kozim serkiem i stworzenie cudownego sosu na bazie orzechów i octu balsamicznego było najpiękniejszym zakończeniem naszej Akademii! Do domu znowu wróciłam z siatami pełnymi jedzenia - pierogów starczyło na dwa obiady, a ciasta makaronowe poszły na zaś do zamrażalnika - pomysły na ich wykorzystanie już są spisane, więc bądźcie czujni! :) Przyznaje się bez bicia, że makaronu domowego nie robię

Plate of Joy
Sałatka, pasta z ryby wędzonej 132

sałatki, czy pasty... Podczas warsztatów przygotowaliśmy między innymi pierogi z rybą wędzoną, ogórkiem i koperkiem.  Do farszu został dodany majonez, wszystko zostało zapakowane w ciasto i tak powstały pierogi. Postanowiłam lekko zmodyfikować farsz, wyrzucić majonez i podać jako sałatkę. ryba wędzona (u mnie makrela), 3-4 ogórki kiszone (u mnie z Gospodarstwa Ekologicznego „U Rydzewskich ”, kopiasta łyżka

królestwo garów
CHIŃSKIE CIASTECZKA Z WRÓŻBĄ 188

wycinamy szklanką lub metalową obręczą koła (moje miały średnicę 7cm). Na środku każdego krążka układamy wróżbę złożoną na pół i następnie zrolowaną lub poskładaną na kilka warstw. Ciasto sklejamy tak jak pierogi, jest bardzo elastyczne i lekko lepkie więc nie ma z tym problemu. Dlatego nie podsypywałam ciasta mąką, część podsypałam mąką wewnątrz (by wróżba się nie przykleiła

Smaczne Zdrowe
Pierogi z truskawkami 222

słodko, a moje chłopaki, jak na facetów przystało, tych dużych i tych małych , wolą  pierogi ruskie i z mięsem. Dzisiaj wygrała moja wersja, pierogi z truskawkami. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki letniej wody 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 500 g truskawek 1 łyżka cukru 250 ml śmietany Wykonanie: Truskawki umyć(...)jajko oraz dodać pozostałe składniki    i zagnieść ciasto. Gotowe , gładkie ciasto podzielić na trzy części. Jedną rozwałkować, a pozostałe nakryć, aby nam nie wyschło ciasto. Z rozwałkowanego ciasta wykroić kółka. Na każde kółko ułożyć truskawkę,  złożyć na pół i skleić brzegi palcami. Posklejane pierogi układamy na ściereczce . W garnku gotujemy wodę i solimy ją. Do wrzącej

O kuchni z uczuciem
Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami 162

Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki + do wyrobienia ciasta 1 szklanka wody sól 2 żółtka Pół szklanki mąki mieszamy w garnku z zimną wodą i odrobiną soli. Wszystko razem należy zagotować, aż powstanie kleista masa. Po przestygnięciu dodajemy do niej żółtka i mąkę. Mąki ma być tyle, by ciasto było sprężyste, ale nie klejące. Z ciasta odrywamy małe kawałki, wałkujemy(...)nich cała wilgoć - dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek. Podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Mieszamy grzyby z soczewicą. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki. Gotowym farszem napełniamy ciasto formując pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy z podsmażoną cebulką.  Składniki na około 50 sztuk/ 6 osób Czas całkowity około 2 godziny

Przysmaki Karolki
Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą 119

kroimy w kostkę. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy, aż będzie gładkie. Wałkujemy na cienki placek i wykrawamy krążki. Na każdy z krążków nakładamy farsz z mozzarellą, zlepiamy jak pierogi, dociskając dokładnie brzegi ciasta widelcem. Układamy na blasze wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierożków dodatkowo smarujemy oliwą z oliwek. Tak przygotowane mini calzone pieczemy

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z serem na słodko 117

lepię pyszne pierogi z tofu na słodko – polecam też osobom na diecie wegańskiej. PRZEPIS NA PIEROGI Z SEREM NA SŁODKO Składniki na pierogi z serem na słodko: ciasto: 2 szkl mąki łyżka masła szczypta soli ok szkl wody farsz: pół kg twarogu półtłustego lub tłustego cukier brzozowy, trzcinowy czy biały do smaku łyżeczka ekstraktu waniliowego żółtko(...)masło, stopniowo dolewaj bardzo ciepłą wodę i zagniataj ciasto. Musi wyjść zwarte, elastyczne, gładkie. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cukrem, żółtkiem i wanilią. Ciasto rozwałkuj cienko, szklanką wykrawaj kółka, faszeruj je serem, składaj na pół i zlepiaj brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku ok 3-4 min od wypłynięcia. Gorące pierogi podawaj z wiórkami masła posypane cynamonem. Smacznego! Artykuł Pierogi

Dorota Smakuje
Pieróg calzone 134

podwoi swoją objętość. Składniki pokroić w kosteczkę. Ja osobiście do sosu pomidorowego dodaję sporą ilość bazylii.  Gdy ciasto urośnie dzielimy je na dwie połówki. Jedną z nich rozwałkowujemy , smarujemy sosem (brzegów nie smarujemy sosem) i kładziemy składniki. Formujemy pieroga. Brzegi lekko zawijamy aby podczas pieczenia pieróg nie otworzył się(...)Smarujemy lekko oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy na złoty kolor. Pieroga podaję z sosem czosnkowym.       Gdy robię jednego pieroga to pozostałą część ciasta drożdżowego zamrażam wcześniej smarując olejem

Amatorka kuchenna
Leniwe poduszeczki 167

Wszyscy znają leniwe pierogi; my zrobimy leniwe poduszeczki. Składniki farszu: -25 dkg chudego twarogu -5 ugotowanych ziemniaków -cebula -ząbek czosnku -1 jajko -warzywko -pieprz    Cebulę i czosnek drobniuteńko siekamy, posypujemy warzywkiem i szklimy na minimalnej ilości oleju. Ugotowane ziemniaki gnieciemy. Twaróg rozdrabniamy widelcem, łączymy z ziemniakami, dodajemy(...)jajko, cebulę i przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy.                            Farsz gotowy.    Wykorzystujemy ciasto przygotowane jak na pierogi z pieca.    Kroimy kwadraty. Na jednym układamy farsz.    Przykrywamy drugim i dociskamy brzegi.    Na poduszeczce robimy wzorek. Możemy jeszcze zawiązać wstążeczkę

Maminek kulinarny
Pierogi z kapustą i grzybami 159

może i wykorzystacie też przepis. Składniki: Farsz ½ kg kapusty kiszonej ( ja używam własnej ) Spora garść suszonych grzybów ( a nawet dwie ) 1 cebula Łyżeczka masła klarowanego Sól Pieprz Ciasto ½ kg mąki ( na pierogi ) 1 żółtko Około 1 szklanki bardzo ciepłej wody 1 łyżka oleju Szczypta soli Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie i odstawiamy aby zmiękły na około 1 godzinę(...)cebulą. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smaki powinny być wyraziste. Teraz zabieramy się za ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy żółtko, olej i sól. Łączymy składniki. Dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto. Proporcje wody i mąki możemy modyfikować. Wyrobione ciasto pozostawiamy na 30 minut przykryte wilgotną ściereczką. Musi odpocząć i nabrać mocy. Przed rozwałkowywaniem na cienki placek lekko

Smaki Ewy
Empanadillas z chorizo 149

razem z drobno pokrojoną cebulką, czosnkiem i warzywami pokrojonymi w kostkę. Całość doprawiamy do smaku i pozostawiamy do przestudzenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy kółeczka (jak na pierogi lub większe). Następnie układamy na cieście farsz i sklejamy. Gotowe pierożki można posmarować jajkiem i posypać czarnym sezamem. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut

Kuchnia Bon Appetit
Pierogi z serem - krok po kroku 133

Ciasto, lepienie, farsz, gotowanie oraz pyszne dodatki :-) Pierogi z serem od początku do końca, czyli krok po kroku dla każdego miłośnika pierogów! Przepis z filmem :-) Łączny czas robienia:  1-1,5 h Ilość pierogów:  do 50 sztuk Składniki na ciasto: • 500 g mąki pszennej tortowej • 300 ml bardzo gorącej wody • płaska łyżeczka

AniaGotuje.pl
Pierogi ruskie z boczkiem 364

chrupiące z cieplutkim farszem w środku. Pierogi to dobre zajęcie, by nie myśleć o niczym innym jak o kształtnym lepieniu ciasta, pomysłach na farsz, wyobrażaniu sobie ich pięknych i smacznych na talerzach, itp. Uwielbiam pierogi, niestety już nie za bardzo sprzątanie, szczególnie stolnicy i blatu wysypanego całą mąką (lub połowy kuchni, zdarza(...)się gdy się rozpędzę z ilością);D ALE, każdy z nas wie, że te chwile spędzone w kuchni są bezcenne. I wysiłek też. Szczególnie gdy takie pierogi lepi się w świetnym towarzystwie. Ciasto jest elastyczne i miękkie, wykorzystujcie je do innych smakowitych farszów;) Trochę zgłodniałam, więc zabierajmy się za przygotowanie ciasta i farszu oraz lepienie tych cudeniek. Składniki: ciasto

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania