pierogi to smak zapamiętany z rodzinnego domu. Moja mama na Wigilię zawsze robiła farsz ze słodkiej kapusty, nigdy z kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię. Farsz ze słodkiej kapusty oraz lekko słodkawe ciasto drożdżowej bułeczki. Czytaj więcej
bistro mamaweekend w Janowie Lubelskim odbędzie się coroczne święto kaszy "Gryczaki". Będzie dużo regionalnych potraw z kaszy. Oprócz pieroga biłgorajskiego i gryczanego pieróg jaglany to jedna ze specjalności lubelskiej kuchni regionalnej, znana szczególnie w okolicach Rudnika. Skórkę z drożdżowego ciasta wypełnia nadzienie z kaszy jaglanej, miodu i twarogu. Tradycyjnie do nadzienia dodawana jest także mięta. Mój pieróg urozmaiciłam bakaliami. Pysznie(...)nadzienie, wyrównać, brzegi ciasta zawinąć do góry, przykrywając nadzienie. Odstawić na ok 20 minut, przed pieczeniem ciasto z wierzchu można posmarować żółtkiem. Piekarnik nagrzać do 160stC, wstawić ciasto, piec ok godziny. Upieczony pieróg ostudzić na kratce. Smacznego
Obiad gotowykażda postacią ;) Składniki ciasta piwnego: 2 szklanki mąki pszennej , 250 g masła , 1/4 szklanki piwa , pół łyżeczki soli, 1 białko jaja do posmarowania ciasta przed pieczeniem, odrobina drobno startego sera - ja użyłam parmezanu. Mąkę przesiać, zagnieść z masłem i solą. Dolać piwo i połączyć wszystko, dokładnie zagniatając. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto mniej więcej(...)konsystencji miękkiej plasteliny. Piwo nada mu lekkości, gdyż zadziała jak delikatny środek spulchniający. Charakterystyczny smak piwa nie jest wyczuwalny w cieście :) Ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście minut, a następnie rozwałkować i wycinać duże koła, które (podobnie jak tradycyjne pierogi) faszeruje się ulubionym nadzieniem - tym razem jest to szpinak. Składniki farszu szpinakowego: 400 g mrożonego szpinaku , 2 duże
Codzienna kuchnia niecodziennaznajdziecie tam mnóstwo klasyków jakie jadało się pewnie w każdym domu – placki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski mi był rozdział ze śniadaniami – czytając go czułam się jakbyśmy się wychowywały z Zuzą w tym samym(...)ciasto na dobrze obsypany maka blat - z ciasta uformować podłużny walec ( na kształt bagietki) - pociąć na równe kawałki - mi wyszło 10 knedli ale to pewnie zależy też od wielkości śliwek. Można też nie dzielić ciasta i odrywać po kawałku tyle, żeby zatopić w tym śliwkę. Ciasto w ręku rozpłaszczyć jak na pierogi i obtoczyć w nim śliwkę, zlepiając szczelnie
Cooking for Emilywałkowania lepienia pierogów - oczywiście pod czujnym okiem Pani Gosi :) Poniżej przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami wg przepisu prababci Anastazji. Składniki na farsz// ok 50 pierogów kapusta kiszona - 1 kg suszone grzyby - 5 dkg cebula - 20 dkg sól pieprz Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny po czym gotujemy do miękkości, odcedzamy i mielimy(...)odciskamy. Obraną cebulę siekamy. Na rozgrzany w garnku olej wsypujemy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Składniki na ciasto/ ok 40-50 pierogów woda - 1 szklanka olej - 4 łyżki mąka pszenna - 4 szklanki jajka - 2 sól - szczypta Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki, zagniatamy aż ciasto będzie gładkie.Odrywamy kawałki
Wylizany Rondelwałkowania lepienia pierogów - oczywiście pod czujnym okiem Pani Gosi :) Poniżej przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami wg przepisu prababci Anastazji. Składniki na farsz// ok 50 pierogów kapusta kiszona - 1 kg suszone grzyby - 5 dkg cebula - 20 dkg sól pieprz Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny po czym gotujemy do miękkości, odcedzamy i mielimy(...)odciskamy. Obraną cebulę siekamy. Na rozgrzany w garnku olej wsypujemy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Składniki na ciasto/ ok 40-50 pierogów woda - 1 szklanka olej - 4 łyżki mąka pszenna - 4 szklanki jajka - 2 sól - szczypta Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki, zagniatamy aż ciasto będzie gładkie.Odrywamy kawałki
Wylizany Rondelszkl mleka 1,4 cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki mąki szczypta imbiru sól pieprz 1 jajko Z mąki jajka i wody , z dodatkiem soli zagnieśc ciasto jak na pierogi. Podzielić na 4 i rozwałkować placki wielkości formy do pieczenia Lazani ok 28x 20 cm przygotować sos mięsny ; Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, Dodać(...)gęstości budyniu. Sos zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Na koniec wbić jajko i energicznie wymieszać. Lazanię kłaść warstwami w formie na natłuszczonym papierze , ciasto, sos mięsny, ciasto, sos beszamelowy, ciasto sos mięsny i na koniec ciasto i grubsza warstwa sosu beszamelowego. Zapiec w temp 180 st z termoobiegiem przez ok 30 min. Przed podaniem lekko
Gotowanie jest łatwepowietrza. Blat podsypać mąką , aby nam się ciasto nie przyklejało i znowu troszkę wyrobić . Odrywamy po kawałku ciast tworząc kółko , wsypujemy łyżkę jagód i sklejamy ciasto na pół , tak jak pierogi. Jeśli mamy problem ze sklejeniem się ciasta , należy podsypać troszkę mąką. Podgrzewamy piekarnik do 190 C i pieczemy ok. 25 - 30 minut do momentu ,aż jagodzianki nabiorą
Różne smaki w kuchniilość zwrotna. 5 jaj woda Do mąki dodajemy jaja lub nie i dolewamy dobrze ciepłą wodę, tak aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Podobnie jak na pierogi. Nie dodajemy oleju do ciasta makaronowego. Musi być bardziej twardsze niż pierogowe. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego ciasta to chyba jedyne, co mogę podpowiedzieć to: ostrożnie z wodą
Ukojenie Podniebieniazwyczajnie zamrozić. Ja robię je około tygodnia przed świętami. Do farszu używam grzybów zebranych jesienią w okolicznych lasach, ale oczywiście można też użyć zakupionych w sklepie. Składniki: ciasto (jak na pierogi): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 1 czubata łyżeczka masła 1/4 łyżeczki soli farsz: grzyby suszone (u mnie około 100g: podgrzybków, prawdziwków i kozaków(...)maszynce do mielenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do miękkości na oleju rzepakowym. Dodajemy do grzybów, przyprawiamy wszystko do smaku. Do miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto, na samym końcu wlewamy wodę. Mieszamy widelcem, a jak nieco ostygnie zagniatamy ciasto ręcznie. Jeszcze ciepłe rozwałkowujemy cienko, na około 1 mm. Wycinamy małe kółka. U mnie średnica to niecałe
Kuchnia co dniawygodnym fotelu, przed telewizorem, w oczekiwaniu na mecz, wybrać ulubioną pizzę z dostawą prosto do domu. Nie ma nic prostszego, bo z poziomu urządzenia mobilnego mamy do wyboru grubość ciasta oraz składniki i w efekcie otrzymujemy własną, niepowtarzalną pizzę. Liczbę składników ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Tradycjonaliści mogą również zdecydować się na typowe włoskie smaki, wśród których króluje słynna neapolitańska pizza(...)wchodzi mozzarella, fileciki anchois, pomidory oraz oregano. Dla miłośników frutti di mare stworzona została pizza marinara - to połączenie małży, pomidorów ząbków czosnku i oregano. Calzone, czyli rodzaj “pieroga” przygotowanego z ciasta na pizzę, wypełnia się szynka, mozzarella, oregano. Apetyt wzrasta w miarę jedzenia. L’appetito vien mangiando to jedno z najpopularniejszych włoskich przysłów związanych z jedzeniem. Taka jest właśnie
Moja smaczna kuchniaktóre z pewnością warto wypróbować . Pierogi z kiełbas ą to niezłą a lternatywa dla tradycyjnych pierogów - są idealną propozycją na codzienny, szybki i prosty obiad . Pierogi z Kiełbasą - Składniki: ciasto: 600 g mąki 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: ok. 70 0 g dobrej jakości kiełbas y 2 duż(...)omas tę) i jeszcze chwilkę smażymy . Na końcu doprawiamy pieprzem. Ciasto: Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki
Słodka Stronapieprzem. Odłożyłam trochę farszu i dodałam do niego posiekaną miętę. Ciasto podziel na dwie części z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki lub kieliszka. Na każdym z nich umieść po łyżeczce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi. Pierogi wrzucaj partiami na osoloną, wrzącą wodę(...)gotuj do miękkości przez około 3 minuty. Możesz sprawdzić czy ciasto jest już miękkie odławiając jednego pieroga łyżką cedzakową. Pierogi podawałam ze skwarkami. Słoninkę pokroić w kostkę i wytapiać na patelni - bez dodatku oleju !!! Polecam pierogi z dodatkiem mięty cudowny smak i aromat
Fiołkowe Talerzepieprzem. Odłożyłam trochę farszu i dodałam do niego posiekaną miętę. Ciasto podziel na dwie części z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki lub kieliszka. Na każdym z nich umieść po łyżeczce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi. Pierogi wrzucaj partiami na osoloną, wrzącą wodę(...)gotuj do miękkości przez około 3 minuty. Możesz sprawdzić czy ciasto jest już miękkie odławiając jednego pieroga łyżką cedzakową. Pierogi podawałam ze skwarkami. Słoninkę pokroić w kostkę i wytapiać na patelni - bez dodatku oleju !!! Polecam pierogi z dodatkiem mięty cudowny smak i aromat
Fiołkowe Talerzewileńskie to propozycja dla tych,którzy lubią by główną rolę odgrywało ciasto.Mój mąż już od jakiegoś czasu prosił mnie o jakieś dobre pierogi,gdzie będzie dużo ciasta.Od razu wiedziałam,że będą to wileńskie.Drożdżowe ciasto,farsz mięsno-kapuściany i do tego smażone jak pączki.W wersji light można je upiec w piekarniku,ale zapewniam,że te smażone(...)smaczne. Przepis mam od lat,pochodzi z książki s Leonilli.Z farszem można oczywiście kombinować,jak kto woli.Z przepisu wychodzi ok 30-40 pierogów,w zależności od grubości ciasta. Ciasto 1/2kg mąki szkl mleka 5dkg drożdży 2 jajka łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Zrobić rozczyn: rozdrobnić drożdże,dodać cukier, 2 łyżki ciepłego mleka
Niespełnione zdolności kulinarne