Thermomix: Wykonanie ciasta: Do naczynia Thermomix wsypujemy mąkę. Dodajemy żółtka, sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. W trakcie wyrabiania przez otwór w pokrywie urządzenia wlewamy wodę. Wody wlewamy tyle aby ciasto zaczęło nam się sklejać. Ciasto wykładamy z misy Thermomix . Owijamy folią spożywczą i dajemy do lodówki na ok 30 min. Ciasto wyciągamy z lodówki. Ja zawsze(...)mięso. Jeżeli bulion w trakcie wyrabiania nie wsiąkną w mięso, zwiększmy czas wyrabiania. Stolnice podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Wałkujemy ciasto. Wykrawamy koła o średnicy 11-12 cm. Na środek koła dajemy 1 łyżkę farszu (najlepiej zrobić sobie kulki) Następnie ciasto zwijamy na kształt sakiewki. Gotowe chinkali wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minuty od wypłynięcia pierożków
Themo przepisymąka się zaparza i po ugotowaniu pierożki są mięciutkie ). Wody tyle alby się ciasto związało i nie kleiło do rąk. ( nie poparzyć się ) Ziemniaki ugotować w mundurkach, cebulę drobno posiekać i zeszklić, wszystko wystudzić i zmieszać z serem na gładką masę. Doprawić do smaku. Sklejone pierogi wrzucić do osolonego wrzątku(...)zamieszać, żeby się nie przykleiły do dna ani do siebie :-), a od wypłynięcia gotować jeszcze 2 - 3 min i są gotowe. Boczek podsmażyć z posiekaną cebulą, polać pierogi i ................... Smacznego Ciasto jest rewelacyjne zawsze wychodzi.. Są tak pyszne, że grzechem jest ich nie przedawkować
Gaździnka warzyszynką i papryką. Przepis na samo ciasto jest taki sam jak na pizzę . Bo w sumie calzone to taka pizza, tylko w pieroga zawinięta. A za mąkę dziękuję Gdańskim Młynom . Zasponsorowali nam niezłą wyżerkę. Zatem jeśli ciasto już mamy to zajmijmy się resztą. kilka plasterków szynki cebula papryka ser gouda ser pecorino Cebulę i paprykę dość drobno kroimy(...)okrągły placek. Na połowie kładziemy plasterek (lub dwa) szynki, nakładamy sporo uduszonej papryki z cebulą, przykrywamy pokrojonym serem gouda i zasypujemy całość startym pecorino. Nakrywamy drugą połówką ciasta i zlepiamy jak pieroga. Krawędzie możemy zagnieść np. łyżką. Tak żeby po prostu takiego wielkiego pieroga zrobić. Pieczemy w 220-230 stopniach przez 15 minut. I gotowe. I śmiało mogę
Marder&Marder Manufacturewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Ciasto i farsz wg przepisu Siostry Anastazji. Klasyczne pierogi, które zna pewnie każdy z Was. Nie trzeba żadnych(...)modyfikacji, ponieważ takie smakują najlepiej. Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka wody (letniej) Farsz: 1/2 kg ziemniaków 20-30 dag białego sera 1 duża cebula olej sól, pieprz Ponadto: wędzony boczek cebula Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne). Przygotować farsz
Di gotujeWigilijne uszka zawsze przygotowuje przy okazji lepienia pierogów, ponieważ używam tego samego ciasta zarówno do pierogów jak i uszek, a i farsz jest ten sam. Poza tym można je przygotować nieco wcześniej i zamrozić. A gdy nadejdzie Wigilia wrzucam na gotującą się wodę. I już są gotowe do podania z barszczem. Ciasto 50 dag mąki pszennej 1 jajko(...)doprawiamy do smaku. Ciasto Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nakładamy farsz na ciasto i lepimy uszka. Innym sposobem na lepienie uszek jest wykrojenie z ciasta małych krążków np. małą szklanką lub kieliszkiem, na środek nakładamy farsz, lepimy uszka tak jak pierogi następnie z pierożka sklejamy
RAROSSADzisiaj mam dla was włoskie pierożki sofficini z szynką i żółtym serem. Są to pierogi przygotowane z ciasta parzonego, panierowane w bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Złociste chrupiące i można podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1,5 szkl mleka 1 łyżka masła 3/4 łyżeczki soli 200 g żółtego sera(...)dodać mąkę wymieszaną z solą i energicznie mieszając połączyć składniki. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Podsypując mąką ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Szklanką wykroić kółka. Na każdym położyć kawałek sera i szynki. Zlepić jak tradycyjne pierogi, obtoczyć w roztrzepanym jajku następnie obtoczyć z dwóch stron w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju z dwóch
Ala piecze i gotujelekka. Uniwersalna patera na owoce czy ciasta będzie pasować do każdego wnętrza. Przenoszenie patery ułatwi uchwyt z drewna. Niezwykle użyteczny wałek to prezent dla osób, które uwielbiają pierogi. Dzięki niemu ciasto zostanie rozwałkowane na idealną grubość. Drewniana taca przyda się na każdym przyjęciu. Dzięki dość wysokim bokom naczynia na niej ustawione nie będą się zsuwać. Szklana patera na babeczki
Kuchnia Bazyliipudrem i mąką ziemniaczaną. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć sporą porcję jagód i zlepić brzegi tak jak na pierogi. Uformować z ciasta podłużny kształt. Gotowe bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu zachowując odpowiednie odstępy. Pozostawić do podrośnięcia na 10 minut. Piekarnik nagrzać
My simple kitchenpszennej 90 g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka wody 1 mała łyżeczka olejku cytrynowego 1 cukier wanilinowy Wykonanie : Z podanych składników wyrabiamy ciasto niczym na pierogi. Szybko i energicznie. Uzyskaną masę rozwałkujemy na cienki placek i wycinamy szklanką kółka (jeżeli jest to konieczne podsypujcie lekko mąką ciasto przy rozwałkowaniu). Do wyciętych szklanką kółek
W Moim Magicznym DomuPierogi ruskie :) Potrzebujemy - ciasto: 450g mąki wrocławskiej 350ml gorącej wody 50g masła Farsz: 0,5kg ziemniaków 0,5kg sera białego półtłustego 1 cebula Sól i pieprz Wykonanie: (Farsz) Obierz i ugotuj ziemniaki, potem zrób puree Rozbełtaj ser widelcem Pokrój drobno cebule i zeszklij na patelni Wszystko wymieszaj, posól i popieprz (Ciasto): Ugotuj wodę Zmieszaj(...)masło Dodaj trochę soli Wszystko wymieszaj Ugniataj ciasto przez kilka min Odstaw na 30min do miski i przykryj ścierką Posyp wałek i blat mąką Ciasto pokrój na mniejsze kawałki i rozwałkuj Wycinaj koła o średnicy ok 8cm W środek kółka nałóż farsz Dokładnie zlep Możesz pierogi ugotować wrzucając do wrzącej wody lub zamrozić i zjeść
Bonapetit2xMidelane ciasto. Ciasto, które się rozpływa w ustach. A ciasto takie zarabiane jest wrzątkiem! Dokładnie. Sama w to nie wierzyłam, dopóki nie spróbowałam! I robię tak za każdym razem. Ciasto się nie klei do stolnicy, jest cieplutkie, fajnie się układa w dłoniach, jest takie maślane , genialnie i szybko się wałkuje. Ja użyłam robota , który mi zarobil ciasto, ale zanim robot(...)idelane ciasto! Mąkę oraz olej mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie. Dolewamy wrzątek i robimy "ciepłą kluchę " Mąka ma być jakby sparzona. Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciagle mieszamy łyżką, bądz obydwoma łyżkami. Kiedy ciasto bedzie juz scalone i da się je dotykać rękami, wykałdamy na stolnice i wyrabiamy rekoma gladka i lśniącą kulę. Dzielimy ciasto na porcje
Z Kuchni Do Kuchnimniej więcej ma być tyle samo ziemniaków, co twarogu - pół na pół) 2 duże cebule 3-4 lyżki oleju sól pieprz cukier Ciasto przygotowuję z tego przepisu (z dwóch porcji ciasta, wychodzi wtedy około 40 pierogów) Przygotowanie: Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie - jak do zwykłego obiadu. W międzyczasie kroję cebule na kostkę i powoli podsmażam(...)twarogiem oraz cebulą i mieszam. Następnie doprawiam farsz solą i pieprzem. Ja doprawiam bardzo mocno, tak, że jest bardzo pikantny i lekko przesolony, dlatego, że moje ciasto nie ma przypraw i po ugotowaniu pieroga smak i tak jest łagodniejszy. Takim farszem faszeruję pierogi. Gotuję do około 2-3 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody (nie może
Anielska Kuchnia Aniprzygotowania: Pierogi leniwe Przygotowanie: Przed przygotowaniem ciasta, ziemniaki obieram i gotuję do miękkości, następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Cebulę kroję w kostkę (cebuli nie trzeba bardzo drobno kroić ponieważ później będzie zmielona z pozostałymi składnikami na ciasto), następnie cebulę smażę na rozgrzanym oleju na patelni tak żeby się zrumieniła. Przygotowanie ciasta: W maszynce do mielenia mięsa mielę ziemniaki(...)Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Gotowe ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przerabiam kilka razy i odcinam kawałek ciasta. Z odciętego kawałka formuję wałek dłońmi na blacie podsypanym mąką, wałek kroję na kilku centymetrowe kawałki. Odcinam kolejny kawałek ciasta i ponownie formuję wałek i kroję na mniejsze kawałki. Gotowanie pierogów leniwych: Do gotującej i lekko osolonej wody
Uwaga Babcia Gotujełyżeczkę cukru, bo miałam dość kwaśną kapustę Ponadto : 2-3 łyżki masła do podsmażenia pierożków , sól, ok. 50 g startego parmezanu, pół pęczka szczypioru Wykonanie: Zagniatamy ciasto (jak na pierogi) i krótko wyrabiamy na gładkie, odstawiamy przykryte folią spożywczą na 30 minut. Przygotowujemy w tym czasie farsz - serek odsączamy (jeśli to ricotta), cebulę i boczek siekamy, podsmażamy na maśle(...)boczku łączymy z serem, dobrze mieszamy, przyprawiamy. Ciasto dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki 8-10 cm średnicy, każdy smarujemy lekko za pomocą pędzelka wodą i lepimy. Na krążek kładziemy łyżkę farszu, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy brzegi dookoła dociskając np. kubkiem (czymś o grubszych ściankach) lub palcami, jak pierogi. Ja niestety nie dałam rady tak lepić
Kuchnia Prezydentowejczosnku. Bardzo mi posmakowały! Są specjalnością kuchni rosyjskiej. Najczęściej bywają podawane z gęstą śmietaną lub w bulionie i… w obu tych wersjach są bardzo smaczne? Zrobienie ciasta i ulepienie pierogów jest trochę pracochłonne, ale zapewniam, że warto – efekt końcowy jest pyszny Składniki: 500 g mąki pszennej (poznańskiej) 250 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli(...)wołowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz W głębokiej misce wymieszaj jajko, ciepłą wodę, sól – stopniowo podsypuj mąkę i dłonią wyrabiaj jednolite gładkie ciasto (aż przestanie kleić się do dłoni) . Przykryj ściereczką (by nie wyschło) i odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól
Kulinarne S.O.S.