pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:95/319)

Calzone. 131

pieprzem, papryką oraz oregano. Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z cukrem i pozostawiamy na około 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy zaczyn z drożdży, ciepłą wodę oraz żółtko jaja. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie zbyt lepkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Na koniec wlewamy olej i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Gotowe ciasto przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce  Ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na kształt owalny. Na ciasto nakładamy farsz i sklejamy jak pierogi. Łączenie można docisnąć widelcem, żeby ciasto nie rozkleiło się. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Na blaszce układamy folię aluminiową, a na niej calzone i pieczemy około 20-30 minut

Symfonia smakowa
Pieczone, drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem 174

Jakoś na blogu ostatnio zrobiło się strasznie słodko ;) Żeby nie było, że blog ma tylko przepisy na ciasto, dzisiaj proponuję Wam pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulką, groszkiem i parmezanem. Coś pysznego! Smaczne zarówno na ciepło (ale kto by chciał jeść coś ciepłego w takie upały ;)) jak i na zimno  (ta opcja lepiej do mnie dzisiaj przemawia ;)). Wystarczy(...)nich ulubiony sos i przekąska gotowa. Pierogi sprawdzą się zarówno na jakiejś domowej imprezie czy na pikniku. Polecam z czystym sumieniem!   'pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem' Składniki: * ciasto: - 25g świeżych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 2,5 szklanki mąki pszennej - duża szczypta soli - 125 ml mleka + 2 łyżki - 50g masła - 3 żółtka

CookYourself
Calzone 166

wyrobić ciasto. Masło dobrze jest wcześniej pokroić w nieduże kwadraciki i wgnieść je pojedynczo w ciasto. Wyrobić przez ok. 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od miski i dłoni, po czym odstawić na 30 minut do wyrośnięcia (można dłużej). W tym czasie pokroić ogórka, cebulę i paprykę w drobną kostkę, a mozzarellę zetrzeć na małych oczkach tarki. Ciasto podzielić mniej(...)dowolnej konfiguracji oraz proporcjach. Tutaj niestety miałam mały kłopot, bo ciast o jest dość delikatne i przy większej ilości trochę się rozchodziło, także na pewno będę jeszcze kombinować nad lepszym ciastem, choć to w smaku nie ma sobie równych. Po wyłożeniu składników składamy ciasto jak przy pierogach i zaciskamy brzegi (można zawinąć do góry, albo ścisnąć, jak kto woli

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierogi ruskie 309

ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka oleju Szczypta soli Składniki na farsz: 250 g twarogu półtłustego 3 cebule białe  1 kg ziemniaków Olej do smażenia Sól, pieprz Przepis: Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy wodę, olej oraz sól i zagniatamy całość na gładkie ciasto i odstawiamy na 5-10 minut żeby ciasto "odpoczęło". Następnie rozwałkowujemy(...)ciasto i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na nasze pierogi. Następnie przygotowujemy farsz: cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do momentu aż się zarumieni. W tym samym czasie umieszczamy ziemniaki w osolonej wodzie i gotujemy do miękkości. Ziemniaki po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem i dodajemy usmażoną

Emcia Pichci
Akcja pierogowanie - pierogi orkiszowe z farszem z płatków ryżowych Kupiec 174

pszenicy. Mimo wysokiej zawartości glutenu ciasto z mąki orkiszowej jest twardsze, mniej elastyczne i mniej puszyste - czyli gluten orkiszowy musi być inny niż pszenny - badacze i fani orkiszu nie kłamią ;) Z tego powodu do ciasta pierogowego postanowiłam dodać siemię lniane, dzięki temu jest ono bardziej elastyczne i lepiej wiąże wodę. Wracamy więc do pierogów ;) Składniki (ponad 20 pierogów(...)dodać sól Do wrzątku dodać siemię lniane Powoli dodawać kleik z siemienia do mąki, zagarniać mąkę nożem  Zagnieść elastyczne ciasto (jeśli się klei dodaj trochę mąki) Ciasto rozwałkować dość cienko, nakładać po około łyżeczce farszu i formować pierogi Wrzucać do wrzącej wody, gotować około 3 minuty od wypłynięcia Farsz Chciałam by farsz był lekki i szybki w przygotowaniu

pyszne zdrowości
Gruzińskie pierogi Chaczapuri 215

maślanki i 2 łyżki roztopionego masła. Całość wyrobiłem na ciasto, które powinno uzyskać elastyczną konsystencję i nie lepić się do rąk. W zależności od użytej mąki i maślanki koniecznym może okazać się zagęszczenie lub rozrzedzenie ciasta - poprzez dodanie większej ilości mąki lub maślanki. Po wyrobieniu ciasta odłożyłem je na 10 minut przykryte ściereczką, a następnie podzieliłem na pół i rozwałkowałem(...)około 5 mm. Z rozwałkowanego ciasta powycinałem przy użyciu małej miseczki koła o średnicy około 7 cm i na środku każdego wyciętego koła ułożyłem łyżkę farszu serowego. Rozwałkowałem drugą część ciasta i wyciąłem z niej taką samą ilość kół tej samej wielkości, które skleiłem z kołami z położonym farszem, tworząc coś w rodzaju pierogów. Istotnym jest, aby farszu

Wyprawy kulinarne
Pierogi ruskie czyli z ziemniakami, cebulką i porem ♣ 149

smaku. Farsz gotowy. Mąkę zalewamy gorącą wodą z masłem, gdy ostygnie tak aby można było wyrabiać dodajemy jajko i ugniatamy gładkie ciasto. Zostawiamy na 30 minut pod przykryciem aby się przegryzło. Ciasto wałkujemy cienko, nakładamy farsz i formujemy pierogi swoją metodą. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie aż wypłyną. Podajemy z podsmażona cebulką lub z boczkiem, albo(...)SMACZNEGO. CMOK . Ciasto nadaje się do zamrażania na surowo. Pierogi rozkładamy z szufladzie zamrażalnika na papierze do pieczenia, gdy się zmrożą przekładamy do woreczka. Aby je przygotować wrzucamy zamrożone na wrzącą osoloną wodę, gotujemy aż do wypłynięcia

Pasje Jolki
Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami 191

Dzisiaj zapraszam na kolejne wigilijne i bardzo tradycyjne danie. Moim zdaniem, sekret pierogów tkwi w tym, żeby ciasto było jak najcieńsze i rozpływało się w ustach, a jednocześnie, żeby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania.  Pierogi na Święta warto zrobić kilka dni wcześniej i zamrozić, by oszczędzić sobie pracy przed samą Wigilią. Wystarczy wyłożyć(...)stolnicę lub blat i przedładamy na nią zawartość miski. Ciasto wyrabiamy ok. 4-5 minut , aż będzie jędrne i gotowe do wałkowania. Na blacie podsypanym mąką wałkujemy je na grubość ok. 1 mm. Szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy kulkę farszu i sklejamy.  Tak jak wspomniałam, pierogi możemy zamrozić lub od razu ugotować we wrzącej osolonej wodzie

Zakręcony Widelec
Przepis na chinkali z mięsem - gruzińskie pierożki. 252

Chinkali, to oprócz chaczapuri , jedno z tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Pierożki te robione są z takiego samego ciasta, jak nasze polskie pierogi , różni je natomiast sposób zaklejania - podczas gdy my tworzymy półksiężyce, Gruzini zlepiają sakiewki. Do chinkali wkłada się surowe mięso wyrobione z dość dużą ilością rosołu, co sprawia, że wnętrze gotowych pierożków jest bardzo soczyste, wręcz pływa(...)gorącą wodę i ponownie zmiksować na gładką masę. Najlepiej użyć końcówek haków.  Ciasto podsypywać mąką, rozwałkować na grubość 2 mm i wykrawać (np. szklanką, chociaż ja preferuję szerszy kufel do chinkali) okrągłe placuszki. Na środek placuszka nakładać po łyżce farszu i zawijać, tworząc sakiewkę. Pierogi wrzucać na wrzącą wodę, a kiedy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze przez trzy

Poezja Smaków - blog kulinarny
wyniki konkursu Emalia Polska Pleszew 132

Pora ogłosić wyniki konkursu z Emalia Polska Pleszew Obrady były bardzo burzliwe nagroda poleci do Barbary Płaskocińskiej za Białą kiełbasę w cieście francuskim i Pierogi z białą kielbasą Laureatkę prosimy o przesłanie danych osobowych w celu przesłania nagrody. Gratulujemy i zapraszamy do udziału w kolejnych konkursach

Kulinarne pyszności Molki
Delikatne i kruche zrazy z karkówki 170

Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puree z dyni 139

Królowa jesieni-dynia. Można ją wykorzystywać na różne sposoby do ciast, zup, sosów, pierogów, racuchów jednym słowem wyobraźnia kulinarna nie zna granic. Najczęściej korzystamy z niej w postaci puree. Dlatego też warto poświęcić trochę czasu, przygotować większą ilość i po prostu zamrozić.  Do niedawna piekłam dynię i potem miksowałam. Jednak koleżanka podsunęła mi pomysł, żeby zrobić

Ala piecze i gotuje
Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem 111

Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi lepi się ciasta, ale mogą być na słodko, wytrawne, z najróżniejszymi nadzieniami. Podobne jest z casserole – to tylko ogólna nazwa, która wwodzi się od starofrancuskiego słowa „cassa” i oznacza „rondel

Niedzielny kucharz
Drożdżówki z agrestem 127

skrobią ziemniaczaną. CIASTO: Gdy ciasto wyrośnie odrywaj z niego niewielkie kawałki, formuj z nich kulki, a następnie spłaszcz. Na środek ciasta wykładaj agrest, a następnie zlep brzegi ciasta jak jak pierogi. Uformuj podłużną bułeczkę. Gotowe drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odległości pomiędzy bułeczkami, aby się nie posklejały. Przed pieczeniem posmaruj jagodzianki roztrzepanym jajkiem

365 dni dookoła kuchni
pierożki ołpińskie 152

cukrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, żółtka oraz masło. Wszystko siekamy nożem. Dodajemy mieszankę z drożdżami i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez ok. 10-15 min. Następnie rozwałkowujemy Wycinamy szklanką krążki. Na każdy nakładamy po troszkę nadzienia, sklejamy jak pierogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia