także członków mojej rodziny podczas zdrowotnych niedyspozycji... Wiadomo o co chodzi ;-) Pozatym wymieszane z cukrem i śmietaną smakują idealnie. Ale dziś podzielę się z Wami przepisem na pierogi, przepisem na ciasto które gości w mojej rodzinie od lat. Niby żadna filozofia, ale czasami spotykam ludzi którzy nie potrafią go zrobić. Tak więc dziś przepis na idealne ciasto(...)miski) wlewam gorącą wodę, mieszam łyzką. Dodaje olej, jajko, sól i zagniatam elastyczne ciasto. (kiedy już składniki mam wymieszane, przekładam wtedy ciasto na stolnice)Jeśli ciasto jest za twarde to dolewam jeszcze odrobine wody a jeśli za rzadkie to odrobine maki. Kiedy ciasto jest gotowe kroje na mniejsze porcje i owijam foliowym woreczkiem, aby nie wyschło. Przygotowuje nadzienie
Radość kipiąca uśmiechem.Był wczoraj rosół? Pewnie był! Jeśli zostało Wam mięso z rosołu , to śmiało możecie wykorzystać je do zrobienia tych fantastycznych pierogów. Delikatne szpinakowe ciasto wypełnione po brzegi obłędnym farszem z kurczaka , cebulki i pieczarek. Przysmażone na masełku , z chrupiącą skórką są fantastycznym pomysłem na obiad Gwarantuję , że będą znikać błyskawicznie! Polecam! SKŁADNIKI: FARSZ: * udka lub inne części kurczaka(...)smaku. CIASTO: Umyty szpinak odsączamy , oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku. Studzimy, mielimy. Z mąki, jajka , wody , oleju i przestudzonego szpinaku zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , a następnie wycinamy krążki i nadziewamy farszem. Dokładnie sklejamy boki. CAŁOŚC: W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną oleju i soli. Wrzucamy delikatnie pierogi
Ostra na Słodkowodę i dalej miksować. Ciasto nie powinno być twarde. Wyjąć ciasto z malaksera, zlepić w kule , przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Polecam, ja raz spróbowałam i... często do niego wracam. Ciasto jest bardzo delikatne i ma ładny kolor :) Inne przepisy na ciasto pierogowe tutaj . astawa
królestwo garówsię oprzeć no i tak dobrze się kojarzy Teraz słów kilka o cieście. Jest pyszne, trochę kruche, trochę drożdżowe, dobrze się z nim pracuje. Ja lubię wierzch pasztecików posypać czarnuszką lub kminkiem, ale jeśli nie lubicie, zostawcie wierzch gładki. Ciasto wykorzystywałam już wcześniej w przepisie na pieczone pierogi z mięsem . Co prawda ciasto nie wymaga w ogóle wyrastania
Mieszam w GarnkuPierogi z serem i rodzynkami Składniki : Ciasto : 320 g mąki 1 szkl ciepłej wody olej - 2 łyżki sól szczypta Farsz : twarogu półtłustego - 600 g żółtka jaj - 2 szt cukier waniliowy - 0,5 opak cukier - 3 łyżki rodzynki Podanie : śmietana cynamon mielony cukier rodzynki Przygotowanie : Na stolnicę wysypać mąkę(...)wybić jajko, dodać szczyptę soli, olej i ciepłą wodą zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką, odstawić. Farsz: Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać cukry, żółtka i rodzynki, wymieszać. Rozwałkować ciasto na placek, foremką do pierogów wykrawać koła, nakładać farsz i dobrze zlepiać. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch, przez 1,5 minuty. Wyjmować łyżką
Kuchnia Danusiprzepisie. Trochę się obawiałam, czy ciasto wyjdzie dobre, ale po wyrastaniu stało się miękkie i pulchne. Z podanej porcji wyszło mi około 25 sporych pierogów, plus zostało mi ciasta na jedną bułeczkę (swoją drogą też smaczną). Polecam jako alternatywę do uszek. Składniki: 500 g mąki 100 g suszonych borowików lub 250 g pieczarek(...)gałką. Wbić 1 jajko i dodać tyle tartej bułki aby masa była gęsta (u mnie 2 - 3 łyżki). Ciasto rozwałkować. Filiżanką wycinać kółka. Na środku każdego kółka układać porcję farszu i skleić brzegi. Posmarować pierogi roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec 25 minut w 180 stopniach
Sto kolorów kuchniprzestudzenia. Przestudzone ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy w miarę cienko. Wyciąć kółka szklanką lub foremką . Nałożyć nadzienie czyli trochę mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę . Sklejamy ciasto tak jak pierogi, dobrze łącząc brzegi. Każdy pierożek panierujemy - najpierw moczymy w roztrzepanym jajku a następnie otaczamy w tartej bułce. Smażymy na głębokim oleju,na średnim ogniu, do uzyskania złotego
Stare GaryZnane i lubiane pierogi ruskie dość często goszczą na naszym stole. Jak wiadomo przy pierogach jest sporo pracy: wyrabianie ciasta, przygotowanie farszu, potem lepienie i gotowanie… Wychodzę więc z założenia, że lepiej zrobić ich więcej za jednym zamachem, niż się rozdrabniać ;) Wówczas część pierogów przeznaczam do bieżącego spożycia, a resztę mrożę, do czego również i Was zachęcam(...)duże cebule 2 jajka pieprz sól Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy na blat tworząc kopczyk. Robimy wgłębienie i dodajemy jajka, sól, olej i zaczynamy zagniatać ciasto dolewając wodę. Gotowe ciasto powinno nie kleić się do rąk, być elastyczne i lśniące. Formujemy z niego kulkę i wkładamy pod miskę odwróconą do góry dnem, aby nie wyschło do czasu lepienia. Farsz: Ziemniaki
MyCookBook.plmoże do barszczu zamiast tradycyjnych naszych pierogów czy uszek przyrządzicie przysmak tatarów krymskich czyli czebureki. To pierogi ze zwykłego ciasta jak na nasze, ale z nadzieniem z mięsa baraniego z ostrymi przyprawami , smażone w oleju. Oczywiście baraninę nie tak łatwo dostać, więc wykorzystać można wołowinę czy wieprzowinę. Ja do tej pory robiłam podobne pierogi ale drożdżowe , które
Bernika - moj kulinarny pamietnikrozwałkować ciasto pierogowe. Zaliczenie na ocenę. Kolokwium teoretyczne i test praktyczny z przygotowania pierogów np.ruskich, z kapustą i grzybami, z soczewicą, kaszą, uszek czy pierogów z owocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów) 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody b)farsz około 6-7 średnich ziemniaków kostka twarogu posiekana(...)Dopraw cząbrem i pieprzem. c) lepienie 1. Blat/stolnicę/wielką deskę obsyp mąką (rzuć garść mąki i rozprowadź po powierzchni) 2. Ciasto podziel na dwie lub trzy cześci. 3. Weź pierwszą częśc ciasta i rozwałkuj (jeśli masz wałek) yyy rozbutelkuj ( jeśli robisz to butelką po winie czy wodzie mineralnej) na grubość około 2 mm(znaczy się bardzo
U Fiolkirozwałkować ciasto pierogowe. Zaliczenie na ocenę. Kolokwium teoretyczne i test praktyczny z przygotowania pierogów np.ruskich, z kapustą i grzybami, z soczewicą, kaszą, uszek czy pierogów z owocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów) 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody b)farsz około 6-7 średnich ziemniaków kostka twarogu posiekana(...)Dopraw cząbrem i pieprzem. c) lepienie 1. Blat/stolnicę/wielką deskę obsyp mąką (rzuć garść mąki i rozprowadź po powierzchni) 2. Ciasto podziel na dwie lub trzy cześci. 3. Weź pierwszą częśc ciasta i rozwałkuj (jeśli masz wałek) yyy rozbutelkuj ( jeśli robisz to butelką po winie czy wodzie mineralnej) na grubość około 2 mm(znaczy się bardzo
Fiolka w kuchniporcji. Jeśli chcecie skorzystać z szybkiego ciasta na pizzę –wałkujemy je w prostokąt na lekko podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5cm. Wycinamy kwadraty o boku około 10 cm – ich środek smarujemy pesto, nakładamy równe porcje nadzienia i zlepiamy jak pierogi, szczelnie – kto umie, może zrobić i ozdobną falbankę. Gotowe calzone rozkładamy na papierze do pieczenia z zachowaniem(...)dwójki na dwa dni. Możecie poskładać calzone w takie porcje, jak tylko Wam się podoba i jak Wam wygodnie, albo wykorzystać nadzienie do zrobienia dwóch dużych pizzowych pierogów – wywałkujcie wtedy ciasto w okrąg i złóżcie z nadzieniem na pół, pamiętając o porządnym zamknięciu brzegów ciasta. SKŁADNIKI - DO WSZYSTKICH CALZONE 2 opakowania gotowego ciasta drożdżowego po 400g („spód do pizzy
Karo in the KitchenDawno u mnie nie było pierogów, więc nadrabiam :) Składniki : Ciasto pomidorowe : - 2 szklanki mąki pszennej, - 1 szklanka wrzącego soku pomidorowego. Do mąki wlać sok, wymieszać łyżką i wyrobić ręką. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto odstawić na 1/2 godziny przykryte ściereczką. Nadzienie : - około 200 g szpinaku ( użyłem mrożony w liściach ), - około 150 g fety, - około 100 g twarogu półtłustego(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem przesmażyć na maśle. Przestudzić, dodać rozgniecione widelcem sery. Doprawić mocno pieprzem i delikatnie solą. Sok pomidorowy zazwyczaj jest słony, feta również. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Do polania gotowych pierogów użyłem pomidorów suszonych z aromatycznym olejem. Smacznego
Przepisy Mikołajaśmietanki słodkiej (18%), Ciasto 1: wyrobić mąkę z masłem, zawinąć w folię odłożyć do lodówki na godzinę. Ciasto 2: mąkę zagnieść z żółtkami i śmietaną. Powinniśmy otrzymać ciasto podobne jak na pierogi. Zawinąć w folię odłożyć do lodówki na godzinę. Ciasta wyjąć z lodówki i oba lekko rozwałkować na podobne prostokątny. Na cieście z żółtkami położyć ciasto maślane. Złożyć
królestwo garówzawsze przywołuje wspomnienia do dawnych dni ... Jednak dla odmiany przygotowałam je w wersji miętowej. Jak myślicie, były smaczne ? :) Zapewniam Was, że warte są przygotowania. Ruskie pierogi z miętą SKŁADNIKI : Ciasto 300-350 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1/3 łyżeczka soli Farsz 600 g ziemniaków 200 g ser biały półtłustego 1 średnia biała cebula 2 łyżki(...)oleju, dodajemy do farszu wraz z posiekaną miętą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem mieszamy Ciasto: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól i porcjami gorącą wodę i zarabiamy ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółeczka na których układamy farsz. Zlepiamy pierogi. Pierogi wrzucamy na gotującą osoloną wodę i gotujemy przez 6 minut od wypłynięcia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki