pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:104/319)

Pierogi z borówkami (ciasto parzone) 161

Pierogi z borówką  i ciastem parzonym. Z ciastem tym bardzo fajnie się pracuje i nie zawiera jajek. Borówki lub jagody wcześniej mrożę , dzięki czemu łatwiej sklejać pierożki. Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wrzącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli 1,5 szklanki borówki 200 ml śmietany cukier do posypania Wykonanie: Na stolnicę wsypać mąkę(...)następnie zagnieść ciasto w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30  minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek. Wyciąć szklanką kółka i na każde kółko nałożyć borówki po czym złożyć na pół i skleić pieroga W garnku

O kuchni z uczuciem
Pierogi z borówkami 209

jest bardzo smaczna i świetnie się sprawdza w pierogach. Borówka jest słodsza od jagody więc do środka dodajemy mniej cukru. Przepis na ciasto na pierogi znajdziecie tutaj . Post Pierogi z borówkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Wigilia i Boże Narodzenie: Uszka z grzybami 518

Kuchnia polska” pod redakcją M.M. Kastelik (a dokładniej z przepisu na pierogi z mięsem), a farsz to moja inwencja własna. Z tego przepisu na ciasto korzystam już od lat i za każdym razem pierogi czy też uszka wychodzą bardzo smaczne i co najważniejsze miękkie. Muszę się przyznać, że to są pierwsze uszka, jakie zrobiłam.  I nawet się(...)smaczne, chociaż mogłam farsz po wystudzeniu zblendować.  Uszka z grzybami Przygotuj nóż i deskę do krojenia, garnek, mały rondelek lub małą patelnię, wagę kuchenną, szklankę, kieliszek, wałek do ciasta, miski, stolnicę lub inną płaską powierzchnię, sitko. Przygotuj składniki: 100-150 g grzybów, 1 jajko, ½ małej cebuli, 1/3-1/4 szklanki wody, 150-170 g mąki, sól, pieprz, trochę masła lub oleju

blog.moje-pasje.info
Pierogi z jagodami 112

pierogów)   - 0,5 kg jagód - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka cukru pudru - 3 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - około 0,5-1 szklanki ciepłej wody - szczypta soli do ciasta plus 1 łyżeczka soli do wody - 100 g śmietany 12 lub 18% - 6 łyżek cukru - kilkanaście listków mięty(...)stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie, wbijamy jajko, mieszamy mąkę z jajkiem początkowo nożem, później zagniatamy ręką dodając stopniowo wodę. ciasto musi być elastyczne lecz niezbyt mokre, więc trzeba uważać z wodą. wałkujemy ciasto, wycinamy kółka, lepimy pierogi,  wkładając do środka jagodowy farsz i układamy je na desce podsypanej mąką. gotujemy wodę z dodatkiem soli, na gotującą

Gocha gotuje!
Struklji - rolowane pierogi z serem 226

tradycyjne pierogi z serem, tylko  w nieco odmiennej formie - bo zrolowane. Doskonały przepis dla pierogowych smakoszy, bo farsz zawijamy w jeden płat ciasta, odpada zatem mozolne lepienie pierożków. Kiedy zobaczyłam te pierogi, wiedziałam, że muszę zrobić je jak najszybciej. Ciasto robi się błyskawicznie, szybko się zwija, wymagają jedynie trochę dłuższego gotowania, ale to już żadna fatyga. Efekt

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pampuchy z jeżynami 231

rozpuścić w soku i wlać do jeżyn. Zamieszać i zagotować. Sos powinien być nadal płynny, ale zawiesisty. Polewać po gorących pampuchach. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta drożdżowe , Dla dzieci , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: drożdże , jeżyny

https:KKuchniaMniam
Razowe pierogi z serem, jabłkiem i rodzynkami ;) 175

średnie): ciasto: 2 szklanki mąki razowej pszennej (typ 2000) + mąka przy wałkowaniu 3/4 szklanki letniej wody szczypta soli 0,5 łyżeczki cynamonu farsz: 2 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 300-350g sera białego 2 garści rodzynek Sposób przygotowania: Mąkę z solą i cynamonem wsypujemy do miski po trochu dodajemy wody i wyrabiamy ciasto aż stworzy jednolitą kulę ciasto wałkujemy(...)blacie osypanym mąką, aż będzie miało grubość około 1mm jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy ser, cynamon, rodzynki (opcjonalnie jakieś słodidło), mieszamy lepimy pierogi, ja użyłam specjalnego mechanizmu do pierogów ;) na każdy pierożek przypada około łyżki farszu tak przygotowane pierogi wrzucamy co lekko wrzącej, osolonej wody gotujemy około 5-7 minut od wypłynięcia

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Czekoladowe ciasteczka Chewy Cookies z nadzieniem tofu-truskawkowym 195

formujemy kulki (takie mniej więcej o średnicy 5-7cm), spłaszczamy kulkę na dłoni, palcami formujemy lekki dołek i umieszczamy trochę nadzienia. Bardzo podobnie do lepienia pierogów zamykamy nadzienie w cieście i spłaszczamy w dłoni. Nadzienie będzie nam wypływać, nic nie szkodzi. Kładziemy gotowego placuszka na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne jest aby zachować duże odstępy na blaszce

upichcona
Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli z Farszem jak na Pierogi Ruskie) 377

Bardzo c iekawe połączenie ciasta naleśnikowego z popularnym farszem jaki przygotowujemy na pierogi ruskie. Do tej kombinacji początkowo podchodziłam sceptycznie nie będąc pewna efektu końcowego. Jednak wszelkie obawy rozwiały się w momencie skosztowania pierwszego kęsa krokieta - smak jest wyjątkowy i z pewnością zdobędzie uznanie wśród fanów pierogów ruskich oraz krokietów. Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli Farszem(...)Pierogi Ruskie) - Składniki: (ok. 12 dużych lub 20 małych krokietów) farsz: 750 g ugotowanych i przestudzonych ziemniaków 190 g białego sera cebula masło sól  pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka  szczypta soli

Słodka Strona
Słodkie pierożki z ciasta francuskiego 187

Przygotowanie: Ciasto francuskie rozłóż na blacie, lekko rozwałkuj i wycinaj duże kółka (podobnie jak na pierogi). Na każdym kółku rozłóż łyżeczkę konfitury, zlep dobrze jak pieroga, tak postępuj z każdym kawałkiem ciasta aż się skończy. Jeśli Ci coś zostanie powycinaj małe fantazyjne kawałeczki i wrzuć z pierożkami do piekarnika, gdy będą złote wyjmij. Gotowe pierogi posmaruj roztrzepanym

Zasmakuj Kuchni
truskawkowe pierogi 122

zrobić. Robimy ciasto z mąki, wody, jajek i soli. Wyjmujemy truskawki i jak są duże kroimy. Ciasto gotowe, truskawki czekają... :) więc czas na wałkowanie, wycinanie, lepienie... Dobra pomoc zawsze się przyda, wówczas szybko pójdzie :)   Gisia młody uczeń ... i Ania mistrz pierogarski, lepi szybciej niż maszyna! Gisia zawsze wszystko chce, ciasto rozwałkowane... ...więc lepienie pierogów nie może jej ominąć

chleba naszego
PĄCZKI PIECZONE 211

grubości około 1 cm. Szklanką wycinałam kółka. Kolejno brałam małe kółeczka lekko je spłaszczałam. Na środek nakładałam po łyżeczce marmolady. Złożyłam na pół i zlepiłam jak pieroga. Następnie złączyłam rogami ciasto od spodu. I tak kolejno formowałam pączki. Łączeniem do dołu wkładałam je kolejno do papilotek. Ułożyłam je na blasze do pieczenia. Powinny postać około pół godziny do podrośnięcia

potrawyregionalne
Ciasto na pierogi - bardzo łatwe 190

Przepis podstawowy na pierogi z dowolnym nadzieniem. Ciasto robię bez mleka, jaj i cukru. Tylko mąka, woda i sól.   Składniki (ok. 30 sztuk): szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650 wrzątek ok. 100 ml łyżka soli do gotowania Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka(...)ręki. Konsystencję reguluję ilością wody lub dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans.  Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na środek kładę nadzienie, zalepiam dokładnie brzegi, ewentualnie zagniatam brzegi widelcem. W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów wody i dodaję łyżkę soli. Pierogi wrzucam na wrzątek po 10 sztuk. Delikatnie mieszam by nie przywarły

prawdziwe jedzenie
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami 253

pierogi z kapustą i grzybami, nie ma lepszego wigilijnego dania, chyba się ze mną zgodzicie? Nasz przepis modyfikuje głównie mąkę użytą do zrobienia ciasta. Polecamy i życzymy wesołych, spokojnych i radosnych Świąt! Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami (ok. 30 sztuk) 40g potrawy czyli 1 sztuka: Energia – 37 kcal, Białko – 1,5g, Tłuszcz – 1,3g, Węglowodany(...)wlewamy łyżkę oleju/oliwy. Solimy. Powoli dolewamy niepełną szklankę ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny, następnie dzielimy na ok. 4 porcje i rozwałkowujemy na grubość około 2mm. Wycinamy kółka. Na środek ciasta nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi w pierogi. Można ozdobnie zagnieść pierogi widelcem. W dużym garnku gotujemy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Przepis #182 Orkiszowe pierogi o smaku pizzy🍕 165

zrobieniem pierogów trzeba się trochę napracować. Do zrobienia moich pierogów użyłam mąki orkiszowej ale równie dobrze sprawdzi się pszenna pełnoziarnista czy żytnia. Do farszu dodałam moje ulubione dodatki do pizzy czyli mięso, pieczarki, sos pomidorowy i oczywiście ser. Dokładny przepis znajdziecie poniżej:) Zapraszam:)  Składniki Ciasto - 3 szklanki (350 g ) mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej - jajko - pół szklanki ciepłej(...)zagniatamy w jednolitą masę. Ciasto dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Wycinamy kółka. Farsz Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. D odajemy pokrojone w kostkę pieczarki a następnie pierś z kurczaka. Podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy. Podsmażamy. Przyprawiamy do smaku. Tak przygotowanym farsz nakładamy na każde wycięte z ciasta kółko i lepimy pierogi. Do garnka wlewamy

Health-Fit-Life