naprawdę to nie wiem skąd ten piernik jest. Nie wiem kto jest autorem tego cudownego wypieku. Spisałam go z zeszytu mojej mamy, z zeszytu, który sięga lat jej młodości. Piernik jest bardzo czekoladowy, rozpływa się w ustach i gdyby nie dodatek ubitej piany z białek, można by rzec , że w całości jest łychą mieszany. Składniki na bardzo długą keksówkę(...)cukru 2 szklanki mąki 3 płaskie łyżki kakao pół szklanki płynnego miodu u mnie gryczany 1 łyżka oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej 60 g masła 3 łyżki przyprawy do piernika żurawina, rodzynki, śliwki- to co lubicie do środka Wykonanie jest bardzo proste, ale efekt wzbudzi podziw niejednego wyrafinowanego zjadacza pierników. Umyj,obierz i pokrój w kostkę jabłka. Ma być
Z Kuchni Do Kuchniwzględu, iż na pierniczki by zmiękły muszę jeszcze poczekać pokusiłam się, aby z podobnego ciasta upiec piernik. Piernik powstał z małą różnicą bo całkowicie bezglutenowy. Zdjęcie jest zrobione pół godziny po wyjęciu z piekarnika i jak wdać rozwala się. Zawinęłam go w pergamin i po 1,5 godzinie pięknie się kroił, niestety bez możliwości fotografowania gdyż szybko zniknął :) Potrzebne składniki(...)mąki ryżowej 2 szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni 50 g oleju kokosowego 0,5 łyżeczki sody 4 łyżeczki przyprawy do pierników (przepis znajdziesz tutaj ) 4 łyżki miodu Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuszczamy z miodem i pozostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie mąki łączymy ze sobą , pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony
Łycha smakówPtysie piernikowe zostały przygotowane z ciasta parzonego, z dodatkiem przyprawy do piernika i kakao, następnie zostały nadziane kremem z bitej śmietany, serka, cukru pudru i szczypty przyprawy do piernika. Przepis na podstawowe ciasto parzone jest bardzo łatwy i prosty, można z niego przygotować ptysie klasyczne eklerki , mini ptysie , karpatkę . Samo przygotowanie ciasta parzonego wraz z pieczeniem i nadziewaniem kremem zajmuje(...)Składniki na 9 sztuk: ½ szklanki wody, (poj. 250 ml) 50 g masła lub margaryny, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru, 1/2 szklanka mąki pszennej, 3 jajka, 1 łyżeczka przyprawy do piernika + duża szczypta do kremu 1,5 łyżki kakao, 200 ml śmietany 30%, 200 g serka naturalnego cukier puder, Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 200 ºC, Wodę wlewamy do garnuszka, dodajemy szczyptę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepyszny piernik długo dojrzewający, w tym roku leżakował u mnie tylko 4 tygodnie, jakoś wypadło mi z głowy, że już pora nastawiania.Optymalny czas to ok. 6 tygodni. Ale i tak wyszedł super. Robię go co roku od kilku lat i to mój obowiązkowy wypiek świąteczny. Jeśli ktoś nie próbował, to bardzo polecam, ma pyszny smak, taki "głębszy" niż zwykłe pierniki(...)mąki 250 g. margaryny (u mnie bezmleczna) 1,5 szklanki cukru 4 żółtka 3 łyżeczki sody 0,5 szklanki wody mineralnej niegazowanej szczypta soli 2 torebki przyprawy do piernika (te większe, po 40g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miód, margarynę i cukier rozpuścić, aby uzyskać jednolitą masę. Wystudzić. Sodę wymieszać z wodą i dodać do masy. Mąkę przesiać i również dodać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePiernik domowy to ciasto, które tradycyjnie od kilku lat przygotowuję specjalnie na święta. Jest to „danię”do którego przygotowania rozpoczynam nawet na dwa tygodnie przed świętami, ale dzięki temu piernik domowy zachowuje świeżość nawet do 4 tygodni – jeczsze nigdy tyle czasu nie przeleżał – tuż po świętach znikał ostatni okruszek. Mój piernik domowy zawsze przyozdabiam domową polewą(...)post Piernik domowy appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekWitajcie :) Święta to obowiązkowo musi być piernik :) Ostatnio dostałam od Małgosi fajną książkę Cukiernia Lidla i tam znalazłam przepis na piernik. Polecam wypróbować bo warto, jest pyszny i łatwy w przygotowaniu :) Piernik podałam na przepięknej porcelanie Bogucice. Zapraszam :) Składniki : 150 g masła 150 g czekolady 100 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 130 g maki pszennej(...)zagotowujemy i ściągamy z ognia, dodajemy do niej czekoladę i masło, mieszamy aż się rozpuści . Wstawiamy do garnka z zimną wodą i mieszamy aż lekko zgęstnieje. Polewamy ciasto. Zimny piernik przecinamy na pół jak w przepisie Pana Pawła, ja jednak swój piernik przecięłam na 4 części wydaje mi się że tak lepiej wygląda :) Każdy płat smarujemy powidłami i nakładamy
Sama słodycz i szczypta chilimnie piernik na święta zawsze jest na stole. W tym roku upiekłam taki szybki, pulchny i smaczny. Przełożyłam go dżemem dzięki czemu był jeszcze bardziej wilgotny. Pierniki piekę tylko raz w roku, właśnie na Święta Bożego Narodzenia. Ten zapach podczas pieczenia, który rozchodzi się po mieszkaniu zawsze mi się kojarzy z okresem świąt, pieczeniem pierniczków, ciastek i pierników. Obowiązkowo muszą(...)święta? Składniki 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka śmietany (dałam 18%) 1/3 szklanki oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka miodu 1 przyprawa do piernika 2 łyżki kakao Dodatkowo Dżem do przełożenia (dałam wiśniowy i brzoskwiniowy) Polewa 100 g czekolady Czekoladę rozpuścić nad parą. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej miód, przyprawę
O kuchni z uczuciemCzas na ciąg dalszy naszej przygody z piernikiem długodojrzewającym! Święta coraz bliżej, więc najwyższa pora rozpocząć przygotowania :) Jak zrobić piernikowe ciasto możecie znaleźć tutaj - jest to ciasto, które im dłużej odpoczywa w lodówce, tym jest bardziej aromatyczne i intensywniej przenika korzennymi przyprawami. Pachnie niesamowicie - aż czuć magię Świąt :) Piernik staropolski z marmoladą z owoców leśnych Składniki: Ciasto piernikowe - tutaj(...)lodówki będzie ono twarde jak głaz - ale spokojnie - wystarczy wyciągnąć ciasto odpowiednio wcześniej, aby zdążyło dojść do temperatury pokojowej i zyskać na plastyczności :) Postanowiłam z ciasta zrobić zarówno piernik przekładamy marmoladą jak i małe pierniczki. Ciasto rozwałkowałam na grubość około 0,5 cm i wycięłam z niego 4 blaty o wymiarach. Blaty należy ułożyć jeden obok drugiego na blaszce
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!upieczeniu, dlatego można je przyrządzić w ostatniej chwili. Przepis podaję jeszcze raz, tym razem wzbogacony o lukier królewski. Może daleko nam (tzn. mi i córce) do idealnie pomalowanych pierników, ale to była nasza pierwsza przygoda z lukrem królewskim i barwnikami spożywczymi. Składniki: 2 szklanki mąki + odrobina do podsypania 2 jajka 2 łyżki miodu 2/3 szklanki cukru 1 łyżka masła(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika Lukier królewski: 1 białko 1 szklanka cukru pudru ewentualnie barwniki spożywcze Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy. 2. Ciasto partiami wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty. 3. Pierniki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 st.C przez ok 15 minut, aż będą lekko złote. Kolejne partie pieką się już
Kuchnia domowa Anipszennej 12 dag cukru pudru 16 dag miodu ( ok. pół szkl.) ja użyłam syropu z mniszka lekarskiego 6 dag masła 2 jajka płaska łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Lukier; ok. pół szklanki cukru pudru ok. 1 łyżki gorącej wody Przygotowanie; Ciasto najlepiej przygotować wieczorem a następnego dnia piec pierniczki. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Przesianą(...)mąkę mieszamy z cukrem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Następnie wbijamy jajka, wlewamy miód i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Jeśli się klei delikatnie podsypujemy stolnicę mąką. Do powstania jednego dzwonka potrzebujemy 7 pierników w kształcie koła. I dwa piernika
Radość kipiąca uśmiechem.kratce do przestygnięcia. Do dekorowania użyłyśmy domowego lukru i posypek Decorada od Delecty. O dekorowaniu pierników będzie kolejny post :) Początkowo planowałyśmy zrobienie tylko jednej wersji pierników. Jednak po upieczeniu okazało się, że są tak pyszne, że pewnie nie doczekają świąt. Więc kolejnego dnia jasne było, że trzeba dorobić jeszcze jedną partię, dla urozmaicenia ciemniejszą. Ciemne pierniki czekają jeszcze na lukrowanie. Do dekoracji użyłyśmy posypek Decorada od Delecty, które otrzymałyśmy w paczce od Durszlaka. O dekorowaniu i posypkach w kolejnym poście. Trzymajcie się cieplutko
two broke sistersnaszymi sprawdzonymi przepisami. Z racji, że to świąteczny miesiąc, dziś mamy dla Was słodkość, która w moim domu gości w Święta Bożego Narodzenia. Czy na Waszych Świątecznych stołach gości piernik?? Jeśli jeszcze poszukujecie przepisu na tego rodzaju wypiek koniecznie się na niego skuście. Piernik można po upieczeniu posmarować po wierzchu powidłami i polać czekoladą bądź przekroić w poprzek(...)blaty i przełożyć jak mój powidłami :) Możliwości jest wiele a aromat i smak bezcenny. Świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi SKŁADNIKI : Ciasto 1 ¾ szklani mąki pszennej 125 g cukru 200 g płynnego miodu 125 g masła 3 jajka 1 szczypta soli 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimój ulubiony miesiąc w roku więc w wiewiórczej kuchni zaczyna pachnieć grudniem czyli korzennymi przyprawami, bakaliami, skórką cytrusów ale i kapustą z grzybami... Idąc za impulsem świątecznego łasucha upiekłam piernik. Wspaniale wilgotny, mocno korzenny, idealnie słodki. Poniższy przepis jest modyfikacją piernika z KUCHNI nr.12/2015. Piernik kawowy 125 g masła 2 jajka 120 g cukru 250 ml miodu 50 ml mocnej(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C ok 40 minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy folia aluminiową i dopiekamy dalsze 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy piernik się upiekł, patyczek powinien być suchy. Piernik studzimy na kratce. Przekrawamy na 3 plastry, które przekładamy powidłem. Piernik jest pyszny od razu po wystygnięciu
Dzieje kuchennej Wiewiórydojrzewającym pierniku staropolskim słyszałam już dawno, dawno temu, ale jakoś tak nie kręcił mnie ten temat. Kurczę, no jak ciasto zawierające takie składniki jak mleko czy surowe jaja może stać 1,5 miesiaca (!) i nas nie zabić?! Podobno nie dość, że nie zabija, to jeszcze jest pyszne. I jest to opinia niejednego blogera, który piernik już robił i konsumował(...)podobno wychodzi równie dobrze przygotowane nawet na 2 tygodnie przed) a upiec 5-7 dni przed Bożym Narodzeniem, aby miało czas na skruszenie. Z podanych proporcji wychodzą 3 blaty piernika o wymiarach 39 x 26 cm, które przekładamy powidłami, obciążamy i zostawiamy na 3-4 dni, aby ciasto zmiękło. Po tym czasie kroimy na 3 części i otrzymujemy 3 pierniki
Zawsze głodna!piernik to w wielu domach obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. U mnie trzeci raz ale podaję przepis po zmianach bo wreszcie udało mi się zrobić przełożenie, które mi odpowiada. Ciasto musi leżakować w chłodnym miejscu od 2 do 6 tygodni. Na cztery dni przed wigilią piecze się blaty i przekłada, a dzień przed polewa polewą. Ciekawostka dotycząca tego wypieku, jaką(...)gdzieś podsłyszałam mówi, że dawniej ciasto na piernik zarabiano w dniu urodzin córki, następnie w glinianym naczyniu zakopywano. Odkopywano je i pieczono dopiero z okazji jej zamążpójścia. Ze względu na dodatek surowych jajek ja sobie tego nie wyobrażam, ale możne wtedy było inaczej, albo po prostu ja się nie znam. Sam piernik, choć za pierwszym razem byłam przekonana, że będzie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia