pierniki przepisy - 2500 przepisów (strona:18/167)

Piernik staropolski dojrzewający 108

jadłam lepszego piernika niż ten. Został upieczony według tradycyjnego przepisu  Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Trzeba mu poświecić trochę czasu, ale to taki fajny rytuał. Dzisiejszy wpis będzie się składał tak naprawdę z dwóch wpisów, ponieważ, zgodnie z tradycją, samo ciasto na piernik przygotowałam już kilka tygodni temu, 10 listopada.  Tutaj  znajdziecie wszystkie szczegóły(...)przygotować. Dzisiaj natomiast zapraszam na etap drugi, czyli pieczenie i dekorowanie piernika. Piernik powinniśmy upiec 4 dni przez Wigilią.   Piernik staropolski dojrzewający Wg. Lucyny Ćwierczakiewiczowej Czas przygotowania:  pieczenie 20 minut + leżakowanie 4 dni Opis wykonania:  we wpisie tutaj   Składniki: domowe powidła Polewa czekoladowa  Proporcje na na jeden piernik: Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Ekspresowy piernik na ostatnią chwilę, bez masła, jajek i miodu 126

piernik jest idealny dla tych wszystkich, którzy przed świętami nie mają kompletnie na nic czasu, ale również dla tych wszystkich, którzy uparcie powtarzają : ,,ja nie umiem piec ciast,piernik nawet nie wiem jak się za to zabrać'', koniecznie dajcie im ten przepis, ponieważ jest to najprostszy przepis na piernik jaki istnieje, wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać (łyżką(...)nawet powidła kładzie się do środka razem z wszystkimi składnikami, dzięki temu, że jest taki prosty w wykonaniu, można poprosić o pomoc najmłodszych, to dopiero radość samemu upiec piernik :) Jedyna trudność to pieczenie, pamiętajcie, żeby sprawdzać patykiem czy piernik dopiekł się w środku (kiedyś za szybko go wyjęłam i niestety opadł, ale wrzuciłam go z powrotem do piekarnika i wyszedł

zdrowa vege kuchnia
Piernik na porterze 145

Zapach korzennych przypraw to znak, że u mnie piecze się kolejne ciasto korzenne, piernik na porterze. Piernik pieczony na piwie ma specyficzny smak, a ten dodatkowo polałam polewą z dodatkiem porteru. Ten piernik jest wilgotny, słodki i miękki jak puch. Z czekoladą…o tak, same sobre rzeczy w tym pierniku. Uwielbiam takie rozpływające się w ustach ciasto ! Jest(...)najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Polecam przepis! Piernik Składniki: forma o rozmiarach 22 cm x 22 cm 50 g cukru muscovado 35 g cukru trzcinowego 125 g masła 135 g golden syropu 100 g melasy 200 g pszennej mąki 25 g kakao szczypta zmielonych goździków ¾ łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki zmielonego imbiru 1½ łyżeczki sody 1 duże jajka 160 ml porteru

codojedzenia
Domek z piernika 199

wycinamy kształty od szablonu – na każdy domek będziemy potrzebować po 2 elementy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią wykrojone pierniki. Pierniki pieczemy około 5 – 7 min aż będą rumiane. Czas, kiedy pierniki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie prostego lukru. Białko miksujemy z cukrem pudrem. Lukier(...)powinien być dość gęsty inaczej spłynie z ciastek i nie będzie nadawał się na „klej”. Upieczone pierniki odkładamy do ostudzenia. Do nakładania lukru używam malutkich woreczków strunowych – są znacznie tańsze od worków cukierniczych, a z tym zadaniem radzą sobie bardzo dobrze. Można je kupić w sklepach papierniczych lub w marketach na działach z drobiazgami do przechowywania żywności

Ciastkozercy
Chatka z piernika 193

grubość około 5-7 mm. Można podsypać mąką. Ja ciasto rozwałkowałam i wycinałam na macie teflonowej, na której później już piekłam, nie miałam później problemów w przeniesieniem wyciętych pierników i ewentualnym uszkodzeniem podczas przenoszenia. !!!Uwaga jak już wytniemy ściany, najlepiej jak najmniej je ruszać, bo każdy poruszenie powoduje że się trochę krzywią, a po upieczeniu ciężko jest złożyć domek(...)chatka_z_piernika_mojprzepisna.pl chatka_z_piernika_mojprzepisna.pl listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 gr miodu 100 gr cukru 250 gr masła 550 gr mąki 50 gr kakao 5 łyżeczek przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej około 2 m wstążki'; document.write

moj przepis na
Piernik kawowy 177

Zbliża się Boże Narodzenie, a jak wiadomo nie ma świąt bez piernika! Przynajmniej ja nie wyobrażam sobie, aby podczas świątecznych dni mogło zabraknąć pięknego, korzennego zapachu unoszącego się po całym domu. Piernik kawowy, który dziś chcę Wam zaprezentować jest bardzo prosty w wykonaniu. Jego kolejną zaletą jest to, że można go jeść od razu po wystudzeniu. Nie trzeba czekać(...)zmięknie lub też przekładać go dżemem lub powidłami (choć nie jest to wykluczone). Ten piernik śmiało można nazwać piernikiem „last minute”, ponieważ z racji, że jest od razu idealny do konsumpcji, można go upiec na ostatnią chwilę :) Ma chrupiącą skórkę oraz miękkie i dość wilgotne wnętrze. Już w trakcie przygotowywania w kuchni unosi się fantastyczny zapach miodu, kawy, kakao oraz

MyCookBook.pl
Piernik staropolski-dojrzewający 169

piernik jest bardzo dużo, a ja skorzystałam z przepisu Margarytki .Przepis na ten piernik pochodzi z książki pt. „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”, autorem jest Tadeusz Żakiej (książka wydana pod pseudonimem Maria Lemnis, Henryk Vitry w 1979 roku). Z tej porcji wychodzą 3 podłużne pierniki. 50 dkg prawdziwego miodu  2 szkl. cukru  25 dkg smalcu(...)albo masła  1 kg mąki  3 jajka  3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ szkl.zimnego mleka  ½ łyżeczki soli 2 – 3 torebki przyprawy do piernika do przełożenia: powidła śliwkowe  masa marcepanowa, czekolada, masa orzechowa  polewa: czekolada albo lukier wg uznania 2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić

Moje domowe kucharzenie
piernik tygodniowy mojej Babci 176

ogromnym sukcesie jaki osiągnął w mojej rodzinie piernik sześciotygodniowy postanowiłam spróbować innej wersji tego ciasta. Zdobyłam przepis mojej Babci na piernik tygodniowy, czyli dojrzewający krócej. W sumie to oba nieznacznie się od siebie różnią składnikami więc spodziewałam się, że po upieczeniu efekt też będzie podobny. Jednak jak dla mnie to te dwa ciasta to zupełnie różne pierniki ale nie powiem(...)któryś był gorszy- były po prostu inne. Ciężko to opisać słowami ale piernik tygodniowy był bardziej zwarty, miał inną konsystencję i bardzo przypominał popularne ciasteczka Katarzynki. Zawiera mniej miodu, przez co po upieczeniu nie jest tak twardy jak piernik sześciotygodniowy. Wydaje mi się, że gdyby ciasto leżakowało dłużej to stawało by się coraz bardziej podobne do staropolskiego. Jest to "ratunkowa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta 145

świąt Bożego Narodzenia zostało sześć tygodni, a więc to najwyższa pora, żeby nastawić ciasto na doskonały tradycyjny staropolski dojrzewający piernik.  Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie, ale najlepszy smak osiąga po 4- 6 tygodniach. Przy okazji robienia piernika chciałam Was zachęcić do samodzielnego przygotowania przyprawy do piernika. Jej zrobienia trwa dosłownie chwilę, a w większości tych sklepowych głównym(...)składnikiem jest... mąka pszenna, a nie przyprawy. Przepis znajdziecie w jednej wersji  tutaj lub w  drugiej tutaj. Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta Wg. Lucyny Ćwierczakiewiczowej Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 500 g miodu 1 szklanka cukru 250 g masła 3 jajka 1000 g mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki przyprawy

Kulinarne przygody Gatity
Piernik staropolski - etap II 137

Nadszedł już czas aby się wziąć za pieczenie piernika. Ciasto pięknie się przefermentowało, myślę więc, że piernik będzie wyśmienity. Do upieczenia piernika wystarczy połowa wcześniej przygotowanego ciasta, jeśli lubimy niezbyt grube placki. Pozostałą część ciasta możemy wykorzystać na upieczenie domku z piernika, bądź też pierniczków. Ja właśnie tak robię. Można też upiec dwa pierniki i jeden dać komuś w prezencie(...)które przekładamy powidłami śliwkowymi i masą orzechową. Bezpośrednio po upieczeniu są one twarde, ale po 2-3 dniach skruszeją i będą się niemal rozpływały w ustach. Wierzch polewamy czekoladą.” Piernik staropolski (Żródło- „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”  Mari Lemnis i Henryka Vitry ) Składniki: prostokątna forma o wymiarach 21x36cm 1/2 porcji dojrzałego ciasta 1 słoik domowych powideł śliwkowych

Wiem co jem
Piernik z powidłami 108

Uwielbiam, gdy w domu unosi się korzenny aromat podczas pieczenia piernika. Przywołuje mi on jedne z najmilszych wspomnień z dzieciństwa. W okresie adwentu, kiedy wracałam ze szkoły i przekraczałam próg domu od razu uderzał mnie ten zapach. Mama i babcia zawsze z wyprzedzeniem piekły pierniki na święta, po czym chowały je w puszkach, gdzie grzecznie miały leżakować aż do świąt(...)Ostatecznie połowa z nich i tak zawsze znikała w nieznanych nikomu okolicznościach i trzeba było przygotowywać drugą turę pierników. Dzisiaj przepis na jeden z pierników, który do dzisiaj pojawia się na rodzinnym stole. Wprawdzie nie nazwałabym go do końca piernikiem, ponieważ nie zawiera miodu, ale smakuje równie wyśmienicie. Z dodatkiem powideł, które doskonale nawilżają ciasto sprawiając, że nie jest

My simple kitchen
Piernik na Guinnessie 251

Piernik na Guinnessie czyli fantastycznym ciemnym piwie irlandzkim przenosi pierniki na zupełnie inny poziom. Głęboki smak i kolor piernika na Guinnessie sprawiają, że prawdopodobnie innego nie będziecie chcieli już spróbować. Inspiracją był przepis Nigelli, jednak dostosowałam go pod nasze smaki, żeby nie był za słodki (tak więc możecie wyregulować sobie ilość cukru). Piernik na Guinnessie jest bardzo ciemny, bardzo(...)Ciasto jest raczej rzadkie, więc nie ma problemu z wymieszaniem składników. Formę (ja użyłam 24×24) wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piernik na Guinnessie pieczemy około 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (patyczek powinien być suchy). Piernik na Guinnessie można polać polewą czekoladową. Post Piernik na Guinnessie pojawił się

Pociąg Do Kuchni
Piernik ze kartołflōma (Piernik z ziemniakami) 210

Już ôd 1 listopada rychtuja 2 roztomajte 3 wersje tego piernika i musza pedzieć 4 , że sie werciōło 5 . Podstawowy recept 6 mōm ôd ciotki Eldzy- już żech jōm sam spōminoł 7 , przi pieczyniu ciasta ze cukiniōm. Połra 8 składnikōw żech wymiyniōł, niyftorych dołech mani i do tego jeszcze 2 łeżeczki ziela angelskigo. Anglikanery gołdajōm na nie allspice(...)naszymu by bōło: wszyjske prziprawy i bez to żech sie pomyśloł, że już wiyncyj tymu piernikowi niy trza. A że niyftorzi gołdajōm na ziele angelske tyż jamajski pieprz, to idzie pedzieć, że bańdzie to pfeferkuchyn 9 ze kartołflōma. Co potrza? 0,5 kg uwarzōnych 10 i przepresowanych 11 kartołfli (nojlepi je przepresować, jak sōm gorke 12 ) 0,5 kg mōnki

Chop w kuchni
Szybki piernik borówkowy 169

Uwielbiam pierniki. Piekę je nie tylko na Święta, bo nie ma nic piękniejszego niż korzenny zapach unoszący się po całym domu Dziś zapraszam Was na szybki piernik borówkowy . Do jego przygotowania użyłam fantastycznej konfitury z borówek – serdecznie polecam Wam ten produkt. Piernik jest mięciutki, aromatyczny i aż nie sposób nie sięgnąć po kolejny kawałek Następnym razem na pewno upiekę(...)podwójnej porcji. Polecam Wam serdecznie mój szybki piernik borówkowy zarówno na zbliżające się Święta, jak i do codziennej kawy lub herbaty. Składniki: (na blaszkę 20×20 cm) 1 szklanka mąki pszennej + 3 łyżki 2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1/2 słoiczka konfitury z borówki (możecie ją nabyć tutaj (klik) ) 1/2 szklanki mleka

Słodkie okruszki
Staropolski piernik dojrzewający 135

zwariowałaś, co to za ciasto co leży surowe przez 6 tygodni, przecież to spleśnieje i tyle będzie." Usłyszałam od moich rodziców na wieść, że w tym roku zamierzam upiec piernik staropolski, ale nie zrezygnowałam z próby, bo o tym pierniku słyszałam masę achów i ochów. W moim domu jakoś nigdy nikt go nie piekł, więc musiałam spróbować. I wiecie(...)nigdy więcej nie upiekę żadnego innego piernika, ten jest absolutnie nieziemski  i najlepszy ze wszystkich jakie kiedykolwiek miałam okazję próbować. Naprawdę warto na niego poczekać ten miesiąc czy dłużej. Zachwycił nawet moich sceptycznie nastawionych domowników. Nie wymaga dużo pracy, tylko trzeba pamiętać, by przygotować go odpowiednio wcześniej. Spróbujcie koniecznie, na pewno będziecie zachwyceni. Przepis, który wykorzystałam zaczerpnęłam z bloga

Cynamonowe szczęście
Piernik z jabłkami i orzechami 1266

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piernik z jabłkami i orzechami to pyszne i szybkie ciasto, coś dla tych, co uwielbiają wilgotne ciasta :) Dzięki dużej ilości jabłek zachowuje świeżość przez dłuższy czas. Przepis znalazłam na blogu Domowe Wypieki . Piernik z jabłkami i orzechami – Składniki: 300g mąki pszennej (2 szklanki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao(...)łyżeczki przyprawy do piernika 4 jajka 4 łyżki miodu 120g cukru 150g oleju rzepakowego 60g orzechów włoskich 60g rodzynek 1 kg jabłek cukier puder do oprószenia ciasta   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Piernik z jabłkami i orzechami – Wykonanie: Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić

Kulinarne Przeboje
Szybki piernik przekładany powidłami i masą grysikową 219

porównaniu do piernika staropolskego (przepis już wkrótce), ten piernik jest szybki w przygotowaniu. Nie wymaga leżakowania, jest wilgotny, puszysty i bardzo aromatyczny. Ja przełożyłam go powidłami śliwkowymi i masą grysikową. Myślę, że takie połączenie jest doskonałe :) Co tu dużo mówić, zapach świąt unosi się w powietrzu. Polecam! Składniki:   Ciasto: 120 g masła 3/4 szkl cukru(...)łyżki miodu 150 g powideł śliwkowych (polecam domowej roboty ) 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika, np. domowej roboty 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl mleka 3 jajka w temperaturze pokojowej szczypta soli   Masa grysikowa: 1 szkl mleka 3 płaskie łyżki kaszy

Nastoletnie Wypiekanie
Piernik staropolski-dojrzewający- etap II 129

przyszła pora na pieczenie placków na piernik.. ciasto dojrzewało od miesiąca..niby w przepisie jest, żeby piec placki 3-5 dni przed świętami.ale ja upiekłam je wczoraj wieczorem..a dziś lub jutro  przełożę..zrobię ciut inaczej..zobaczymy co z tego będzie.. Przepis dla przypomnienia podaję w całości.. Przepis na ten piernik znalazłam u Margarytki(...)staropolskiej kuchni i przy polskim stole”, autorem jest Tadeusz Żakiej (książka wydana pod pseudonimem Maria Lemnis, Henryk Vitry w 1979 roku). Z tej porcji wychodzą 3 podłużne pierniki. 50 dkg prawdziwego miodu  2 szkl. cukru  25 dkg smalcu albo masła  1 kg mąki  3 jajka  3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ szkl.zimnego mleka  ½ łyżeczki soli

Moje domowe kucharzenie
Piernik z marcepanem 758

resztę powideł i przykryć piernikiem. POLEWA. Cukier, wodę i kakao zagotować w garnuszku. Dodać masło, a kiedy się rozpuści, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto i obsypać perełkami, zanim polewa zastygnie. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Pierniki i pierniczki , Serniki pieczone

https:KKuchniaMniam
Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym 144

Mięciutki piernik herbaciany, zwany kanadyjskim. Jego niewątpliwym atutem jest to, że robi się go bardzo prosto a po upieczeniu nie trzeba czekać aż zmięknie. J a pokusiłam się o bardziej świąteczną wersję i zrobiłam krem daktylowo-pomarańczowy, ale jeśli ktoś nie lubi daktyli można przygotować go z masą z kaszy mannej lub budyniową. Całość polałam polewą, ale - prawdę mówiąc - mogłoby(...)najlepiej na drugi dzień :) SKŁADNIKI: (proporcje są na formę keksówkę ok 12x33 cm, jeśli chcemy otrzymać dużą porcję na standardową blachę ok 23x33 cm należy podwoić podane ilości składników) Piernik: 2 jajka 1/4 szkl cukru 125 g (ok 1/2 szkl) płynnego miodu (u mnie akacjowy z oferty Deluxe z Lidla ) 1/2 szkl oleju 1/2 szkl mocnej, wystudzonej herbaty (jeśli jest

Kto ugości moich gości?
Piernik staropolski / przekładanie 173

Ostatni etap przygotowywania piernika staropolskiego to przekładanie go ulubionymi masami. Ja w tym roku wybrałam tradycyjne powidła śliwkowe i masę marcepanowo morelową, którą zrobiłam bazując na przepisie znalezionym tutaj . W mojej wersji masa jest mniej słodka, bo bez cukru sam marcepan i suszone owoce dają moim zdaniem wystarczającą ilość słodyczy, za to nadałam jej charakteru poprzez dodanie co nieco więcej(...)alkoholu :) Całe ciasto zwieńczyłam mleczną czekoladą i siekanymi migdałami. Teraz już tylko piernik musi zmięknąć i nabrać swojego niezwykłego smaku :) Poprzednie etapy przygotowywania piernika znajdziecie tu oraz tu . SKŁADNIKI 3 blaty piernika staropolskiego  600g gęstych powideł śliwkowych masa morelowo marcepanowa 100g masy marcepanowej 100g suszonych moreli 80 ml alkoholu ( rum, brandy lub wódka) polewa 200g dobrej jakości mlecznej czkeolady

DefinicjaSmaku
pierniczenie w kuchni:) 136

bliżej świąt tym coraz intensywniejsze stają się ataki zdjęć i przepisów na piernik. Oczywiście nie chcąc zostać daleko w tyle również i ja poświęciłam sobotę na pierniczenie:) Uwielbiam kiedy ten aromat roznosi się po domu, w tedy wiem, że święta już nie długo:) Do tego zanim zamknęłam się w kuchni zdążyłam umyć okna i wyprać firanki(...)ulubione zapachy domowe krążą dzisiaj po moim domu. Nie wiem jak wam ale a bardzo lubię zapach wypranych firanek, kojarzy mi się z czystym pachnącym domkiem. Do tego zapach pierników.. hmm osiągnęłam dzisiaj błogostan zapachowy.W tym roku udało mi się zrobić 4 duże miski pierników. Wycinanie i lukrowanie zajęło trochę czasu ale jak patrzę na efekt końcowy to uważam

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania