pierniki przepisy - 2500 przepisów (strona:20/167)

Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 273

Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego przygotujecie z tego samego przepisu co piernik staropolski . Ciasto musi leżakować przez kilka tygodni w chłodnym miejscu (najlepiej 4-6, choć i po 2-3 tyg. będzie dobre) , dopiero po tym czasie można zabrać się za formowanie i pieczenie pierniczków. Można je przygotować bez nadzienia lub z powidłami, a wierzch udekorować lukrem lub polewą czekoladową(...)ciasta dojrzewającego Składniki: 1kg mąki pszennej 500g miodu naturalnego 330g cukru 250g masła 3 jajka 125ml mleka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 50g  domowej przyprawy do piernika lub 2-3 opakowania gotowej przyprawy do piernika powidła śliwkowe do przełożenia pierniczków Wykonanie: -  do rondla przełożyć miód, cukier i masło, podgrzewać, aż cukier się rozpuści i składniki się

Smakołyki Bereniki
Pierniczki – jak udekorować pierniczki 199

zauważyliście bardzo się pieni, ponieważ zawiera białko. Przepis na wegański lukier znajdziecie na greenmorning . A co powiecie na udekorowanie piernikami świątecznego tortu? Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie pierników. Piękny świąteczny tort, który zachwyci nie tylko dzieci ale i dorosłych. Przymierzam się do upieczenia wianka z pierników. Pomysł na piernikowy wianek znalazłam tutaj . Śliczny wianek na ścianę(...)drzwi wejściowe. Prosty a zarazem bardzo dekoracyjny. Od kilkunastu lat piekę domki z piernika. Załapałam piernikowego bakcyla, kiedy to w szkole moich starszych dzieci organizowaliśmy świąteczne bazary z loterią i sprzedażą świątecznych wypieków i gadżetów. Domki z piernika cieszyły się dużą popularnością. Zazwyczaj spotykaliśmy się kilka rodzin i wspólnie montowaliśmy piernikowe chatki i kościoły. Wspominam ten czas bardzo miło

codojedzenia
Domowe pierniczki jak alpejskie 156

szklanki drobnego cukru do wypieków - 3 łyżki kakao - 200ml gęstej kwaśniej śmietany 18% w temperaturze pokojowej (dałam crème fraîche ) - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika - 250g masła - 400g miodu z ogórecznika Dodatkowo: - marmolada - 2 białka do smarowania pierników Polewa z czekolady: - 300g czekolady o minimim 70% zawartości kakao - ok.120ml słodkiej śmietanki (dałam double cream) - 3 łyżki(...)oleju kokosowego - 1,5 łyżki miodu z ogórecznika Ciasto zarabiamy dzień przed pieczeniem. Mąkę i kakao przesiewamy do miski – mieszamy. Miód z ogórecznika zagotowujemy z przyprawą do piernika. Odstawiamy, dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści i pozostawiamy do wystygnięcia. Do śmietany dodajemy sodę – mieszamy i odstawiamy, aż masa zwiększy swoją objętość. Trzy białka ubijamy na sztywno (pozostałe możemy zużyć

mojewypiekiinietylko
Piernik z wiśniową galaretką. 150

jajka   3/4 szklanki cukru 125 g masła 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki kakao   na galaretkę z wiśniami: 1 szklanka soku z wiśni (z kompotu)   1,5 szklanki wody 2 galaretki wiśniowe(...)ucieramy z cukrem mikserem. Następnie dodajemy płynne składniki (miód, masło, śmietana)  i wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach. Dodajemy kolejno mąkę z kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao cały czas mieszając delikatnie łyżką aż do powstania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy

Symfonia smakowa
Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego 130

była moja pierwsza przygoda z dojrzewającym ciastem. Warto je przygotować pod koniec listopada lub w okolicach mikołajek. Jeśli się zagapicie (mi się to zdarza, niestety), zróbcie dzień wcześniej - pierniki nie będą miały dodatkowego kwaskowatego posmaku, ale nadal będą smaczne :) Przechowując je w zamkniętym pojemniku, można się cieszyć ich smakiem nawet 2 lata (kiedyś o nich zapomniałam i odkryłam właśnie(...)jedzenia). Przepis zaczęłam z czasem dopasowywać do swoich smaków, więc z wersją oryginalną już niewiele ma do czynienia. Duży wpływ na zmianę ciasta miały warsztaty w Żywym Muzeum Piernika w Toruniu. Nie próbowałam jeszcze robić pierników według tamtejszego przepisu, ale może z czasem...   Składniki : 20 dag mąki żytniej (daję razową) 60 dag mąki pszennej (+ 20 dag do podsypywania

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierniki, pierniczki na ostatnią chwilę 106

Już trzeci rok z rzędu planując potrawy na Święta, wpisuję sobie na listę pierniki. Co najważniejsze można je zrobić nawet ostatniego dnia, bo od razu są miękkie i nadają się do jedzenia. A w ozdabianiu też idę nieco na łatwiznę, bo korzystam z lukru i gotowych posypek. Pierniki lukrowane Składniki: ciasto: - 500g maki pszennej (u mnie typ 450) - 200g cukru(...)łyżki naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) - około 25g przyprawy do piernika - 1 czubata łyżka kakao - 1/2 łyżki kawy inki - 125g masła - 3 jajka - 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżka ciepłej wody - 1 1/2 łyżki gęstej śmietany lukier: - 1 białko - 1 1/4 szklanki cukru pudru dodatki: - posypki Delecta (kuleczki zbożowe w czekoladzie, maczek smak truskawkowy i mango, kuleczki zbożowe w różowej

Kuchnia co dnia
Wegański piernikowy sernik 141

ciastek, a serniki kocham w każdej postaci. Połączyłam te dwa smaki i zrobiłam aromatyczny sernik na piernikowym spodzie. Jest bardzo szybki do zrobienia zakładając, że ma się upieczone wcześniej pierniki (przepis na pierniki, które wykorzystałam do tego ciasta znajdziecie tu i zrobiony ser wegański (dokładną instrukcję jak i z czego go robię znajdziecie tu ). Składniki na dużą tortownicę(...)średnica 26 cm)/używając tortownicy 18-20 cm użyć połowy składników: Spód: 350-400 gotowych pierników (lub innych ciastek, ale wtedy dodać łyżkę przyprawy do pierników) 150 g masła kokosowego Masa serowa: 1 kg wegańskiego sera (przepis tu ) lub ewentualnie tofu naturalne 2 małe dojrzałe banany (lub jeden duuuży) 100 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia

greenscarf
WYBORNY PIERNIK 109

Składniki: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 1 łyżka kakao 1 - 1,5 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 słoiczek dżemu np. wiśniowy, czarnej porzeczki lub inny nasz ulubiony 1 tabliczkę czekolady (100 g) orzechy laskowe lub włoskie do obsypania wierzchu piernika Przygotowanie: Mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernika(...)przesiewamy. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika oraz z kakao. Na koniec wlać szklankę mleka i dokładnie wymieszać. Na blachę o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą wlać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu piernika przekroić

Ciastka - domowe słodkości
Piernik przekładany 159

Zrób kawę, dobre ciasto, porozmawiajcie. Przecież to takie proste, prawda? A tak wielu z nas sprawia to kłopot... Nikt nie lubi zostać sam ze swoimi problemami. Przepis na ten piernik dostałam od koleżanki. I jestem z niego bardzo zadowolona, ponieważ piernik wychodzi pulchny, wilgotny i pyszny. Możecie go przełożyć konfiturą, marmoladą czy marcepanem - na cokolwiek przyjdzie Wam ochota. Możecie(...)dużą keksówkę: 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 200 g miodu 125 g masła 3 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki domowej przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki kakao polewa czekoladowa (użyłam gotowej) bakalie do dekoracji konfitura lub marmolada do przełożenia (u mnie domowa konfitura wiśniowa) Białka

My simple kitchen
Świąteczny piernik długodojrzewający! 144

całym roku - czas Bożego Narodzenia! Warto również się do niego przygotować w kuchni. Już najwyższa pora - ba! ostatnia chwila! - aby wstawić piernikowe ciasto! ;) Święta przecież pachną cynamonem i piernikiem! ;) Świąteczny piernik długodojrzewający! Składniki: 500 g mąki żytniej 500 g mąki pszennej 500 ml miodu wielokwiatowego 250 g masła  1 szklanka cukru 125 ml mleka 3 jajka 40 g przyprawy(...)korzennej do piernika 3 łyżki kakao (prawdziwego, gorzkiego) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie tego ciasta z pewnością nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Później potrzebuje ono spokojnie leżakować w lodówce, w misce (np. szklanej), pod przykryciem (lnianą ściereczką). W tym czasie ciasto - które jak sami zobaczycie przygotowując je jest dość rzadkie - znacznie ztężnieje i tuż przed świętami idealnie nada

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pierniki norymberskie 177

ubiegłym roku piekłam te pierniki na Święta. W tym roku prawdopodobnie będzie powtórka, choć i mam ochotę na moje ulubione czeskie pierniczki :) W każdym razie jakieś pierniki z pewnością zrobię. Oryginalne norymberskie pierniki pieczone są na opłatkach - ja upiekłam bez. Okrągłe opłatki można np. zamówić na Allegro. Składniki: 170g cukru 3 jajka 100g masła 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku(...)mąkę, kakao, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, skórki, rodzynki i wiórki kokosowe. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksować, a na końcu partiami wlewać mleko. 3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta. 4. Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach

Kuchnia domowa Ani
Ale piernik! 212

wiecie co? W mojej kuchni już zapachniało świętami! To niemal już ostatni dzwonek, żeby przygotować coś, czego w wielu domach po prostu nie może zabraknąć pod koniec grudnia - piernik! A dokładniej piernik staropolski, który niegdyś uważany był za wyjątkowy rarytas. Dziś przyprawy używane do jego przygotowania nie kojarzą się nam z egzotyką i bogactwem. Jednak w XVII wieku, kiedy(...)Polsce zaczęto go wypiekać, były to towary drogie i sprowadzane do nielicznych tylko miast, które mogły poszczycić się kontaktami ze światem. Pierniki pieczono między innymi w Gdańsku i Toruniu, gdzie były symbolem powodzenia i dobrobytu. Korzenne ciasta i ciasteczka rozpowszechniły się w Polsce w XIX wieku. Nawet wtedy ceniono je na tyle, że surowe ciasto piernikowe wchodziło w skład wiana

Ratunku obiad
"Piernik" z cukinii. 156

zobaczyłam ten "piernik" w gazetce "Moje gotowanie" to koniecznie chciałam go upiec. Byłam bardzo ciekawa efektu. Muszę Wam powiedzieć, że to ciasto mile mnie zaskoczyło, zarówno smakiem jak i konsystencją. Za sprawą cukinii jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ciasto jest także nie za słodkie. Przepis zmodyfikowałam do własnych potrzeb, zamiast śliwek w czekoladzie dodałam suszone śliwki, bo stwierdziłam(...)ponad szklanka cukru to i tak wystarczająca ilość, ale i piernik jest oblany polewą czekoladową. I zamiast olejku migdałowego dałam amaretto, które uwielbiam. Aha i jeszcze orzechy włoskie zastąpiłam orzechami nerkowca, bo takie miałam w domu.  Wszyscy się nim zachwycali i nie chcieli mi wierzyć, że w składzie jest cukinia :-). Ten "piernik" jest rewelacyjny w smaku. To moja propozycja

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ekspresowy piernik z powidłami. 158

Dziś przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis na pyszne, korzenne ciasto na miodzie, czyli na ekspresowy piernik. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego piernika staropolskiego, do którego przygotowania należy zabrać się już w połowie listopada. Jest równie smaczny, choć chyba bardziej puszysty, delikatny i przede wszystkim bardzo szybki w przygotowaniu. Co równie ważne nadaje się do podania w chwilę po upieczeniu(...)musi leżakować)! Czy może być coś lepszego? Zapraszam po przepis. Składniki na ekspresowy piernik z powidłami: 6 łyżek miodu 125 g masła 1 żółtko 1 jajko 1-1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki mąki (opcjonalnie można odjąć płaską łyżkę mąki i zamienić ją na 1 łyżkę kakao-piernik będzie ciemniejszy) powidła śliwkowe

Rozpustne gotowanie
Pierniki. 159

Przepis na pierniki dostałam od koleżanki i uważam, że jest najlepszy. Dlaczego? Po pierwsze ciasto bardzo łatwo się zagniata, a po drugie i najważniejsze PIERNIKI SĄ BARDZO SMACZNE. Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki miodu, 10 łyżek miękkiego masła - kostka 200g 1 szklanka cukru(...)pudru, 2 jajka, 4 i 1/2 szklanki mąki (tortowej) 2 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy do piernika. Lukier: gorąca woda, cukier puder, sok z cytryny. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sitko. Wszystkie składniki razem wymieszać. Zagnieść ciasto. Rozwałkować dość cienko (patrz na zdjęcie). Powycinać pierniki. Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku 180stopni ok.10minut. Trzeba

W kuchni u Moniki
Pierniki - serca w rozmiarze XL 224

Takie duże pierniki mające średnicę ponad 15 cm, są świetne jako prezenty dla bliskich. Są również o wiele łatwiejsze w dekorowaniu nich iż mniejsi przyjaciele. Taki piernik wystarczy pięknie zapakować i mamy prezent jedyny w swoim rodzaju :) Czasem ciężko dostać tak duże foremki do pierniczków, ale i na to jest sposób wystarczy z papieru technicznego wyciąć szablon i następnie obrysować(...)metalowych/ plastikowych foremkac. Zatem do dzieła! :) SKŁADNIKI 3-4 szklanki maki pszennej  1 szklanka miodu 1/2 szklanki cukru muscovado ( może być również zwykły) 100g masła 40g przyprawy do piernika 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka sody dodatkowo lukier królewski ( 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, kilka kropli cytryny) ulubione cukrowe ozdoby SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miód, masło, cukier oraz przyprawę

DefinicjaSmaku
Piernik staropolski – Etap I 112

Stare polskie przysłowie mówi, że dawniej najlepszymi rzeczami w Polsce były : krakowska panna, warszawski trzewik, gdańska gorzałka i piernik toruński, który sławą i jakością dorównywał norymberskim, a faska z ciastem piernikowym często stanowiła część posagu polskich panien szlacheckich i mieszczańskich. Ciasta z dodatkiem miodu znali już dawni Słowianie, jednak dopiero pozyskanie przypraw korzennych i środków spulchniających zamieniło je w piernik(...)Przygotowanie ciasta piernikowego uważane było za prawdziwą sztukę, a receptura pilnie strzeżona. Jeśli chcemy mieć taki staropolski piernik na świątecznym stole to ostatni dzwonek, aby przygotować ciasto. Musi ono bowiem dojrzewać w chłodnej piwnicy lub dolnej półce lodówki co najmniej 2 tygodnie. Jednak im dłużej tym lepiej. Pieczemy je 3-4 dni przed świętami. Ja od wielu lat korzystam

Wiem co jem
piernik staropolski (dojrzewający) - etap II, III i IV 158

Piernik przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Był prze-prze-przepyszny! Ktokolwiek go spróbował bardzo go chwalił :) Bardzo aromatyczny, krucho-miękki, z domowymi powidłami (które pasują do niego jak ulał) i polewą czekoladową. Myślę, że na stałe zagości na liście Bożo-Narodzeniowych wypieków :) P.S. To 100 przepis na blogu!!! :) :) :) PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II, III i IV blacha 20x25cm ~ dojrzałe ciasto na piernik(...)równe części i wałkujemy na papierze do pieczenia na rozmiar blachy, w której będziemy piec (u mnie 20x25cm). Papier wraz z ciastem przenosimy na blachę, wkładamy do piernika nagrzanego do 180*C i pieczemy 15-20 minut. Postępujemy tak samo z pozostałymi dwiema częściami ciasta. Upieczone i ostudzone blaty owijamy folią (każdy oddzielnie) i układamy na sobie, po czym dodatkowo

chili & sugar
Świąteczno sylwestrowy deser truskawkowo - piernikowy z dodatkiem amaretto 142

Pomysł świątecznego deseru zrodził się w trakcie sprzątania zamrażalnika, podczas którego pod ręką znalazły się mrożone truskawki, wpadło mi na myśl połączenie ich z piernikami i amaretto. Pierniki nasączone kawą i likierem wyszły naprawdę bardzo dobre. Deser sprawdzi się świetnie nie tylko w święta czy sylwestra ale również po całym świątecznym zawirowaniu, kiedy to posiadamy jeszcze pozostałości pierniczków.  Składniki(...)puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki truskawkowe truskawki (użyłam mrożonych) kilka pierników Poncz do nasączania pierników  150 ml przygotowanej kawy rozpuszczalnej 60 ml likieru migdałowego Amaretto 1 opakowanie cukru waniliowego Sposób Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie robimy poncz poprzez wlanie kawy z likierem do głębokiego talerza, dodanie cukru waniliowego i wymieszanie. Pierniki

Kuchenne aromaty
Piernikowy sernik 137

łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 5-6 pokruszonych pierniczków Posypka: 2 pierniczki pokruszone na pył 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki cukru waniliowego  2 łyżeczki cukru pudru Wszystkie składniki na posypkę wkładamy do słoiczka i dokładnie mieszamy. Zakręcamy i odstawiamy - przeprawy przejdą swoim zapachem w trakcie, jak będziemy(...)robili piernik. Spód Pierniczki bardzo dokładnie kruszymy - można to zrobić blenderem, ja starłam je dokładnie na tarce. Dosypujemy przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy. Dodajemy roztopione masło i jeszcze raz mieszamy, po czym całość przekładamy do blachy (ja robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wykładamy dno. Podpiekamy 10 minut w temperaturze 190 stopni. Masa

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Piernikowe inspiracje 196

roku dekoruję dziesiątki pierniczków, którymi obdarowuję znajomych. Część z nich trafia też na świąteczne drzewko. To już taka moja mała tradycja :) W tym roku zdecydowałam się na białe pierniki, które w swej prostocie są naprawdę piękne. Przepisu na pierniczki tym razem nie podaję, na blogu możecie znaleźć ich już kilka i wybrać swój ulubiony. Do dekorowania pierników, dobry jest każdy(...)rosną za bardzo i dzięki temu zachowują swoje oryginalne kształty.  Poniżej zbiór wszystkich pierniczkowych propozycji, które możecie znaleźć na blogu, łącznie z Waszym ulubionym wpisem na temat dekorowania pierników. Życzę miłej zabawy przy lukrowaniu :) Pierniczki z melasą- idealne do foremek z wzorkiem. Pierniczki z przyprawą garam masala i świeczniki z piernika Pierniki serca w rozmiarze XXL Pomarańczowe pierniczki

DefinicjaSmaku
Piernikowy sernik wg Pawła Małeckiego 759

Kremowy sernik z dodatkiem kremówki na piernikowym spodzie i z chrupiącą czekoladowa kruszonka. Propozycja dla osób, które na święta chciałyby cieszyć się zarówno sernikiem, jak i piernikiem, oszczędzając tym samym trochę czasu i miejsce w lodówce. Piernik i sernik w jednym cieście to dla mnie nowość i to bardzo smaczna! Przepis z książki "Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego. Autor w przepisie(...)serowa może namoczyć piernikowy spód.     Składniki: (na blaszkę 24x34 cm)   Kruche ciasto czekoladowe: 200 g mąki pszennej typ 650 15 g kakao 5 g przyprawy do piernika 75 g cukru 150 g margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego (32 g) 1 żółtko Spód piernikowy: 180 g margaryny 140 g czekolady deserowej 100 g miodu 15 g przyprawy

Nastoletnie Wypiekanie
Piernik gryczany (bezglutenowy, bez nabiału) 265

Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla świątecznych wypieków to dobrze trafiłaś/eś, bo oto poleca się piernik w wersji fit. W zasadzie to powinien nosić nazwę bez-piernik, bo jest bezglutenowy, bez dodatku cukru, bez mleka i bez jajek, jednym słowem bez alergenów i bez wyrzutów sumienia :) Piernik jest pyszny - niezwykle aromatyczny i wilgotny dzięki dodatkowi cukinii i marchewki. Polecam(...)Składniki (na formę 24x24 cm): pół niedużej cukinii (200 g) 1 średnia marchewka 140 g mąki gryczanej 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka babki płesznik lub babki jajowatej (opcjonalnie) 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych moreli 100 g miodu 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka octu jabłkowego Przygotowanie: 1. Blachę wyłożyć

Domowa Cookierenka Agi
KETO PIERNIK ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, mąki, cukru i laktozy) 907

wyobrażam sobie świąt bez pierników. Dotychczas pokazywałam już przepis na małe ciasteczka pierniczki a tym razem pora na ciasto piernik Niezwykle aromatyczny, korzenny, wypełniony bakaliami jak tradycyjny piernik a jednak nadal zgodny z LCHF Składniki: 150 g mąki migdałowej lub zmielonych drobno migdałów 5 dużych jajek 10 g rozpuszczonego tłuszczu (oleju kokosowego – keto, LCHF, paleo, nietolerancja laktozy lub masła(...)kremu: 535 g, 1853 kcal, B 81g, W 34 g, T 141 g. W 100 g: 348 kcal, B 15g, W 6g T 26g.       Artykuł KETO PIERNIK ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, mąki, cukru i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Fajne pierniczki-pomysł na prezent 205

interesującego mnie wzoru, powiększam go i odrysowuję na kartce, wycinam, a potem kładę na rozwałkowanym cieście i wycinam nożykiem. Wychodzą wielkie pierniki :-) Pokażę Wam jak przygotowywałam 18 stkowego piernika i inne :-) Polecam, pierniczki nie są twarde, są smaczne, i fajnie się z nimi pracuje. I jest to ciekawy pomysł na prezent, lub dodatek do prezentu :-) SKŁADNIKI NA CIASTO(...)szklanki mąki -0,5 szklanki  cukru pudru -2 łyżeczki sody -1 małe jajko -4 łyżki miodu -4 łyżki masła -2 łyżeczki kakao -1 łyżka przyprawy do piernika Masło wraz z miodem rozpuszczamy i studzimy. Resztę składników dajemy do miski, i wlewamy ostudzone masło wraz z miodem. Wyrabiamy ciasto. Jeśli się klei, podsypujemy mąką. Ciasto chowamy na 20 minut

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Domowa przyprawa do pierników 127

imbiru – 5 łyżeczek Wszystkie składniki można zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu. Zmielone przyprawy przesypujemy do słoiczka, zamykamy i potrząsamy do połączenia wszystkich składników. Gotową przyprawę używamy do pierników . Domowa przyprawa do pierników jest niezwykle aromatyczna, o wyjątkowym korzennym smaku i zapachu, ze starannie dobranych składników wysokiej jakości. Jest nieporównywalna do przypraw kupnych, o niewiadomo jakim składzie(...)Pomysł od Marty, przepis na blogu Jadłonomia . Gorąco polecam – do pierników … i nie tylko. Wydrukuj przepis The post Domowa przyprawa do pierników appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Piernik z powidłami 139

Każdemu z nas święta Bożego Narodzenia kojarzą się z zapachem pieczonego piernika. Nie odmawiajmy sobie i w tym roku tej przyjemności :) Potrzebujemy: 400g mąki wymieszanej z 1 łyżeczką sody 120g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny 250g cukru 2 jajka 4 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 łyżki kakao 250ml mleka przyprawa do piernika bakalie według uznania  Jajka i cukier(...)miksujemy, dodajemy mleko, kakao i mąkę z sodą. Całość dokładnie miksujemy, następnie dodajemy przyprawę do piernika oraz dżem. Na sam koniec wlewamy rozpuszczoną margarynę i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli chcemy aby nasz piernik miał w środku bakalie to właśnie w tym momencie dodajemy je do masy oprószone mąką. Gotową masę przekładamy na blasze o dowolnym kształcie - wykażcie się

Kolejny blog o gotowaniu
Pierniki – świąteczne tradycyjne ciastko 188

przepis na pierniki jest u nas od pokoleń Pierniki Pierniki występują zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Wypieka się również większe bloki piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może(...)trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po andrzejkach).   Składniki: 75 dkg miodu 1 kg cukru 0,5 kg masła 2,5 kg mąki 0,5 l wody 15 dkg kakao 6 jaj 1 dkg sody oczyszczonej 1 dkg amoniaku 2 paczki proszku do pieczenia mielony cynamon mielone goździki imbir Mąkę

Gotowanie-uk
Piernik świąteczny, przepis pokoleniowy 195

Jest to przepis od mojej cioci,stary wielokrotnie pieczony piernik. Łatwo się go robi i jest pyszny. Z tej porcji wychodzą dwie duże blachy. Można go zrobić dużo wcześniej i dokładnie zawinąć w papier do pieczenia ciast lub włożyć do szczelnego pudełka. Polewę i powidła śliwkowe, robimy później krótko przed spożyciem. Bardzo długo jest dobry do jedzenia. Tłuszcz stopić, dodać(...)cukier, kakao,miód wszystko wymieszać. Musi się wszystko roztopić i połączyć. Przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, posiekane bakalie, przyprawę do piernika, cynamon, roztarte goździki. Do kubka wsypać amoniak i zalać go letnim mlekiem, wymieszać i wlać do mąki. Wlać również letnią masę z masłem. Jajka ubić i wlać do masy. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę. Ciasto jest dość

Kuchnia Pokoleń
Piernik staropolski cz.I 162

Najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Delikatny, rozpływający się w ustach i z każdym dniem coraz lepszy. Jego cały sekret tkwi w procesie dojrzewania, bowiem ciasto na piernik powinno leżakować co najmniej przez 5-6 tygodni, zanim się je upiecze. Dlatego wraz z początkiem listopada wybija ostatni dzwonek aby je przygotować. Ja od kilku lat korzystam niezmiennie z tego ( klik ) przepisu(...)który pewnie każdy już zna). Zawsze piekę mniejszy piernik dlatego podaje proporcję na połowę składników, jednak gorąco polecam przygotować większą porcję ciasta gdyż po prostu jest przepyszne. Piernik najlepiej upiec na kilka dni przed świętami i przełożyć ulubionym nadzieniem, aby zdążył zmięknąć. Składniki: 250 g miodu 3/4 szklanki cukru 125 masła 500 g mąki pszennej 2 małe jajka

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania