ubiegłym roku zrobiłam konfiturę pomarańczową, która wszystkim bardzo smakowała, dlatego pomyślałam o dodaniu pomarańczy. Ponieważ zbliżają się święta, to nie mogłam się oprzeć dodaniu do dżemu przyprawy do piernika. Tak powstał genialny dżem o pięknym kolorze i niezwykłym aromacie - polecam! Dżem dyniowy: 2 kg dyni (już po obraniu) 2 pomarańcze 2 szklanki soku pomarańczowego 400 g cukru 1 cukier żelujący(...)konfitur-fix) 3 łyżeczki przyprawy do piernika Dynię kroimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się pestek i obieramy ją ze skóry. Kroimy w kostkę. Pomarańcze obieramy lub obkrawamy ze skóry i białej błonki (jest gorzka) i kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego rondla wlewamy 2 szklanki soku pomarańczowego, dodajemy pokrojone pomarańcze i wsypujemy cukier. Podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia się cukru
Cooking Monsterblacie kuchennym, przez około 2 godziny. W wersji bezglutenowej, mąkę pszenną można zastąpić - jasną lub razową - mąką orkiszową. SKŁADNIKI / na formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm PIERNIK 250 g mąki pszennej 2 szklanki marchewki startej na tarce o drobnych oczkach / ok. 2 marchewki 2 jajka 2 łyżki KANDYZOWANEJ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ lub skórka otarta z 1 pomarańczy(...)kosteczkę 100 g masy marcepanowej 6-8 łyżek likieru amaretto i/lub brandy / soku z pomarańczy / wody GANACHE 100 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietanki 30% 10 g masła WYKONANIE PIERNIK: Piekarnik rozgrzewamy do 175℃, z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąka. W szerokim garnku
cool and mintySkładniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru trzcinowego 2 czubate łyżki kakao 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju roślinnego 3 jajka 3/4 słoiczka powideł śliwkowych garść orzechów garść suszonych śliwek garść rodzynków Polewa: 80 g masła 240 g czekolady gorzkiej(...)mlecznej Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki czyli przesianą mąkę z proszkiem i sodą, cukier, kakao, przyprawę do pierników, cynamon, mleko, olej, jajka oraz powidła, całość miksujemy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą ( ja piekłam piernik w formie silikonowej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego
Kocham Czekoladępiernik z kawałkami czekolady Niezrównany aromat korzennych przypraw, bakalii i czekolady sprawia że jest to wprost niezwykły deser, który warto przyrządzić nie tylko z okazji świąt. Największy kłopot z takim ciastem to, że najsmaczniejsze jest dwa, trzy dni po upieczeniu. Niestety w moim domu znika ono o wiele prędzej. składniki 2,5 szklanki mąki 1 szklanka(...)kieliszek koniaku 1 tabliczka czekolady ( ja użyłem gorzkiej) 3 jajka 9-10 łyżek miodu 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do pierników sposób przygotowania Bakalie wkładamy do miski, zalewamy koniakiem, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Do jednej misy dodajemy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, wszystkie składniki ze sobą
Miód i pieprztaki fajny arōmat) , jabek, gruszek,moreli, fig ōw , daktyli 10 dkg mandli 14 (płatki abo jake inksze 15 – nojważniyjsze, żeby bōły obrane) 10 dkg rodzynek 15-25 dkg piernika do moczki (jak takego niy mołcie, to mogecie dac tyż normalnych piernik ōw- bez nadziynia!) 0,5 litra ciymnego piwa (takego bezalkoholowego), co to Ō łma gołdała(...)malcbir 17 1 citrōłna 18 Susz ōne owoce (bez rodzynek) wciepcie 19 do gorka, zalyjcie wodōm i trocha powarzcie 20 , żeby fajnie zmiynkły. Piernik pokrejcie 21 i zalyjcie piwym. Jak już owoce bydōm uwarzōne, to je przecedźcie- ale niy wylywejcie tego wywaru, bo go przeca 22 tyż bydymy 23 używać- i pokrejcie na małe kōnski 24 . Kedy 25 te jabka
Chop w kuchniPierniczki, które nie wymagają leżakowanie i zaraz po upieczeniu nadają się do zjedzenia. Kruche, kakaowe i bardzo aromatyczne dzięki przyprawie do piernika. Pierniczki dekorowałam po raz pierwszy z dziećmi i oczywiście większość posypek trafiła do brzuszków zamiast na pierniki :) PIERNICZKI: 3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania 1/2 szklanki miodu 150g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 żółtka(...)łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu LUKIER: 1 białko 1 -1,5 szklanki cukru pudru dekoracje cukiernicze Na małym ogniu rozpuścić masło z miodem i cukrem. Do przestudzonej, ale płynnej mieszanki dodać żółtka i rozmieszać. Pozostałe suche składniki wymieszać i wlać rozpuszczony miód i śmietanę. Zagnieść ciasto i wstawić
https:KKuchniaMniampowtórnym zagniataniu. W trakcie pieczenia rośnie minimalnie, a jego ilość wystarczy na domek i parę drobnych dekoracji wokół gospodarstwa :) CIASTO PIERNIKOWE: 5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki przyprawy do piernika lub 2 łyżeczki domowej przyprawy 1/2 łyżeczki sody 3 jajka 1 szklanka płynnego miodu 1 szklanka cukru brązowego 200g masła DEKORACJA: 2 białka ok 500g cukru pudru parę twardych karmelków(...)owocowych barwnik zielony 1 łyżka kakao pisaki, dekoracje cukiernicze Miód rozpuścić razem z cukrem i masłem na małym ogniu. Przestudzić. Mąkę pszenną wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Wbić jajka i wlać rozpuszczoną, przestudzoną mieszankę miodową. Ciasto zagnieść i schłodzić 2 godziny w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm i z tego wyciąć od szablonów ściany, dach
https:KKuchniaMniamteż zostały pierniki? U mnie było tyle ciast, że rzadko kto sięgał po pierniczki. Oczywiście nie ma problemu, bo łatwo się przechowują i długo zachowują swój fantastyczny smak. Zapas jednak zrobił się spory, zwłaszcza że każdy z gości przyniósł własną wersję. Postanowiłam część z nich wykorzystać w ptysiach, tym razem w wersji słodkiej :) Składniki (na ok. 20 ptysiów): Ciasto(...)przerwy, bo ptysie urosną. Piec ok. 30 minut (pierwszą turę piekłam 40 minut). W tym czasie nie otwierać drzwiczek piekarnika, by ptysie nie opadły. Wyjąć i odstawić do przestudzenia. Pierniki wrzucić do blendera i dodać śmietanę. Włączyć blender na kilka obrotów, po czym poczekać ok. 5 minut, by pierniki stały się trochę wilgotne. Zmiksować pierniki ponownie na leciutko grudkowatą masę
Weekendy w domu i ogrodziekutii, dziś zjadłam resztkę i nic nie wyrzuciłam. Uszka zjedliśmy wszystkie, pierogi i resztkę barszczu zamroziłam. Z przyjemnością zjem taki obiad po sylwestrowej nocy ;) A jeżeli komuś zostały pierniczki, pierniki, murzynki czy inne suche ciasta - polecam dać im drugą szansę. Te trufelki, czy może bardziej bajaderki, powstały jesienią z nieudanych muffinek. Nie wiem co mnie podkusiło, żeby upiec babeczki(...)zrobić, żeby nie zasnąć o 23.00 na balu sylwestrowym :) Składniki: na ok. 12 bajaderek wielkości mandarynki lub 24 mniejsze wielkości rafaello ok. 300 g piernika (murzynka, babki lub muffinek) 150 g masła 150 g gorzkiej czekolady 80 g zmielonych migdałów lub orzechów 3 łyżki
bistro mamaWilgotny piernik na ciemnym karmelowym bez alkoholowym piwie, mega puszysty, całkiem inny od długo dojrzewających pierników z lekką nutą goryczki i białego pieprzu, idealny do zrobienia w tortownicy i przełożenia go kremem, zachowuje długo swoją świeżość. Łatwy w wykonaniu. Jeden z lepszych przepisów, na stałe zagości w moim repertuarze świątecznych ciast. Składniki: Ciasto na keksówkę o wym 13X39(...)mąki pszennej-użyłam tortowej 15 dag cukru 160 ml miodu gryczanego-można użyć zwykłego 180 ml oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej Dowolna posypka
Wanilia i Kardamonjakiś czas temu lecz pomimo to chciałabym wrzucić przepis, który jest szałem internetu i trudno mi znaleźć pierwotnego autora tego przepisu bo dużo osób podaje ten właśnie przepis na pierniki. Należy jednak pamiętać aby piec je kilkanaście dni przed świętami i trzymać w szczelnym zamknięciu aż odmiękną. Są łatwe w zrobieniu i raczej wszystkim wychodzą , a przynajmniej nie znam osoby(...)wyszły :) Składniki: 250 g miodu 250 g cukru pudru 80 g masła 3 jajka 650 - 800 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka sody 1 paczka przyprawy do piernika Wykonanie: Stawiamy miskę na garnku z wodą, którą podgrzewamy na małym ogniu - zrobimy tz. kąpiel wodną Dodajemy do miski składniki: miód, cukier, masło, jajka - wszystko razem topimy i mieszamy
W Moim Magicznym DomuPiernikowe muffinki pieczone na miodzie, czyli bez dodatku cukru. Co nie oznacza, że nie są słodkie :) Bałwanki zrobiłam z tego samego ciasta, czyli z piernika i obtoczyłam w białej czekoladzie. Trochę jest przy nich pracy, ale radość dzieci bezcenna :) MUFFINKI: 3/4 szklanki miodu 100g masła 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika(...)wykałaczki Miód z masłem umieścić w garnuszku i rozpuścić na małym ogniu. Do przestudzonej masy dodać roztrzepane jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Wszystko połączyć, najlepiej drewnianą łyżką lub przy użyciu mocnego robota. Ciasto będzie gęste i kleiste. Nałożyć do papilotek na muffinki, do 3/4 wysokości. W tym celu użyłam rękawa cukierniczego
https:KKuchniaMniamOrzechowy sernik na pierniku to dwa rodzaje wypieków w jednym. Ciasto oddaje klimat Świąt Bożego Narodzenia. Seropiernik jest tak dobry, że będzie gościł nie tylko na moim świątecznym stole :) PIERNIK: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika 2 łyżki miodu 1 jajko 75g masła 1/2 łyżeczki sody SERNIK: 500g zmielonego twarogu 3 jajka(...)cukier puder, kakao i wodę w garnuszku. Zagotować, dodać masło i czekoladę. Rozpuścić i przestudzić. Polać po wystudzonym seropierniku. Smacznego :) https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Pierniki i pierniczki , Serniki pieczone Tagged: czekolada , miód , orzechy włoskie , twaróg
https:KKuchniaMniamAromatyczny piernik, nie wymaga leżakowania, idealny na zbliżające się święta. SKŁADNIKI 3 jajka 1 1/2 szklanki cukru 3 szklanki mąki 20 dag miodu płynnego 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki zimnej wody 20 dag margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej przyprawa do piernika 1 łyżka kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Margarynę ucierać z cukrem, dodając żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą(...)kakao, przyprawą do piernika. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160'C ok. 40-60 min. Po upieczeniu polać polewą czekoladową . Ozdobić drobno posiekanymi orzechami włoskimi. rrarossa@gmail.com
RAROSSA