roku kupowałam przyprawę korzenną do pierników, w tym roku to był przypadek. Wieczorem zabrałam się za zagniatanie ciasta na pierniki alpejskie, patrzę do szafki, a tam nie ma ani grama przyprawy, do sklepu to już mi się nie chciało iść, ale pomyślałam, że skoro moje szafki są po brzegi wypełnione różnymi przyprawami, to z pewnością uda mi się stworzyć swoją(...)taka porcja starczy mi na wszystkie moje piernikowe wariacje, a nawet jeszcze zostanie. Dodatkowo Wam powiem, że dziś jak to piszę mam za sobą zrobione dwa ciasta na pierniki i jedno już wypieczone, z tą przyprawą pierniki są o wiele lepsze niż ze sklepową. Zauważył to też mój syn, że pierniki wyszły takie bardziej aromatyczne. Jest jeszcze dodatkowy plus wykonania
Blondynka Gotujeproste i szybkie ciasto, które zostało nazwane ciastem mlecznym. Po jego przygotowaniu w cieście nie znalazłam nic co by przypominało smak ciasta mlecznego, lecz bardziej pasowała mi nazwa lekki piernik. Zawsze na święta przez ponad tydzień czasu przygotowuje piernik, który po upieczeniu zachowuje świeżość do 4 tygodni, […] The post Lekki piernik appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekNieco późno pojawia się tu ten przepis, ale sama dopiero w poniedziałek zdecydowałam się na zrobienie ciasta na piernik staropolski. W mojej rodzinie nie ma (niestety...) tradycji robienia tego piernika na święta, poza tym nigdy też nie miałam okazji go skosztować, więc...zrobię go sama! :) Co z tego wyjdzie? Przekonam się za niecały miesiąc :) PIERNIK STAROPOLSKI (DOJRZEWAJĄCY) ETAP I przepis(...)się kilkoma przepisami... ;) // ~200g miodu (polecam miody z Anielskie Przysmaki ! :)) ~50g melasy, u mnie z trzciny cukrowej - można dać miód, melasa nadaje ciekawego aromatu i o wiele przyciemnia kolor piernika ~3/4 szklanki cukru trzcinowego ~125g masła ~350g mąki pszennej ~150g mąki żytniej ~2 jajka ~2 łyżeczki sody oczyszczonej ~80ml zimnego mleka ~40g przyprawy do piernika - jeśli używacie domowej
chili & sugarPowoli zbliża się okres przygotowań świątecznych a co za tym idzie, także i świątecznych wypieków. Wśród nich nie może zabraknąć piernika czy makowca, na którego przepisy w najbliższym czasie pojawią się na blogu. A skoro już o pierniku mowa, to czymże byłby piernik bez dobrej przyprawy do piernika. W tym roku w końcu udało mi się przygotować domową wersję(...)przyprawą mają mało wspólnego (na pierwszym miejscu mąką, cukier i śladowe ilości podstawowych przypraw). Naprawdę warto poświęcić chwilę i samemu zrobić sobie taką przyprawę - jej aromat jest niepowtarzalny a piernik wychodzi o niebo lepszy. No i ten aromatyczny, korzenny zapach... :) Składniki: 50 g kory cynamonu 20 g suszonego imbiru 15 g goździków, całych 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
My simple kitchendzięki dodatkowi korzennych przypraw, już teraz może nas przenieść w klimat świąt. Purée z dyni sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne. Przyprawa korzenna nadaje ciastu charakterystyczny dla pierników smak i aromat, jednak struktura ciasta jest zupełnie inna niż w piernikach, które zazwyczaj są dosyć ciężkie i zwarte.Przepis znalazłam na blogu What The Fork Food Blog(...)wierzchu cukrem pudrem. Korzenne ciasto dynioweSkładniki:1 szklanka (160g) mąki pszennej3/4 szklanki (200g) purée z dyni (nie hokkaido)*1/2 szklanki (130g) cukru1/2 szklanki (120ml) oleju2 jajka1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka (5g) proszku do pieczenia1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru wanilinowego (lub ekstraktu z wanilii)cukier puder do oprószenia ciasta * Purée powinno być dość rzadkie
Smakołyki BerenikiPiernik staropolski to od lat wypiek obowiązkowy na moim bożonarodzeniowym stole. Nie będę się tutaj rozwodzić nad jego wyższością nad każdym innym piernikiem - kto choć raz spróbował ten wie, pozostałych serdecznie do wypróbowania zachęcam! Co roku na początku listopada przygotowuję ciasto , które potem leżakuje dojrzewając kilka tygodni. Każdorazowo wymyślam inny sposób na przełożenie tych wspaniałych piernikowych blatów, na blogu już(...)znakomicie. Co ciekawe, choć ciasto zwie się "marcepanowym", nadzienie z prawdziwym marcepanem niewiele ma wspólnego, za to jest dość "pijane" :D i bardzo, bardzo smaczne. Serdecznie polecam takie przełożenie piernika! Dużą zaletą tego ciasta jest również fakt, że można go przygotować kilka dni wcześniej, im dłużej poleży, tym jest lepsze:) Tym samym przynajmniej jedno ciasto mamy z głowy, kiedynadchodzi
6niebookazji upiec, ale może w przyszłości wypróbujecie moją piernikową wariację. Pomysł na to ciasto powstał dość spontanicznie, głównie ze względu na białka, które zostały mi po upieczeniu ciasteczek. Ten piernik jest lekki, ale jednocześnie ciasto nie jest suche dzięki użyciu powideł. Moim zdaniem połączenie idealne, a do tego nie zawiera tony cukru czy miodu ;) Na marginesie dodam, że ostatnio natknęłam(...)się na przepis piernikowy, w którym znalazłam szklankę cukru, dwie szklanki miodu i dla odmiany... kilka łyżek karmelu. Była też tona masła, ale... No cóż ;) Zapraszam więc na profanację piernika w wydaniu Fitkota! :D Świąteczny piernik na białkach z powidłami (bez cukru) 6 białek 150 g ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii 200 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki
FitKotKochani , nie wiem jak Wam , ale mi pierniki co roku rosną jak na drożdżach.Wyrastają zawsze ponad miarę i możliwości blaszek.Oto ten , musiałam podzielić na pół bo wyrosnął potężnie, weź tu człowieku piecz , jak ci wyrastają kolosy.Jednak smak tego piernika jest niesamowity, i o dziwo nie trzeba czekać , aby zmiękł.Jest od razu gotowy .Bez masy może leżeć zapakowany(...)piekarniku o temperaturze 180 stopni.Podajemy go bez przekładania lub przełożyć powidłami śliwkowymi i masą jak ja ,a najlepszy jest podany do kawy.Smacznego. Masa do przełożenia piernika: *********************************** 1/2 szkl.śmietany kremówki 30% 1/2 szkl.cukru 1 galaretka pomarańczowa 200 g.dżemu powideł też do przełożenia placka 20 dag.masła ********************************* Masło włożyć do rondelka razem z cukrem i śmietaną , postawić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipiernik możecie upiec przed samymi świętami i będzie puszysty i wilgotny. Dodatek powideł śliwkowych sprawia, że piernik dłużej utrzymuje wilgotność i nadaje charakterystycznego smaku. Dla wzbogacenia smaku warto ale nie jest to konieczne przeciąć piernik na pół i dodatkowo posmarować powidłami. Przepis, który podaję jest na blaszkę o wymiarach 25*40 centymetrów. Ja piekłam w formie o kształcie choinki(...)powideł śliwkowych 3 łyżki miodu 180 ml oleju Suche: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej 1 szkl cukru 2 kopiaste łyżki kakao 40 g przyprawy do piernika ale -raj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao ozdoby Przygotowanie: Wszystkie składniki
Ala piecze i gotujeŚwięta tuż, tuż, najwyższa pora na przygotowanie świątecznych pierników. Takie pierniczki to wspaniała sprawa! Do ich przygotowania można zaangażować nie tylko rodzinę ale i przyjaciół, zarówno młodszych jak i starszych bo frajdę ze wspólnego pieczenia mają nie tylko dzieciaki! Tak więc sekretem udanej, pierniczkowej akcji jest sprawdzony przepis (dzięki Iza:), dobre towarzystwo i dobrej(...)jakości składniki. Moje tegoroczne pierniczki powstały z ekologicznej mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów, umożliwiającej wszechstronne zastosowanie w kuchni z ciągłym apetytem na więcej:) Świąteczne pierniki z ekologicznej mąki PIERNICZKI 1 kg mąki (u mnie ekologiczna mąka Szymanowska) 12 łyżek cukru 0,4 kg miodu sztucznego 2 łyżki miodu prawdziwego 250 g margaryny 1 jajko, 3 żółtka 4 łyżeczki przyprawy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaznajdziecie tu ) Prosty i smaczny, do zrobienia w kilka minut. DESER PIERNIKOWY Składniki: 1 duży kubek jogurtu greckiego 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 1-2 łyżeczki miodu kilka pierników (lub pozostałe po świętach ciasto) orzechy(...)czekoladzie np. m & m Przygotowanie: Pierniki ścieramy na tarce lub rozkruszamy w melakserze. Przekładamy na dno miseczek. Jogurt grecki mieszamy z miodem i przyprawą do piernika, a następnie wlewamy na piernikowy spód deseru. Wierzch posypujemy odrobiną piernika i orzeszkami w czekoladzie
Bon appetit mon amieregularnie (aż do świąt) publikować na blogu. Śledźcie Nastoletnie, może Was zainspiruję! Piernikowe zawijane drożdżówy z wiśniowym dżemem. Mięciutkie, bardzo puszyste, nie za słodkie. Bardzo korzenne z posmakiem piernika. Polecam! Składniki: (na 12 sztuk) Ciasto: 550 g mąki pszennej 1 szkl ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 3 łyżki miodu 80 g masła 1/2 łyżki przyprawy do piernika(...)Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu wiśniowego (ok. 360 g) 4 łyżki wody+ 2 łyżeczki miodu do posmarowania bułek Lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika Przygotowanie: Ciasto: W miseczce w 3 łyżkach ciepłego mleka rozpuścić drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Całość energicznie wymieszać, aż składniki się połączą i powstanie gęsta
Nastoletnie Wypiekaniestrony domową polewą. Dzięki temu blaszka ciasta zamieniła się w pojedyncze piernikowe kostki. Ciasto ma dodatek czekolady więc jeśli ktoś nie lubi pierników, może pominąć dodatek przyprawy do piernika, wtedy kostki będą po prostu czekoladowe. *foremka 23*23 czyli 9 dużych kostek Składniki: na ciasto: 150 g masła 150 g mąki tortowej Lubella 6 jajek 150 g czekolady(...)deserowej lub gorzkiej 150 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao łyżka przyprawy do piernika na przełożenie: 3/4 szklanki twardej marmolady na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku kilka plasterków galaretki w cukrze Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika wymieszać i przesiać. Masło utrzeć na puch
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszny, wilgotny i bardzo aromatyczny piernik. Gorąco polecam! :) Źródło Wilgotny piernik ekspresowy Składniki-Ciasto: 200 g dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki) 2 i ½ szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki płynnego miodu 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju słonecznikowego 3 duże jajka 1-2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżka cynamonu* 1 łyżeczka(...)mlecznej lub gorzkiej czekolady100 ml śmietanki kremówki (płynnej) 1-2 łyżki oleju *cynamon, goździki, imbir i kardamon w podanych proporcjach można zastąpić 2 łyżkami przyprawy do piernika Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą, przyprawami i kakao. Dodać cukier, płynny miód, mleko, dżem i olej. Zmiksować. W drugim naczyniu utrzeć jajka na puszystą
Smaki Natalii