pierniki przepisy - 2500 przepisów (strona:17/167)

Piernik dyniowy z żurawiną i daktylami. 257

Powoli zaczynam testować przepisy na święta. W gazetce "Ciasta - gotuj krok po kroku" znalazłam przepis na piernik z dynią. Od razu mnie zaintrygował. A, że dyni mam ogromne ilości, to przystąpiłam do dzieła. Najpierw zrobiłam purèe dyniowe (można użyć też mrożonego). Przepis zmodyfikowałam po swojemu. Dodałam do niego suszoną żurawinę i daktyle. Zmieszałam wszystkie składniki i wstawiłam ciasto(...)piekarnika. Podczas pieczenia unosił się niesamowity korzenny zapach. Piernik jest mięciutki, wilgotny i rewelacyjny w smaku, długo zachowuje świeżość. Można go jeść od razu po upieczeniu. Dla mnie jest idealny, bo można upiec go tuż przed świętami i nie czekać, aż dojrzeje. Nawet nie zdąży, bo zapewniam, że długo nie postoi. Jak na razie to jest numer 2 na mojej

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Piernik staropolski, część druga 139

Pierniki wyglądają pięknie, a smakują jeszcze lepiej. Jestem pewna, że przyszłoroczne Święta się bez piernika staropolskiego nie obejdą... A może dodam do ciasta bakalii...? Piernik staropolski w czekoladzie Składniki: (na 3-4 pierniki) całe ciasto z przepisu na piernik staropolski przełożenie: 1 kg powideł śliwkowych polewa: 700 g ciemnej czekolady (75%) 125 g posiekanych migdałów bez skórki Ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik staropolski z masą chałwową 199

piernika nie ma Świąt. A piernik staropolski to najlepszy piernik na świecie! Pierwszy raz upiekłam go rok temu i stwierdzam, że nie ma sobie równych. W tym roku dla odmiany przełożyłam go masą chałwową. Do pieczenia użyłam margaryny Palma z murzynkiem, wg mnie najlepszej do wypieków. Z otrzymanej porcji ciasta odłożyłam 1/3 i upiekłam pierniczki. Resztę rozwałkowałam na dużą blaszkę(...)24x36cm) i upiekłam ciasto na piernik.  Ciasto: 25 dag miodu 50 dag mąki 1 szkl cukru 12 dag margaryny Palma spółki Bielmar 2 jajka 1,5 łyżeczki sody 1/4 szkl mleka 1,5 op. przyprawy do piernika szczypta soli Masa: kostka masła 1/3 kostki margaryny Palma spółki Bielmar 200g chałwy waniliowej Dodatkowo: marmolada wieloowocowa polewa kakaowa (przepis tutaj ) cukrowe

Smakołyki Asi
Piernik staropolski 123

Dziś publikuję dla Was obiecany przeze mnie przepis na piernik staropolski, którego ciasto powinno leżakować w lodówce nawet do 6 tygodni. Piernik jest smaczny, miękki i zarazem kruchy. Nie jadłam jeszcze takiego ciasta o podobnej konsystencji, nie mniej jest to jeden ze smaczniejszych wypieków jakie miałam okazję zjeść. Piernik przełożyłam masą śliwkową i masą morelową, które stanowiły ciekawy dodatek(...)wypieku. Całość polałam gorzką czekoladą i udekorowałam orzechami włoskimi. Jeśli chcecie również przygotować taki piernik na Święta to jest to ostatni dzwonek żeby przygotować ciasto! Składniki (na 1 blok prostokątny, forma do pieczenia: 25x 10 cm, tzw. "keksówka"): Ciasto*: 500 gram mąki (u mnie 300 gram pszennej tortowej i 200 gram mąki pszennej typ 1850) 260 gram miodu

Mango Papaja
Pierniki z przyprawą garam masala i świeczniki z piernika 270

minut w temperaturze 160-180 stopni, kiedy brzegi pierniczków zaczynają się rumienić należy wyjąć je z piekarnika, chwilę przestudzić (aż stwardnieją) i ściągnąć z blaszki. ŚWIECZNIKI Z PIERNIKA (3 szt) POTRZEBNE ELEMENTY świecznik z białymi choinkami 1 pierniczek w kształcie koła o średnicy 12 cm 2 piernikczki w kształcie koła o średnicy 6 cm z wyciętymi dziurkami o średnicy nieco(...)perełki cukrowe białe gwiazdki złote perełki maczek cukrowy perłowy lukier królewski z tego przepisu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Duże koło obrysowujemy lukrem, zostawiając margines 0,5 cm. Następnie wewnątrz konturu wypełniamy piernik lukrem i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia (minimum 3-4h). Sprawdzamy, czy świeczki pasują do dziurek wyciętych w mniejszych kołach. Jeśli wchodzą ciężko lub się nie mieszczą (bo otwory wycięte

DefinicjaSmaku
Piernik staropolski 161

Piernik staropolski to inaczej mówiąc piernik dojrzewający. Ciasto przygotowujemy 6 tygodni przed pieczeniem, natomiast upiec i go złożyć trzeba tydzień wcześniej. Piernik ten jest bardzo słodki i bardzo dobry. Myślę, że warto było czekać aż dojrzeje. Składniki: ciasto: 1200 g mąki 2 szklanki cukru ½ l miodu 150 g masła 100 g smalcu 3 jajka ½ szklanki mleka 3 opakowania przyprawy(...)piernika 3 łyżeczki sody do przełożenia: 1 ½ - 2 słoiki powideł 500 g orzechów włoskich 350 g cukru 300 g masła 200 g śmietany 36% 3 łyżki spirytusu polewa: 3 tabliczki gorzkiej czekolady 6 łyżek mleka 2 łyżki masła Wykonanie: Przygotować ciasto: Do garnka o grubym dnie włożyć masło, smalec, miód i cukier, podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą

Mama Gotuje
Orzechowo-piernikowe pralinki z daktylami 226

Dzisiaj przepyszne orzechowo-piernikowe pralinki z daktylami. Nie ma nic lepszego niż korzenny smak pierników w połączeniu z orzechami włoskimi, podkreślony daktylową słodyczą. Pralinki zostały stworzone na konkurs #przepisnakopernika, który jest prowadzony przez wiodącą na rynku markę- Kopernik. Nie skłamię, jeśli przyznam, że Katarzynki to moje  ulubione kupne pierniki, dlatego postanowiłam przygotować przepis właśnie z ich użyciem(...)miłośników korzennych smaków. Przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, a w dodatku jest banalnie proste- wystarczą 4 składniki. Zapraszam! Składniki: szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki daktyli łyżeczka cynamonu 2 pierniki "Katarzynki" Przygotowanie: Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na parę minut. Orzechy zmiel, dodaj cynamon. Dodaj namoczone daktyle, zblenduj całość na gładką masę. Z powstałej masy formuj kuleczki. Pierniki

Smiling Shrimp
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W SOSIE PIWNYM Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I PIERNIKIEM 173

cebulą, majerankiem, suszonymi śliwkami, ciemnym piwem i piernikiem jest daniem, które zachwyci na każdej imprezie! Znane mi od dzieciństwa pierniczki Uszatki od Kopernik spisały się na medal! Danie zdecydowanie będzie często gościło u mnie na stole! Spróbujcie!   SKŁADNIKI : * biała kiełbasa ( cienka ) – ok. 10 szt * suszone śliwki – ok. 100 g * pierniki Uszatki Kopernik – 5 szt * cebula(...)oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Naczynie do zapiekania natłuszczamy. Cebulę kroimy w piórka, zasypujemy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Dodajemy suszone śliwki, syrop klonowy, odrobinę oliwy oraz 3 posiekane pierniki. Połowę układamy w naczyniu, dodajemy kiełbaski ( układamy na kształt ślimaka ), przykrywamy resztą cebuli, zalewamy piwem, posypujemy resztą pierników i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika ( 180C

Ostra na Słodko
Piernik staropolski dojrzewający 113

jadłam lepszego piernika niż ten. Został upieczony według tradycyjnego przepisu  Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Trzeba mu poświecić trochę czasu, ale to taki fajny rytuał. Dzisiejszy wpis będzie się składał tak naprawdę z dwóch wpisów, ponieważ, zgodnie z tradycją, samo ciasto na piernik przygotowałam już kilka tygodni temu, 10 listopada.  Tutaj  znajdziecie wszystkie szczegóły(...)przygotować. Dzisiaj natomiast zapraszam na etap drugi, czyli pieczenie i dekorowanie piernika. Piernik powinniśmy upiec 4 dni przez Wigilią.   Piernik staropolski dojrzewający Wg. Lucyny Ćwierczakiewiczowej Czas przygotowania:  pieczenie 20 minut + leżakowanie 4 dni Opis wykonania:  we wpisie tutaj   Składniki: domowe powidła Polewa czekoladowa  Proporcje na na jeden piernik: Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Ekspresowy piernik na ostatnią chwilę, bez masła, jajek i miodu 131

piernik jest idealny dla tych wszystkich, którzy przed świętami nie mają kompletnie na nic czasu, ale również dla tych wszystkich, którzy uparcie powtarzają : ,,ja nie umiem piec ciast,piernik nawet nie wiem jak się za to zabrać'', koniecznie dajcie im ten przepis, ponieważ jest to najprostszy przepis na piernik jaki istnieje, wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać (łyżką(...)nawet powidła kładzie się do środka razem z wszystkimi składnikami, dzięki temu, że jest taki prosty w wykonaniu, można poprosić o pomoc najmłodszych, to dopiero radość samemu upiec piernik :) Jedyna trudność to pieczenie, pamiętajcie, żeby sprawdzać patykiem czy piernik dopiekł się w środku (kiedyś za szybko go wyjęłam i niestety opadł, ale wrzuciłam go z powrotem do piekarnika i wyszedł

zdrowa vege kuchnia
Piernik na porterze 152

Zapach korzennych przypraw to znak, że u mnie piecze się kolejne ciasto korzenne, piernik na porterze. Piernik pieczony na piwie ma specyficzny smak, a ten dodatkowo polałam polewą z dodatkiem porteru. Ten piernik jest wilgotny, słodki i miękki jak puch. Z czekoladą…o tak, same sobre rzeczy w tym pierniku. Uwielbiam takie rozpływające się w ustach ciasto ! Jest(...)najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Polecam przepis! Piernik Składniki: forma o rozmiarach 22 cm x 22 cm 50 g cukru muscovado 35 g cukru trzcinowego 125 g masła 135 g golden syropu 100 g melasy 200 g pszennej mąki 25 g kakao szczypta zmielonych goździków ¾ łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki zmielonego imbiru 1½ łyżeczki sody 1 duże jajka 160 ml porteru

codojedzenia
Domek z piernika 211

wycinamy kształty od szablonu – na każdy domek będziemy potrzebować po 2 elementy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią wykrojone pierniki. Pierniki pieczemy około 5 – 7 min aż będą rumiane. Czas, kiedy pierniki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie prostego lukru. Białko miksujemy z cukrem pudrem. Lukier(...)powinien być dość gęsty inaczej spłynie z ciastek i nie będzie nadawał się na „klej”. Upieczone pierniki odkładamy do ostudzenia. Do nakładania lukru używam malutkich woreczków strunowych – są znacznie tańsze od worków cukierniczych, a z tym zadaniem radzą sobie bardzo dobrze. Można je kupić w sklepach papierniczych lub w marketach na działach z drobiazgami do przechowywania żywności

Ciastkozercy
Chatka z piernika 198

grubość około 5-7 mm. Można podsypać mąką. Ja ciasto rozwałkowałam i wycinałam na macie teflonowej, na której później już piekłam, nie miałam później problemów w przeniesieniem wyciętych pierników i ewentualnym uszkodzeniem podczas przenoszenia. !!!Uwaga jak już wytniemy ściany, najlepiej jak najmniej je ruszać, bo każdy poruszenie powoduje że się trochę krzywią, a po upieczeniu ciężko jest złożyć domek(...)chatka_z_piernika_mojprzepisna.pl chatka_z_piernika_mojprzepisna.pl listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 gr miodu 100 gr cukru 250 gr masła 550 gr mąki 50 gr kakao 5 łyżeczek przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej około 2 m wstążki'; document.write

moj przepis na
Piernik kawowy 185

Zbliża się Boże Narodzenie, a jak wiadomo nie ma świąt bez piernika! Przynajmniej ja nie wyobrażam sobie, aby podczas świątecznych dni mogło zabraknąć pięknego, korzennego zapachu unoszącego się po całym domu. Piernik kawowy, który dziś chcę Wam zaprezentować jest bardzo prosty w wykonaniu. Jego kolejną zaletą jest to, że można go jeść od razu po wystudzeniu. Nie trzeba czekać(...)zmięknie lub też przekładać go dżemem lub powidłami (choć nie jest to wykluczone). Ten piernik śmiało można nazwać piernikiem „last minute”, ponieważ z racji, że jest od razu idealny do konsumpcji, można go upiec na ostatnią chwilę :) Ma chrupiącą skórkę oraz miękkie i dość wilgotne wnętrze. Już w trakcie przygotowywania w kuchni unosi się fantastyczny zapach miodu, kawy, kakao oraz

MyCookBook.pl
Piernik staropolski-dojrzewający 171

piernik jest bardzo dużo, a ja skorzystałam z przepisu Margarytki .Przepis na ten piernik pochodzi z książki pt. „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”, autorem jest Tadeusz Żakiej (książka wydana pod pseudonimem Maria Lemnis, Henryk Vitry w 1979 roku). Z tej porcji wychodzą 3 podłużne pierniki. 50 dkg prawdziwego miodu  2 szkl. cukru  25 dkg smalcu(...)albo masła  1 kg mąki  3 jajka  3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ szkl.zimnego mleka  ½ łyżeczki soli 2 – 3 torebki przyprawy do piernika do przełożenia: powidła śliwkowe  masa marcepanowa, czekolada, masa orzechowa  polewa: czekolada albo lukier wg uznania 2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić

Moje domowe kucharzenie