pierniki przepisy - 2500 przepisów (strona:10/167)

Domek z piernika - przepis świąteczny 230

roku powstał mój pierwszy domek z piernika i zapewne nie ostatni. Mimo, że pracy jest przy nim sporo to i satysfakcja super. Trzeba uzbroić się w masę cierpliwości, liczyć się z tym, że jakaś ściana nam się zawali ( mi złamał się dach,ale na szczecie upiekłam dodatkowy) Nie ma co się poddawać jak ściany wyjdą nie równe wtedy ze zbawieniem(...)stronie Cupcake Factory a zmotywowała mnie cudowna Kuchnia Ilony <3SKŁADNIKI :Składniki: 600 g mąki pszennej1 jajko250 g margaryny250 g miodu naturalnego150 g cukru30 g kakao1 łyżeczka sodyprzyprawa do piernika (ilość w zależności od upodobań) lukier królewski  1 białko jajaok 2 szklanek cukru pudru(cukier bardzo drobno zmielony i przesiany)dodatkowo  elementy ozdobne brokat jadalny, drobne

Basia w kuchni
Zapach piernika w butelce 144

mnie piernikowym syropem - wiedziałam, że go zrobię. Nie czekałam nawet zbyt długo. Za radą Ani dokonałam jednej zmiany - zamiast cynamonu i imbiru dodałam trzy łyżeczki domowej przyprawy do piernika. Efekt zwalił mnie z nóg - syrop jest oczywiście okrutnie wręcz słodki, ale przy tym niesamowicie aromatyczny. Jedna czy dwie łyżeczki sprawią, że kawa czy herbata staną się zupełnie wyjątkowe. Wychodzi(...)chyba Świętami pachnie coraz bardziej...Syrop pierniczkowySkładniki:(na ok. 300 ml syropu)250 ml wody220 g cukru3 łyżeczki przyprawy do piernika1 łyżeczka kestraktu z waniliiWodę, cukier i przyprawę do piernika zagotować. Gotować na średnim ogniu (uwaga: mocno się pieni) przez 10-15 minut, aż syrop odparuje i zgęstnieje. Zdjąć z palnika, dodać ekstrakt, wymieszać, ostudzić.Syrop przelać do butelki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przyprawa do piernika II 176

zeszłym roku na blogu pojawił się już  wpis na temat domowej przyprawy do piernika. Dziś wypróbowałam kolejną wersję, tym razem z dodatkiem kakao i kardamonu.Zawsze zachęcam do samodzielnego jej przygotowania,  zajmie to nam dosłownie chwilę,  a przyprawa nie będzie zawierała niepotrzebnych wypełniaczy, bo jak się wczytacie w skład tych gotowych, sklepowych przypraw, to zobaczycie(...)składnikach na pierwszym miejscu króluje mąka pszenna.Przyprawa do piernika IICzas przygotowania: 10 minutProporcje na pierniczki z 1,5 kg mąkiSkładniki:2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka mielonego imbiru1 łyżeczka kakao1/2 łyżeczki mielonego kardamonu1/2 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonych goździków1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiegoWykonanie:Wszystkie przyprawy wsypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy.Przechowujemy

Kulinarne przygody Gatity
Piernik siostry Anastazji 1002

Miałam ochotę na ciasto z miodem więc sięgnęłam po przepisy Siostry Anastazji i znalazłam przepis na piernik tradycyjny . Wykonuje się go dość szybko, jest smaczny i pulchny ale dla mnie to jest bardziej babka piernikowa.Czas pieczenia:  około 60 min                    Temperatura pieczenia(...)foremka zmierzona w dolnej części). Piec w 160 °C przez ok. 60 minut. Wystudzić, polać polewą przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Wierzch ozdobić.Piernik można przełożyć powidłami, dodać do ciasta bakalie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ekspresowy, wilgotny piernik 461

Pyszny puszysty, mięciutki piernik, rozpływający się w ustach. Podczas pieczenia zapach roznosił się po całym domu, aż nie mogłam się powstrzymać i jadłam jeszcze lekko ciepły. Kolejną zaletą tego wypieku jest krótki czas przygotowania i składniki które w domu są zazwyczaj pod ręką :)Przepis podpatrzony tutajSkładniki:3 jajka2,5 szklanki mąki pszennej1 kopiasta łyżka sody 2 łyżki przyprawy(...)dżemu z czarnej porzeczki,0,5 szklanki miodu0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka0,5 szklanki oleju2 płaskie łyżki kakao Wykonanie:Mąkę przesiewamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika, następnie wlewamy do niej mleko, miód, olej i wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę.Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do ciasta i na końcu dodajemy dżem, wszystko

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Piernik z jabłkiem, anyżem i goździkami 134

Piernik z jabłkiem i aromatycznymi przyprawami jest specyficzny, bo dość mokry po upieczeniu, smakuje wybornie, więc warto wypróbować. Składniki: kostka margaryny lub masła  szklanka cukru  2 łyżki płynnego miodu  po 1 płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia 4 średnie rozgotowane jabłka (bez skórek i gniazd nasiennych ) 4 jaja przyprawa do pierników  po pół łyżeczki cynamonu

Apetyczna babeczka
PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKA 165

właśnie jednym z magicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki staropolski z użyciem tej przyprawy, który należy upiec tydzień przed świętami, wtedy dopiero podczas pieczenia można poczuć różnice między przyprawą gotową a sporządzoną z przypraw,   które najbardziej lubimy(...)aromat mieszanki pozostał jak najdłużej. Opcjonalnie do przyprawy dodaje kakao, ale to na etapie robienia ciasta wtedy  dopiero decyduje czy  ciasto będzie jaśniejsze czy chcę aby piernik był ciemniejszy i wtedy dodaje kakao rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Piernik przekładany 178

Zapach świąt to dla mnie przede wszystkim zapach jaki unosi się w kuchni w trakcie pieczenia świątecznego piernika. Korzenny aromat, delikatny wilgotny smak, kwaskowatość powideł to wszystko co zawiera się w jednym pysznym wypieku. Ten piernik od kilku lat towarzyszy nam co roku, jest idealny zarówno na świątecznym stole jak i jako gwiazdkowy prezent dla największego łasucha. Przepis niezawodny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piernik z kremem i bezowymi grzybkami 176

Jeśli lubicie pierniki a macie ochotę na piernik nietypowy, bo zamiast tradycyjnych powideł przełożony kremem śmietankowym to zapraszam, będzie idealny. Jest szybki nie wymaga wcześniejszego pieczenia i kruszenia, pachnie bakaliami. Do tego całkiem nietypowa dekoracja czyli bezowe grzybki wg Julii Child.  Źródło.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierniki. 134

Czas przedświątecznych przygotowań w moim domu w pełni. Dziś wielkie , rodzinne malowanie pierników. Każdego roku o tej porze pieczemy pierniki, a potem zbieramy się wokół stołu i pięknie ozdabiamy. Nie ma dwóch jednakowych pierniczków i w tym leży ich piękno. Przepis ten dostałam przed laty od mojej koleżanki Lilii i zagościł na stałe w moim domu- pierniczki są pyszne

Kuchnia Beaty
Piernik z bakaliami 137

Piernik z bakaliami Składniki : 1 szklanka miodu płynnego 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany 18% 3 szklanki mąki pszennej 5 szt. jajek ( oddzielamy żółtka od białek ) 2 łyżki margaryny lub masła 5 dkg kakao 1 łyżeczka sody 1 szt. przyprawy do piernika 1 opakowanie rodzynek lub innych  bakalii Sposób wykonania : Tłuszcz ucieramy z cukrem a następnie dodajemy po jednym

Przepisy i porady kulinarne
Piernik z bakaliami 116

Specjalny deser dla mojego Męża ;)Z dużą ilością bakalii i miłości :)Pyszny jest świeży i nawet w wersji troszkę starszej jest pyszny ;)Inspiracją stał się przepis Siostry Anastazji - pychotka ;) Piernik z bakaliami Składniki:25 dag margaryny1 szklanka cukru pudru1/2 szklanki oleju1/2 szklanki kwaśnej śmietany1/4 szklanki płynnego miodu3 szklanki mąki1 łyżeczka sody4 jajka1 przyprawa do piernikabakalie takie jakie lubimy ;)Przygotowanie(...)Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę. Do utartej masy dodajemy po jednym żółtku, miód, olej, śmietanę, mąkę przesianą z sodą i przyprawą do piernika oraz posiekane bakalie. Całość miksujemy na gładką masę. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Ubitą pianę delikatnie wmieszamy w masę z bakaliami.Formę na keks wykładamy papierem

Lawendowe Niebo
Piernik czekoladowy (bez cukru) 268

być, ale jest, bo zapomniałam dodać go w trakcie robienia. I wiecie co? Wyszło super! Słodkie - dzięki czekoladzie i miodzie, aromatyczne i co ważne, długo utrzymujące świeżość. Co prawda, piernik jest bardzo świątecznym ciastem, jednak świetnie nada się również w okresie zimowym, gdy nasze kubki smakowe domagają się korzennych smaków. Piernik powstał na bazie ciasta na czekoladowe pierniczki, które

Słodkie Przyjemności
Piernik z konfiturą Roberta Sowy 160

włoskich do dekoracjiMargarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać z soda i proszkiem do pieczenia oraz z przyprawa do piernika. Następnie wlewamy roztopioną margarynę i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy skórkę, orzechy i rodzynki obtoczone w mące by nie opadły na dno ciasta. Gotowe(...)papierem. Pieczemy około 1 h w temperaturze 160 - 170 stopni c. Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół, i smarujemy konfiturą. Ponownie składamy i polewamy polewą czekoladową. piernik z konfiturą

Bon Appetit Małgorzaty
Piernik z suszoną śliwką 171

Boże Narodzenie bez piernika, makowca? Jakoś dziwnie to brzmi. Fakt, że istota świąt tkwi w zupełni innym wymiarze i to on jest najważniejszy.Jednak oprawę wszystkiego stanowią różne zwyczaje, obrzędy, tradycje.Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania