żartów. Najwyższa pora przyszykować korzenne przyprawy do piernika. Można oczywiście kupić gotową przyprawę, ale taka domowa zawsze będzie najlepsza. Jeżeli zdecydujecie się na zmiksowanie, to zapewniam po otworzeniu pokrywki aromat jest niesamowity. Jeżeli jednak zamierzacie kupić gotową, to lepiej wybrać taką, która nie ma w składzie mąki i cukru, tylko przyprawy. Z podanych składników przyprawa będzie bardzo aromatyczna i pieprzna(...)końcu piernik powinien być pierny. Na 1 kg mąki powinny wystarczyć 3 łyżki przyprawy. Ja swoją przyprawę wykorzystam już dziś do piernika staropolskiego. Wieczorem zapraszam po przepis. Składniki: 50 g cynamonu 15 goździków 1 mała gwiazdka anyżu 10 g imbiru 8 g czarnego pieprzu wymieszanego z zielonym 2 gałki muszkatałowe (ok. 14 g) 10 g ziaren kardamonu 10 g ziela
Pełny talerzmąka pszenna 1 szklanka, kasza manna 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, sól - szczypta, masło lub margaryna 1 kostka, jabłka 1,5 kg, przyprawa do piernika 2 łyżki, cukier 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jabłka szara reneta bez skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka i wymieszać z cukrem przyprawą do piernika mąka, kasza manna, proszek(...)tarce grubsze oczka wprost na ciasto piec w 200C około 55 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia - posypać zimne ciasto pudrem cukrem smaczna szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięinternecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym bardziej, że nie jest trudne i skomplikowane. Piernik staropolski (dojrzewający) z dodatkiem aromatycznych przypraw przełożyłam marmoladą.Składniki:750 dag mąki pszennej1/4 szklanki mleka350 g miodu naturalnego200 g masła0,5 szklanki cukru2 duże jajka2 płaskie łyżeczki sody2(...)przyprawy do piernika (po 40 g)0,5 łyżeczki soliMasło rozpuszczamy, cały czas podgrzewając dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Powoli wsypujemy cukier i odstawiamy do przestygnięcia. Podgrzewamy mleko. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, jajka oraz mleko wymieszane z sodą, przyprawą do piernika, solą. Ciasto dokładnie wyrabiamy (jest ono bardzo gęste, dlatego też najlepiej wyrobić dłonią). Wstawiamy do lodówki
Salonik smakówsię wielkimi krokami, a więc najwyższy czas piec pierniczki! W swoim życiu wypróbowałam naprawdę wiele przepisów i ten, który Wam proponuję jest zdecydowanie moim ulubionym. Wymaga on niestety żeby pierniki trochę poleżały, najlepiej w metalowej puszcze. Ile to znaczy trochę? Im więcej, tym lepiej! :) Ale myślę, że w zupełności wystarczą 2-3 tygodnie, czyli właśnie tyle ile zostało do Świąt(...)torebki przyprawy do piernika1 jajko50 dag mąki + trochę do podsypaniałyżeczka gorzkiego kakaołyżeczka proszku do pieczenia lub sodyewentualnie: śmietanaPrzygotowanie:W garnku umieszczamy miód, cukier, margarynę i przyprawę do piernika. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Co jakiś czas mieszamy, uważając by składniki się nie zagotowały. Studzimy.Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek po pieczenia lub sodę. Do sypkich
Zakręcony Widelecspodzie formy. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto bardzo ładnie rośnie. Powidła śliwkowe przełożyć na teflonową patelnię, podgrzać, nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzone płaty piernika przełożyć ciepłymi powidłami. Odstawić w chłodne miejsce na 2 doby. Ciasto przekroić na 3 równe części. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g masła Masło roztopić(...)garnku o grubym dnie. Dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Po wystudzeniu posmarować pierniki. Posypać pokrojonymi na drobne kawałki orzechami. Odstawić na co najmniej 3 doby aby piernik zmiękł. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiPiernik,pierniczki to nieodłączny element światecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu.Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku.W moim rodzinnym domu nie było żwyczaju nastawiania ciasta piernikowego 4-6 tygodni przed świętami.Do dziś nie przepadam za twardymi,ciężkimi i przesłodzonymi piernikami.Co nie znaczy,że nie gościł na naszym stole świateczny piernik,choć niektórzy mogą powiedzieć(...)miodu to żaden piernik.A jednak pachnący przyprawami korzennymi,mięciutki,delikatny i puszysty.Dodatek dżemu jeżynowego nadaje mu delikatny owocowy aromat i zapewnia wilgotność na wiele dni.Bakalie przełamują delikatną strukturę piernika,u mnie orzechy włoskie i żurawina.Bakalie wedle uynania.Błyskawiczny do przygotowania,i tak pyszny,że można go jeść codziennie.Skusi każdego łasucha.Składniki na 2 keksówki (30 cmx11cm):3 szklanki mąki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 50 dag miodu 30 dag cukru pudru 20 dag margaryny 1 kg mąki 3 łyżeczki sody torebka przyprawy do pierników 2 łyżeczki kakao 2 jajka 5 łyżek mleka torebka cukru waniliowego szczypta soli Na lukier:2 białka 50 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakaoPo raz pierwszy zdecydowałam się na zrobienie świątecznego domku z piernika. Muszę(...)dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki. Rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć następujące części domku
Świat Ciastabyłam niezbyt grzeczna (podobno) i muszę niestety czekać do świąt...Gdzie nie zajrzeć mamy już świąteczny lub prawie świąteczny nastrój. U mnie również ;)Przedstawiam najłatwiejszy, bardzo puszysty i wilgotny piernik, który spokojnie można przygotować na ostatnią chwilę. Tak dla zapracowanych ;)Keksówka 30cmx10cm. Im mniejsza tym wyjdzie Wam wyższy piernik, bo mój jak na taką blaszkę uważam za średniej wielkości :) Składniki(...)szklanka mąki pszennej2 płaskie łyżki kakaołyżeczka przyprawy do piernikapół łyżeczki sody1 jajkopół szklanki cukru1/4 szklanki olejupół szklanki mleka2 łyżki powideł śliwkowychMąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę mieszamy w jednej misce. Odstawiamy.Jajko ubijamy razem z cukrem na puszystą, jasną pianę, dodajemy olej, ubijamy.Następnie dodajemy na przemian mleko i mączno-kakaową mieszaninę, ciągle miksując.Na koniec dodajemy powidła i delikatnie
Czerwona PorzeczkaŚwięta coraz bliżej, w ten magiczny czas nie może zabraknąc w moim domu aromatycznego piernika, który na ten szczególny czas piekę wspólnie z synami, razem go dekorujemy a potem cieszymy się wyjątkowym smakiem i aromatem ciasta z bakaliami. Taka udekorowana ,,choinka" smakuje wybornie Składniki:40 dag mąki pół kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 3 łyżeczki kakao(...)łyżki miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 40 g 1 szklanka mleka pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek 1 łyżeczka sody pół szklanki wiórków kokosowych lukier zielony gotowy w opakowaniu kolorowe cukiereczki lub posypka do dekoracjiWykonanie:Margaryne roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, kakao,mąkę wymieszaną z sodą, przyprawe do piernika. Miksujemy, dodajemy tłuszcz.Mieszamy. Dodajemy
Z Majeczką w kuchniPiernik, który upiekłam w ubiegłym roku na podstawie przepisu ewylukas z cincin. Jest przepyszny, a przepis zasługuje na rozpowszechnienie. Przygotowanie trwa 3 tygodnie. Trzeba przystąpić do dzieła na początku grudnia - jeśli ciacho ma być gotowe na święta.50 dag mąki25 dag cukru25 dag miodu30 ml wódki2 jajaczubata łyżka masłałyżeczka przyprawy do piernika2 łyżki kakao1 łyżeczka sody15 dag suszonych śliwek10(...)oryginale wódka, mnie odpowiada whisky).Ponadto:powidło lub marmolada do przełożeniapolewa czekoladowa wg dowolnego przepisuŚliwki namoczyć, osączyć i pokroić. W naczyniu rozpuścić miód z cukrem, masłem i przyprawą do piernika. Przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, whisky, kakao, śliwki i rodzynki. Wyrobić ciasto, umieścić w dużej keksówce wyłożonej papierem. Piec około
Praktyczna plPiernik mający swe korzenie w wschodnich regionach Polski. Ciasto to jest pieczone bez użycia jaj. Pachnący miodem, przyprawami i bardzo wilgotny.SKŁADNIKI: Forma; 25x30 cm2,5-3 szklanki mąki pszennejszklanka cukru0,5 szklanki olejusłoik powideł śliwkowych2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao2 łyżki mioduprzyprawa do piernikagorzka czekolada PRZYGOTOWANIE:Powidła przekładamy do miski, odmierzamy taką samą ilość wody (czyli cały(...)składniki, mieszamy do momentu aż powstanie jednolita masa. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na ok.40 min. Po upieczeniu piernik można przełożyć np. powidłami i polać czekoladą.rrarossa@gmail.com
RAROSSAPamiętam, że kiedy dowiedziałam się po raz pierwszy, że istnieją pierniki, które po upieczeniu trzeba odstawić na jakiś czas, żeby zmiękły, wydało mi się to szalenie okrutne. Jak można wyciągnąć z pieca blachę świeżo upieczonych ciastek i nie spróbować od razu jak wyszły? Przepis, który mam dziś dla Was jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam i całe szczęście nie należy(...)zagniatamy.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią wykrojone foremkami pierniki. Jeśli korzystamy z foremek z elementami, które mogą łatwo odpaść przy przenoszeniu na blaszkę (np. rogi renifera), możemy odwrócić kolejność. Papier do pieczenia rozkładamy na stole, wałkujemy na nim ciasto
Ciastkozercykolendy no i nie zapominajmy, zasiadamy wspólnie do suto zastawionego stołu.Większość z pyszności, które w tym czasie królują na wigilijnym stole przygotowujemy raptem z kilkudniowym wyprzedzeniem, jednak tradycyjny piernik staropolski wymaga wcześniejszego przyrządzenia. Ciasto to musi mianowicie sfermentować. W tym celu szykujemy je na jakis miesiąc przed planowanym pieczeniem. W tym czasie leżakuje sobie w chłodnym miejscu, np. lodówce(...)roku postanowiłam upiec zarówno piernik przekładany powidłami jak i malutkie nadziewane pierniczki oblane czekoladą. No ale to dopiero za parę tygodni.Zanim jednak to nastąpi, muszę przygotować ciasto piernikowe.Potrzebujemy: - 500 ml miodu- kostkę masła (niesolonego)- 1 szklanka cukru- 3 jajka- 1 kg mąki pszennej- 3 łyżeczki sody oczyszczonej- 0,5 szklanki mleka- 1 łyżeczka soli- opakowanie przyprawy do piernikaW garnku
W mojej holenderskiej kuchniszklanki cukru 250 g margaryny 1 kg mąki tortowej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika Miód, cukier i masło podgrzać w garnuszku o grubym dnie, aż do rozpuszczenia cukru. Zagotować. Wystudzić. W mleku rozpuszczamy sodę. Do dużej miski przekładamy masę miodową, dodajemy mąkę, mleko z sodą, jajka(...)sól oraz przyprawę do piernika. Wszystko starannie wyrobić (najlepiej ręcznie). Następnie gotową masę przełożyć do emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na 5 tygodni. Piernik z tego przepisu pieczemy na 7 dni przed świętami. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiŚwięta dopiero za kilka tygodni, ale już teraz jest pora na przygotowanie ciasta jeśli chcemy upiec piernik staropolski. To ciasto w stanie surowym musi dojrzewać jakiś czas, od 3 do 6 tygodni. Potem piecze się piernikowe placki, przekłada czymś pysznym i zostawia jeszcze na kilka dni żeby piernik skruszał. Coś czuję, że będzie bardzo, bardzo pysznie !Do piernika potrzebna jest
Smaczna PyzaSkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, przyprawa do piernika 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, gruszki 7 sztuk, śliwki 10 sztuk, cukier puder - ile potrzeba jajka "XL", miękka palma, cukier, przyprawa do piernika mikserem utrzeć z 4 minuty na dużych obrotach - masa będzie "zważona" ale to ma tak być(...)postawić do ciasta i powkładać śliwki piec w 200c około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki dopiero jak wystygnie i posypać je pudrem cukrem ciasto jest pysznie aromatyczne piernikiem i dobrze smakuję z gruszkami, śliwkami....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięświęta bez piernika... piekę go tylko raz w roku, więc smakuje wyjątkowo :)Składniki: 1,75 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 200g płynnego miodu, 125g miękkiego masła, 3 jajka, 3 czubate łyżki śmietany 18%, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka kakao, polewa biała, polewa ciemna, czekoladowe gwiazdki. Przygotowanie(...)Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku, porcjami dodajemy miód i śmietanę. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z sodą i przyprawami korzennymi do piernika. Dosypujemy do masy, delikatnie mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Również delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 25 x 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy do niej masę. Pieczemy
Aga w kuchniWiemy wszyscy jak bardzo tuczące, niezdrowe i kaloryczne potrafią być nasze ulubione słodkości. Dlatego postanowiłam zrobić własne, czekoladowe ciasto, które osłodziłam duużą ilością czekolady. Oczywiście gdyby pominąć czekoladę, nasz piernik byłby najmniej kalorycznym deserem jaki znam. Uznałam jednak, że jak szaleć to szaleć... A czekolada przecież tak bardzo poprawia humor! Składniki: 200 gram mąki orkiszowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka(...)sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka przyprawy do piernika łyżeczka kakao szklanka jogurtu naturalnego 0% 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 70% tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki wody garść posiekanych orzechów włoskich Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód oraz jogurt naturalny
Mango PapajaSezon truskawkowy jeszcze trwa, nic więc dziwnego, że pojawia się kolejne ciasto z truskawkami. Tym razem piernik z cytrynową pianką, truskawkami i galaretką. Całkiem niezłe połączenie.Składniki: Piernik:40 dag mąki0,5 kostki margaryny25 dag cukru2 jajka4 łyżki powideł3 łyżeczki kakao0,5 opakowania przyprawy do piernika1 szklanka mleka1 łyżeczka sody Pianka:1 szklanka śmietany 18%1 szklanka wody1 opakowanie(...)dowolnej ilościok. 0,5 szklanki mocnej, słodkiej herbaty Margarynę roztopić, ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Partiami dodać mleko, kakao oraz mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Mieszając dodać powidło i roztopioną margarynę. Ciasto wylać do formy (u mnie 20 x 32). Piec w temp. 180 stopni ok. 60 minut. Wystudzić, a następnie ściąć górną warstwę
Praktyczna plJakić czas temu na blogu Co na obiad wynalazłam przepis na piernik z automatu...szczerze mówiąc żadnego ciasta w automacie oprócz drożdżowego jeszcze nie piekłam..więc nadeszła pora, aby wypróbować ten przepis..Ciasto nie wymaga żadnych dodatkowych czynności...wystarczy składniki umieścić w pojemniku automatu, ustawić odpowiedni program...i gotowe... 3 jaja 250 ml mleka 30 g masła/ margaryny(...)łyżki miodu [ miodowej lawendy] 2 łyżki powideł 200g cukru 500 g mąki 1 op przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody oczyszczonej garść orzechów włoskich [ nie dałam] garść rodzynek garść suszonej moreli, śliwek , daktyli Do pojemnika w automacie dodać płynne składniki, następnie sypkie.[Bakalie dodać po usłyszeniu sygnału dźwiękowego]. Ustawić na program pieczenia ciasta na proszku do pieczenia.W razie potrzeby dopiec
Moje domowe kucharzeniePostanowiłam w tym roku po raz pierwszy upiec prawdziwy, długo dojrzewający piernik. Dojrzewał rzeczywiście długo, bo aż cztery tygodnie, ale warto poczekać. Ciasto wyszło bardzo aromatyczne, aczkolwiek jakby nieco nie dopieczone, ale nic mu to nie ujmuje w smaku:) Na początku ciasto jest dość twarde, ale z dnia na dzień jest coraz bardziej miękkie, dlatego lepiej upiec je na kilka(...)śmietanki 30%, łyżka masła. Ciasta przełożyć grubą warstwą powideł. Czekolady połamać na kawałki i wraz z masłem oraz śmietaną stopić na parze. Lekko przestudzić i polewą polać wierzch piernika. Odstawić na co najmniej 3 dni, aby piernik nieco zmiękł
Z miłości do słodkościSpecjalnie dla Gosi postanowiłam zrobić domową przyprawę do pierników. Mimo, że mam już kupną to mogę potwierdzić że domowa jest o niebo lepsza. Wyrazista w smaku i musiałam złamać trochę smak cukrem. Dodatek cukru sprawił że jest pyszna także do kawy czy herbaty. Polecam oczywiście zrobić domową przyprawę. domowa przyprawa do piernika Składniki : * łyżka cynamonu(...)ostry smak uzyskałam. Goździki , kardamon oraz anyż włożyłam do mocnego woreczka i zmiażdżyłam wałkiem do ciasta. Nie jest więc potrzebny młynek by przygotować sobie domową przyprawę do piernika
Magiczne Życie Martykładąc deskę do krojenia. Odstawić w chłodne miejsce. Przygotować polewę rozpuszczając czekolady z masłem nad kąpielą wodną. Rozsmarować na pierniku i ozdobić dekoracjami cukierniczymi. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Boże Narodzienie , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami , Pierniki i pierniczki Tagged: alkohol , czekolada , orzechy włoskie , polewa , śliwki
https:KKuchniaMniamTaki piernik gościł w tym roku na moim świątecznym stole. Przyznam się, że robiłam go po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni! Piernik staropolski wyróżnia się od innych pierników sposobem przygotowania, który trwa naprawdę długo. Zaczyna się na około 5 tygodni przed świętami, kiedy to wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je w chłodnym miejscu, aż do świąt. Po tych(...)kilku tygodniach możemy zabrać się za pieczenie piernika :) Fakt, wymaga od nas czasu, ale zapewniam, że warto! Jeśli jednak zapomnicie w listopadzie nastawić ciasto na piernik staropolski, zawsze możecie zrobić ten szybki piernik przekładany powidłami i masą grysikową . Wesołych Świąt! Składniki: (na 3 duże pierniki) Ciasto: 1,2 kg mąki pszennej 2 szkl cukru (dałam 1,5 szkl
Nastoletnie WypiekaniePiernik, który nie potrzebuje leżakowania ani przed pieczeniem, ani po pieczeniu.Idealnie komponuje się z masą marcepanową.Kupioną w Lidlu za 6 zł.W Almie ta sama gramatura innej firmy warta jest już 10 zł... Nic to, trzeba kupić bo piernik trzeba absolutnie powtórzyć na święta.A w Lidlu tej masy marcepanowej już nie ma.Czytaj więcej
bistro mamamiałam w planach domowej przyprawy do piernika, bo nigdy nie zawiodłam się na tych kupnych, gdzie ktoś wiedział ile czego dać, żeby otrzymać idealny efekt końcowy. Chciałam więc jak zwykle kupić, a tu w moim jedynym sklepie spożywczym, który mijam po drodze do domu, ani śladu korzennej przyprawy. A w planach piernik staropolski, ciasto angielskie i oczywiście pierniczki. W domu
bistro mamakońcu nadszedł ten dzień - do świąt pozostało raptem 7 dni więc to ostatni dzwonek na upieczenie piernika z ciasta, które leżało w mojej lodówce przez ostatnie kilka tygodni :) Mój piernik już jest upieczony, przełożony powidłami i teraz grzecznie czeka do 23-go grudnia na oblanie czekoladą. Poniżej znajdziecie ZDJĘCIA Z DRUGIEGO ETAPU PRZYGOTOWAŃ. Po PEŁNY PRZEPIS oraz zdjęcia
My Culinary Artroku powstał mój pierwszy domek z piernika i zapewne nie ostatni. Mimo, że pracy jest przy nim sporo to i satysfakcja super. Trzeba uzbroić się w masę cierpliwości, liczyć się z tym, że jakaś ściana nam się zawali ( mi złamał się dach,ale na szczecie upiekłam dodatkowy) Nie ma co się poddawać jak ściany wyjdą nie równe wtedy ze zbawieniem(...)stronie Cupcake Factory a zmotywowała mnie cudowna Kuchnia Ilony <3SKŁADNIKI :Składniki: 600 g mąki pszennej1 jajko250 g margaryny250 g miodu naturalnego150 g cukru30 g kakao1 łyżeczka sodyprzyprawa do piernika (ilość w zależności od upodobań) lukier królewski 1 białko jajaok 2 szklanek cukru pudru(cukier bardzo drobno zmielony i przesiany)dodatkowo elementy ozdobne brokat jadalny, drobne
Basia w kuchnimnie piernikowym syropem - wiedziałam, że go zrobię. Nie czekałam nawet zbyt długo. Za radą Ani dokonałam jednej zmiany - zamiast cynamonu i imbiru dodałam trzy łyżeczki domowej przyprawy do piernika. Efekt zwalił mnie z nóg - syrop jest oczywiście okrutnie wręcz słodki, ale przy tym niesamowicie aromatyczny. Jedna czy dwie łyżeczki sprawią, że kawa czy herbata staną się zupełnie wyjątkowe. Wychodzi(...)chyba Świętami pachnie coraz bardziej...Syrop pierniczkowySkładniki:(na ok. 300 ml syropu)250 ml wody220 g cukru3 łyżeczki przyprawy do piernika1 łyżeczka kestraktu z waniliiWodę, cukier i przyprawę do piernika zagotować. Gotować na średnim ogniu (uwaga: mocno się pieni) przez 10-15 minut, aż syrop odparuje i zgęstnieje. Zdjąć z palnika, dodać ekstrakt, wymieszać, ostudzić.Syrop przelać do butelki
Pożeraczka, czyli raz adobrzezeszłym roku na blogu pojawił się już wpis na temat domowej przyprawy do piernika. Dziś wypróbowałam kolejną wersję, tym razem z dodatkiem kakao i kardamonu.Zawsze zachęcam do samodzielnego jej przygotowania, zajmie to nam dosłownie chwilę, a przyprawa nie będzie zawierała niepotrzebnych wypełniaczy, bo jak się wczytacie w skład tych gotowych, sklepowych przypraw, to zobaczycie(...)składnikach na pierwszym miejscu króluje mąka pszenna.Przyprawa do piernika IICzas przygotowania: 10 minutProporcje na pierniczki z 1,5 kg mąkiSkładniki:2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka mielonego imbiru1 łyżeczka kakao1/2 łyżeczki mielonego kardamonu1/2 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonych goździków1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiegoWykonanie:Wszystkie przyprawy wsypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy.Przechowujemy
Kulinarne przygody GatityMiałam ochotę na ciasto z miodem więc sięgnęłam po przepisy Siostry Anastazji i znalazłam przepis na piernik tradycyjny . Wykonuje się go dość szybko, jest smaczny i pulchny ale dla mnie to jest bardziej babka piernikowa.Czas pieczenia: około 60 min Temperatura pieczenia(...)foremka zmierzona w dolnej części). Piec w 160 °C przez ok. 60 minut. Wystudzić, polać polewą przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Wierzch ozdobić.Piernik można przełożyć powidłami, dodać do ciasta bakalie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPyszny puszysty, mięciutki piernik, rozpływający się w ustach. Podczas pieczenia zapach roznosił się po całym domu, aż nie mogłam się powstrzymać i jadłam jeszcze lekko ciepły. Kolejną zaletą tego wypieku jest krótki czas przygotowania i składniki które w domu są zazwyczaj pod ręką :)Przepis podpatrzony tutajSkładniki:3 jajka2,5 szklanki mąki pszennej1 kopiasta łyżka sody 2 łyżki przyprawy(...)dżemu z czarnej porzeczki,0,5 szklanki miodu0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka0,5 szklanki oleju2 płaskie łyżki kakao Wykonanie:Mąkę przesiewamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika, następnie wlewamy do niej mleko, miód, olej i wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę.Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do ciasta i na końcu dodajemy dżem, wszystko
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPiernik z jabłkiem i aromatycznymi przyprawami jest specyficzny, bo dość mokry po upieczeniu, smakuje wybornie, więc warto wypróbować. Składniki: kostka margaryny lub masła szklanka cukru 2 łyżki płynnego miodu po 1 płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia 4 średnie rozgotowane jabłka (bez skórek i gniazd nasiennych ) 4 jaja przyprawa do pierników po pół łyżeczki cynamonu
Apetyczna babeczkawłaśnie jednym z magicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki staropolski z użyciem tej przyprawy, który należy upiec tydzień przed świętami, wtedy dopiero podczas pieczenia można poczuć różnice między przyprawą gotową a sporządzoną z przypraw, które najbardziej lubimy(...)aromat mieszanki pozostał jak najdłużej. Opcjonalnie do przyprawy dodaje kakao, ale to na etapie robienia ciasta wtedy dopiero decyduje czy ciasto będzie jaśniejsze czy chcę aby piernik był ciemniejszy i wtedy dodaje kakao rrarossa@gmail.com
RAROSSAZapach świąt to dla mnie przede wszystkim zapach jaki unosi się w kuchni w trakcie pieczenia świątecznego piernika. Korzenny aromat, delikatny wilgotny smak, kwaskowatość powideł to wszystko co zawiera się w jednym pysznym wypieku. Ten piernik od kilku lat towarzyszy nam co roku, jest idealny zarówno na świątecznym stole jak i jako gwiazdkowy prezent dla największego łasucha. Przepis niezawodny
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeśli lubicie pierniki a macie ochotę na piernik nietypowy, bo zamiast tradycyjnych powideł przełożony kremem śmietankowym to zapraszam, będzie idealny. Jest szybki nie wymaga wcześniejszego pieczenia i kruszenia, pachnie bakaliami. Do tego całkiem nietypowa dekoracja czyli bezowe grzybki wg Julii Child. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik