układałam na patelni na gorącym oleju. Kotleciki smażyłam na łady brązowy kolor z obu stron i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Kotleciki można podać z ziemniakami, frytkami, pieczywem lub samodzielnie z dodatkiem np. sosu czosnkowego. SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeRyby smażyłam z obu stron na złoty kolor i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Taką rybę można podać z ziemniakami, frytkami lub pieczywem i surówką np. z kapusty kiszonej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/surowka-obiadowa-z-kapusty.html) lub z tartej marchewki z chrzanem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/surowka-z-marchewki-z-chrzanem.html). Przepisy na te i inne surówki znajdziecie
Waniliowe ImprowizacjeSzynka duszona z warzywami i zacierkami, bo o tym daniu mowa, to może trochę niecodzienne połączenie. Jest to trochę gulasz, trochę danie jednogarnkowe. Nie wymaga podawania z ziemniakami czy pieczywem, bo zawiera wszystko co potrzeba: białko, węglowodany i warzywa. Moim zdaniem również ładnie się prezentuje. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1kg szynki wieprzowej 2 marchewki 1 mały
Waniliowe Improwizacjerozgrzany olej. Kotleciki smażyłam na niedużym ogniu z obu stron na brązowy kolor. Usmażone kotleciki wyłożyłam na półmisek. Można je podać z dowolnymi dodatkami typu ziemniaki gotowane, opiekane, frytki, pieczywo, bigos... SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjejest ani mocno pikantne, ani bardzo słodkie. Smaki są bardzo stonowane, żeby było czuć smak poszczególnych składników. Taki schab można podać z ryżem, chińskim makaronem, lub z pieczywem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g schabu 2 cebule 1 papryka czerwona 3-4 połówki brzoskwiń z puszki 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżka przyprawy
Waniliowe Improwizacjejest i u mnie. Schabowe to zarówno bardzo smaczne, jak i proste i szybkie do zrobienia jedzenie, którym można najeść się do syta. Można go podać do ziemniaków czy pieczywa, lub np. do sałatki jarzynowej. Jednak czasem każde, nawet najlepsze jedzenie potrafi się przejeść, więc gdyby ktoś szukał odmiany, to mogę zaproponować schabowe w nieco innym wydaniu - po kowalsku, czyli
Waniliowe Improwizacjepieprz ziołowy. Posoliłam wszystko i zagotowałam. W trakcie gotowania dodałam do zupy koncentrat pomidorowy. Zupę gotowałam ok. godziny, aż wszystkie warzywa i mięso były miękkie. Zupę podałam ze świeżym pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również do zapoznania się z innymi moimi przepisami na zupy, np. zupę pieczarkową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/zupa-pieczarkowa.html), zupę krem brokułowo - serowy (link do przepisu
Waniliowe Improwizacjejeszcze jakieś 30 minut, również mieszając i obracając mięso. W tym czasie ketchup powinien się wysmażyć, a mięso przyrumienić i zrobić się miękkie i kruche. Schab można podać z pieczywem lub np. frytkami. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeoctu - uspokoi żołądek w kwestii nadprodukcji soku trawiennego. Doskonale reguluje gospodarkę zasadowo-kwasową organizmu - usuwając między innymi znaczne ilości mocznika. Komu się to przyda? Wszystkim, którzy jedzą dużo pieczywa, mięsa, słodyczy... Dla osób z grupy zagrożonej nowotworami układu pokarmowego i dróg moczowych - warto spojrzeć na buraka przez pryzmat zawartości rzadkich pierwiastków takich jak cez i rubid oraz przeciwutleniacza - betainy
Gary Bez dnadotychczas odkryłam chyba tylko trzy funkcjonalności, ale jestem przekonana o tym, że jest ich dużo więcej :) Po pierwsze - stosuję hummus jako sos do przekąsek - do pieczywa, warzyw - np. papryki, marchewki czy innych ulubionych i chrupiących :) Po drugie - jako smarowidło do kanapek lub dodatek do nich. Idealnie smakuje kanapka z hummusem, orzechami laskowymi i garścią natki pietruszki
Gary Bez dnadostarczać go sobie więcej w codziennej diecie, postaraj się stosować do 3 prostych wskazówek za każdym razem kiedy podejmujesz żywieniowy wybór :) Wskazówka 1 Zamień "jasne" na "ciemne" Białe pieczywo oraz makarony zamień na razowe - dzięki temu w takiej samej ilości spożytego jedzenia dostarczasz sobie aż 5 razy więcej błonnika! Jak wygląda 5 g błonnika? Aby dostarczyć 5 g błonnika
Gary Bez dnacukinii Przepis znajdziesz w linku :) Brzoskwinie pod kruszonką Przepis znajdziesz w linku :) Pasta z oliwek i suszonych pomidorów Pasta pomysłu Jurka. Genialna w swojej prostocie. Idealna do pieczywa - więcej do szczęścia nie trzeba :) Pasta z oliwek i suszonych pomidorów - przepis: Składniki: mały słoiczek oliwek zielonych lub czarnych (na zdjęciu - pasta z czarnych oliwek) pomidory suszone z oliwy 6 sztuk
Gary Bez dnakoniec obie połówki posyp startym parmezanem. 5. Tak przygotowane awokado włóż do nagrzanego piekarnika na 20 min. Tak przygotowane awokado możesz zjeść samodzielnie, ale warto podać z pieczywem - ja przygotowałam sobie grzankę i skroiłam dodatkowo kilka pomidorków koktajlowych
Z notatnika dietetykaPolsce najpopularniejszym drugim śniadaniem są kanapki – szybkie do zrobienia, wygodne do zabrania, a także szybkie i łatwe do zjedzenia. Kanpka może być pysznym i zdrowym posiłkiem. Na kromce razowego pieczywa (źródło węglowodanów złożonych i błonnika) posmarowanej margaryną lub masłem (źródło tłuszczu) możemy położyć plaster chudej wędliny lub półtłustego sera twarogowego (źródło białka), do tego warzywa, np. plastry papryki, pomidora
Z notatnika dietetykaróżnych postaciach - jako wędliny, szynki, kiełbasy, pasztety, w postaci dań gotowanych, duszonych, smażonych, grillowanych, a nawet surowe. Możemy łączyć je niemal ze wszystkim: ziemniakami, kaszami, ryżami, makaronami, pieczywem, a także warzywami i owocami. Sposobów na przygotowanie mięsa jest tak wiele, że każdy znajdzie taki, który będzie odpowiadał jego upodobaniom. Trochę historii Mięso było obecne w diecie człowieka w zasadzie
Z notatnika dietetyka