pieczywo - 17769 przepisów (strona:365/1185)

CHLEB Z GARA Z MIODEM I CHRZANEM 99

Chleb nie musi być nudny. Bardzo popularny przepis na chleb z gara z dodatkiem świeżo tartego chrzanu i pysznego miodu. W pieczeniu chleba jest coś magicznego

Pani M - kuchnia smakowita
Chlebek oliwkowy 154

Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki maki kukurydzianej 5 jaj 4 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 10 dag oliwek zielonych bez pestek

Qchnia po prostu
Bułeczki twarogowo- pomarańczowe na drożdżach 80

Te bułeczki są mega mięciutkie, bardzo aromatyczne, puszyste i po prostu bardzo smaczne. Wyrobione ciasto jest „posłuszne”, ładnie rośnie, a wypieki z tego ciasta

Smaki Armine
Chleb pszenno razowy z ziarnami 138

Składniki: na początek 200 ml zakwasu na chleb - przepis znajdziesz  tutaj w przypadku kolejnego pieczenia zaczyn z poprzedniego chleba 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka

Qchnia po prostu
Sałatka grecka z makaronem 120

Zdecydowanie kocham takie smaki :-) Sałatkę grecką serwuję w moim domu często. Dlatego też staram się ją urozmaicać. Tym razem dodałam makaronu, dzięki czemu do sałatki nie trzeba podawać pieczywa. Jak zawsze wyszło przepysznie. Ser feta idealnie się komponuje z czerwoną cebulą i oliwkami. Dip przygotowałam na bazie oliwy z oliwek extra vergine, soku z cytryny i przyprawy Vegeta Natur

Passions hobbies life
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia 121

upiec z całej porcji. Szkoda zabawy z połową składników. Nie zwiększajmy ilości ziaren a szczególnie nasion chia i lnu. Wystarczy tyle ile zmieści łyżka. Zbyt dużo ziaren spowoduje, że pieczywo jak na tostowe będzie zbyt ciężkie i mniej delikatne. Piekłam go nie raz, za każdym razem zwiększając ilość ziaren i ta ilość jest w sam raz. Użyłam mąki z pszenicy

Leśny Zakątek
Focaccia z oliwkami i rozmarynem 73

nigdzie podróżować, przenieśmy się więc do pięknej słonecznej Italii póki co tylko na talerzu. Dziś przychodzę do Was z klasykiem włoskiej kuchni, czy z focaccią. To rodzaj drożdżowego płaskiego pieczywa, które w zależności od regionu jest pieczone z dodatkiem grubiej soli, ziół i oliwy lub z różnymi dodatkami. U mnie tym razem jest focaccia z oliwkami i rozmarynem. Uwielbiam

Kulinarne przygody Gatity
Chałka litewska 83

myślą, że następnego dnia zrobię tosty francuskie, ale ku mojemu zaskoczeniu chałka nadal była świeża, więc zjedliśmy ją po prostu z dżemem;)  Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Chleb francuski wiejski na drożdżach  Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem lnianym Chleb pszenno-owsiany z ziarnami

Obiad gotowy
Domowe wędliny warte zachodu czy nie? 109

osób zwraca uwagę na to, co ląduje na ich talerzu. Unikając żywności wysokoprzetworzonej i zawierającej wiele dodatków chemicznych, zdarza się, że wybierają samodzielne przygotowywanie posiłków oraz takich produktów jak pieczywo, czy wędliny. Dlaczego warto zainteresować się tymi drugimi? Samodzielne przygotowywanie domowych wędlin jest możliwe i wcale nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wiąże się też z wieloma korzyściami

Życie zaczyna się w kuchni
Zapiekanki – smak PRL-u 84

mimo że są uważane za kultowe, to smacznymi można je nazwać chyba tylko – jak to bywa w Krakowie – po grubej imprezie. Dlatego wolę robić zapiekanki w domu. Ze świeżego pieczywa, z własnym masłem czosnkowym, dopiero co startymi pieczarkami i z domowej roboty ketchupem. Cofam się wtedy w czasie i patrzę, że moim dzieciom smakują dokładnie tak samo, jak mnie

smakowitehistorie.com
Karmelowe LOVE 85

czekamy aż wystygnie. Oczywiście możemy użyć gotowej, ale ta przygotowana samodzielnie jest dużo smaczniejsza. Krem czekoladowy (składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 1 mały słoik kremu czekoladowego do pieczywa (użyłam nutelli) – około 230-250g 200g serka waniliowego homogenizowanego (możemy zastąpić serkiem mascarpone) 50g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru

Kocham Czekoladę
Sałatka Panzanella 93

pomidorów. Nie muszą to być, tak jak w przepisie, jedynie pomidorki koktajlowe. Można zmieszać różne odmiany, kolory i pokroić je na mniejsze kawałki. Bardzo polecam! 2 ciabatty (u mnie pieczywo pszenno-żytnie typu ciabatowego – 250g) 500 g pomidorków koktajlowych 1-2 małe czerwone cebule garść świeżej bazylii 2 łyżki kaparów oliwa 1 łyżka białego octu winnego sól, pieprz Bułkę

Smaki Na Talerzu
Młoda kapusta z maślaną zasmażką 113

masła i mąki przygotować lekką zasmażkę , połączyć z kapustą  i  krótko zagotować. -Dodać  posiekany koperek / 2 łyżki/  i pieprz do smaku -Kapustę podawać z pieczywem oraz jako dodatek do mięsa i ziemniaków. -Przed podaniem skropić octem balsamicznym

Zakamarki mojej kuchni
Dieta śródziemnomorska. Pyszna i zdrowa inspiracja 93

można przetwarzać w jak najmniejszym stopniu – najlepiej świeże owoce i świeże warzywa. Włącz warzywa i owoce do każdego posiłku i jedz je również jako przekąski. Przejdź na pełnoziarniste pieczywo i płatki zbożowe i jedz więcej pełnoziarnistych produktów makaronowych. Jeśli jesteś głodny, zawsze miej pod ręką marchewkę, jabłko lub banana. Zrób sałatkę owocową – otrzymasz zdrową bombę witaminową. Orzechy i nasiona

ProstePesto.pl
Ratatuj – Gulasz Warzywny 85

warzywny. Przepis na niego pochodzi z Francji, a najważniejszymi składnikami są bakłażan, cukinia, papryka, cebula i pomidory. Z czym jeść ratatuj? Z czym tylko chcesz! Idealnie pasuje tutaj świeże pieczywo, ryż, ale sprawdzą się też domowe podpłomyki z patelni . Możesz oczywiście również zjeść bez dodatków. Innym gulaszem, pochodzącym z basenu Morza Śródziemnego, jest caponata . Składa się ona również z bakłażana

Blendman

Proponowane wyszukiwania