pieczywo - 17769 przepisów (strona:356/1185)

Gdzie można znaleźć najważniejsze witaminy? 74

tranie rybim, w mleku, w maśle, w olejach roślinnych, w grzybach i w wątróbce. Witaminę E można znaleźć w oleju z oliwek i w oleju słonecznikowym, w rybach, w pieczywie razowym, w każdym rodzaju orzechów, w migdałach, w mleku, w serze, w jajach, w ziarnach zbóż i w zielonych warzywach liściastych. Witamina K jest w roślinach strączkowych i zielonych roślinach

ProstePesto.pl
Pasta z bakłażana 94

Pasta z bakłażana , czyli domowa baba ghanoush . Pasta z bakłażana podawana jest przeważnie jako dodatek do pieczywa. Na świecie można spotkać wiele podobnych potraw, które nieznacznie różnią się między sobą składnikami, przyprawami, czy sposobem podania. W krajach arabskich popularna jest baba ghanoush, w Turcji patlıcan salatası, w Armenii mutabal, zaś w Grecji melitzanosalata. Ja postanowiłam zrobić samodzielnie Baba ganoush, której

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pstrąg z piklowaną cukinią / Trout with pickled zucchini 149

Pstrągi dokładnie wypłucz z mieszanki w zimnej wodzie. Oprócz pieprzem i posyp listkami rozmarynu. Piecz przez 20 minut (możesz też upiec na grillu). Podawaj z piklowaną cukinią i świeżym pieczywem. Today fish for dinner :) I made the trout in the oven, but you can grill the fish. And marinated 24-hour zucchini in the form of thin ribbons will

Delicious Place
Kanapka z awokado i jajkiem 112

Kanapka wcale nie musi być nudna ;-) Składniki: 2 kromki pieczywa razowego 1 awokado 1 mała szalotka 2 małe jajka sok z cytryny sól, pieprz szczypiorek Sposób przygotowania: 1. Chleb można podpiec w opiekaczu, ale ja pomijam tę czynność. 2. Miąższ awokado wymieszać z drobno posiekaną szalotką i odrobiną soku z cytryny. 3. Na suchą patelnię wlać wodę na wysokość

Kuchnia domowa Ani
3 przepisy na sałatki na grilla lub letnie przyjęcie 92

zapewnia wyrazisty smak i pikantny posmak oliwy. Ta oliwa "drapie w gardło", co świadczy o wysokiej zawartości dobroczynnych polifenoli. Stosuje ją do doprawiania i wykańczania dań, np. do polania pieczywa, bruschetty czy pizzy, do świeżych warzyw, do wykańczania zupy. Gdy robię szybkie warzywne sałatki najczęściej polewam je właśnie oliwą GranFruttato, ewentualnie skrapiam też sokiem z cytryny lub polewam glassą balsamiczną

Chilli Czosnek i Oliwa
Kuchnia macedońska - dobar apetit! 95

domowego ajwaru - czyli pasty na bazie papryki, bakłażanów, cebuli, czosnku i przypraw.  W krajach bałkańskich ajwar  podawany jest do grillowanych mięs i ryb lub jako pasta do pieczywa. Wątróbka i kiełbaska podane i ryżem Selsko meso,  po prawej stronie  chleb z kozim serem  Z klasyków kuchni macedońskiej należy spróbować tawcze grawcze - czyli duszoną fasolę

psgotujemy
Zupa z czerwonej soczewicy 100

czym ją podawać? U mnie towarzyszyła jej bułka, ale możesz również ukręcić podpłomyki lub bezglutenowy chleb gryczany . Wszystko zależy od tego, na co masz ochotę. Pałaszowałem ją również bez pieczywa i była równie dobra, bo… dobra zupa i bez dodatków, będzie dobra 🙃 Dodatkowo dałem sporą łyżkę roślinnej śmietanki oraz świeże zioła. Nie są to dodatki obowiązkowe, ale jeśli masz

Blendman
Nadziewane koszyczki z ciasta francuskiego 155

uformować muffinki. Niezależnie od kształtu jaki im nadacie, jestem pewna, że Twoi domownicy lub goście będą nimi zachwyceni   Przekąski z piekarnika: ** Bruschetta z pomidorami i bazylią ** Domowe pieczywo czosnkowe ** Pizzerinki z ciasta francuskiego ** Paluszki z ciasta francuskiego   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 15 koszyczków (ilość zależy od wielkości foremek): 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g szynki

Kulinarny S.O.S.
Słodkie drożdżówki z serem 154

Słodkie drożdżówki z serem Dziś mam dla Was przepis na domowe słodkie drożdżówki z serem. Uwielbiamy takie bułeczki. Pamiętam, że jako dziecko nie mogłam się nimi

Słodkie okruszki
Kotlety mielone 104

ostygnięcia. Czerstwą bułkę namoczyć dokładnie w niewielkiej ilości wody bądź mleka, by cała się zamoczyła, nie miała żadnych twardych kawałków w środku bądź na wierzchu. Następnie odcisnąć dokładnie pieczywo z nadmiaru płynu. Do miski włożyć mięso, namoczoną bułkę, jajka, przestudzoną cebulkę, bułkę tartą oraz po łyżeczce soli i pieprzu. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Mięso należy mieszać

To Musisz Wiedzieć
Chlebek Miłości. Pełnoziarnisty z czarnuszką wg Mamusi 86

mąki pszennej pełnoziarnistej. Robi się łatwo, szybko i "czysto". Chleb wychodzi wilgotny, miękki z lekko chrupiącą skórką, a co ważne dość długo utrzymuje świeżość. Śmiało może konkurować z pieczywem piekarnianym. Składniki:  20 g drożdży świeżych 40 ml letniej wody 500 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ziarna wg uznania  słonecznik dynia, siemię lniane, sezam, czarnuszka

Kuchnia po mojemu
Odczarować zakwas 87

pracowity i wytrwały zakwas, żytni zakwas. Pięć lat temu z powodu kłopotów ze zdrowiem utknęłam na parę miesięcy w domu. Z nadmiaru czasu zaczęłam zajmować się wypiekaniem domowego pieczywa. Początkowo tylko na drożdżach, ale wiedziałam, że trzeba spróbować w końcu zrobić zakwas. Szukałam wskazówek w różnych źródłach i nareszcie zdecydowałam, że od teorii pora przejść do praktyki. Nastawiłam od razu

I tu będę miała takie te
Sałata rzymska w sosie musztardowo miodowym 105

końcówki listków odłamać. Posypać listki szynką. Składniki sosu dokładnie wymieszać i delikatną stróżką polewać listki, lekko mieszając widelcem. Posypać grzankami, żółtym serem i gotowe. Doskonale smakuje z chlebkiem chrupakiem. Pieczywo chrupkie z suszonymi pomidorami i ziarnami Smacznego:)   Artykuł Sałata rzymska w sosie musztardowo miodowym pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Twarożek z rzodkiewkami i szczypiorkiem 122

prostych rzeczy, która zawsze wychodzi, ale i łechce podniebienie swoim smakiem. Przygotowany z  domowego twarogu  i ostrej rzodkiewki, z dużą ilością pieprzu, to świetny dodatek do pieczywa i grzanek. Składniki (4 porcje) -500 półtłustego twarogu  -pęczek rzodkiewek -pęczek szczypiorku -150 g naturalnego jogurtu greckiego -sól, pieprz Przygotowanie Twaróg umieścić w misce i pognieść widelcem. Rzodkiewki drobno

Zielona Kuchnia

Proponowane wyszukiwania