porcje: -1 awokado -2 jajka – 1/2 łyżeczki czerwonej papryki – do smaku sól i pieprz – garść szpinaku – 90 g tofu – zioła prowansalskie – do podania pieczywo Przygotowanie: Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ, zostawiając 1 cm przy krawędziach. Szpinak myjemy i drobno kroimy. Do szpinaku dodajemy pokrojony drobno szpinak i mieszamy wszystko doprawiając
I LOVE LIFEPolecam Ci moją niezwykle prostą i smaczną pastę/sałatkę jajeczną z dodatkiem rzodkiewek i szczypioru. W klimacie wielkanocnego śniadania jak znalazł. Smakuje na kromce pieczywa lub ot tak, sama, wyjadana łyżeczką. Do pasty możecie dodać także drobno posiekane pieczarki (4 duże) lub posiekaną paprykę czerwoną (połowę dużej) – surową lub tę pieczoną, która idealnie podkręci smak pasty, a gruby
Zasmakuj KuchniWielka szkoda, że na co dzień nie mieliśmy do tej pory czasu na domowe pieczywo. Oczywiście, na święta i od wielkiego dzwonu, domowy chlebek na naszym stole się pojawiał, ale w czasach, gdy w domu zostać należy, cóż, nie warto wychodzić po jeden chleb. Zdrowiej i bezpieczniej zrobić go samemu. Pan Mąż ostatnio szaleje z wypiekami, śmiem twierdzić, że pozostawię
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: 400 ml mleka 500 gr mąki pszennej 7 g drożdży instant 12 ząbków czosnku 1 łyżka suszonego oregano 2 łyżki oleju 1 jajko sól 2
Qchnia po prostuChyba nie ma nic lepszego, niż śniadanie z domowym pieczywem. Minusem jednak jest to czekanie. Mój mąż, w czasach pandemii zamienia się w odgórnego piekarza. Nie muszę mówić jak mi z tym dobrze, prawda? Pieczecie w domu? Macie dostęp do drożdży czy zrobiliście domowy zakwas? Dajcie znać! Składniki na 10 bułeczek: 500g mąki łyżeczka cukru łyżeczka soli
Słodkie PrzyjemnościAnchois oraz starty na tarce czosnek. Doprawiamy solą (nie za dużo, bo fileciki są słone) i pieprzem. Rozdrabniamy na gładką pastę, przekładamy do salaterki. Schładzamy w lodówce. Podajemy z pieczywem. Przed podaniem posypujemy czerwonym pieprzem i świeżą kolendrą
cool and mintyżółtko będzie nadal płynne. Trzeba tego pilnować i co chwilę poruszać naczyniem, aby sprawdzić w jakim stanie są jajka. Jajka zapiekane na szparagach podawać natychmiast z ulubionym pieczywem, najlepiej domowej roboty ;) Smacznego
Codzienne Gotowanieszynce szwarcwaldzkiej z majonezem. Składniki: 3 jaja ugotowane na twardo 6 plastrów szynki – u mnie oryginalna Schwarzwälder Schinken ( Szynka szwarcwaldzka ) tymianek i szczypiorek 6 łyżeczek majonezu pieprz Dodatki: pieczywo Przygotowanie jajek w szynce szwarcwaldzkiej. Jajka gotujemy na twardo (6 minut od zagotowania się wody), odcedzamy, zalewamy zimną wodą, gdy są zimne obieramy ze skorupek. Odcinamy odrobinę jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyłóż papier do pieczenia umieść paski kurczaka oraz 2 kromki chleba (lub bułki), które przesmaruj wcześniej zrobionym masłem czosnkowym. Kurczaka piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C , pieczywo piecz przez ok. 6 minut , ale włóż je do piekarnika dopiero pod koniec pieczenia kurczaka. Sałatę dokładnie umyj i osusz, dodaj upieczonego kurczaka i grzanki. Do sałatki możesz dodać swoje
ugotuj-przepis.plmiskę, zero pryskającego gorącego tłuszczu, łatwo się mrożą i są bardzo uniwersalne . Mówiąc uniwersalne, mam na myśli, że te pieczone pulpety możecie zjeść na wiele, wiele sposobów np.: z pieczywem, z makaronem, ziemniakami albo z tymi frytkami , w zapiekance, w cieście drożdżowym i właściwie co tylko wymyślicie. A jeśli okaże się, że zrobiliście podwójną porcję i nie dacie rady zjeść
Słodkie Gotowaniewykorzystałam także inne warzywa - cebulę, pora, marchewkę, kawałek pietruszki oraz wspomniane już wcześniej końcówki szparagów. Ugotowaną zupę zmiksowałam i podałam ją z domowymi grzankami przygotowanymi z nie-najświeższego już pieczywa i oprószoną płatkami chilli. Zupa okazała się pyszna, a domowe grzanki sprawiły, że przypomniały mi się zupy z dzieciństwa. Zupa w stylu zero waste Składniki: 1 nieduża cebula
Codzienne Gotowanieteż jesteście zdania, że domowe pieczywo jest najlepsze? W obecnej sytuacji, kiedy to praktycznie całe dnie spędzam w domu, mam sporo czasu na pichcenie w kuchni. Smak tych bułek chodził za mną od dawna, pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Pulchne, miękkie w środku a chrupiące z zewnątrz z charakterystycznym przedziałkiem. Bardzo łatwe do zrobienia, idealne na śniadanie. Składniki
Zrób to smacznie