pieczywo - 17769 przepisów (strona:351/1185)

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z pestkami dyni 132

Dzisiaj mamy dla Was kolejny przepis na fajne pieczywo. Przyjemny w smaku, wyrazisty chleb pszenno-żytni na zakwasie. Wymaga trochę roboty, jak to chleby na zakwasie. Właściwie nie tyle roboty, co czekania. Bo roboty to przy nim wiele nie ma, tyle co przy każdym innym chlebie. Ale poczekać trzeba. W końcu zakwas nie spulchnia maki tak szybko jak drożdże

Marder&Marder Manufacture
Faszerowane kalmary 123

Faszerowane kalmary duszone w sosie pomidorowym i podawane z makaronem lub dobrym pieczywem. Nadzienie, którym napełniane są tuby kalmarów, składa się z bułki tartej, kaparów, sera pecorino,  czosnku i natki pietruszki. Przepis pochodzi z książki Jamiego Oliviera pt.: "Jamie gotuje po włosku". Składniki na 2 porcje: 4 duże tuby lub kilka kalmarów baby, rozmrożonych i oczyszczonych (około

wyzwania kuchenne
Barszcz śledziowy 96

danie podsunęła nam znajoma z grupy kulinarnej. Danusia prowadzi bloga - mojewypiekiinietylko . Troszkę go zmodyfikowaliśmy. Zwolennicy śledzia powinni wypróbować. Doskonale nadaje się na upalne dni jako chłodnik. Podajemy z pieczywem, bądź z ziemniakami. Składniki:     200 g wędzonych filetów śledziowych   200 g filetów śledziowych matiasów   gęsta śmietana 18%   2 cebule   2 – 3 liście laurowe   kilka

R'n'G Kitchen
PROSTY CHLEB Z GARNKA (NA DROŻDŻACH) 125

Bardzo prosty przepis na bardzo pyszny chlebek 👌  Z takim prostym przepisem poradzą sobie nawet początkujący w wypieku pieczywa. Podstawowy przepis na chleb z garnka można oczywiście modyfikować według  własnego gustu. Do ciasta można dodać np. orzechy, pestki dyni lub słonecznika, suszone zioła, czy suszone pomidory. Do przygotowania  chleba z garnka potrzebujemy  dużego żeliwnego garnka (bez plastikowych

Walijskie Pichcenie
SOS TYSIĄCA WYSP 111

Dziś pokażę Wam pyszny, prosty, domowy sos tysiąca wysp. Bez zbędnych składników, konserwantów, dodatków. Sos tysiąca wysp jest idealnym dodatkiem do zapiekanek wszelkich, domowych hot dogów, hamburgerów, przekąsek z pieczywa, grzanek, ciasta francuskiego, grissini. Do sosu tysiąca wysp dodałam drobno posiekaną czerwoną paprykę, możecie dodać jej dowolny kolor, a także marynowane warzywa, szczególnie polecam ogórki konserwowe lub oliwki. Domowy

Zasmakuj Kuchni
Bułki do hot dogów… 137

Tak wiem – długo, długo mnie nie było. Wiele by opowiadać, a spora część pewnie i tak wyjdzie „w praniu”, więc nie będę się

brunetkawkuchni
Pasztet marchewkowy z czerwoną soczewicą 145

wysypanej bułką tartą.  Pasztet warzywny piec przez około 45 minut, lub do czasu aż farsz będzie suchy (sprawdzić patyczkiem).  Pasztet odstawić do wystygnięcia.  Podawać z ulubionym pieczywem lub grubiej pokrojony jako element dania głównego. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Jak zrobić kebaba – 10 sposobów 119

kebaby, ale nigdy nie starczyło ci odwagi, żeby spróbować zrobić go domu? Oto najprostszy przepis na kebaba. By podaliśmy go w focacci domowego wypieku, jednak sprawdzi się tutaj każde pieczywo: bagietka, ciabatka, pita. Zobacz przepis Niskokaloryczny kebab hinduski Niskokaloryczny kebab hinduski naprawdę jest mega lekki. Sam kebab to 220 kcal, a cały obiad około 300 kcal. Zobacz przepis Drobiowy kebab

Niedzielny kucharz
Sałatka z falafelem i granatem 136

nadzieję 😂 W zastępstwie za falafela, bardzo dobrze sprawdzą się również proste klopsiki wegańskie lub klopsiki z orzechów włoskich. A z czym podawać sałątkę? Może być to oczywiscie zwykłe pieczywo, ale… możesz również zrobić podpłomyki z patelni lub chlebki naan . Fajny też smakuje bezglutenowy chleb z mąki gryczanej i chleb z kaszy gryczanej ! Myślę, że wśród tych przepisów, bez problemu

Blendman
Nocne kajzerki 90

zrobienia. Ciasto przygotowuje się dzień wcześniej, po to aby poddać je powolnej fermentacji w lodówce. Następnego ranka wystarczy uformować i upiec bułeczki. W ten sposób cieszycie się ciepłym pieczywem na śniadanie. Czy jest coś piękniejszego? Składniki: 450 g mąki pszennej typ 650 1 łyżka mąki ziemniaczanej 8 g drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 125 ml mleka

Smakowity Blog Kulinarny
Jajecznica z jarmużem na grzankach 90

łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 mała szalotka 1 -2 plastry wędzonego boczku 1 łyżeczka masła klarowanego lub oliwy 2 – 3 kromki chleba lub innego pieczywa Wykonanie Jarmuż zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach przecedzamy i przelewamy zimna wodą. Obsuszamy i siekamy, odkładamy na bok. Szalotkę i boczek kroimy w paski lub w kostkę.  Na rozgrzanym tłuszczu

Tajemnice Smaku
Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” 98

kuchni przez cały rok. Staropolski sos grzybowy jest idealny do tradycyjnych polskich dań – kaszy gryczanej, domowych kopytek, placków ziemniaczanych. Ale doskonale smakuje też z kromką ciemnego pieczywa. Najchętniej podaję go z kaszą, buraczkami i ogórkami kiszonymi. Wypróbuj przepis na DOMOWE KOPYTKA. Będą świetną podstawą do sosu grzybowego Print Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” Staropolski

smakowitehistorie.com
Wegański majonez z awokado w 5 minut 99

Francji i Hiszpanii. Pierwsza zachowana receptura sosu w rodzaju majonezu, to przepis na aioli z XI wieku. Jest to prowansalski sos czosnkowy przygotowany na bazie oliwy, żółtek, namoczonego pieczywa i czosnku.  Według tradycji, majonez pochodzi z Mahón – stolicy Minorki. Portowe miasto w połowie XVIII wieku zostało odbite przez Francuzów z rąk Brytyjczyków. Podczas festynu na cześć zwycięzców zabrakło śmietany

smakowitehistorie.com
Chleb zwykły pszenny na pszennym zakwasie 118

Pieczywo na zakwasie pszennym z mąki tortowej wydaje się wręcz niewykonalne. Nastały jednak takie czasy, że w sklepach drożdże są na wagę złota, więc postanowiłam zrobić eksperyment. W domu miałam tylko mąkę pszenną tortową typ 450, więc teoretycznie nienadającą się do zrobienia zakwasu. Jednak spróbowałam wbrew wszystkim opiniom. Zrobiłam zakwas, który okazał się bardzo dobry i tak powstał mój pierwszy

Bułka z Chlebem