pieczywo - 17769 przepisów (strona:366/1185)

Krem z brukselki z fetą 92

niewielu). Składniki: 1,5 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 500 g brukselki 1 cebula 2 ząbki czosnku duża szczypta gałki muszkatołowej pół kostki sera feta 4 kromki ulubionego pieczywa sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Brukselki myjemy, obieramy z ewentualnych brzydkich liści, mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na pół. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego brukselki

Kardamonovy
Kruche ciasto z dżemem 156

spiżarni mam z 50 słoików dżemów różnej maści, począwszy od pomidorowego, a kończąc na dżemie z młodych orzechów włoskich. Niestety moje Miśki nie uznają za jedzenie pieczywa z dżemem, gofry i naleśniki owszem, ale oczywiście trzeba im zrobić. Muszę jakoś spożytkować te dżemy, więc wymyśliłam szybkie ciasto. Jest to proprostu kruche ciasto, które nie wymaga wałkowania, ani podpiekania spodu. Przygotowałam

greenscarf
Sałatka Big Mac wg Aleex 96

połówki. Wszystkie spody pokroić w kostkę, a górne części odłożyć na później. 3. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone kostki bułki i smażyć, cały czas mieszając, do chwili, aż pieczywo się przyrumieni. 4. Powstałe złote grzanki przełożyć do miski i wystudzić. 5. W ten sam sposób zrumienić wierzchy pokrojone na połówki. 6. Przygotować sos: odłożyć 2 ogórki konserwowe (będą potrzebne

W mojej kuchni
Wegetariańskie burgery z hummusem 118

Wegetariańskie burgery w mniejszej wersji, przygotowane z domowych bułeczek buraczanych z dodatkiem czarnuszki. Bułki swój piękny, różowy kolor zawdzięczają sokowi z buraka, który to również wzbogacił

Kuchnia MagdaLeny
Wegetariańskie burgery z hummusem 118

Wegetariańskie burgery w mniejszej wersji, przygotowane z domowych bułeczek buraczanych z dodatkiem czarnuszki. Bułki swój piękny, różowy kolor zawdzięczają sokowi z buraka, który to również wzbogacił

Kuchnia MagdaLeny
Wegańska pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów – przepis 116

gładkiej, jednolitej masy. I to już wszystko. Nasza wegańska pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami , jest już gotowa Teraz, można przy jej pomocy przygotować kanapki. Wystarczy posmarować nią ulubione pieczywo, a następnie posypać prażonymi ziarnami słonecznika i pestkami z dyni. Można też, wykorzystać ją do naleśników – zarówno takich na ciepło, na obiad, jak i takich na zimno, na przykład

Okiem Blondynki by McBlondi
Wegańska zupa à la flaki 132

zupy. Gotować jeszcze ok. 10 minut od momentu ponownego zawrzenia, do momentu gdy warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania zupy doprawić ją solą i dodać majeranek. Podawać z pieczywem na zakwasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Jak przygotować śniadanie do szkoły 111

szkoły – porady: Najważniejsze żeby drugie śniadanie zawsze było bogate w węglowodany złożone, które stanowią podstawowe źródło energii dla organizmu. Najlepszymi produktami z tej kategorii będą, np.: kasze, makaron, ciemne pieczywo, ale przede wszystkim warzywa. Ważną informacją jest również fakt, że w dniach kiedy dzieci mają zajęcia z wychowania fizycznego podawać większą ilość produktów białkowych, np.: sery, orzechy, chude mięso. Pamiętajcie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pesto z awokado – do makaronu, kanapek, nachosów 241

swój smak. To pesto smakuje doskonale ze świeżo ugotowanym makaronem, do którego możecie dodać dowolne dodatki jak grillowana pierś kurczaka czy pomidorki koktajlowe. Pesto z awokado możecie posmarować również pieczywo lub potraktować je, jako dip do nachosów, podobnie jak Guacamole . Smacznego! Zobacz też: Jajko w awokado z piekarnika Sałatka z awokado i serem feta Koktajl z bananem i awokado Sałatka

Kuchnia Bazylii
Wytrawne i kruche bułeczki z dynią, ricottą, kozim serem i żurawiną 89

Dyniowe kruche bułeczki* bez drożdży, przygotowane na proszku do pieczenia. Pomysł na szybką, wytrawną przekąskę, na śniadanie lub podwieczorek. Po upieczeniu są kruche z zewnątrz i

Tajemnice Smaku
Imbirowa konfitura z marchwi i czerwonych pomarańczy 87

według rad i wskazówek Arka Andrzejewskiego –  Chlebodawcy . Kiedy wyrobione ciasto spokojnie wyrastało w foremkach, my w tym czasie przygotowaliśmy  z Leszkiem, gospodarzem Kulinarnego Atelier dodatki do pieczywa. Pyszna pastę rybną, krem z pieczonych buraków i chrzanu oraz hummus z dodatkiem papryki. Oprócz wytrawnych dodatków przygotowaliśmy również ekspresowy słodki dodatek do chleba, a była to konfitura z imbiru

Tajemnice Smaku
Focaccia z nocnego ciasta na winie, z pomidorkami i rozmarynem 88

Focaccia to rodzaj pieczywa, które pochodzi z włoskiej Ligurii. Stolicą focacci jest Genua, a znana “focaccia genovese” to tradycja miejscowej kuchni. Focaccię możemy piec od razu po wyrośnięciu ciasta, ja jednak wolę ciasto tzw. nocne. Składniki na ciasto łączę i zagniatam wieczorem, wkładam do lodówki i dopiero na drugi dzień przygotowuję focaccię. Składniki 500 g mąki do pizzy

Tajemnice Smaku
Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca 103

utarciu wszystkich składników w moździerzu, jednak śmiało możemy ułatwić sobie zadanie i wykorzystać blender. Z czym podawać pesto z jarmużu? Z tym samym, co tradycyjne pesto, czyli z makaronem, pieczywem, jajkami, pieczonymi warzywami … Składniki 100 g jarmużu – tylko liście, bez twardych łodyżek 100 g orzechów nerkowca 50 ml oleju lnianego 50 ml oliwy z oliwek 40 g startego

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania