pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:610/865)

Gulasz z boczniaków 154

Wegetariański gulasz z boczniaków to świetna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Ciemny, aromatyczny sos pełen boczniaków, z dodatkiem suszonych grzybów oraz musztardy, która podkręca jego smak. Na

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto z truskawkami 228

Brakuje mi ostatnio czasu na pisanie, ale obiecuję to nadrobić. Postaram się aby każdego dnia był przynajmniej jeden wpis :) Na początek chcialabym zaproponować ciasto z truskawkami

kuchnia doski
Aromatyczny śledz z ziemniakami i granatem 159

znajdziecie tu przyprawy uniwersalne, przyprawy smakowe (z czosnkiem, curry, chili, koperkiem), przyprawy do mięs, a także przyprawy specjalne (do gulaszu, mięsa mielonego, pomidorów i mozzarelli, gyrosa, sałatek i dipów, pieczonej kaczki). Na każdym wariancie Przyprawy Specjalnej Vegeta Natur znajdziecie także inspirujące przepisy kulinarne. Dziś do mojego dania ze śledziem wybrałam Przyprawę Specjalną Vegeta Natur do ryb i owoców morza(...)imbir, rozmaryn 2,1%, koper, liść laurowy i oliwę z oliwek. Idealnie pasuje do śledzia, a zarazem w wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami mojego dania. Aromatyczny śledź z ziemniakami i granatem Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania Składniki: 5 filetów śledziowych 1 szklanka mleka 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 opakowanie  mieszanki przypraw Vegeta natur

Kulinarne przygody Gatity
Szynka na trzy sposoby pieczona w woreczku 287

wlać do małego pudełka i zamrozić. Zostawić do wykorzystania później, np do grochówki Druga wersja szynka imprezowa , szynkę pokroić na 0,5 cm plasterki, sos który wytworzył się podczas pieczenia wlać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki aż zgęstnieje, powstanie galaretka. Następnie gęstą galaretkę pokroić w kosteczkę. Plasterki szynki obłożyć galaretką. Trzecia wersja szynka na obiad, Szynkę wyjąć(...)jest to konieczne. Troszeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać w małej ilości wody, dodać do gotującego się sosu. Uważać żeby nie dodać za dużo bo powstanie kisiel:) Podawać z ziemniakami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Surówka z kapusty z papryką i ogórkiem 495

Surówka z kapusty z papryką i ogórkiem Dziś mam dla Was kolejny przepis na szybką surówkę z białej kapusty. Surówka z kapusty z papryką i ogórkiem

Słodkie okruszki
Sałatka lwowska 101

Sałatka lwowska z burakami, śledziami i ziemniakami to pyszna propozycja na przyjęcia oraz święta. Składniki: 3 mniejsze buraki lub jeden duży 2 średniej wielkości ziemniaki 2 grubsze i dłuższe marchewki 1/2 większego selera 1 średniej wielkości pietruszka 1 większe jabłko 4 jajka ugotowane na twardo 3-4 średniej wielkości śledzi matijas (nie koniecznie trzeba je moczyć, wtedy nie trzeba dosalać sałatki(...)majonez śmietana kwaśna 18% 1-2 łyżeczki musztardy pieprz 1 pęczek koperku (+ opcjonalnie parę gałązek do ozdoby na wierzch) Przygotowanie: Warzywa należy ugotować w mundurkach. Buraki piec również w mundurkach, troszkę oliwy dodać i zawinąć w folię aluminiową (piec ok. godziny do 1,5h). Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w romby/na ukos. Koperek należy posiekać i dodać

Wasze Przepisy
Gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem – kuchnia podkarpacka 121

oczkach. Odsączamy z nich wodę zachowując krochmal, który dodajemy do ziemniaków. Całość przekładamy na dużą patelnię i podsmażamy przez 5 minut razem z boczkiem i cebulą. Dzięki zaparzeniu surowych ziemniaków zachowają one swój kolor i nie ściemnieją. Farsz ziemniaczany doprawiamy od serca solą i pieprzem. Na każdy kolejny liść kapusty nakładamy dużą łyżkę farszu i rozsmarowujemy go przez środek. Boki(...)środka i składamy pakiecik. Dno garnka wykładamy liśćmi kapusty, układamy na nich gołąbki i podlewamy je niewielką ilością wody. Na wierzchu również układamy liście kapusty, a garnek przykrywamy pokrywką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez 90 minut. Podajemy z sosem. Gołąbki doskonale smakują równie odsmażone na patelni. Zapraszam również na Gołąbki z farszemziemniaczanym

Trzeci talerz
Krem paprykowo – pomidorowy 119

doskonale rozgrzewają i są bardzo sycące. Poniżej podaję linki do kilku fajnych przepisów na jesienne zupy : zupa rybna z warzywami korzeniowymi – link zupa kurkowa z ziemniakami – link zupa z kolorową papryką – link zupa czosnkowa – link zupa brokułowo – porowa – link domowe leczo – link Składniki: 3 dorodne, czerwone papryki pomidory w puszce 1 cebula(...)pieprz, ostra papryka kolorowy sezam do dekoracji Przygotowanie: Papryki dokładnie myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i dzielimy na mniejsze części. Cebulę kroimy na mniejsze części. Warzywa układamy na blasze i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Papryka powinna być wręcz czarna. Po upieczeniu skórkę z papryki ściągamy. Do garnka wlewamy wywar warzywny, pomidory, paprykę, cebulę i całość zagotowujemy. Następnie

Życie ze smakiem
Zapiekanka dyniowo – ziemniaczana 161

sól pieprz gałka muszkatołowa gałązka szałwii 100 g masła 300 g sera raclette pokrojonego w plastry 100 g boczku w plasterkach 3 gałązki natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki i słodki ziemniak obrałem, pokroiłem w plastry, ugotowałem 10 minut ( najlepiej w garnku na parze ). Cukinię umyłem, pokroiłem w plasterki. Dynię obrałem, usunąłem nasiona , pokroiłem w cienkie cząstki. Jajka ubiłem ze śmietaną, mąką(...)pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną szałwią. Warzywa ułożyłem warstwami, na przemian z plastrami sera w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Na wierzchu ułożyłem plastry boczku. Całość zalałem mieszaniną jajeczno-śmietanową. Piekłem 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Zapiekankę podałem posypaną posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Najlepsze babeczki cytrynowe 210

Moje dzieci ostatnio oszalały na punkcie tych babeczek. Zresztą nie tylko dzieci, bo każdy kto ich u mnie próbował, był zachwycony. Są niesamowicie delikatne i pyszne

kuchnia doski
Placek ziemniaczano-serowy 153

ubijaj tłuczkiem).  Ser Gouda kroimy w bardzo cienkie i krótkie paseczki. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy blenderem przez około 2 minuty - by minimalnie je ubić, dodajemy jogurt, mleko, ziemniaki i ser, ponownie blendujemy. Wsypujemy mąkę i łączymy (można też blenderem) oraz przyprawiamy (zalecam konkretnie przypieprzyć, by smak był wyrazisty). Na koniec dodajemy posiekany koperek (tu już mieszamy koniecznie łyżką(...)koperek zachował strukturę i by go było widać w cieście). Gotową masę (która będzie dosyć gęsta, ale będzie spływać z łyżki), wlewamy na blaszkę (28x19cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika, ustawiamy około 170 stopni i termoobieg (choć niekoniecznie, wtedy ustaw 180 stopni) i pieczemy około 50-60 minut - czas pieczenia zależy od stopnia zarumienienia wierzchu

Kolorowy Przepisownik
Pieczone warzywa w sosie pomidorowym, czyli szybki jednogarnkowy obiad 248

kaszy, a jeżeli coś zostanie, to można wszystko zblendować i mieć przepyszną pastę na chleb. Składniki na 4 porcje: 2-3 bakłażany (około 1 kg) 500 g małych, młodych ziemniaków 2 cebule 2-3 papryki (czerwone, żółte, fioletowe) 2-3 dojrzałe pomidory (400-500 g) 2 duże główki czosnku łyżeczka soli 50 ml oliwy/oleju roślinnego pęczek pietruszki Przygotowanie: Wszystkie warzywa(...)około 2 cm, a główkom czosnku odetnij tylko czubki, tak na wysokości 1/3, aby odsłonić ząbki. Umieść wszystko w dużym naczyniu do pieczenia, wlej oliwę, wsyp sól i wymieszaj wszystko najlepiej dłońmi. Umieść czosnek na górze. Piecz w temp. 180-190 C przez 40 minut, możesz w trakcie zajrzeć do piekarnika i przemieszać. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika

greenscarf
Sałatka ziemniaczana z suszonymi pomidorami i ziarenkami 211

Uwielbiam sałatki ziemniaczane i nie mogę się im oprzeć. Pyza to kartoflana dziewczyna po prostu i wszyscy znajomi to wiedzą. Młode ziemniaczki w jogurtowym sosie, z

Smaczna Pyza
filet z kurczaka pieczony na warzywach 189

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i p rzekrajamy na dwa kotlety.  Składnimi marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią mięso. Odstawiamy minimum na godzinę do lodówki. Ziemniaki obieramy i razem z cukinią kroimy w grube plastry, cebulę w piórka, pomidorki rozkrajamy na pół, a ząbki czosnku rozgniatamy nożem. Tak przygotowane warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania. Oprószamy(...)liści bazylii, skrapiamy oliwą,  delikatnie mieszamy  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut. Po upływie tego czasu na warzywa kładziemy filety i pieczemy jeszcze 10 minut. Smacznego

Cook&Love