Wspaniały smak grzybów, a na dodatek smak borowików! Korzystajmy z ich tegorocznego urodzaju i wkomponujmy je w codzienne dania, a poniżej nasza propozycja: Składniki: 6 do
kgwjanczewoduży filet za bardzo małe pieniądze. Miruna, jest chyba jedną z lepszych ryb, ma bardzo delikatne białe, kruche mięso i smakuję pod każdą postacią - czy to w sosie czy pieczona czy marynowana. Moja jest smażona w płatkach kukurydzianych. Składniki: filet miruny jajko 3/4 szklanki płatków kukurydzianych oliwa do smażenia sól,pieprz cytynowy Sposób przyrządzenia(...)oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Rozgrzać oliwę. Każdy kawałek fileta zanurzyć w jajku, obtoczyć w płatkach i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Podawać z frytkami, ziemniakami lub z ryżem. Smacznego
pieprzny smaczekposiekanego świeżego tymianku (suszony też może być) 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1-2 łyżki octu balsamicznego 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku Na ziemniaczki Ziemniaki- ilość wedle potrzeb 2-3 łyżki miodu Sól Wyciskamy sok z pomarańczy, uważając, żeby nie wpadły do niego pestki. Do soku dodajemy oliwę, miód, ocet, pokrojony w plasterki czosnek(...)wyszły pyszne:)), tymianek, sól i pieprz. Ponakłuwane nożem udka umieszczamy w otrzymanej marynacie i zostawiamy na co najmniej godzinę. Następnie razem z całą marynatą wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 1h w 180*C z termoobiegiem. Co jakiś czas obracamy mięso i polewamy marynatą. Ziemniaczki kroimy na ząbki, solimy i luźno rozkładamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do piekarnika razem
les mirabellesSkładniki: 250 gram sera białego 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2
kgwjanczewozwał :) danie znane jest zarówno w kuchni polskiej jak i żydowskiej i litwińskiej. Są rózne wersje, moja jest jedną z prostszych i mniej pracochłonnych. 1,5-2 kg ziemniaków przepuszczamy przez maszynke (mogą być zmiksowane jak na placki, lub starte na grubych oczkach, kto co lubi) 4-5 cebul siekamy w kostkę i podsmażamy ok. 150 g boczku i tyle(...)kiełbasy kroimy w kostkę i przesmażamy Wszystko razem mieszamy, dodajemy 2 całe jajka, sól, pieprz, majeranek. Przelewamy masę do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, kaszką lub bułką tartą formy. Pieczemy w 200 stopniach ok 1,5 godziny (do suchego patyczka). Dalej wersja jest moja: po ostygnięciu kroimy w grube plastry i podsmażamy z obu stron na patelni aż będą chrupkie
Z butelką mleczka w tlelubiłam biegać. Ten głód był nawet przyjemny, bo cokolwiek nie zjadłam aby go zaspokoić, bardzo mi smakowało. I tym sposobem polubiłam gotowane wędliny drobiowe, które wcześniej omijałam szerokim łukiem, pieczone rozklapciane jabłka, i krupnik. A krupnikiem "katowana" byłam od dziecka. Tak się czułam jak byłam mała bo wolę pizze, hamburgery, sałatkę Cezar, frytki .... Ale dawno nic nie smakowało(...)Myślę, że wkładam w niego trochę więcej starań (i warzyw) niż szpitalny catering, bo i smak tej "zupy nic" jakby głębszy w moim wydaniu. Potrzebujesz: włoszczyzna kilka ziemniaków kasza jęczmienna (jeden woreczek) duża szczypta soli koperek Co robić? 1. Umyć i obrać włoszczyznę, włożyć do garnka razem z zieleniną i zalać wodą. 2. Gotować do miękkości marchewek, wyłowić włoszczyznę
Matka Żywicielkazupełnie "przypadkowym przypadkiem". Nie wiem co mnie naszło, żeby zalać rybę sosem i tak ją upiec. W każdym razie od tamtej pory gości na naszym stole dość często, bo pieczona ryba jest pyszna, sos jest rewelacyjny, a całość przygotowuje się dosłownie chwilę. Składniki: - 500 g filetów dowolnej ryby* - 0,5 szklanki śmietanki 30% - 2 ząbki czosnku - pół pęczka(...)odstawiamy na czas rozgrzewania się piekarnika. 2. W szklance mieszamy śmietankę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą. Wlewamy sos do ryby. 3. Pieczemy w odkrytym naczyniu w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut (w zależności od grubości filetów). Kiedy ryba jest już upieczona układamy na wierzch plasterki sera i trzymamy jeszcze przez
Kraina Tysiąca SmakówKotlety mielone pod pierzynką z pora i marchewki Jeśli szukacie przepisu na obiad z mięsa mielonego , polecam dzisiejsze kotlety mielone pod pierzynką z pora i marchewki - smakują zupełnie wyjątkowo. Pieczone kotlety mielone pod kołderką z beszamelem mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa na klopsiki. Sprawdzi się mięso wieprzowe, drobiowe lub mieszane. Możecie je doprawić(...)niego trochę pieczarek lub kolorowej papryki. Kotlety mielone z piekarnika to świetny pomysł na obiad inny niż zwykle, sprawdzi się też na spotkania w większym gronie. Są pyszne z ziemniakami i surówkami lub mizerią albo sałatą. Polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na mięso mielone :) Polecam również mojego kurczaka pod pierzynką: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Kotlety
Lekcje w kuchniTaki tort zrobiłam na 4-te urodziny mojego synka, amatora słodyczy Kinder :) Był naprawdę zachwycony, a jego mina kiedy zobaczył swój tort była bezcenna :) Jest idealny
kuchnia doskiTakiego połączenia nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Co roku robię co najmniej dwie porcje. Dżem ma słodko - kwaśny smak. Idealnie pasuje do naleśników, racuchów, ciast
Ala piecze i gotujeCzerwonej (Galicja Wschodnia). Podaje się je ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną. We Lwowie podawano je posypane kminkiem. Jeszcze w XIX w. pod nazwą pierogi ruskie ukraińskie rozumiano pierogi pieczone, z różnorodnym nadzieniem (także z mięsa, kapusty i grzybów). Są bardzo pyszne, delikatne i uwielbiane nawet przez dzieci. Przygotowanie pierogów ruskich ukraińskich wcale nie jest trudne, wystarczą tylko(...)ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki plus mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Na farsz: 500 g białego sera- twarogu 500 g ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego sól, pieprz, opcjonalnie maggi w płynie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę i posypać
ProstePesto.plkiszonymi jabłkami, marchewką i czekoladą 500g płatków górskich BIO, ziarna sezamu, ziarna złocistego lnu, pestki dyni, 1 marchewka starta na średnich oczkach, 2 kiszone jabłka starte na tarce do ziemniaków lub 2 jabłka świeże, 2 łyżki lejącego miodu, sok z jednej cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, odrobinę kardamonu, Składniki bez prażenia pokrojone figi, rodzynki, żurawina, śliwki suszone, suszone jabłka, morele, pokrojona(...)Wszystkie składniki do prażenia włożyłam do miski, pomieszałam bardzo dokładnie. Powinny być wilgotne. Pozostawiłam mieszankę na 30 minut aby wchłonęła część wilgoci. Głęboką blachę z piekarnika, wyłożyłam papierem do pieczenia, troszkę wystawał poza brzeg blachy. W trakcie prażenia, przy mieszaniu ziaren, końcówki papieru pomagały mi w tej czynności, którą trzeba wykonać kilka razy i jednocześnie chronią mieszankę przy brzegach blachy
Leśny Zakątekprzełóż do miseczki. 2. Dodaj 2 łyżki soku z limonki lub cytryny, aby awokado nie ściemniało i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie rozgnieć awokado widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Sprawdź czy smak Ci odpowiada i ewentualnie dodaj więcej soku z limonki i soli. 3. Papryczkę chili lub jalapeno oczyść z pestek. Cebulę, chili i czosnek.bardzo drobno posiekaj i dodaj(...)wymieszaj, i ewentualnie dopraw do smaku. 4. Guacamole podawaj z chipsami, tortillą, grzankami, krakersami, bagietką lub chrupkim pieczywem. Pasta guacamole z dojrzałego awokado doskonale pasuje także do grillowanych i pieczonych mięs i krewetek. 5. Jeśli chcesz dodać pomidora to sparz go wrzątkiem i obierz ze skórki. Za pomocą łyżeczki wydrąż gniazda nasienne i sok. Miąższ pomidora pokrój
Cztery Fajerytrochę inaczej niż ta w książce, ale mam nadzieję, że jest równie pyszna. Zjedliśmy ją prawie za jednym podejściem z dodatkiem kaszy bulgur. Połączcie ją z ulubioną kaszą, tłuczonymi ziemniakami lub kawałkiem dobrej jakości chleba. Ilość porcji: 5-6 porcji Czas przygotowania : 1,5 – 2 godziny Składniki: suszone borowiki – 20g dynia piżmowa – 500g marchewka – 2 sztuki(...)fasola w puszce – 400g ser feta – 150g chilli mielone – ½ łyżeczki oregano suszone – 1 łyżeczka wytrawne czerwone wino – 250ml szpinak świeży – garść olej do pieczenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Grzyby zalej 100ml wrzątku. Dynię obierz ze skóry i razem z papryką, marchewką i cebulą pokrój na spore kawałki. Przełóż
wiecejwarzyw.plzapoznania się z moim przepisem. Mam nadzieję, że robicie podobnie? Placki ziemniaczane: 3-4 duże ziemniaki 1 cebula 1-2 całe jajka 1 łyżka mąki pieprz i sól Ziemniaki i cebulę tarkujemy na dużych oczkach (każdy tarkuje na małych, gwarantuje Wam, że na placki tarte na dużych oczkach są o wiele lepsze), dodajemy jajko, sól, pieprz i mąkę. Wszystko(...)wykładamy łyżką placki, rozprowadzamy je na całą patelnię. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu. Zajrzyj również tu: 1. Pasztet - pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem 2. Czarno biała Babka Wielkanocna 3. Pączki z serków homogenizowanych
My World by Dagmara Rek