pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:611/865)

Grillowane Kotlety z Indyka 158

grilla - czy dziecko je może jeść Ekspert radzi:  "Mięso z grilla jest smaczne, kruche, soczyste i nie szkodzi, ale niezwykle ważny jest sposób jego przyrządzania. Nie należy mięsa piec bezpośrednio na ruszcie, tylko zawinięte w folię aluminiową. Tak samo trzeba postępować z rybami. W przeciwnym razie wytapiający się z mięsa tłuszcz będzie kapał na węgiel. Wtedy powstanie rakotwórczy(...)się w 100%. Jeżeli używam tradycyjnego grilla do przygotowania potraw to zawsze mięso czy też warzywa kładę na tackę, lub specjalne woreczki do grillowania np. takie w których grillujemy ziemniaki. *** Ekspert radzi: "Dzieci nie powinny jeść grillowanych kiełbas (a także innych grillowanych wędlin, parówek, serdelków), bo podczas ogrzewania w temperaturze powyżej 170°C powstają w nich szkodliwe substancje (nitrozaminy). Pyszne

ClauditteMissCooking
Gofry ziemniaczane w wersji śniadaniowej 189

najwięcej o to krzyczą, też czasem "zgrzeszą"... No dobra, miałam już swoją buteleczkę bulionu (nawet dwie), ale najpierw brakło czasu by coś stworzyć, później zrobiłam pyszną zupkę z pieczonych warzyw, ale zapomniałam o umieszczeniu produktu na zdjęciu, a na końcu powstały one- gofry! Ziemniaczane, z tymi wszystkimi dodatkami, o których wspomnę na końcu były warte poświęcenia i zjedzenia śniadania(...)miałam już dostępu do kurek, bo taki sos z nich i mięsna roladka byłyby świetnym pomysłem na obiad. Spróbujcie koniecznie, warto! Składniki na ok 8 gofrów: 400g ziemniaków 100ml + 3 łyżki bulionu warzywnego Krakus 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka 3 łyżki oleju + 1 łyżka 100g mąki pszennej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 łyżka czarnego

Kuchnia w czekoladzie
Meksykańska miska mocy (Buddha bowl #1) 124

wersje, przy czym nie ma żadnych reguł, które określałyby ilość składników mających do takiej miski trafić, ani proporcji, w jakich powinny być one dobierane. Znajdziecie tu surowe, gotowane i pieczone warzywa, zielone liście i zioła, orzechy i nasiona, kasze, ryż i bataty, tofu, jajka czy chude mięso lub owoce morza. Główną ideą, stojącą za taką formą podania jedzenia(...)kilka łyżek ugotowanej czerwonej komosy ryżowej (można użyć również białej komosy, ryżu lub np. kaszy jaglanej) kilka łyżek ugotowanej czarnej lub czerwonej fasoli (może być z puszki) mały słodki ziemniak lub 1/2 większego (upieczony z dodatkiem oleju i przypraw) 1/2 awokado 1 mała marchewka, pokrojona na cienkie paseczki 1 pomidor, pokrojony w kostkę garść ulubionej sałaty lub szpinaku garść poszatkowanej

Even Better Food
KARCZEK ZAPIEKANY Z KISZONĄ KAPUSTĄ + FILMIK 122

ZIEMNIAKI :  1 kg ziemniaków lub trochę więcej  przyprawa do ziemniaków  sól, słodka i ostra papryka do smaku  czosnek świeży (3 ząbki ) lub granulowany do smaku oliwa z oliwek(...)PRZYGOTOWANIE :  Plastry karkówki nacieramy przyprawami i ketchupem.  Ziemniaki kroimy w kostkę, przyprawiamy i polewamy oliwą, mieszamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego.  Kiszoną kapustę lekko płuczemy i wyciskamy. Dodajemy tartą marchew sól, pieprz i jarzynkę, należy ją wymieszać.  Kapustę układamy w naczyniu żaroodpornym, na kapustę układamy plastry karkówki przeplataną z plastrami cebuli.  Naczynia należy nakryć folią

Kulinarne Fantazje Marioli
Kluski śląskie z wędzonym pstrągiem i jarmużem 172

Kluski śląskie kojarzą się z sosem pieczeniowym, duszonym mięsem i modrą kapustą. Ale kluski śląskie świetnie sprawdzą się również w wersji bezmięsnej. Przykładem takiego dania..

Moja Delicja
Gulasz wołowy z pieczoną papryką 125

garnku zagotuj niewielką ilość wody i wrzuć obsmażone mięso (razem z tłuszczem z patelni!). Umyj, obierz i pokrój marchew,cebulę, a następnie dodaj do garnka. Wrzuć również pokrojoną pieczoną paprykę. Dodaj przecier pomidorowy, wino, ostrą papryczkę. Przyprawy: goździki, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, sól oraz kardamon wsyp do moździerza, rozetrzyj i dodaj do garnka. Duś ok. 1,5 godziny(...)zagotować, wyłączyć kuchenkę, poczekać ok. 40 minut i taaadaaam - gotowe! :) Pod koniec gotowania dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w cieknie plasterki.  Gotowy gulasz można podawać z ziemniakami lub kaszą. Samodzielnie też porządnie syci! Smacznego

Gary Bez dna
WEGAŃSKIE PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z KOPERKIEM 185

formujemy zgrabne pulpeciki (ok. 16 sztuk).  Smażymy na mocno rozgrzanej 1 łyżce oleju, przez około 3 minuty, do zrumienienia, co jakiś czas odwracając. Przekładamy do żaroodpornej formy i pieczemy 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy SOS . W szerokim rondelku lub na patelni z wysokim rantem zagotowujemy bulion lub wodę z sosem sojowym. Dodajemy śmietankę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą(...)zimnej wody. Przelewamy do sosu i zagotowujemy. Gotujemy 2-3 minuty bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany koperek i odstawiamy z ognia.  Podajemy z klopsikami i tłuczonymi ziemniakami lub ryżem

cool and minty
Faszerowana kapusta z sosem jak do gołąbków 208

smaku solą i pieprzem. Wlać sos do naczynia żaroodpornego. Pieczenie – przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C. Piec 1 godzinę i 20 minut. W połowie pieczenia przewrócić kapustę. Trzydzieści minut przed końcem odkryć naczynie. Wyjąć kapustę, zdjąć sznurek. Sos wylać na patelnię, mąkę rozmieszać z odrobiną wody. Rozmieszaną mąkę wlać do gotującego się sosu. zagotować(...)porcja za duża. To zależy od tego ile sosu Wam zostało po ugotowaniu. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. Śmietanę można ominąć. Bardzo dobry obiadek, polecam. Podawać z ugotowanymi ziemniakami

Kuchnia Pokoleń
Kociołek wg Aleex 195

cebuli, ziemniaków, pietruszki, pora, papryki. 7. Ułożyć żeberka. 8. Przyprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami, dodać kilka liści laurowych. 9. Ułożyć kolejną warstwę z pora, białej kiełbasy, cebuli, papryki, ziemniaków, marchewki. 10. Na warzywach ponownie ułożyć żeberka. Przyprawić. 11. Ułożyć dokoła boczek, kiełbasę i warzywa, a na nich resztę żeberek. 12. Przykryć resztą warzyw. Przyprawić. 13. Warstwy powtarzać do wyczerpania(...)Wlać bulion lub wodę. 16. Całość docisnąć rękami, przykryć i zabezpieczyć pokrywą. 17. Przygotowany kociołek postawić na ogniu lub powiesić nad paleniskiem – w zależności od rodzaju naczynia. 18. Całość piec ok. 2 godzin. 19. Serwować gorące, prosto po otworzeniu kociołka. Smacznego

W mojej kuchni
Botwinka z boczniakami / Young beet soup with oyster mushrooms 206

zupą wszechczasów:) W lodówce miałam jeszcze boczniaki, które należało już zużyć, więc zaryzykowałam i dodałam je też do zupy i przyznam, że smakowała wyśmienicie. Opcjonalnie można dodać do niej pieczonego kurczaka, żeby dodać jej trochę mocy z zakresu sytości. Polecam też także moje inne pomysły na botwinkę, ze szparagami, z cukinią lub klasyczną zabielaną – wszystkie przepyszne. Zapraszam! Scroll(...)pęczki botwinki, umyte, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę 5-6 młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w kostkę 200 g boczniaków, pokrojonych w paski 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 36% sól, pieprz, cukier i ocet

karmelowy
Warzywne placuszki z piekarnika z łososiem i dipem z limonką 218

limonki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku sól do smaku Do tego: kilka plastrów łososia wędzonego na zimno roszponka (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki i marchewkę obierz ze skórki. 2. Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach (lub użyj malaksera- dużo szybciej), przełóż do miski wyłożonej bawełnianą ściereczką, wymieszaj warzywa z 1 łyżeczką soli i odstaw(...)największą ilość soków z warzyw. 4. Cebulkę dymkę poszatkuj wraz ze szczypiorek i dodaj do odciśniętych warzyw. 5. Dodaj mąkę, jajko i przyprawy - dokładnie wymieszaj całość. 6. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj cienką warstwą oleju. 7. Formuj placuszki i układaj na blasze w niewielkich odstępach - skrop olejem delikatnie z wierzchu. 8. Piecz 30min

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Biryani z kurczakiem / Chicken biryani 294

wyłóż na jego dno ⅓ ryżu. Następnie wyłóż curry z kurczakiem (zostaw w patelni trochę sosu). Wsyp na jego wierzch resztę ryżu, polej resztą sosu i posyp całość podsmażonymi ziemniakami. Na koniec polej danie resztą bulionu, przykryj przykrywką lub szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 25-30 minut. W międzyczasie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu jogurtowego. Wyjmij biryani(...)Chicken biryani (4-6 servings) Ingredients for biryani: 3 cups cooked rice 1kg boneless chicken thighs, cubed 1 large onion, finely chopped 3 garlic cloves, thinly sliced 3 cm piece fresh ginger, grated 2 cardamom pods, crushed 2 teaspoons ground coriander 2 teaspoons ground cumin 2 teaspoons paprika 1 teaspoon turmeric 1/3 tablespoon chilli powder 1 1/2 cups chicken stock

karmelowy
Kiszka ziemniaczana 184

ciepłą wodą i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc, płuczemy pod bieżącą wodą. Boczek, kiełbasę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy jajka, mąkę oraz podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jelita nakładamy(...)koniec również zawiązujemy. Przygotowane kiszkę smarujemy olejem zwijamy w kształcie ślimaka, układamy na blasze wysmarowanej olejem, lekko nakłuwamy w kilku miejscach żeby kiszka nie pękła. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania