pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:607/865)

Stek z tuńczyka z sosem musztardowo-pietruszkowym 159

Niektóre ryby są tak chude, i zwarte, że wystarczy tylko prosty sos by wyczarować pyszne danie. Soczyste pieczone rybie mięso w towarzystwie musztardy przypadnie do gustu każdemu. Składniki (4 porcje) -4 steki tuńczyka -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -1/2 pęczka natki pietruszki -3 łyżeczki wyrazistej mustardy -1 łyżeczka białego octu winnego -100 ml bulionu(...)oliwy z oliwek -sól, pieprz cytrynowy Przygotowanie Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Steki z tuńczyka umyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Piec około 20 minut. Cebulę i czonek obrać i posiekać. W małym garnuszku rozpuścić masło. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać bulion, ocet, musztardę, sól i pierz. Podgotować na małym ogniu

Zielona Kuchnia
Łosoś z brokułowym puree 149

Dzisiaj mam propozycję dla fanów łososia :). Sama go uwielbiam i często gości na naszym stole. Zamiast ziemniaków puree z brokuła. Zapraszam! Składniki: 400 g łososia 6-8 pomidorów z puszki 10 oliwek sok z cytryny sól pieprz oliwa z oliwek Składniki na puree brokułowe: 1 brokuł sól pieprz Wykonanie: Łososia oczyścić ze skóry, włożyć do naczynia żaroodpornego, nasmarować oliwą(...)oliwek, skropić cytryną, przyprawić solą i pieprzem. Suszone pomidory i oliwki drobno posiekać i wyłożyć na łososia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 25 minut. W tym czasie ugotować brokuł w osolonej wodzie. Następnie zmiksować blenderem i przyprawić solą i pieprzem. Na talerz wyłożyć puree brokułowe, obok położyć łososia. Smacznego

Trufelkowo
Zapiekanka ziemniaczana 136

tarce o małych oczkach, lekko odcisnąłem. Dodałem dwie obrane cebule, starte na tej samej tarce. Masę wymieszałem z mąką, doprawiłem sola i pieprzem oraz przyprawą do dań z ziemniaków. Boczek pokroiłem w cienkie plasterki. Pozostałą cebulę obrałem, pokroiłem w dość grube talarki. Naczynie do zapiekanek natarłem kawałkiem słoniny, wyłożyłem plasterkami boczku. Rozłożyłem na nich masę ziemniaczano-cebulową. Wyrównałem powierzchnię, lekko(...)ugniatając łyżką. Na wierzchu ułożyłem pozostałe plasterki boczku, przekładając je w kilku miejscach talarkami cebuli. Wierzch zapiekanki posmarowałem olejem. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni C. Wstawiłem zapiekankę . Piekłem, aż boczek i cebula lekko się zrumieniła

R'n'G Kitchen
Gołąbki z ziemniakami z piekarnika 923

maszynkę do mielenia. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę słoninę. Wyjąć skwarki, a na wytopiony tłuszcz dorzucić również pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, lekko zrumienić. Do dużej miski wrzucić ziemniaki, dodać podsmażoną cebulę razem z tłuszczem i skwarki, które wcześniej zostały wybrane, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Przestudzony farsz nakładać w liście i zawijać jak tradycyjne gołąbki. Uszykować naczynie żaroodporne(...)masłem, wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty i układać gołąbki. Całość zalać śmietanką połączoną z mlekiem, czosnkiem, gałka i szczyptą soli. Wstawić do piekarnika, temperaturę ustawić na 170 stopni C i piec 40-45 minut. Podawać gorące zaraz po przygotowaniu. Smacznego :)  Z podanych proporcji wyszło 15 dużych gołąbków, gdyż było  jeszcze jedno mniejsze naczynie, które nie załapało się na zdjęcia

Gosia gotuje
CHŁOPSKA SAŁATKA ZIEMNIACZANA 334

ugotować ziemniaki. Kiełbasę pokroić w krążki lub większą kostkę. Cebulę obrać i posiekać, przesmażyć na oleju wraz z kiełbasą. Jajka ugotować na twardo. Ogórki pokroić w kostkę. Kiedy ziemniaki będą gotowe, poczekać aż przestygną. Następnie pokroić je w kostkę i dać do miski. Dołożyć przesmażoną kiełbasę z cebulą. Dodać ogórek. Jajka obrać i również pokroić. Dodać do sałatki. Dołożyć musztardę(...)suszony koperek. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć na formę i podgrzać w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 º . Można dodatkowo dodać potary ser na sam koniec pieczenia

kuchniabellissima.wordpress.com
SAŁATKA Z BATATÓW, MOZZARELLI I SZYNKI PARMEŃSKIEJ 194

umysł :) Też tak macie? Tę sałatkę (nie licząc czasu potrzebnego do upieczenia batatów ) robi się w niecałe 5 minut. Ideał dla kotłujących się głów. Składniki 2-3 bataty (słodkie ziemniaki) 100 g szynki parmeńskiej w plastrach 1 kulka mozzarelli 1 papryczka chili dymka do posypania lub świeża bazylia sok z cytryny oliwa świeżo zmielony pieprz, ewentualnie sól Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik(...)Przygotujcie folię aluminiową, tyle kawałków, ile jest batatów. Bataty wyszorujcie, każdego z nich nakłujcie widelcem w kilku miejscach i zawińcie dokładnie w folię. Włóżcie do piekarnika i pieczcie, aż zmiękną- u nas trwało to ok 40 minut. Upieczone bataty pokrójcie w dowolne kawałki, ułóżcie na talerzu lub w misce. Mozzarellę porwijcie na kawałki i wrzućcie na bataty, podobnie szynkę parmeńską

OliveandThyme
tortilla ze szpinakiem,twarogiem,serem i sosem tzatzyki... 185

sztuki, jogurt naturalny 380 ml szpinak trochę odmrozić, na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, zabki czosnku z praski, dodać kucharka, warzywa mrożone i szpinak, podsmażać do odparowania wody tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść warzywa, wsypac pieprz, wymieszać wsypać pokruszony twaróg i połączyć składniki, w garnku wyrównać wierzch i podzielić na cztery części na każdy placek tortilli szpinakowej rozsmarować porcję nadzienia, posypać startym(...)użyłam królewski zawinąć placki ciasno w rulon podwijając brzegi do środka, ułożyć na suchej blaszce i zapiec w piekarniku nagrzanym na 200 C z 15-20 minut w czasie pieczenia tortilli utrzeć na tarce ogórek zielony, z praski dodać ząbki czosnku, wsypać sos tzatzyki, wlać jogurt i dobrze wszystko wymieszać, tortille podać z sosem - pyszne, aromatyczne jedzonko...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Warsztaty Kuchni Lidla: kuchnia polska z Karolem Okrasą 175

następujące dania: tatar ze śledzia na grzankach tatar z sandacza  z marynowanymi buraczkami tatar wołowy z omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w 2 wersjach: z grzybami i suszonymi pomidorami pierś(...)Foto Kuchenne wariacje Wraz z Agnieszką z  Talerza pokus , z którą bardzo lubię gotować na warsztatach, bo doskonale się uzupełniamy przy kuchennym blacie, przygotowałyśmy kotleciki z gotowanych ziemniaków z dodatkiem grzybów smażonych z cebulą. Nieskromnie muszę powiedzieć, że kotleciki wszystkim bardzo smakowały. Przy okazji zapraszam Was na jej bloga, na którym znajdziecie  bardzo fajne filmiki

Kulinarne przygody Gatity
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej i piwie 390

ViolaPassion  Schabowy ,mielony ,mielony ,schabowy. Dość !!!!! Jesteście znudzeni jak ja? Czas na wspaniałe danie. Przedstawiam wam karkówke miękką i soczysta. Doskonałe danie które  można podać z ziemniakami . Składniki : 1 kg kartkówki 4 ząbki  czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 1/2 szklanki piwa 0.5 kg kapusty kiszonej Sól,pieprz Sposób: Jak zawsze przy mięsie Doradzam umyć,oczyścić(...)wodzie ,czosnku,majeranku i soli. Pozostawiając  w lodówce. Rozgrzewamy  piekatnik do 200C Wkładamy  nasze mięso  do naczynia żaroodpornego. Wczesniej posypujemy majerankiem ,pieprzem i tymiankiem. Pieczemy,  zmniejszając temperaturę do 180C około  45 minut .(pamiejatajmy  o przywróceniu mięsa w połowie  czasu) Nie przykrywamy musimy zapiec nasze mięso . Następnie wyciągamy  mięso  i przykrywamy

Viola cooks with passion
Zupa z cebuli na cydrze z chipsami jarmużu i estragonem 207

kroimy w piórka. Czosnek siekamy w kostkę. Podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy w kostkę ziemniaki. Chwilkę całość podsmażamy. Następnie dodajemy bulion oraz cydr i gotujemy ok. pół godziny (aż ziemniaki będą miękkie). Zupę blendujemy, zostawiając odrobinę cebuli. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, można dodać włoszczyznę z bulionu albo mleko kokosowe.  Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Podajemy z chipsami jarmużu(...)jarmużu Składniki: dowolna ilość jarmużu sól (najlepiej himalajska) tłuszcz nierafinowany do wysokich temperatur (np. kokosowy) Liście jarmużu myjemy, szarpiemy na wygodne do chrupania kawałki. Na posmarowanym olejem papierze do pieczenia, posmaruj każdy kawałek niewielką ilością oleju, posyp solą i zapiekaj w piekarniku w temperaturze ok. 150 stopni (termoobieg) przez 4-7minut. Uwaga, pilnuj ich, szybko się palą! Gotowe chipsy

Bon Appetit Małgorzaty
chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie... 203

mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące z sita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy - placki są bardzo chrupiące bardzo nam smakują(...)podane chrupiące placki ze śledziami zwłaszcza w zimowe i chłodne dni.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry

W Mojej Kuchni Lubię
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i warzywami w francuskiej zupie cebulowej 152

mielone i przesmażamy razem. Lekko solimy. Dno naczynia do zapiekania smarujemy olejem. Obrane ziemniaki kroimy na bardzo cienkie plasterki ( około 3 mm ), układamy w naczyniu i lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę. Następnie wykładamy(...)pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2 ząbkami. Zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę w temp. 185 o C. Gdy ser się rozpuści całość przykrywamy folia aluminiową i pieczemy pod przykryciem. Pycha. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Kuchenne abc - folia aluminiowa 259

zapobiega ich wysychaniu. Nie przepuszcza światła, wody i powietrza. Jest doskonałym materiałem do przechowywania serów, mięs czy też jarzyn - opakowane w folię dłużej zatrzymują swój smak, aromat i witaminy. Pieczenie w folii jest doskonałą alternatywą dla osób na diecie, czy też dbających o zdrowie. Przygotowywane w niej produkty nie wymagają użycia tłuszczu, a mięso czy ryba zachowują pełnię wartości odżywczych(...)duszą się we własnym sosie." Jednak pomimo jej powszechności, nie każdy wie, że nie bez znaczenia jest fakt, którą stroną folii owiniemy nasze produkty.... Jeśli chcemy upiec potrawę np. ziemniaki lub rybę w folii - owijamy ją w folię lśniącą stroną do wewnątrz, a matową na zewnątrz (ta strona przepuści ciepło z piekarnika do środka potrawy). Natomiast jeśli chcemy przechować produkty

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 210

nadziewamy mozarellą. Papryki układamy naprzemiennie kolorami wzdłuż krawędzi dłuższego boku rozbitej polędwiczki i ciasno zwijamy roladę. Każdą owijamy plastrami prosciutto, następnie obwiązujemy bawełnianą nicią. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy olejem lub oliwą do smażenia. Kładziemy polędwiczki, też lekko skrapiamy olejem, posypujemy rozmarynem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185°C na ok. 50 minut. Co 15 minut obracamy(...)wyjęciu, zanim polędwiczki pokroimy, odstawiamy je na ok. 10 minut, aby soki się wchłonęły. Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym podajemy do obiadu, z ulubioną surówką i dodatkami (kasza, ziemniaki, ryż, kluski śląskie). Pokrojone w cienkie plastry będą wspaniałą wędliną do kanapek. Miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Na niedzielny obiad, kolację… i nie tylko. Smacznego. Moje Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym

mojewypiekiinietylko
Kurczak miodowo-musztardowy z warzywami 199

musztardy francuskiej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka keczupu 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na duże kawałki. Pomidory umyć, można je poodrywać z gałązek lub zostawić. Czosnek przekroić w poprzek na pół. Cebulę obrać, pokroić w ósemki. Warzywa wraz(...)naczyniu żaroodpornym, przyprawić, wymieszać i skropić oliwą. Przygotować mięso. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso umyć osuszyć, obtaczać w marynacie z każdej strony, umieścić na warzywach i szczelnie przykryć. Piec ok. 50 minut w 180 o C, a następnie odkryć i dopiekać bez przykrycia, by kurczak nieco się przyrumienił. Piec aż mięso i warzywa będą zupełnie miękkie

Czerwień i błękit