pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:605/865)

Babka ziemniaczana na 8 sposobów 269

pozostałe cebule, czosnek posiekać. 2. Boczek i grzyby zesmażyć na złoto, przełożyć z patelni do ziemniaków, na tej samej patelni podsmażyć na złoto czosnek i cebulę, przełożyć także do ziemniaków. Wymieszać i ewentualnie doprawić. 3. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i całą masę podsmażać na średnim ogniu przez cały czas mieszając, aż lekko się zeszkli i stanie(...)minut. 4. Podsmażoną masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego, wyrównać powierzchnię, trzonkiem drewnianej łyżki zrobić kilka dziur w babce i zalać śmietanką. 5. Piec przez 1,5 - 2h, aż wierzch wyraźnie zbrązowieje, a brzegi babki będą lekko odstawać od formy.        Ta babka wychodzi niezwykle miękka, można powiedzieć, że ciapowata

Kuchnia Prezydentowej
Skrzydełka w sosie sojowym (danie z piekarnika) 238

cukier trzcinowy. Wystarczy mięso odpowiednio naciąć, zalać zalewą i wstawić do piekarnika, a już po godzinie możemy cieszyć się pysznymi skrzydełkami. Świetnie pasują do ugotowanego ryżu, jak i ziemniaków. Spokojnie możecie je przygotować na domową imprezę.  Składniki: co najmniej 1 kg skrzydełek z kurczaka 1/3 szklanki sosu sojowego lub przyprawy w płynie typu maggi  2 łyżki cukru trzcinowego(...)czosnek Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko przeciąć na 3 części, z których powstaną 2 pałeczki i lotka. Przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Do miski wlać sos sojowy, dodać cukier trzcinowy i pieprz. Wszystko ze sobą wymieszać (cukier powinien się rozpuścić). Na sam koniec przygotowaną zalewą zalać skrzydełka (muszą być równomiernie pokryte). Dodatkowo

Ugotować
Potrawy wegetariańskie 266

mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie dań z rybami, zapraszam do działu Ryby i owoce morza , a jeżeli szukacie dań wegańskich - do działu Potrawy wegańskie . Sałatka z ciecierzycy Penne z pieczonym kalafiorem Farrotto z grzybami Sałatka z pszenicy farro Ślimaki z dynią i szpinakiem Htipiti Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Grillowane bakłażany z tzatziki Briami, grecka(...)Sałatka z arbuzem i fetą Roladki z cukinii Sałatka z fasolki i groszku Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Tarta ze szpinakiem i fetą Młode ziemniaki w zielonym sosie Francuska zupa szczawiowa Jajka zapiekane z botwinką Najprostsze grillowane szparagi Zielony omlet Makaron z pieczarkami i cytryną Francuska sałatka z mlecza Tarta ze szpinakiem i jajkiem Lasagne

Chilli Czosnek i Oliwa
Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 212

Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia wystarczy specjalna metalowa nakładka do gotowania na parze albo nawet zwykły metalowy durszlak. Jeśli raz spróbujecie kalafiora, brokułów lub ziemniaków ugotowanych na parze nie będziecie już chcieli wrócić do tradycyjnej metody gotowania.                       W przygotowaniu potraw pomagał(...)prażona cieciorka na słodko z cynamnem pasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłek zupa-krem z groszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym pieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów  ciasto czekoladowe z czerwoną fasolą koktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananem Hitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze groszku

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto owsiane z jabłkami 164

Od rana naszła mnie ochota, żeby upiec jakieś ciasto z jabłkami. Nigdy jeszcze nie robiłam ciasta z mąki owsianej i byłam ciekawa jak będzie smakować. I

kuchnia doski
Ciasto z masą cytrynową 239

Dziś do niedzielnej kawki proponuję ciasto z masą cytrynową. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje rewelacyjnie.  Gwarantuję, że jak spróbujecie, to na pewno na

kuchnia doski
Krem brokułowo-jaglany z batatem i młodym jęczmieniem 168

mnie nowością - kupiłam i zastanawiałam się do czego go dodawać. Ma wiele walorów zdrowotnych, najwięcej oczywiście spożywany na zimno, ale można go dodawać także do dań gotowanych czy pieczonych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy, a beta-karotenu więcej niż marchew! Duża zawartość błonnika pozytywnie wpływa na naszą sylwetkę. Polecam poczytać więcej na jego temat, bo zalet(...)wrzucamy obrane warzywa: seler, pietruszkę i pokrojoną marchewkę. Gotujemy do miękkości i dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną, pokrojonego w drobną kostkę batata, różyczki brokuła, ząbki czosnku i listki bazylii. Gdy ziemniak będzie prawie miękkie, a kasza ugotowana dodajemy olej i przyprawiamy. Na sam koniec, 5 minut po zestawieniu z gazu, dodajemy posiekaną natkę i młody jęczmień. Zupę miksujemy na krem. Podajemy

Kolorowy Przepisownik
Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) 258

Przekładamy na blachę, polewamy oliwą, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy tymiankiem, papryką słodką, ostrą, oregano, kuminem (opcjonalnie), solą i pieprzem. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Powinny być miękkie w środku a z zewnątrz delikatnie chrupiące. Wszystkie składniki zarówno sosu czosnkowego jak i ketchupowo-ziołowego(...)spróbować! :) [foodiepress] [hide] Jak zrobić Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera)? Wypróbuj przepis na Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) i przekonaj się do słodkich ziemniaków! Wykorzystaj je jako zdrową przekąskę lub dodatek do obiadu, który będzie niebanalnym zamiennikiem klasycznych ziemniaków lub ryżu. Zaskocz siebie i rodzinę nowym, niecodziennym przepisem. Przepis na Frytki warzywne (z batatów

Pogotujmy.pl
Schab w sosie własnym 137

Schab w sosie własnym Dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad. Schab w sosie własnym. Taki schab można przygotować w tygodniu lub podać na świąteczny

Słodkie okruszki
Frytki z batatów 139

Frytki z batatów to oryginalne danie, które jest świetnym dodatkiem do obiadu czy kolacji, bądź może być samodzielnym danie. Bataty to inaczej słodkie ziemniaki. Można je kupić praktycznie w każdym sklepie warzywnym. Na stałe są dostępne w popularnych dyskontach spożywczych. Frytki z batatów – Składniki 3 średnie bataty (około 1 kg) 6 łyżek oleju po płaskiej łyżeczce suszonego czosnku, słodkiej(...)ziemniaki są bardzo twarde, bardzo trudno je pokroić na ładne kawałki. Dlatego lepiej kroić je ostrym nożem najpierw na połówki a potem znów na pół. Następnie krój plasterki o szerokości około 1 cm i dowolnej długości. Bataty zalej zimną wodą, przepłucz, ponownie zalej lodowatą wodą i odstaw na około 30 minut. Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się nadmiaru skrobi z ziemniaków

Do Garów!
Kotlety mielone z boczkiem z piekarnika 173

Kotlety krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Obsmażone kotlety włożyć do żaroodpornego naczynia, a w wolne przestrzenie wrzucić po kilka kawałków grzybów. Kotlety podlać wodą po moczeniu grzybów.  Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 50 minut. Jeśli chcemy zrobić sos z soku po upieczeniu kotletów to, należy razem z kawałkami grzybów przelać(...)śmietany 30%, przyprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku, gotować na małej mocy palnika, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję sosu.  Kotlety podawać na ciepło z ulubioną surówką, ziemniakami, kaszą lub ryżem. Świetnie smakują również po wystudzeniu na kanapce. Zobacz również: kotlety mielone z karkówki

Kuchcik gotuje
SURÓWKA Z SAŁATY I OGÓRKA 164

Prosta, a zarazem bardzo smaczna surówka do obiadu... z sałaty lodowej i świeżych ogórków z dodatkiem szczypiorku oraz koperku, przygotowana na bazie kefiru ze śmietaną. Surówka

Kuchnia MagdaLeny
Pulpeciki w sosie pomidorowym – prosty przepis na obiad 775

Pulpeciki w sosie pomidorowym – prosty przepis na obiad. Moje dzieci je uwielbiają. Polecam i Wam. Prosty i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wystarczy

Słodkie okruszki
4 sposoby na przygotowanie kasztanów jadalnych 145

deserów. Mają naprawdę szerokie zastosowanie, a przy tym szereg właściwości zdrowotnych, dzięki czemu kiedyś były wykorzystywane w medycynie naturalnej. Posiadają słodkawy, lekko mączysty smak, który delikatnie przypomina coś pomiędzy ziemniakiem a orzechem laskowym. Pamiętajcie, że przy zakupie kasztanów należy zwracać uwagę na ich błyszczący i ciemnobrązowy kolor. Właśnie takie są najlepsze! Kasztany można przygotować na kilka sposobów, a nawet spożywać(...)dodawać do domowych wypieków - klik . Poniżej przedstawiłam Wam metody na przyrządzenie kasztanów. Wypróbowałam wszystkie, ale najczęściej stosuję tą pierwszą.   dowolna ilość kasztanów jadalnych Kasztany gotowane i pieczone:   Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania