mleko Sól pieprz, olej ====== ==========Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, to samo robimy z twarogiem. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, to samo robimy z twarogiem. Cebulkę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy do masy ziemniaczano-serowej, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy. Przestudzoną masę wykładamy na płat ciasta francuskiego- rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Ciasto z farszem zwijamy(...)wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy do foremki i formujemy kształt ślimaka. Ciasto nacinamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z sosem pieczarkowym lub kwaśną śmietaną,. Sos- oczyszczone pieczarki kroimy na pół. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dorzucamy pieczarki. Chwilę smażymy, aż pieczarki puszczą sok. Zalewamy śmietaną i mlekiem- za pomocą mleka sterujemy gęstością sosu. Całość
w mojej kuchnipokroić w plastry, posypać przyprawą warzywną i ziołami do pizzy. Następnie obsmażyć z obu stron na oliwie (lub oleju rzepakowym). W naczyniu do zapiekania lub blasze wyłożonej pergaminem ułożyć ziemniaki, całe pomidorki, plastry cukinii, różyczki brokuła i posiekany czosnek. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć(...)dodać ser topiony i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać natkę pietruszki, zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć. Składniki zapiekanki zalać sosem i delikatnie przemieszać. Piec ok 1/2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch tartym serem. Podawać posypane świeżą natką pietruszki
Czerwień i błękitjednak nie jesteśmy miłośnikami wyjątkowo kwaśnych smaków, kiszoną kapustę dokładnie odciskamy i przepłukujemy zimną wodą. Wg tradycji do bigosu dodaje się również wędliny, w tym wędzone, i pieczone mięsa w ilości mniej więcej równej kapuście. W pewnym sensie były to „ścinki” ze szlacheckiego stołu. Ale uwaga – jakikolwiek nie byłby skład mięsnego wkładu, musi on być dobrej jakości! Akurat(...)Bigos to danie dość wszechstronne, gdyż może być zarówno ciepłą przystawką jak i samodzielnym daniem. Zwłaszcza w tym drugim przypadku warto podać go pełnoziarnistym pieczywem, choć można i z ziemniakami lub kluskami. Ambitniejsi mogą również spróbować podania w wydrążonym bochenku chleba – jednak prawdziwym wyzwaniem może wówczas okazać się samo spożycie niezwykle sycącego w takiej konfiguracji posiłku. Bigos
Kulinarna Pokusaczasami także innych warzyw. Adżika jest równie uniwersalna, jak prosty sos pomidorowy i pasuje niemal do wszystkiego. Jest lekko pikantna, pyszna i bardzo aromatyczna. Świetnie smakuje z pieczonym lub grillowanym mięsem i warzywami, ale równie dobrze komponuje się z makaronem i jako dodatek do kanapek. Śmiało można powiedzieć, że sos adżika jest odpowiednikiem włoskiego czerwonego pesto, chociaż pochodzi(...)minut. Pod koniec gotowania spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. 6. Teraz masz do wyboru dwie opcje. Możesz całość lekko zblendować lub rozgnieść praską do ziemniaków. W ten sposób otrzymasz sos z maleńkimi kawałkami warzyw taki jak na zdjęciu. Druga opcja to zblendowanie adżiki na gładką jednolitą masę. 7. Po zblednowaniu gotuj sos na niewielkim
Cztery Fajerynaprawdę żal było to jeść, bo tak pięknie się prezentował! 😍 Ale do sedna... wczoraj wypróbowaliśmy większość dań z nowej karty, czyli: 👉 Wykwintny krem z ziemniaka – Delikatna zupa krem z ziemniaka aromatyzowana truflą z dodatkiem kurek smażonych Absolutna petarda - krem jest bardzo aksamitny, a dodatek kurek sprawia, że kubki smakowe eksplodują! Mogłabym pożreć tego całe hektolitry! ;) 👉 Tatar ze strusia – Mięso strusia(...)strusia jest niezwykle delikatny, struktura mięsa jest przyjemna, a dodatek prażonych pistacji tylko podkreśla niezwykły aromat tego dania. Dla fanów surowizny punkt obowiązkowy! 👌 👉 Rogal z guacamole – Chrupiąca kanapka z pieczoną wołowiną otoczoną aromatyczną i zarazem orzeźwiającą sałatką a la guacamole Pyszności! Bardzo lubię treściwe kanapki ze świeżymi dodatkami, więc mocny akcent wołowy i pełne orzeźwienia guacamole sprawiły, że mój
Cooking MonsterZamienniki mięsa, zwane też jego substytutami, to produkty przypominające mięso wyglądem, smakiem oraz właściwościami chemicznymi – możemy je przygotowywać w ten sam sposób, a więc dusić, grillować, gotować, piec czy smażyć. Są to produkty spożywcze niezawierające mięsa skierowane do wegan, wegetarian oraz osób redukujących ilość mięsa w diecie z powodów zdrowotnych lub etycznych, bądź przestrzegających rygorystycznych zasad(...)mięsa. Najczęściej wysuszona masa grzybowa łączona jest z białkiem jaja w celu związania i nadania tekstury. W wersjach wegańskich wykorzystywane jest białko uzyskane z ziemniaków. Podobnie jak Robi, Quorn sprzedawany jest w postaci gotowych produktów, jak i półproduktów. Rośliny strączkowe Zaliczamy do nich m.in. bób, ciecierzycę, fasolę, groch, soczewicę, soję. Powinny stanowić podstawowy
Z notatnika dietetykaPrzepis na tą szybką i prostą sałatkę z ananasem, porem i kapustą pekińską mam od mojej mamy, która przyniosła go z ośrodka zdrowia.można jeść jako
Smakowy Rajwzbogacić według upodobań. Niespodzianka! Z kodem rabatowym slodkieokruszki -20% na zakupy w sklepie online www.daniababcizosi.pl (kod ważny do 30 listopada) Składniki: Na zupę: 1,2 litra bulionu 2 duże ziemniaki 2 garści mrożonej krojonej włoszczyzny w paskach 1 opakowanie zupy grochowej Dania Babci Zosi 1 łyżka masła pieprz i sól do smaku zielona pietruszka do podania Na drożdżowe paluchy(...)szczypta soli mak do posypania paluchów Przygotowanie: Zupa grochowa: Do garnka z bulionem wsypujemy zawartość obu saszetek Dania Babci Zosi. Mieszamy, zagotowujemy. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i włoszczyznę. Gotujemy całość do miękkości warzyw, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy masło, gotujemy aż się rozpuści. Próbujemy wszystko i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Paluchy drożdżowe: Do miseczki
Słodkie okruszkiWiem jedno, że sernik to danie do którego mam bardzo wielki sentyment. Od dłuższego czasu piekłem go non stop i to w tak przeróżnych wersjach! Z czasem ta pasja lekko ustała, ale nadal kocham tą kremową konsystencję dobrze wypieczonego serniczka. A może to jest właśnie powrót, nowy szlak w moim wypiekaniu serników? Możliwie, ale jeszcze nie wiem. Wiem jedno(...)połączą. Masa serowa bez malaksera: Jeżeli nie mamy malaksera, to wciąż możemy przygotować sernik. Twaróg można trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia o najmniejszych oczkach, można użyć praski do ziemniaków, albo zwyczajnie użyć sera/zmielonego twarogu z kubełka, ale wtedy wybierajcie najlepszej jakości. Topimy masło, studzimy i ucieramy z cukrem. Można to zrobić za pomocą trzepaczki. Dodajemy zmielony twaróg i miksujemy
Kuchnia Łukaszawykorzystać do pizzy, zapiekanek, grzanek, dobrze mrozi się też ser w plastrach, najgorzej w kawałkach – potem kruszy się przy krojeniu. Kukurydza, groszek, fasolka konserwowa – w silikonowych pojemniczkach do pieczenia babeczek – będą potem porcje naraz do surówek P ieczywo jeśli upieczemy/kupimy więcej – chleb najlepiej pokroić w kromki a bułki na połówki (potem wygodnie takie połówki wrzucić do tostera), owinąć folią(...)opakowanie po prostu do zamrażarki – świetnie się mrozi. Tofu – wrzucam opakowanie po prostu do zamrażarki – ok się mrozi – wykorzystałam go później jako nadzienie do pierogów. Ziemniaki gotowane – kiedy mi zostaną mrożę już przeciśnięte przez praskę, wykorzystuję do gotowania klusek i kopytek. Resztki warzyw do gotowania wywaru warzywnego : mam w zamrażarce pojemnik do którego na bieżąco
Dorota Smakujeszakszuka – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczane – racuchy drożdżowe – placki z gotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami GOFRY Z AWOKADO I JAJKIEM(...)minut Składniki gofry: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki oliwy pół szklanki tartego sera cheddar lub 1/3 szklanki tartego parmezanu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pozostałe składniki: 2 dojrzałe i miękkie awokado sok z 1 cytryny 1 cebula dymka (zielone i białe części) 2-4 jajka oliwa lub masło klarowane do smażenia sól i pieprz odrobina
nietylkopasta.plKwiaty cukinii faszerowane ziemniakami z wędzonym twarogiem, zapiekane. 2 - 3 ugotowane spore ziemniaki, 120 g twarogu solankowego wędzonego, sól (u mnie sól z czosnkiem nieźwiedzim ), świeżo zmielony pieprz, świeżo zmielona gałka muszkatołowa, 10 kwiatów cukinii z małymi cukiniami (żeńskie kwiaty), 2 jajka, bułka tarta (około 200 ml), oliwa, Ziemniaki zemleć razem z serem. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku gałką muszkatołową(...)Nadziać kwiat farszem, końce płatków zakręcić. Kwiaty razem z cukinią zanurzyć w rozbełtanych jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Tak przygotowane kwiaty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 30 minut. Podawać gorące. Można posypać nasionami słonecznika. talerz
królestwo garówZaczyn: do wody wkruszamy drożdże, wsypujemy: cukier i 3 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do wyrośniętego zaczynu, dodajemy sól i rozgniecionego ziemniaka. Wyrabiamy do połączenia się składników mechanicznie mikserem lub łyżką, a potem ręcznie. -- -- Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 30-60 min. -- -- -- Potem jescze raz krótko zagniatamy i dzielimy(...)Wyrabiamy bułki i wykładamy na blachę. Przykrywamy do wyrośnięcia na 20-30 min., rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C. Następnie smarujemy mlekiem/wodą/białkiem do wyboru i posypujemy nasionami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 min. zależy od piekarnika. -- Majonez https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/02/majonez-domowy-w-10-sekund.html Keczup https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/09/keczup-z-cukinii.html -- -- Smacznego
chleba naszegoDługo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mojego jadłospisu: KOTLETY DROBIOWO-BROKUŁOWE Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 800 g brokuła świeżego lub mrożonego 2 cebule 4 łyżki mąki pełnoziarnistej sól, pieprz Dodatkowo: 12 ziemniaków 4 pomidory 4 niecałe łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy na parze przez około 8-10 min. Studzimy. Następnie rozgniatamy widelcem lub mielimy blenderem. Cebulę(...)siekamy. Mięso mielone przenosimy do miski i mieszamy z brokułem, mąką oraz cebulą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mokrymi dłońmi formujemy kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami i pomidorem skropionym oliwą z oliwek. Kaloryczność posiłku: całość (4 porcje): 2160 kcal 1 porcja
Kuchnia MagdaLeny