ziemniaki, skrobię, boczek smażony z cebulą, jajka i przyprawy, dokładnie mieszamy, masa powinna być bardzo gęsta i pikantna od sporej ilości pieprzu. (jeżeli nie udało się wam dostatecznie odcisnąć masy i jest za rzadka, można dodać do niej łyżkę kaszy manny) Na liście od kapusty nakładamy po porcji farszu i zawijamy. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem. Pieczemy
Krylowa Kuchniaziemniaków. Drugą cebulę również ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i kilka sekund podsmażamy. Do masy ziemniaczane dodajemy jajka, mąki, czosnek, startą cebulę, majeranek i mieszamy na jednolitą masę przy pomocy np. widelca. Następnie dodajemy wystudzoną kiełbasę i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wąską foremkę/ keksówkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy równomiernie masę. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniaziemniaków dodaj puree z dyni, mąkę ziemniaczaną, jajko oraz sól i erytrol. Zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Powinno dobrze odchodzić od ręki. Z gotowego ciasta odrywaj niewielkie ilości, uformuj z niego okręgi wielkości wewnętrznej części dłoni. Na środku okręgu umieść maliny. Ciasto zlep tak, aby powstała kula. Czynność powtórz aż do wykończenia ciasta. Gotowe knedle układaj na blasze do pieczenia
365 dni dookoła kuchniwody i dusić pod przykryciem do miękkości, a następnie odparować płyn. Cebulę zemleć z grzybami. Dodać do nich bułkę tartą i wlać rozpuszczone masło. Doprawić do smaku solą. Ziemniaki zemleć. Dodać do nich mąkę, bułka tartę i jajka. Szybko zagnieść. Doprawić solą. Obie masy podzielić na tyle samo części (ja zrobiłam 8 kotlecików). Na dłoni rozpłaszczać część masy ziemniaczanej(...)niej kłaść masę grzybową. Sklejać kotleciki. Lekko spłaszczać nadając kształt kotletów. Smażyć na rumiano z obu stron na maśle z oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Lub dosmażyć na patelni. Podawać z sosem z grzybów suszonych lub pieczarek
królestwo garówziemniaków (smakuje z drobiem dobrze) całe opakowanie wysypać na pałki kurczaka, wlać olej rzepakowy i wymieszać pałki w przyprawie, nakryć talerzem i schować do lodówki na całą noc. Pałki z marynatą włożyć do brytfanny z pokrywką, wsypać pokrojone w kawałeczki papryki, pokrojone ząbki czosnku, cebule w piórka pokrojone, nakryć pokrywką brytfannę. Piekarnik nagrzany na 220C, grzanie góra/dół, piec
W Mojej Kuchni Lubiępiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (około 1,5 godziny). Buraki ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o średnich otworach. Buraki przełożyć do garnka, zalać przecedzonym wywarem. Dodać grzyby, śliwki wraz z płynem w którym się gotowały. Zagotować. Wlać kwas buraczany. Zagotować. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem, solą i cukrem. Jeszcze raz zagotować. Podałam z tłuczonymi ziemniakami
królestwo garówtarce i dorzucamy do przesianej mąki,tam też dodajemy sól i nasiona...ja dodałem o etap później :) Gdy zaczyn wyrośnie po 10 minutach... dolewamy go do mąki z ziemniakami... i mieszamy, jak produkty się połączą wyrabiamy ciasto...dosypując mąki żytniej... Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia...minimum 30 min. Jak ciasto urośnie dzielimy je na 3 foremki keksówki(...)piekarnika nagrzanego do 50 st.C żeby podrosło / ~15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy, smarujemy jajkiem i posypujemy lub nie .... Piekarnik nagrzewamy do 225 st.C Tak przygotowane chleby pieczemy 10 min./ 225 st., 10 min./ 200st., 40 min./ 180 st. Jak po upieczeniu postukamy w spód chleba, powinien być głuchy odgłos:) Jeżeli nie ma takiego, to dopiekamy
chleba naszegowlałam rozpuszczone drożdże. Pozostałą mąkę posypałam na wierzchu, przykryłam ściereczką i odstawiłam misę w ciepłe miejsce na 20 minut. Mleko wymieszałam z wodą. Do misy z zaczynem drożdżowym dodałam ziemniaki, wlałam wodę z mlekiem i za pomocą haka wymieszałam mikserem na jednolite ciasto. Miskę ponownie przykryłam ściereczką i znów odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto(...)podwoi swoją objętość. Moje ciasto bardzo pięknie wyrosło Ciasto wyłożyłam na dekę. Podsypałam mąką i lekko zarobiłam. Podzieliłam na dwie części. Z każdej uformowałam podłużny bochenek. Blaszkę do pieczenia wyłożyłam papierem. Środek oddzieliłam wysokim rantem. Po obu jego stronach ułożyłam moje bochenki. Zostawiłam jeszcze na chwilę (10 – 15 minut), żeby ciasto podrosło. Piekarnik włączyłam na 200 °C. Chlebki posmarowałam
Kuchnia u Krysidelikatnie zwijamy. Szynkę owijamy dratwą, nie za mocno aby farsz nie wyleciał ze środka. Musi być związana aby się nie rozwinęła. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 1,5 godziny. Mięso wyjmujemy z piekarnika, studzimy aż będzie zimne, dopiero wtedy kroimy na kawałki. Ja chłodziłam je przed krojeniem(...)lodówce, aby podczas krojenia się nie rozpadło. Z wywaru który nam został można przygotować sos pieczeniowy. Szynkę kroimy w grube plastry, podgrzewamy w mikrofalówce i podajemy z kluskami, ziemniakami, kaszą polane sosem pieczeniowym. Mięsko smakuje jak rolady, jest przepyszne, a na zimno podajemy z pieczywem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolipieczenia o około 10 minut). Całkowicie studzimy przed krojeniem. Każdy kawałek jaglanego brownie udekorowałam wzorem z kakao (miałam gotowe szablony, ale możecie wykonać własne wycinając je w zwykłej kartce lub kartonie). * Rzadkie pure z batata - pokrojone w kostkę bataty ugotowałam w niewielkiej ilości wody (ze szczyptą soli), odcedziłam zostawiając około 1/2 szkl. wody z gotowania i rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków
Kolorowy Przepisownikziemniaki ze szpinakiem. Łączymy składniki i wyrabiamy dokładanie masę. Z gotowej masy formujemy okrągłe kluski (używam łyżki do lodów), które lekko rozpłaszczamy i robimy w nich palcem (lub końcówką od tłuczka) charakterystyczną dziurkę. Gdy woda się zagotuje wrzucamy kluski. Gotujemy 3-4 minuty od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię. Zielone kluski śląskie, tak jak tradycyjne podajemy jako dodatek do pieczonych
mojewypiekiinietylkopolałam oliwą. Odstawiłam na około 2-3 godziny aby mięso i warzywa się zamarynowały i przeszły smakiem przypraw. Następnie naprzemiennie nadziewałam składniki na patyczki do szaszłyków. Można je piec na grillu bądź na patelni grillowej. Gotowe do jedzenia wyglądają jak poniżej. Idealnie pasuje do nich kasza kus kus Składniki: pomidory oliwki kapary świeża, pokrojona pietruszka cebula czosnek bulion Składniki pokroiłam(...)poddusiłam na patelni na oliwce. Do kaszy kus kus dodałam szklankę bulionu i wszystko razem wymieszałam. lub sałatka ziemniaczana: przepis na nią znajdziecie TU Ugotowałam parę ziemniaków w mundurkach, po ostygnięciu obrałam je ze skórki i pokroiłam w grubszą kostkę. Dodałam pokrojone korniszony można również kiszone ogórki, sporo koperku
potrawyregionalnepieczemy ok 30 minut w 180 st. C Masa bananowa: 5 bananów 3 galaretki pomarańczowe 2 łyżki masła 0,5 szklanki wody sok z cytryny 1 galaretkę rozpuszczamy zgonie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do lekkiego stężenia. 4 banany kroimy, polewamy sokiem z cytryny i blendujemy na gładką masę (ja z powodu braku blendera rozgniotłam je tłuczkiem do ziemniaków
Cynamonowe szczęścieziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Chwilę smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz opłukaną na sicie soczewicę. Gotować do miękkości warzyw po czym wlać pomidory z puszki i gotować około 5 minut. Zupę dokładnie zmiksować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem i papryką. Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem. Piec
O kuchni z uczuciemłyżek oliwy do rondla oliwa do natarcia mięsa Wykonanie : Wołowinę umyć , osuszyć ręczniczkiem i pokroić w plastry. Każdy plaster mięsa natrzeć przyprawami i oliwą , zawinąć w rękaw do pieczenia , do rękawa włożyć kilka cebulek . Odstawić na noc do lodówki . W rondlu rozgrzać oliwę , z rękawa wyciągnąć mięso do rondla . Podsmażać na małym ogniu około 20 minut , następnie(...)dusić aż mięso zmięknie . Jeśli bulion wyparuje można dolać wody . W niewielkiej ilości wody rozrobić mąkę i zagęścić sos. Przyprawić do smaku vegetą i pieprzem . Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Smacznego :) Zapraszam na zakupy do sklepu http://rafex.eu
Sama słodycz i szczypta chilikilka minut i gotowe :) Składniki: 1 połówka z piersi kurczaka (300-400g) 150g pestek dyni 1 dużej jajko 70g mąki 70ml mleka sól, pieprz 2 szczypty proszku do pieczenia olej do smażenia Filet rozcinamy na dwie części i rozbijamy dość cienko. Posypujemy solą i pieprzem. Jajko, mąkę i mleko mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa, doprawiamy solą(...)pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso obtaczamy w cieście naleśnikowym a następnie w pestkach dyni. Smażymy na rumiano. Rozliczenie: Kurczak- 5,50zł Pestki dyni- 4,50zł reszta składników- 2zł Ziemniaki 0,5kg - 0,50zł Suma 12,50zł, dzieląc na 2 porcje- 6,25zł na porcję. SMACZNEGO! ;) Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię
Czerwona Porzeczkaziemniaki, marchewka,...) Wykonanie: Rybę dokładnie myjemy oraz osuszamy. W moim przypadku okaz był wyjątkowo duży. Aby ryba zmieściła się do jakiegokolwiek naczynia, musiałam ją (targana emocjami) przepołowić oraz pozbawić głowy i ogona. Rybę nacieramy przyprawami z zewnątrz oraz od środka i przekładamy do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego. Dodajemy ulubione warzywa pokrojone w cząstki, skrapiamy dobrej jakości olejem rożlinnym i pieczemy
Taste Of My DayNagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe. Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny W tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy na świecie sos :) - zresztą jest(...)moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj Kochani, obiad gotowy - oszukane gołąbki podajemy z sosem pomidorowym , lub z każdym innym jaki lubicie np sosem pieczarkowym , do tego mogą być ziemniaki , chleb, bułka lub po prostu same oszukane gołąbki :) Smacznego
Smaki Edytyroku szaleństwa nie będzie. Wystarczy kilka sprawdzonych w poprzednich latach potraw żebyśmy nie musieli dojadać wszystkiego potem przez tydzień. Planuję oczywiście żur z kiełbasą, jakąś sałatkę, jajka, pieczone mięso, ćwikłę z chrzanem, domowy majonez i dobry chleb. Ciasta najwyżej dwa - jakaś babka i może sernik ? Pisząc tego posta pomyślałam, że takie zwyczajne jedzenie w tym tygodniu nikogo(...)zainteresuje, ale przecież jeść trzeba. To jeden z naszych zwykłych obiadów - fajny bo jednogarnkowy i pracy przy nim niedużo a wyszło bardzo smacznie. Do tego dania potrzebne są ziemniaki o zwartym miąższu, takie które nie rozpadną nam się podczas duszenia - jakie ziemniaki do czego nadają się najlepiej ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawyboru filet kurczaka, żeberka, boczek, szynka czy łopatka) 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 liście laurowe sól, pieprz 3 łyżki oleju Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Mięso pokroić w kostkę (jeli żeberka to w żeberka;), przyprawić solą i pieprzem (ewentulanie ulubioną przyprawą). Cebulę obrać, pokroić w piórka(...)składniki połączyć, dodając mąkę, jajko i doprawiając do smaku solą i pieprzem (doprawić w tym przypadku należy od serca;).Wyłożyć na blachę podlaną olejem i piec w nagrzanycm do 200 stopni piekarniku około 1,5 godziny do mocno zrumienionej skórki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałatwe do przygotowania i smakują wyśmienicie. Przepis: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sos grzybowy: 300 g suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka śmietany 30% sól, pieprz do smaku Obierz ziemniaki i cebulę, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko(...)solą i pieprzem. Karp w galarecie: świąteczna ryba na polskim stole Karp w galarecie to kolejna tradycyjna potrawa wigilijna, która zasługuje na miejsce na polskim stole. Karp smażony lub pieczony, następnie układany w warstwach z cebulą i galaretką, stanowi nie tylko smaczną, ale i efektowną potrawę. Przygotowując karpia, warto wybrać rybę z ekologicznych hodowli oraz pamiętać o usunięciu ości
sierotka maRysia w kuchniklasycznie przygotowaną gęś uduszoną w białym winie kopytkami, burakami i gruszką z sosem balsamiczno - karmelowym. Do przygotowania potrzebowałem: 2 piersi gęsi - około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków, 2 gruszek, ziela angielskiego, kminku, tymianku, rozmarynu, owoców jałowca, pieprzu zielonego ziarnistego, 2 łyżek miodu, 100 ml octu(...)gram mąki pszennej i 50 gram mąki ziemniaczanej. Z całości wyrobiłem gładką masę, którą uformowałem w cienkie wałki, a następnie pokroiłem w kopytka, które odłożyłem na bok. Po godzinie pieczenia wyjąłem gęś z piekarnika i zdjąłem pokrywkę naczynia żaroodpornego, a następnie ponownie umieściłem ją w piekarniku, zwiększając temperaturę do 200 stopni. Buraki również wyjąłem z piekarnika, odwinąłem je z folii
Wyprawy kulinarneKotleciki a la gołąbki Dziś zapraszam Was na pyszne kotleciki a la gołąbki. U nas taki obiad znika w mgnieniu oka. Tak przygotowane kotlety z ryżem
Słodkie okruszkiTradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa
Kuchnia MagdaLenyJuż za kilka dni Halloween, więc mam dla Was z tej okazji kilka propozycji. Pierwsza z nich to dyniowe muffinki. Wiadomo przecież, że nie ma Halloween
kuchnia doskiTradycyjny przepis na zupę śledziową która podawana jest w Środę Popielcową, jak również w piątki postne. Składniki: 2 śledzie z beczki 0,5 litr wody 2
kgwjanczewowiało nudą Ale jak już się go zaserwuje , pychota .. mniam Składniki : 1 kurczak o wadze około 1,5 kg 1 papryka czerwona grubościenna 1 mała cukinia 2 – 3 ziemniaki 2 cebule 4 pomidory , najlepiej mięsiste , malinowe 1 główka czosnku 2 łyżki papryki słodkiej , mielonej wędzonej 3 łyżeczki papryki ostrej ,mielonej 1 łyżka miodu sól do smaku 1/2 szklanki wody(...)kroimy w kawałki równej wielkości . Mieszamy z całymi , obranymi ząbkami czosnku , 2 łyżeczkami ostrej papryki , 3 łyżkami oleju i solą do smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Układamy na blaszce do pieczenia , wlewamy 1/2 szklanki wody. Na wierzchu kładziemy kurczaka . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 C . Pieczemy około 1,5 godziny , gdyby zbyt mocno brązowiała skóra kurczaka , można ją lekko
Ogrodnik w podróżypracy :) Przyznam się, tym razem to Madzia gotowała, więc ja zupełnie się tutaj nie zmęczyłem :) Ale wracając do tematu, tak przygotowaną karkówkę możecie podać z dowolnymi dodatkami – kaszą , ziemniakami, ryżem… po prostu z tym na co macie ochotę :) Nasza, właściwie Madzi wyszła średnio pikantna, ale dodajcie taką ilość pieprzu cayenne jaką lubicie :) Składniki na karkówkę(...)cebulą, karkówkę, pieczarki z cebulą, karkówkę. W rondelku mieszamy wszystkie składniki do sosu (możemy delikatnie podgrzać wtedy wszystko łatwiej się nam połączy. Tak przygotowanym sosem polewamy karkówkę. Karkówkę pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez ok. 1,5-2 godziny w temperaturze 180 st. C. Smacznego! Artykuł Karkówka po cygańsku pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jajka, możecie też tu dodać więcej ulubionych warzyw albo zaostrzyć jej smak musztardą. W przygotowaniu sałatki ważne jest, by użyć ziemniaków sałatkowych, takich które ładnie trzymają kształt i nie rozpadną się podczas mieszania. Taka sałatka grillowa z ziemniakami i koperkiem wspaniale smakuje nie tylko w sezonie grillowym, sprawdzi się na każde spotkanie w większym gronie lub po prostu(...)kukurydzy z puszki, kilka czubatych łyżek majonezu i jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany, przyprawy do smaku: sól, pieprz Koperkowa sałatka ziemniaczana (grillowa), przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki sałatki. Doprawić do smaku, wymieszać z majonezem i jogurtem / kwaśną śmietaną. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój
Lekcje w kuchnisera. Danie proste, pyszne, łatwe! Więcej dodatków nie trzeba! I choć babcie ostrzegały przed gorącym pieczywem, to jednak choć ten jeden kawałek trzeba ugryźć na gorąco! Pycha! SKŁADNIKI: CHLEBKI: * ziemniaki – 300 g * mąka typu „0” – 600 g * drożdże świeże – 40 g * olej – 2 łyżki * sól – 2 łyżeczki PESTO: * świeży czosnek niedźwiedzi – 1 duży pęczek * oliwa z oliwek dobrej jakości(...)zadowala nas konsystencja, bo np. pesto jest zbyt gęste, dolewamy oliwy. Jeśli pesto jest zbyt luźne, dodajemy parmezan lub liście czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. CHLEBKI: Ziemniaki ( najlepiej w mundurkach ) gotujmy, odcedzamy, obieramy, rozdrabniamy, studzimy. Zagniatamy z mąką, 2 łyżeczkami soli, 2 łyżkami oleju i drożdżami rozpuszczonymi w 300 ml letniej wody. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto
Ostra na SłodkoPolmlek . Powstały trzy wyśmienite propozycje lekkie, rześkie, świeże! Na tym spotkaniu towarzyszyła mi również Sara, która teoretycznie wykonała od podstaw całą 3 propozycję czyli naleśniki. Podaliśmy chłodnik maślankowy z pieczonym czosnkiem i sokiem ze świeżego ogórka z marynowanym pstrągiem z kiełkami fasolki mung, chrupiące sałatki ze smażonymi szparagami i pomidorkami z winegretem koperkowym na kefirze i z jajkiem ugotowanym(...)stanowisk co ś pyk ł o i trzeba by ł o nurkowa ć pod wysp ą i szuka ć zwarcia! Oto przepisy z warsztatów : Chłodnik maślankowy z pieczonym czosnkiem i sokiem ze świeżego ogórka marynowanym wędzonym pstrągiem i kiełkami fasoli mung. Składniki -pół litra maślanki naturalnej -główka młodego czosnku - oliwa z oliwek - sól morska gruboziarnista - 4 ogórki
Z Kuchni Do Kuchniziemniaczana z mięsem mielonym to świetny pomysł na obiad, który przygotujesz w jednym naczyniu do zapiekania. Składniki 7 ziemniaków (w miarę dużych, zależy jakie mamy naczynie żaroodporne) 1 kg mięsa mielonego pietruszka natka 2 jogurty naturalne czosnek przyprawy do smaku Przygotowanie Ziemniaki gotujemy na pół miękko, następnie kroimy w talarki i układamy na dnie i na bokach naczynia. W misce(...)pieprz, sól, paprykę ostrą. Z takiego mięsa formujemy pulpeciki i układamy po jednym na talarku na spodzie naczynia. Odgradzamy pulpeciki talarkami. Na koniec zalewamy jogurtem z wciśniętym czosnkiem i pieczemy 45 min w 200 stopniach aż mięso będzie upieczone. Autor przepisu: Klaudia Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyDziś danie dla smakoszy, którzy nie koniecznie liczą kalorie. Taki pyszny, mięciutki boczek możemy zjeść na ciepło z ziemniakami polanymi sosem, który powstał podczas duszenia mięsa, albo na zimno - z musztardą lub chrzanem. Składniki: boczek surowy Na marynatę: liść laurowy ziele angielskie sól pieprz słodka i ostra papryka 2-3 ząbki czosnku majeranek tymianek ostra musztarda olej Wykonanie: Wszystkie(...)składniki marynaty mieszamy ze sobą. Skórę boczku nacinamy, mięso smarujemy dokładnie ze wszystkich stron marynatą. Wkładamy do rękawa do pieczenia mięsa wraz z resztą marynaty. Woreczek wkładamy do lodówki co najmniej na 1 dobę. W tym czasie możliwie jak najczęściej obracamy woreczek, aby marynata dokładnie pokrywała mięso. Po tym czasie woreczek z mięsem umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy
Walijskie Pichceniesuchy i wiórowaty). Dlatego dania z łososiem należą do naszych ulubionych. Dzisiejszy przepis, to przepyszny, pieczony w piecu łosoś w papilotach z duszonym porem. Por duszony jest na wodzie, a następnie mieszany z serkiem mascarpone. Tak przygotowanego pora kładzie się na papier do pieczenia i przykrywa filetem z łososia. Papier zawija się w paczuszkę, na kształt wielkiego pieroga(...)talerze. Każda porcja filetu z łososia pakowana jest oddzielnie, dzięki temu każdy otrzymuje swój pakiecik na talerzu. Do tak przygotowanego łososia w papilotach świetnie będą pasować frytki z batatów, ziemniaki z wody lub kasza jaglana. W przypadku kaszy, proponuje na talerz wyłożyć porcję kaszy, a na nią wyłożyć bezpośrednio pora z łososiem. W pozostałych przypadkach paczuszkę z łososiem można położyć
Moja Delicjapiersi z kurczaka łyżka mąki bezglutenowej (opcjonalnie do obtoczenia) sól ziołowa oliwa z oliwek cytryna 6-8 ząbków czosnku mały por 4 marchewki 10-15 małych ziemniaków świeży rozmaryn kilka gałązek Mięso obficie solimy solą ziołową, obtaczamy w mące i podsmażamy 5 minut na niewielkiej ilości oleju, żeby się lekko zarumieniło. Mieszamy z pokrojonym porem, marchewką i ziemniaczkami(...)dowolnej formie, przekrojonymi na pół ząbkami czosnku, rozmarynem i pokrojoną w plasterki cytryną. Doprawiamy solą ziołową, chlustamy oliwą i wodą przykrywamy, "miąchamy", żeby wszystko się wymieszało i pieczemy około godziny w 200 stopniach. Wyłączyłam piekarnik po 45 minutach i go tam zostawiłam. Po przestygnięciu kura padła ofiarą Węża
Cytryna&Co.Ziemniaka wymieszać z groszkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nafaszerować cannelloni masą ziemniaczano-groszkową, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Do naczynia dodać opłukane i pokrojone na połówki pieczarki, pokrojoną na ćwiartki cebulę i łyżkę masła pokrojonego w kawałki. Posolić Do naczynia wlać ciepłą wodę, by sięgała do połowy cannelloni. Obrócić w niej rurki. Przykryć naczynie folią aluminiową i piec(...)minut w temperaturze 200 stopni C. W połowie czasu przekręcić cannelloni. W czasie pieczenia cannelloni usmażyć placki: Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy ziemniaczano-groszkowej. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wykładać po łyżce masy i formować okrągłe placki o grubości ok. 1 cm. Smażyć z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu. Połowę
Weekendy w domu i ogrodziegonitwie świątecznych przygotowań - sprzątania, zakupów, gotowania czy pieczenia, często nie mamy czasu, aby zjeść porządny obiad. Dlatego, aby nie chodzić głodnym polecam zrobić szybką potrawkę z frankfurterkami, papryką, pieczarkami oraz pomidorami. Gotowa w niecałe 30 minut! Jest pyszna i treściwa - idealna, aby na szybko zaspokoić głód i dalej ruszać do działania 😉 U mnie podawana jest ona z pieczywem, ale równie(...)dobrze będzie smakowała z makaronem czy gotowanymi ziemniakami. Składniki: 2 cebule 2 papryki czerwone 300 g pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 10 szt. frankfurterek Duda natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka ketchupu łagodnego olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w większą
Kuchnia MagdaLenyDużym zainteresowaniem na blogu cieszą się dania jednogarnkowe . Ale wcale się nie dziwię, bo ja sama je bardzo lubię. Według mnie takie dania są dużo bardziej
Ala piecze i gotujeDziś zapraszam Was na przepis na pyszny obiad dla całej rodziny – kurczak w paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie ajvaru). Tak przygotowane piersi z kurczaka są
Słodkie okruszkiugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w plasterki, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Pieczarki pokroić i również podsmażyć. Zapiekankę układamy warstwowo: Na spód dajemy ugotowane ziemniaki, na to pokrojone w plasterki i wcześniej sparzone ze skóry pomidory. Następnie umytą i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Na paprykę wykładamy przesmażoną wraz z cebulką kiełbasę. Ostatnią warstwą są pieczarki(...)warstwy ułożyłam dwa razy. Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z jajkiem oraz przyprawami. Sosem polewamy całość, następnie układamy ser żółty pokrojony w kosteczkę lub starty na tarce. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
Pani domowamoże nie wszyscy wiedzą, że mają wiele właściwości zdrowotnych. Bataty są bogatym źródłem karotenów, karotenoidów w tym także luteiny , która ma bardzo pozytywne działanie na nasz wzrok. Te słodkie ziemniaki polecane są także dla osób mających cukrzycę, poprawiają one wrażliwość naszego organizmu na insulinę . Muszę się Wam przyznać, że wcześniej nie miałem okazji jeść batatów, jednak od tej chwili będą(...)często włączane do naszej diety … oprócz właściwości zdrowotnych opisanych wyżej, mają też oryginalny smak i świetnie będą komponowały się z wieloma potrawami np. łososiem. Łosoś na parze z pieczonymi batatami – składniki 2 bataty filet z łososia (ok. 400g) sól pieprz oliwa rozmaryn Łosoś na parze z pieczonymi batatami – przepis Bataty obieramy ze skóry i kroimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pęczek, ser żółty 25 dag, śmietana gęsta 1,5 szklanki kolorowy pieprz, obrane ząbki czosnku, liść laurowy, 6 łyżek oleju w moździerzu dobrze utrzeć do naczynia żaroodpornego wsypać ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone w talarki, dodać pokrojoną cebulę i koperek, całą marynatę z moździerza i delikatnie zamieszać dodać na wierzch ugotowany kalafior i pieczarki w sosie śmietankowym z obiadu(...)poprzedniego użyłam ser morski, ser żółty rozdrobnić w rozdrabniaczu, wymieszać ze śmietaną gęstą 18% i wlać na wierzch zapiekanki, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35-40 minut, podawać ciut przestudzoną, lepiej się kroi - zapiekanka jest smaczna i syta...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięIdealna na weekend, przyjęcie lub od tak na śniadanie czy kolację – sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą. Prostota i smak, który uwielbiamy. Duża miska znika
Słodkie okruszkiśmietanka 30% ok 400 ml gorąca woda 200-250 ml kostka rosołowa pieprz sól lub kucharek maggi w płynie masło ok 1 łyżki Zaczynam od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Następnie odlewam i przeciskam je przez praskę do dużej miski. I kolejno dodaję jajko, mąkę, koperek, ser i masło. Całość wyrabiam ręką żeby masa była jednolita. Tak przygotowaną masę(...)przekładam do formy na babkę z dziurą w środku wysmarowanej masłem i posypanej kaszą. Wstawiam babkę do piekarnika nagrzanego do 200 st na blaszkę z wodą i piekę ok 60 min następnie wysuwam babkę z piekarnika posypuję od góry startym serem i zapiekam jeszcze ok 10 min. Babka już gotowa :) teraz sos, choć ja sos mam zawsze gotowy przed
Kuchnia Vikimąkę i dobrze wymieszać aby nie powstały żadne grudki. Dodać do pieczarek. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zagotować. Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Jeśli ziemniaki puszczą dużo wody odlać ją. Dodać jajko, sól i pieprz i wymieszać. Na patelni z małą ilością oleju usmażyć jednego dużego placka na złoty kolor. Na dno naczynia do zapiekania(...)wlać trochę sosu pieczarkowego. Na jedną połowę placka ziemniaczanego wyłożyć sos pieczarkowy i złożyć placek na pół, przenieść do naczynia do zapiekania. Placka polać odrobiną sosu i posypać serem. Piec w 180 C aż ser roztopi się i nabierze złotego koloru
Amatorka kuchennaszklanki oliwy z oliwek 2,5 czubate łyżeczki oregano sól pieprz łyżka siekanych listków świeżej pietruszki Wykonanie: Cukinie myjemy i kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm. Ziemniak obieramy i również kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm. Czosnek kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużego(...)naczynia żaroodpornego. Dodajemy oliwę, oregano oraz doprawiamy dość mocno pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Briami zapiekamy godzinę w temperaturze 200 stopni. Ja piekę z termoobiegiem i włączoną górną grzałką. Podczas zapiekania, warzywa kilka razy dokładnie mieszamy. Na talerzu warzywa posypujemy natką pietruszki. Smacznego :) Danie dołączam do akcji kulinarnych
Smak mojego domuoliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z papryką mieloną, przyprawą uniwersalną oraz odrobiną soli i pieprzem kolorowym. Udka z kurczaka nacieram marynatą. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. 2. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na odrobinie oliwy(...)papryki razem z pieczarkami i cebulą. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 3. Podsmażone warzywa dodaję do udek. Razem zapiekam jeszcze 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z ziemniakami lub ryżem
Tradycyjna kuchnia Kasibryndzy 1 łyżeczka sody oczyszczonej duża szczypta soli 1 białko 2 łyżeczki kminku przepis Do miski ścieramy na tarce o małych oczkach obrane i umyte ziemniaki. Starte ziemniaki doprawiamy sporą szczyptą soli, dodajemy pokruszoną bryndzę, miękkie masło, wsypujemy mąkę oraz sodę oczyszczoną, dłonią starannie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto wałkujemy(...)placek o grubości około 1cm, formujemy z niego prostokąt a następnie wycinamy grubsze paluszki o długośći 8-10 cm. Gotowe paluchy układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym białkiem a na końcu posypujemy kminkiem. Paluchy pieczemy około 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C
Smakowite Daniawodą. Tak aby płyn przykrył prawie całe mięso. Piekę pod przykryciem w nagrzanym piekarniku w 160-180 stopni około 1,5- 2 godziny, do całkowitej miękkości mięsa. Podczas pieczenie zaglądam kilka razy i w razie potrzeby uzupełniam płyn dolewając gorącej wody. Kiedy mięso jest już miękkie odkładam go na osobny talerzyk, a powstały sos zagęszczam rozrobioną śmietaną z mąką, kiedy(...)się zagotuje wkładam z powrotem plastry mięsa. Całość gotuje jeszcze ok.1 minutę. Tak przygotowana łopatka najlepiej smakuje z kluskami śląskimi ( tzw. kluski z dziurką ) ale równie dobrze z ziemniakami, kasza czy ryżem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródszczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Ziemniaki z dnia poprzedniego ,jak zostaja z obiadu .Czasami nie wiemy co z nich zrobić ,kopytka ,kotlety.Teraz możemy zrobić coś innego......Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za gęsta można dodać więcej mleka,lub wodę mineralną. Masę(...)chochelką na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor. U mnie po 3-4 minuty na jednej stronie... Do naleśników mogą być Pieczone pieczarki Przepis z http://www.fullforkahead. com/20 12/09/ 19/roa sted-m ushroo ms/ pieczone pieczarki Składniki : 450 g pieczarek 2 łyżki kaparów posiekanych i opłukanych 3 duże ząbki
w mojej kuchnipast i pasztetów z warzyw. Jeśli znudziła się Wam szyneczka i serek, to zróbcie sobie taki pasztet, jest pyszny…. Składniki: 2 szklanki fasoli, 20dag pieczarek, 2 cebule, ziemniak, marchew, pietruszka, kawałek selera, 2 jajka, czerstwa bułka, szklanka mleka, majeranek, sól, pieprz, słonecznik Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc, a następnie(...)mleku, warzywa ugotować na parze. Wszystkie składniki zemleć, do otrzymanej masy dodać jajka, przyprawy nie żałować majeranku. Wyłożyć do foremki, wierzch obficie posypać słonecznikiem i położyć kawałki masła. Piec w 180 stopniach przez godzinę.Smacznego
Anioły w kuchni