pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:606/865)

Moussaka – prawdziwa grecka zapiekanka 200

comfort food – przypieczony serowy sos, warzywa, mięso, pomidory i pełnia smaku. Przepis nie jest skomplikowany, wymaga od Was jedynie dłuższego postania w kuchni. Ale gdy tylko wyjmiecie ją z pieca, gdy wbijecie widelec w pierwsze kęsy gorącej moussaki zobaczycie, że warto było poświęcić trochę czasu. Moussaka znana jest nie tylko w Grecji, chociaż u nas najbardziej popularna jest właśnie(...)warstw, przygotowuje się ją z wymieszanych smażonych bakłażanów, pomidorów, cebuli, zielonej papryki, cukinii. Na Bałkanach (w Bośni, Algierii, Macedonii, Rumunii, Serbii, Chorwacji) zamiast bakłażanów do moussaki dodaje się ziemniaki. Wierzchnia warstwa to nie beszamel, ale jogurt z ubitymi surowymi jajkami, czasami z dodatkiem mąki. Naszykujcie tak duży rondel, by zmieściły się w nim razem wszystkie elementy nadzienia. Czosnek siekamy drobno

Karo in the Kitchen
Ziemniaczana sałatka ze śledziem i czarnuszką 212

Ziemniaczana sałatka ze śledziem i czarnuszką. Pyszna, szybka w przygotowaniu, sycąca. Smak sałatki wspaniale wzbogaca i urozmaica dodatek czarnuszki. Spróbujcie najpierw śledzia z czarnuszką MIRKO od

Słodkie okruszki
Pełnoziarnista tarta z warzywami 158

Pomysł na pyszną, a zarazem zdrową tartę na spodzie z mąki pełnoziarnistej wypełnioną zdrowymi warzywami. Można do niej urzyć warzyw, które najbardziej lubimy. Tarta z warzywami

kuchnia doski
Imprezowa sałatka ziemniaczano-parykowa z kwaszonym ogórkiem 250

Uwielbiam sałatki. Dziś polecam Wam przepis na imprezową sałatkę ziemniaczano-paprykowa z kwaszonym ogórkiem. Szybka, smaczna, po prostu doskonała dla gości. Taką sałatkę przygotowywałam jeszcze na

Słodkie okruszki
Risotto z gruszką i pieczonym amurem. 199

Najbardziej na świecie lubię risotto z grzybami. Jednak ile można! Dziś poszliśmy rano z synkiem na bazar i tak się zastanawiałem z czym zrobić to danie

BaRepas
PIERŚ Z GĘSI W SOSIE Z CZARNEJ PORZECZKI Z KLUSECZKAMI NA ZIEMI ORZECHOWO-PIERNIKOWEJ 215

Fondo – 1 łyżka * delikatny bulion warzywny – 100 ml * czarne porzeczki – 3/4 szkl * zimne masło – 1 łyżka * sok z cytryny – 1 łyżeczka KLUSECZKI: * gotowane ziemniaki – ok. 100 g * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * masło – 1 łyżka * małe żółtko – 1 szt DODATKOWO: * pierniki – 5 szt * orzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO(...)aluminiową , kładziemy przesmażone mięso , zalewamy resztą piwa Książęce chlebowo-miodowe i niewielką ilością wytopionego tłuszczu. Zamykamy folię do góry , przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego na ok. 180C piekarnika. Pieczemy do miękkości , obracając i podlewając co jakiś czas wyciekającym sosem. CZAS PIECZENIA ZALEŻY OD WIELKOŚCI MIĘSA , GRUBOŚCI ORAZ INDYWIDUALNYCH USTAWIEŃ PIEKARNIKA. Ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie

Ostra na Słodko
Kurczak pieczony na warzywach 260

a4uku; a4uk.async=true; document.body.appendChild(a4uk); })(); Danie z piekarnika to jeden ze sposobów na szybki, mało angażujący obiad. Polecam w szczególności na niedzielny obiad - kilka produktów do naczynia, myk do pieca i niemal żadnego pilnowania. Noooo może nie całkiem bez, bo jak widzisz - ja nie dopilnowałam ;) ciut za późno wyjęłam z piekarnika po zdjęciu folii, ale marynata nie jest spalona(...)się prawie w całości, bez dużego nakładu pracy. Z jednego naczynia masz i aromatyczną porcję mięsa z kurczaka, i warzywa do tego. Wystarczy jeszcze, np. upiec w drugim naczyniu ziemniaki (można i ugotować-jak kto woli) i obiad wjeżdża na stół. Do przygotowania kurczaka z poniższego przepisu wykorzystałam warzywa zalegające w zamrażarce (akurat ostatnia porcja fasolki, a cena świeżej jest

Kolorowy Przepisownik
Włoskie bułeczki z bazylią i ziemniakami 88

świeżych drożdży, 150g wody, 280-320g mąki pszennej j.w. 140g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, 2 płaskie łyżeczki soli (ok. 12g) - można dodać trochę więcej, jeśli ziemniaki są mało słone, 1 łyżka oliwy, 10g drobno posiekanej bazylii (u mnie ok. 1/4 szklanki)  Bigę podzielić na małe kawałki. Drożdże rozczynić w wodą. 280g mąki wsypać do miski, wlać(...)przez ok. 5-8 minut zagniatać ciasto (ręcznie lub mikserem na małych obrotach). Następnie dodawać po trochu ziemniaków, sól, oliwę i bazylię. Jeśli po ok. 5-8 minutach wyrabiania ciasto jest zbyt luźne, dodawać po trochu mąki. Wiele zależy od ziemniaków - jedne są bardziej wodniste, inne bardziej sypkie. Przykryć ciasto folią o odstawić na ok. 60 minut. Podzielić ciasto

Leśny Zakątek
Hiszpańska tortilla de patatas z bobem FIT 85

piórka, czosnek i ziemniaki w plasterki. Bób gotujemy we wrzątku wraz ze szczyptą soli i cukru przez 5-8 minut, następnie odcedzamy, płuczemy pod zimną wodą, obieramy i odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek oraz ziemniaki i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Do miski wbijamy jajka(...)powrotem na patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy do momentu, aż góra tortilli się zetnie. Następnie przerzucamy tortillę na drugą stronę za pomocą pokrywki lub talerza i chwilę smażymy. WERSJA PIECZONA: Zawartość miski przelewamy z powrotem na patelnię z odpinaną rączką lub na formę do zapiekania, którą lekko smarujemy oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut

Be Fit Be Strong
Rolady mielone z pieczarkami zapiekane w boczku 174

mięsa roladki. Każdą z nich owijam dwoma plastrami boczku. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, na rozgrzanym osmażam rolady ze wszystkich stron na rumiano. Patelnię przekładam do nagrzanego piekarnika. Rolady piekę ok. 20 minut pod przykryciem w 170 stopniach (grzałka góra dół), po tym czasie odkrywam pokrywkę i zapiekam jeszcze ok 5 minut na termoobiegu. Ja posiadam patelnię z odpinaną rączką(...)czemu mogę ją włożyć bezpośrednio do piekarnika. Jeśli takiej nie posiadacie, proponuję rolady po obsmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego, lub ostatecznie usmażyć na patelni. Dzisiejsze rolady podałam z młodymi ziemniakami i kapustą duszoną z pieczarkami i koperkiem Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Smaczna dieta – przepisy na zdrowe potrawy 99

przekąskę oraz dodatek do różnych dań mięsnych i nie tylko. Jak przygotować je w wersji light, aby nie tylko nie były kaloryczne, ale także tłuste? Najlepszym wyborem będzie zastąpienie ziemniaków innymi warzywami, w szczególności batatami, pietruszką i marchewką. Aby przygotować dietetyczne frytki, wystarczy, że umyjesz i obierzesz warzywa, a następnie pokroisz je na małe kawałki. Wrzuć je do miski, dodaj(...)oliwy z oliwek (może być smakowa), a następnie przypraw ulubionymi dodatkami – solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką czy czosnkiem. Wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz wszystko przez około 20-25 minut w 180 stopniach. Frytki możesz podać z ulubionym sosem lub hummusem. Burger w diecie? Tylko z naszym przepisem! Z czym kojarzą się popularne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rogale, bułki ... 175

podwojenia/potrojenia objętości. Wyrośnięty zaczyn dolewamy do przesianej i posolonej mąki. Następnie mieszamy łyżką lub mikserem z hakami na wolnych obrotach, do połączenia się składników. -- -- Dodajemy też rozgniecione, uprzednio ugotowane ziemniaki. -- Przesypujemy delikatnie mąką i wyrabiamy ręcznie. -- Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, dodając olej. Potem zakrywamy i odstawiamy  przykrytą miskę do wyrośnięcia ciasta w ciepłe miejsce na 30-60 minut(...)mąką i wyrabiamy krótko... -- -- Wyrobione ciasto dzielimy na części i "kulamy" bułki, które wykładamy na blachę. -- -- -- Gdy bułki mamy gotowe, to smarujemy je rozbitym jajkiem, posypujemy ziarnami i nacinamy. Pieczemy w 200 st. C 20-25 minut (zależy od piekarnika) Z rogalami postępujemy analogicznie i po kolei tak jak z bułkami. -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- Smacznego

chleba naszego
Gwiazda z parówek i ziemniaków 158

Gwiazda z parówek i ziemniaków 3 duże ziemniaki 1 jajko 3 parówki pieprz szczypiorek 20 dag sera żółtego Ziemniaki pozbawić skórek i ugotować. Miękkie, jeszcze ciepłe rozgnieść widelcem. Dodać jajko oraz posypać pieprzem. Szczypiorek poszatkować. Dodać do masy ziemniaczanej. Parówkę pozbawić skórki, przeciąć na pół. Lekko naciąć przez środek, ale nie do samego końca (patrz zdjęcia). Nacięte końcówki przebić wykałaczką(...)Rozłożyć końce od siebie. Z parówek uformować gwiazdę (jak na zdjęciach), dodać do gwiazdy masę jajeczną. Posypać serem żółtym. Piec w piekarniku w 180 st. ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i posypać szczypiorkiem. Podawać ciepłe. *przygotowany danie można także przygotować w innym kształcie, który widać na ostatnich zdjęciach

Gotuję Testuję
Maślankowe drożdżówki z truskawkami 146

blaszki). Skrawki ciasta zlepiaj ponownie w kulę i wykrywaj bułeczki, aż do całkowitego wykończenia ciasta. Blaszki z bułkami odstaw na 20 minut. W tym czasie zmiażdż truskawki tłuczkiem do ziemniaków (krótko, tak by pozostało też trochę cząstek truskawek). Wsyp do truskawek cukier trzcinowy, waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. W podrośniętych bułeczkach zrób na środku palcami duże, głębokie dołeczki. Wypełnij(...)około 1 łyżki do każdego dołka). Brzegi bułeczek posmaruj jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Całe drożdżówki posyp obficie migdałową kruszonką. Drożdżówki wkładaj do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz, aż ładnie wyrosną i się zrumienią. Po wystudzeniu możesz dodatkowo posypać je cukrem pudrem

Delicious Place