pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:598/865)

Zapiekanka ziemniaczana z musztardą i curry / Potato gratin with mustard and curry 166

ciepłych ziemniaków wlej mleko i śmietanę. Dodaj curry, gałkę, obie musztardy. Ugnieć na gładkie puree. Dodaj 1/3 sera, przysmażoną cebulę z czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Płaskie naczynie do zapiekania posmaruj łyżką masła. Wyłóż masę ziemniaczaną i posyp kolejną 1/3 częścią sera. Wstaw do piekarnika i zapiekaj w 200°C przez 20 minut. Po wyjęciu z pieca posyp

Delicious Place
Faworki ziemniaczane 137

ziemniaków. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto i uformować kulę. Włożyć ciasto do foliowego woreczka i odstawić na 1,5 godz. do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto rozwałkować, pokroić na szersze paski. Część pasków skręcić resztę przepleć przez otwór w środku. Układać na wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem blasze faworki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym

Kuchnia Danusi
Zupa krem z brokułów 118

dodać ziemniaka i posiekany czosnek, zalać gorącym bulionem i gotować pod przykryciem ok 5 minut, następnie wrzucić brokuły, i gotować jeszcze 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać posiekana pietruszkę. Zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolać odrobinę bulionu/wrzącej wody. Zupę doprawić do smaku. Blachę wyłożyć papierem. Plastry boczku rozłożyć na papierze do pieczenia, upiec

Obiad gotowy
Pieczone warzywa – jednogarnkowe danie 132

ziemniaki, cebulę, selera i marchewkę. Całość posypujemy pokrojonymi ziołami – może być koperek, szczypiorek, natkę pietruszki lub rozmaryn czy tymianek. Garnek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Oczywiście w międzyczasie zaglądam czy moje danie się nie przypala Jeśli ogień jest odpowiednio wolny, to nie powinny, bo warzywa w czasie podgrzewania wydzielą swoje soki. Warzywa pieczone

Lamarida.pl
Kurczak z młodą kapustą 181

smaku ziemniaki młode 1 kg koperek do posypania ziemniaczków Wykonanie: Kapustę kroimy na pół i myjemy listki, kroimy drobno. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojoną kapustę i zalewamy ją rosołem. Pałki z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Sól,pieprz i paprykę łącze i nacieram pałki z kurczaka z obu stron.Przygotowane mięsko kładę na kapustę i wstawiam do piekarnika. Piekę

Różowa kuchnia
Placki plantanowe z batatem 181

pieczonego batata . Ja tym razem wykorzystałam świeży batat. Placki plantanowe Składniki: na 20 placków 2 plantany, dojrzałe 1 batat, około 250 g 2 jajka 100 ml mleka 80 g mąki 1 łyżeczka soli olej do smażenia Dodatkowo cukier puder truskawki twarożek jogurtowy Obierz batata i zmiksuj. Obierz batata i zetrzyj na race o małych oczkach tak jak ziemniaki

codojedzenia
“Sirocco”- recenzja 173

ziemniaka, kuchnia bliskowschodnia to 100 dań z bakłażana. Ja nie jestem aż taką fanką bakłażana. Na pewno zrobię za to dyniowe placki rosti z jajkami w koszulkach, tortillę z dynią, szałwią i serem, smażony ser halloumi z granatem, tatar z łososia w stylu bliskowschodnim, krewetki w marynacie z tamaryndowca, sałatkę z rzodkiewek, fig i jabłek, bataty z pieczoną fetą

Ugotowane pozamiatane
Aioli - król wśród sosów śródziemnomorskich 319

pieczonych ryb, drobiu, wołowiny, jagnięciny i jajek. Pasuje także do małż św. Jakuba i surowych warzyw. Można posmarować nim wierz dania i zapiec. Smaku sosu stanie się wtedy mniej czosnkowy, danie zostanie pokryte cienką skorupką. źródło: taste.com.au Aioli doskonale pasuje także w postaci dipu. Sos jest mniej kaloryczny i może zastąpić majonez. Idealnie komponuje się z grillowanymi ziemniakami, pieczywem

Gotuję Testuję
Makrela i camembert z grilla 171

lodówki. Ziemniaki (ilość zależna jest od ilości porcji) obieramy, kroimy na plastry nieco grubsze niż jeden cm. Wrzucamy na 5 min do wrzątku. odcedzamy, i smarujemy oliwą wymieszaną z solą i pieprzem. Camembert zawijamy w folię aluminiową wkładając tam plasterki czosnku, skrapiamy oliwą i zawijamy szczelnie, można dodać ulubione przyprawy lub zielone zioła, no bazylię. Rozgrzewamy grill i pieczemy wszystkie

Gotowanie jest łatwe
Wegańska musaka 185

słodkich ziemniaków 300g bakłażanów 4 łyżki oliwy sól i pieprz 220g naturalnego tofu 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 120g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka syropu klonowego 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 duża łyżka (ok.30 g) masła z nerkowców (lub migdałów) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 łyżki wody Piekarnik rozgrzej do 220°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bataty

Roślinna - blog wegański
Pachnący bochenek na każdą porę roku 219

ziemniakami.  Drożdże wymieszać z cukrem i wodą. Wlać do mąki, zagnieść, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie jeszcze raz szybko zagnieść, uformować z ciasta podłużny bochenek, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięty bochenek skropić wodą, naciąć po skosie w trzech miejscach. Na blasze z chlebem ustawić małe naczynie z wodą. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
żywiecki chleb z ziemniakami 188

przesiać. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i wlać do mąki. Dodać pozostałe składniki (oprócz oleju) i wyrabiać ciasto. Na końcu wlać olej. Kiedy ciasto będzie wyrobione, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz, uformować bochenek, oprószyć odrobiną mąki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Odczekać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Łosoś z warzywami i jabłkiem - z piekarnika 196

odstawić ziemniaka i marchewkę obrać, następnie zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Podsmażyć kilka minut na rozgrzanym oleju, doprawić do smaku jabłko przekroić na pół i wykroić gniazdo nasienne. Pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemiało na porcjach łososia nałożyć podsmażone warzywa, następnie rozłożyć plasterki jabłek ułożyć porcje łososia na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Prowansalska zapiekanka warzywna Tian 213

ziemniaki 2 pomidory lub 1 większy 1 mała cukinia świeży tymianek tarty żółty ser (użyłam ser o nazwie Dziugas) oliwa sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Warzywa pokroić w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć na przemian wszystkie warzywa. Posypać solą i pieprzem oraz tymiankiem. Spryskać oliwą. Naczynia przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika. Piec 30 minut

Moja Galeria Smaku
TRUSKAWKOWA CHMURKA 1208

ciasto. pieczemy ok 15-20 minut w 170 st. Masa śmietanowa: Śmietany ubijamy na sztywno, do smaku dodajemy cukru pudru. Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy. Kiedy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy, dodajemy do ubitej kremówki, miksujemy.Gotową masę wykładamy na upieczony, wystudzony biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Masa truskawkowa: Da garnka wrzucamy odszypułkowane truskawki. Rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków, dosypujemy

Z Majeczką w kuchni