zamówienie na kaczkę pieczoną w miodzie z jabłkami, podaną z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą w sosie pomarańczowym (49 zł) . Kaczka była obłędna, sos do niej także był powalający. Jedynie kluski śląskie aż za bardzo rozpływały się w ustach Mój partner zamówił z kolei polędwiczki wieprzowe marynowane w ziołach, z sosem z gorgonzoli i chrupiącymi ziemniakami w rozmarynie i zielonym
karmelowyzastępując bułkę w pieczeni rzymskiej. Najpierw przygotowałam ciasto zaparzane mlekiem, ciasto zawinięte w folię może spokojnie leżeć w lodówce. Na drugi dzień przygotowałam farsz. Na trzeci dzień lepiłam pierogi. Gotowałam pierogi w sobotę rano. W smaku pierogi były zbliżone do klasycznych ruskich pierogów , gdyż kasza jaglana jest bardzo neutralna w smaku i doskonale imituje ziemniaki, do tego wymieszana
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjedna z łatwiejszych do przygotowania ryb, wystarczy bardzo prosta marynata aby nadać jej odpowiedni, wyjątkowy smak. Jednak zawsze mamy z Madzią problem co podać jako dodatek do łososia – ziemniaki ? Nie, to zbyt proste i takie tradycyjne. Poza tym warto, aby dodatek był lekki i zarazem pożywny. Nie może też mieć zbyt wyrazistego smaku, bo w przeciwnym wypadku za bardzo(...)odrobinie oliwy podsmażamy na patelni. Dodajemy passatę pomidorową, pieprz, sól, szczyptę ziół prowansalskich i całość dusimy na wolnym ogniu aż cukinia będzie al dente. Łososia w tym czasie pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego! Artykuł Łosoś z warzywnym ratatouille pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczone, jako danie główne, już trochę nam się znudziły. Stanęło na zupie. I klasycznie na początku miała być zwyczajna kalafiorowa. Miałam ochotę jednak na coś nowego. Postanowiłam więc upiec kalafiora i zmiksować go na śmierć. Spodziewałam się, że zupa będzie raczej smaczna. Lubię surowego kalafiora, upieczonego jeszcze bardziej. Nie było więc innej opcji. Krem z pieczonego kalafiora(...)musi. Przepis jest chyba sprzed 2 tygodni, więc wrzucam go z niewielkim opóźnieniem. Bo dzisiaj znowu mam zupę kalafiorową. Tym razem zupełnie zwyczajną, ale bez ziemniaków. Tak, dieta. I nie, nie zmniejszająca masę. Ziemniaki zastąpiłam ciemnym ryżem. Przepis też niedługo pojawi się na Kardamonie. Lecę się pokrzątać. Do następnego. Do piątku. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 1 kalafior
KardamonovyPradze nie byłam bardzo mięsna, więc najbardziej smakowało mi jedzenie w wegetariańskiej knajpie prowadzonej przez Hare Kriszna. Trzeba bowiem stwierdzić, że przygotowywaniu dań tradycyjnej czeskiej kuchni żadne warzywo poza ziemniakiem nie odniosło jeszcze krzywdy. Za drugim razem w Pradze moim głównym źródłem kalorii było piwo i marynowany camembert, który uwielbiam ( zobacz przepis ). Próbowałam przekonać się też do utopenca, czyli marynowanej(...)gdzieś mieszka. Chyba naprawdę zaczęłam je lubić. Czeskie jedzenie dla początkujących Niektóre dania na pewno rozpoznasz. W wielu miejscach można zjeść sznycla, smażony panierowany ser, gulasz, kanapki (chlebíčky), kiełbaski, pieczoną kaczkę, salceson (tlačenka), placki ziemniaczane i tatara. Różnicą pomiędzy naszymi a czeskimi wersjami jest mniejsza ilość warzyw po stronie czeskiej. Właściwie to w porównaniu z czeską kuchnią tradycyjne chłopskie
Ugotowane pozamiatanedruga połowa robi zakupy na Warszawie Centralnej). Nie było części produktów jakie chcieliśmy kupić, trzeba było przebudować całe menu, które w pierwotnej wersji w dużej mierze opierało się o pieczonego kalafiora, ale ostatecznie udało nam się na nowo poukładać jadłospis i kupiliśmy co trzeba. A oto lista zakupowa oraz składniki do pięciu dań na ten tydzień: Składniki(...)czerwone 3 papryki żółte 1 żółta cebula 1 główka czosnku 1 brokuł 1 cukinia 1 bakłażan Garść pomidorków koktajlowych 1 puszka pomidorów całych w puszce 2 pory 1 kg ziemniaków Imbir (2 tarte łyżki) 1 pomarańcza 1 cytryna 1 małe avocado Garść migdałów Garść pistacji Zioła Garść szpinaku 1 doniczka bazylii 1 pęczek szczypioru Kilka gałązek tymianku Kilka gałązek oregano
Niedzielny kucharzSurówka z młodej kapusty z koperkiem i jabłkiem Dziś mam dla Was przepis na kolejną prostą i szybką surówkę do obiadu. Pyszna surówka z młodej kapusty
Słodkie okruszkiSurówka z młodej kapusty z koperkiem. Dziś przepis na prostą i naprawdę szybką w przygotowaniu surówkę z młodej kapusty z koperkiem. Idealna do drugiego dania. Ja
Słodkie okruszkiDziś dzielę się z Wami nie tylko przepisem na pyszną sałatkę z soczystym kurczakiem w lekkim sosie, ale też i pomysłem na szybki obiad. Kurczaka wykorzystanego
Słodkie okruszkiKluchy tutaj proponowane, to danie tak tradycyjne, że nie ma chyba bardziej wywodzącego się z naszej tradycji.Wespół z kapustą zasmażaną to niezrównany duet wywodzący się
kgwjanczewoNie wiedziałam, że z kopru włoskiego można zrobić taką pyszną zupę. Ma bardzo ciekawy, delikatny i lekko orzechowy smak. Fajnym dodatkiem okazały się prażone płatki migdałów
Ala piecze i gotujenigdy nie jadł nic bardziej ciekawego. Połączenie to bardzo zaskakuje, ale w naszej propozycji wszystkie składniki ze sobą się idealnie łączą, bo do naszego małego eksperymentu pasują zarówno pieczone, lekko korzenne śliwki jak i mini kluski ziemniaczane z dziurką ( czyli z tradycyjnym, polskim akcentem) . Jako dodatek na piątkę z plusem swą rolę odgrywają marynowane grzybki oraz buraczki(...)drobiu (kaczki), nie przekonacie się jeśli nie spróbujecie (; Zapraszamy: Składniki: ok.0,5kg polędwiczki wieprzowej 200g śliwek pół łyżeczki przyprawy do piernika mini kluski śląskie : ok.1 kg ugotowanych ziemniaków, niepełna szklanka mąki pszennej tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka masła + odrobina do wysmarowania naczynia, 1 jajo, szczypta soli marynata : po pół łyżeczki czarnuszki, goździków, kolorowego pieprzu oraz
Symfonia SmakówScroll down for recipe in English. Składniki: (3 porcje) 10 średnich ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonej pasty curry 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego tymianku 80 g. sera rokpol Ziemniaki dobrze wyszoruj szczoteczką i umyj (wczesnych ziemniaków nie obieraj ze skórki). Ugotuj w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedź i przestudź. Pastę curry wymieszaj z przeciśniętym(...)oliwą i tymiankiem. Ziemniaczki przekrój na pół i przełóż do miski. Dodaj mieszankę z pasty curry i wymieszaj tak, aby ziemniaczki były nią pokryte. Przełóż do naczynia do zapiekania. Piecz w 200°C z termoobiegiem przez 20 minut. Następnie ziemniaczki posyp pokruszonym serem rokpol i zapiekaj jeszcze 10-12 minut. Ingredients: (3 portions) 10 medium potatoes 2 garlic cloves
Delicious Placezakrywać gołąbki Gołąbki pieczemy pod przykryciem godzinę w temp. 180 stopni. Sos: Do garnka wrzucamy pomidory, passatę i paprykę obraną ze skórki - gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. Do pomidorów dodajmy mascarpone i doprawiamy - blendujemy. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy gołąbki z obu stron - polewamy sosem i gotowe! Gołąbki podajemy z pieczywem lub ziemniakami
Alutka-Gotujegóra-dół) i pieczemy przez około 15-20 minut – do suchego patyczka. ciasto odkładamy do wystudzenia *** *** Następnie przygotowujemy masę truskawkową : mrożone truskawki + szklanka wody + pół szklanki cukru – zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje. Jeżeli truskawki są duże możemy je zdusić tłuczkiem do ziemniaków *** *** Masę truskawkową przestudzamy
Blog z Apetytem