jakość tego drobiu. Niby taki minimalizm przypraw i dodatków, a efekt zaskakujący. Soczyste mięso i wilgotne nadzienie w środku, a na zewnątrz chrupiąca maślana skórka. Podawajcie na obiad z ziemniakami oproszonymi koperkiem i ulubioną surówką! Składniki: 1 sprawiony kurczak (ja miałam o wadze 1,5 kg) 4 wątróbki drobiowe 3 jajka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 g tartej bułki(...)wątróbek dodajemy ostudzoną bułkę, masło, natkę pietruszki i przyprawy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z farszem. Kurczaka nadziewamy farszem, zostawiając 1/3 wnętrza pustą ponieważ podczas pieczenia farsz urośnie. Jeśli zostanie Wam trochę farszu, upieczcie go w foli aluminiowej (lub mniejszej foremce) razem z kurczakiem. Zaszywamy kurczaka białą nicią, polewamy resztą roztopionego masła, solimy po wierzchu i oprószamy
Kierunekuchniatarce włoszczyzny, odrobiny majonezu i słodkiej śmietanki. Mięso nie wymaga wcześniejszego podsmażenia, możecie doprawić je ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka - ziołową, łagodną lub ostrą, tak jak najbardziej lubicie. Podczas pieczenia z mięsa, warzyw i śmietanki powstaje bardzo smaczny sos, dzięki któremu kurczak nie wysusza się i jest idealnie upieczony. Pierś z kurczaka zapiekana z warzywami i śmietanką jest delikatna(...)obiad z kurczakiem , który możecie zaserwować w niedzielę lub w środku tygodnia, bo jest dość szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się nawet na świąteczny obiad. Bardzo dobrze smakuje z ziemniakami lub ryżem. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka :) Polecam również pierś z kurczaka zapiekaną pod pierzynką: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Pierś
Lekcje w kuchniKotlety mielone w sosie pomidorowym. Prosty, tani obiad dla całej rodziny. Moja rodzina bardzo lubi takie kotlety. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Kotlety są soczyste i
Słodkie okruszkiJak Wielkanoc to musi być przecież i babka :) To kolejna moja propozycja do Wielkanocnego menu, tym razem na słodko. Bardzo prosta i szybka do zrobienia babka
kuchnia doskiDziś do niedzielnej kawki pyszny i kolorowy serniczek na zimno z truskawkami. Jest tak delikatny i puszysty, że rozpływa się w ustach. Znika w tempie
kuchnia doskiZawsze w niedzielę lubię zaskoczyć moje dzieci jakimś fajnym śniadankiem. Tym razem były to wytrawne muffiny z szynką i serem. Są smaczne na ciepło i na
kuchnia doskiDziś dla odmiany trochę słodkości. Bardzo smaczne i szybkie dwukolorowe ciasteczka ślimaczki. Czyż nie wyglądają uroczo? Ale najlepiej oceńcie sami. U mnie zniknęły jeszcze świeże :) Składniki
kuchnia doskiLekka zupa, na letnie dni doskonała, pieprz ziołowy dodaje jej ciekawego smaku, w połączeniu z ryżem stanowi smaczną zupkę, prostą, szybką i smakowitą, a częstokroć
kgwjanczewonazwa wywodzi się z łaciny - panis focacius oznacza chleb pieczony w palenisku i rzeczywiście pierwsze bułeczki pieczono w popiele pozostałym po wypaleniu ogniska, zanim przestawiono się na współczesne piekarniki. Uwagi techniczne: W Turcji poğaça często przygotowuje się z ciasta z proszkiem do pieczenia, jednak zrobienie dobrych bułeczek na drożdżach jest o wiele prostsze i ja również(...)jęczmiennej. Bułeczki możecie przygotować z dowolnym nadzieniem , w sumie potrzebujecie go ok. 200 g. W Turcji spotyka się poğaça z nadzieniem z oliwek, mielonej wołowiny, kiełbasy sucuk, tłuczonych ziemniaków czy sera Feta. Ja postawiłam na mieszankę sera feta, szpinaku i ziół. A tak bułeczki wyglądają w środku: Pogaca ze szpinakiem, fetą i ziołami na 14 szt. wzorowałam się
Chilli Czosnek i Oliwazakochacie się w zupach. Składniki (3-4 porcje): 5-6 dużych (ok. 900-1000 g) cebul 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu 3/4 szklanki (180 ml) białego wytrawnego wina 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 łyżeczka brązowego cukru 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego(...)każdy pasek przekroić na pół zostawiając ok. 1 cm od końca, obie części okręcać wokół siebie wg instrukcji poniżej, końce skleić ściskając i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując ok. 2 cm odstępu, żeby zapobiec ich posklejaniu. 2) Tak przygotowane posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. 3) Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez
Fitsweet.medietetyczna pozycja w domowym menu. Zapisz Ziemniaki obieramy, myjemy, wycieramy do sucha i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, razem z jedną cebulą która zapobiegnie czernieniu i utlenianiu ziemniaków– ręcznie lub w malakserze. Masę ziemniaczaną wykładamy na gazę, na gęste sito – zostawiamy do odcieknięcia, kilka razy odciskamy. W kostkę kroimy słoninę i cebulę – zostawiamy kilka cieniutkich plasterków słoniny żeby(...)Gotową, doprawioną masę przelewamy do formy, wierzch wygładzamy lekko wilgotną dłonią lub silikonową łopatką, rozkładamy na wierzchu równomiernie cieniutkie plasterki słoniny i wstawiamy babkę do piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy w 200⁰C przez 35-40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180⁰C i pieczemy babkę przez półtorej godziny (można skorzystać z funkcji termoobiegu: zmniejszcie wtedy temperaturę
Karo in the Kitchenzwykła) Dodatkowo: - śliwki - cukier w kostkach - kruszonka migdałowa ( przepis na blogu ) - białko z 1 jaja - cukier puder * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Ziemniaki gotujemy w dzień poprzedzający przygotowanie knedli. Na drugi dzień mielimy lub przeciskamy przez praskę razem z twarogiem . Dodajemy pozostałe składniki – obie mąki przesiane, oba cukry, szczyptę soli waniliowej , żółtka – wyrabiamy(...)moje knedle czekały na dalszą „obróbkę”. W zamrażarce często mam kruszonkę migdałową . Tak było i tym razem. Gdy knedle lekko przestygną układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką . Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową, to wersja dla tych
mojewypiekiinietylkonajpopularniejszych ciast. Ma swoich zwolenników nie tylko w Polsce, ale też za granicą. Jak sama nazwa wskazuje, wykonuje się go z sera. W naszym kraju stanowi nieodłączny element świąt. Piecze się go na Boże Narodzenie i Wielkanoc, ale nie może go też zabraknąć podczas uroczystości rodzinnych. Poza tym warto go upiec po prostu na deser. Istnieje mnóstwo przepisów(...)trzeba piec. Jak przygotować sernik na ciepłe dni, dowiesz się z następującego przepisu: https://uwielbiam.pl/przepis/sernik-z-truskawkami . Sprawdzi się podczas letnich przyjęć i randek. Sekret stanowi dodanie żelatyny do masy serowej oraz schłodzenie ciasta w lodówce. Truskawki dodajemy do samego ciasta, a także układamy na wierzchu i zalewamy galaretką. Nietypowy sernik ze słodkimi ziemniakami Przygotuj się na niecodzienne
Kuchnia MagdaLenynajpopularniejszych ciast. Ma swoich zwolenników nie tylko w Polsce, ale też za granicą. Jak sama nazwa wskazuje, wykonuje się go z sera. W naszym kraju stanowi nieodłączny element świąt. Piecze się go na Boże Narodzenie i Wielkanoc, ale nie może go też zabraknąć podczas uroczystości rodzinnych. Poza tym warto go upiec po prostu na deser. Istnieje mnóstwo przepisów(...)trzeba piec. Jak przygotować sernik na ciepłe dni, dowiesz się z następującego przepisu: https://uwielbiam.pl/przepis/sernik-z-truskawkami . Sprawdzi się podczas letnich przyjęć i randek. Sekret stanowi dodanie żelatyny do masy serowej oraz schłodzenie ciasta w lodówce. Truskawki dodajemy do samego ciasta, a także układamy na wierzchu i zalewamy galaretką. Nietypowy sernik ze słodkimi ziemniakami Przygotuj się na niecodzienne
Kuchnia MagdaLenyZupa. Coś, o czym mógłbym rozmawiać godzinami. Zupa taka, zupa owaka, z tym, z tamtym, rzadka, gęsta. Jakakolwiek. Z czymkolwiek. Uwielbiam. Po prostu jestem fanem zup
Marder&Marder Manufactureziołowy, paprykę słodką. Wlać roztopione masło. Dokładnie wymieszać, odstawić na godzinę lub na całą noc. To zależy czy macie na to czas. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Obsypać lekko solą. Rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Ziemniaków możecie położyć według uznania. Można rozłożyć jeszcze u góry. Rozłożyć mięso razem z marynatą u góry. Na to rozłożyć obraną i pokrojoną(...)talarki cukinię, por pokrojony w cienkie paseczki, kalafior rozdrobniony w małe kwiatuszki. Lekko wbić między mięso. Polać śmietaną. Przykryć folią aluminiową. Nagrzać piekarnik do 210 C i piec 40 minut. Na koniec sprawdzić czy mięsko jest upieczone. Smacznego
Kuchnia PokoleńBataty pieczone z serem feta Bataty pieczone z serem feta, mój pomysł na lunch. Niedawno stwierdzono u mnie insulinooporność ( na
Kuchnia na wzgórzuudźca będzie doskonałe do pieczenia i duszenia. Skrzydła z indyka są idealną bazą do zup. Czas na przepis! Składniki (2 porcje): 2 piersi z indyka 1 por 1 łyżka oliwy z oliwek 200 g śmietany 30 % (można zastąpić 18%) sól, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek świeży koperek 1 ząbek czosnku + dodatkowo do podania: kasza, ryż, ziemniaki, kopytka lub makaron Wykonanie
Moja pasja smakumasło, wsypać pokrojone ziemniaki oraz cebulę, smażyć 10 minut. Przełożyć do garnka z włoszczyzną. Na tę samą patelnię wsypać szparagi, smażyć kilka minut do lekkiego zrumienienia się, przesypać do garnka. Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie – ok. 15-20 minut. W razie potrzeby dolać wody. Plastry boczku rozłożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec z termoobiegiem
niecodziennikparyPolędwica wieprzowa jest bardzo łatwa do przygotowania. Do tego jest mięsem chudym, więc przygotowanie jej w wersji #FIT wcale nie będzie trudne. Dziś proponuję pieczoną
Cookery.plmąkę z proszkiem do pieczenia cały czas energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Ciasto powinno być dość gęste i jednolite *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, filety moczymy w cieście i smażymy na oleju po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane *** *** Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z frytkami lub ziemniakami i surówką *** *** SMACZNEGO
Blog z ApetytemPolędwica wieprzowa jest bardzo łatwa do przygotowania. Do tego jest mięsem chudym, więc przygotowanie jej w wersji #FIT wcale nie będzie trudne. Dziś proponuję pieczoną
Cookery.plprzygotowaniu różnych składników w dużej ilości (np. pieczonych warzyw, pieczonego mięsa, najczęściej kurczaka) i łączeniu ich w różnych kombinacjach. Elementem łączącym całość – bazą dań – jest np. ugotowany ryż, albo komosa. Gotowanie w ten sposób jest proste, ponieważ pozwala ograniczyć czas na przygotowanie: krojenie, przyprawianie, pieczenie. Wadą może być to, że niektóre składniki muszą się powtarzać(...)Powiemy Wam dzisiaj jak to zrobić! Całe nasze menu od poniedziałku do piątku wygląda tak: Poniedziałek – Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi Wtorek – Polędwiczki drobiowe z młodymi ziemniakami, fasolką i gotowaną kukurydzą Środa – Polędwiczki drobiowe z brązowym ryżem, groszkiem cukrowym, cukinią i brokułem Czwartek – Stir fry z polędwiczką, warzywami i makaronem ryżowym Piątek – Zupa brokułowa
Niedzielny kucharzminut. W połowie pieczenia można opcjonalnie wlać do formy sos (np. pomidorowy) i całość lekko nakryć. Podawać z ulubionymi sosami: koperkowym, pomidorowym lub mięsnym. Doskonale smakuje także z zimnymi sosami na bazie jogurtu. Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać pozostały po wydrążeniu środek cukinii, to polecam Wam pyszną, kremową zupę z cukinii z dodatkiem ziemniaków 😊 Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaZiemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja 19:00 Placki z batata i cukinii. Pierwszy raz robiłam takie cudo 😋 Składniki to cukinia, ugotowany batat, kilka łyżek roztopionego masła, jajko i mąka. Warzywa ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy placki. Pieczemy w 180 stopniach około
lady-och-mistrzyni.blogspot.comwykorzystaniem kolorowych ziemniaków, orzechów, cukinii, dyni, fasoli oraz gruszki. Pysznie się zapowiada, prawda? A u mnie na blogu pojawił się nowy dział na ciasta warzywne , powoli będę go zapełniała ;) Składniki : 320 g cukinii 100 ml mleka kokosowego 1/2 oleju kokosowego 2 jajka 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao kilka kropli
Życie zaczyna się w kuchnismażonych lub pieczonych - tzatziki. Niektórzy robią mizerię w wersji wytrawnej - sól, pieprz, czasem kilka talarków chili (dla urozmaicenia i dodania ostrości), inni na słodko przełamując smak mizerii cukrem, tak jak ja dziś - akurat cukrem pudrem, nieduża ilość, jest w sam raz. Mizeria wspaniale smakuje z mięsem wieprzowym, wołowym lub drobiem. Kotlety wraz z ziemniakami, w sezonie
Zasmakuj KuchniZiemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja 19:00 Placki z batata i cukinii. Pierwszy raz robiłam takie cudo 😋 Składniki to cukinia, ugotowany batat, kilka łyżek roztopionego masła, jajko i mąka. Warzywa ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy placki. Pieczemy w 180 stopniach około
lady-och-mistrzyni.blogspot.comktórym marynowały się ziemniaki, ułożyć na wierzchu plastry karkówki - wklepać w mięso resztki marynaty z miski . Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika - w 1/3 wysokości, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Uwaga! Naczynia żaroodpornego nigdy nie można wkładać do rozgrzanego piekarnika bo szok temperatur może spowodować jego pęknięcie. Przez pierwsze 45 minut piec w temperaturze 200C. Następnie zmniejszyć(...)160C i dopiekać kolejne 45 minut - karkówka długo pieczona w niskiej temperaturze jest niesamowicie miękka, krucha i pysznie rozpadająca się na widelcu . Na ostatnie 15 minut pieczenia zdjąć pokrywkę z naczynia, aby karkówka mogła się ładnie zarumienić i nabrać chrupiącej skórki. Serwowałam z domowymi przetworami - buraczkami w occie
Grunt to przepis!rozłożyć masę z ziemniaków. Przydusić i zrobić dziurki w cieście. Góra pizzy – pieczarki pokroić w paseczki, cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i smażyć aż stracie kolor surowizny. Dodać grzyby, doprawić solą pieprzem i oregano. Smażyć aż cała woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczenie – nagrzać piekarnik
Kuchnia Pokoleńół, pod przykryciem piec około 45-50 minut, jak kość będzie luźna to jest dobrze upieczone mięso udka wyjąć na talerz, całe główki czosnku wziąć w dłoń i wycisnąć cały miąższ czosnku do wywaru, skórki wyrzucić wywar przelać do rondelka, do wywaru dodać z 2 łyżki gęstej śmietany i zagotować, jest pyszny sosik do ziemniaków - udka są kruche, soczyste
W Mojej Kuchni Lubięjeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała część) 2 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ½ pęczka natki pietruszki ½ główki kalafiora 100 g kalerosse 7 brukselek 3 ziemniaki 4 jajka 2 liście
VioletoweKucharzeniemąkę połączyć z solą, ziemniakami wcześniej przeciśniętymi przez praskę, resztą wody oraz z zaczynem i oliwą. Zagnieść ciasto ( można za pomocą miksera). Odstawić do wyrośnięcia w misce wysmarowanej oliwą i przykrytej folią aby nie obsychało na około 1 godzinkę.. Po tym czasie uformować bochenek i przełożyć go na deskę lub stół na papierze do pieczenia i pozostawić jeszcze
W garach u GosiMój trzyletni synek poprosił mnie żebym zrobiła babeczki. Nie miałam zbyt wiele czasu, więc tutaj znalazłam te właśnie cytrynowe babeczki, które robi się bardzo
kuchnia doskiniezdrowym smalcu..kawałek ziemniaka. Ja trochę profanuję tą tradycję i do smalcu dolewam oleju. Warto też otrząsnąć nadmiar mąki z faworków przed usmażeniem, bo mąka będzie się nam przypalać w tłuszczu i tłuszcz szybko będzie trzeba wymienić. Drukuj Najlepsze faworki (chrust) – przepis mojej mamy Składniki 200 g mąki 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu
Mieszam w GarnkuWywar z pod pieczeni wlać do rondelka, dodać grzyby, i zagotować, śmietanę rozmieszać z mąką, dodać gotującego się sosu i wymieszać by śmietana nam się nie zważyła. Mieszać energicznie rózgą. Kiedy sos jest już ładnie połączony, gotować jeszcze przez minutę ciągle mieszając. Mięso wyjąć z folii, kroić ukośne plastry, polać sosem. Danie podawać z ziemniakami z wody
Gotowanie jest łatwenagrzanego 180 stopni piekarnika. Piec do czasu az kurczak bedzie miekki, a mieso samo odchodzilo od kosci (okolo 45 minut). Gdy kurczak bedzie upieczony przelozyc go na talerz i przykryc aby nie ostygl. Sos przelac na patelnie, zagotowac i smazyc az sie zredukuje i zgestnieje. Polac nim kurczaka, posypac estrgonem (opcjonalnie). Podawac natychmiast, najlepiej z ziemniakami. Smacznego
Codzienne Gotowaniebaranina z miętą, ziemniaki z sosem miętowym i sałatka z sosem miętowym. Wspominam ten wieczór jako jedno z najstraszniejszych wydarzeń kulinarnych mego życia. Nigdy chyba nie było mi tak niedobrze po posiłku. Baraninę na nowo pozwoliła mi odkryć mama, raz jeszcze udowadniając, że wszystko może być smaczne, jeżeli tylko się to odpowiednio przyrządzi ;) BARANINA PIECZONA Składniki: - 2,5 kilograma
Życie zamknięte w smakujednak wolę nasze polskie ziemniaki. Niemniej jednak było to ciekawe urozmaicenie Składniki: 2 duże bataty 200 g surowego boczku oliwa papryka słodka, sól morska, pieprz, rozmaryn Przygotowanie Bataty obieramy i kroimy w sporą kostkę, boczek również. Składniki wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami. Mieszamy, aby przyprawy się równomiernie rozprowadziły i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy
e-PrzepisyKulinarneukładamy w nim mięso Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Lepiej, żeby były bardziej grubsze, niż cieńsze - przekładamy do naczynia i posypujemy ziołami prowansalskimi Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki lub paski. U mnie i plasterki i paski:) Chwilę podgotowujemy i przekładamy do naczynia Podgrzewamy piekarnik do 200 st. C i pieczemy mięso przez
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comziemniaczane. Gotujemy ziemniaki w osolonym wrzątki. Odcedzamy z wody i dodajemy do nich łyżkę mąki oraz zioła (s uszony tymianek oraz świeże drobno posiekane listki szałwii ). Tłuczemy tłuczkiem na jednolitą masę. Obiad podał a m z zasmażaną kiszoną kapustą z soczewicą i pomidorami. Rada: jeśli chcemy piersi bardziej różowe, skróćmy czas smażenia i pieczenia
Bon Appetit Małgorzatypieczenia Piersi delikatnie rozbijamy (by nie uszkodzić włókien , następnie doprawiamy go z obu stron solą i pieprzem, układamy pasek sera oraz kilka gałązek natki pietruszki i zwijamy w roladę. Następnie o wijamy w cienką, przezroczystą folię do żywności , bardzo szczelnie jak cukierek. Gotujemy około 10 minut we wrzątku. Kurczaka podałam z ziemniakami oraz
Bon Appetit Małgorzatyzamówienie na kaczkę pieczoną w miodzie z jabłkami, podaną z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą w sosie pomarańczowym (49 zł) . Kaczka była obłędna, sos do niej także był powalający. Jedynie kluski śląskie aż za bardzo rozpływały się w ustach Mój partner zamówił z kolei polędwiczki wieprzowe marynowane w ziołach, z sosem z gorgonzoli i chrupiącymi ziemniakami w rozmarynie i zielonym
karmelowy