ugotowane ziemniaki 1 łyżka oleju ogórki małosolne Sposób przygotowania: Cukinię umyć, przekroić na pół i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać delikatnie masło i wrzucić warzywo, posypać przyprawami, przykryć pokrywką i dusić 8-10 minut. Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Cienkie plastry boczku umyć osuszyć i natrzeć przyprawami. Ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem i piec około20
Gosia gotujeUgotowane ziemniaki lekko podgrzać i wymieszać ze śmietaną, 2 łyżkami margaryny i doprawić do smaku. Przygotować formę do muffinek. Natłuścić każde wgłębienie. Ciasto francuskie pokroić na duże kwadraty (około 10 x 10 cm) i wyłożyć nimi wgłębienia. Następnie nałożyć mięso i poprzykrywać ziemniaczanym puree. Wierzch każdej porcji posypać startym serem i nałożyć odrobinę margaryny. Formę z niespodziankami piec
Świat Domowej Kuchnipieczemy już bez przykrycia kolejnych 30 minut. Z soku z pomarańcz robimy sos: do rondelka wlewamy sok i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego soku wlewamy mąkę kukurydzianą rozprowadzoną w połowie szklanki wody. Gotujemy do zgęstnienia przez ok. 20 sekund i odstawiamy do przestygnięcia. Sos solimy i pieprzymy. Kaczkę podajemy na wielkim talerzu z ryżem kolorowym lub ziemniakami, wszystko polewamy sosem
Kuchnia Łukaszaszlacheckich stołach. Aż dziw, że po latach dobrej passy zostały zapomniane i wróciły niedawno wraz z modą na kuchnię śródziemnomorską. Mogą być dekoracją do przystawek z ryb, sałatek i pieczeni, elementem past, podkreślą smak tatara, śledzi, sałatek warzywnych. Sam przepis na tę sałatkę znajdziecie tutaj jako sałatka rosyjska. To jest jedna z moich ulubionych stron, jeśli chodzi o poszukiwanie(...)albumie “kuchnia” do wykorzystania na przyszłość i gdy nadchodzi jakaś okazja mam gotową bazę przepisów do której sięgam. I tak było dzisiaj. Szukałam czegoś ciekawego do mięsa zamiast tradycyjnych ziemniaków, spojrzałam do albumu i wybrałam tę sałatkę, bo wszystkie składniki do niej akurat miałam. Jest prosta w przygotowaniu i pyszna, smakowała nam nawet bardziej niż nasza tradycyjna jarzynowa, dlatego polecam
Bernika - moj kulinarny pamietnikPieczona i smażona feta z miodem zrewolucjonizowała kuchnie. I nie ma się co dziwić gdyż w obu przypadkach jest to strzał w dziesiątkę. Jest aromatyczna, kremowa, obłędna. Smażona feta z syropem klonowym rukolą i oliwkami to wersja w moim pysznym wydaniu. Tak przygotowana smażona feta to istna rozkosz dla podniebienia. W towarzystwie greckich oliwek kalamata, oliwek z nutą paprykową(...)pieprzną rukolą, orzechami i chlustem oliwek to posiłek idealny. INNE PYSZNE PRZEPISY: PIEKIELNIE DOBRE ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM CHORIZO I MIĘTĄ KOSTKA RUBIKA – MELON, ARBUZ I FETA Z MIĘTĄ SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI CARPACCIO Z ARBUZA Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ SAŁATKA
globuskulinarnyBardzo lubię te pyszne pieczone pierożki z nadzieniem, które można dowolnie modyfikować wg własnych upodobań. Samsa jest bardzo popularnym smakołykiem kuchni środkowoazjatyckiej. Kiedy byłam mała i mieszkałam w Turkmenistanie, bardzo często wracając do domu ze szkoły, odwiedzałam z koleżanką małe bistro, w którym piekli najpyszniejsze pierożki na świecie Ten przepis jest banalnie prosty, a samsa wychodzi tak pyszna(...)500g dowolnego mięsa, nie suchego (u mnie filety z udek kurczaka) – 1 duża cebula – sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka wędzona wg smaku Do nadzienia można dodać ziemniaki lub dynię, pokrojone w drobną kostkę i zieleninę wg smaku – 1 żółtko do posmarowania pierożków – sezam do posypania Wodę wymieszać z octem, wlać do dużej miski, dodać jajko
Smaki Arminemojego jadłospisu: KOTLETY DROBIOWO-BROKUŁOWE Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 800 g brokuła świeżego lub mrożonego 2 cebule 4 łyżki mąki pełnoziarnistej sól, pieprz Dodatkowo: 12 ziemniaków 4 pomidory 4 niecałe łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy na parze przez około 8-10 min. Studzimy. Następnie rozgniatamy widelcem lub mielimy blenderem. Cebulę(...)siekamy. Mięso mielone przenosimy do miski i mieszamy z brokułem, mąką oraz cebulą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mokrymi dłońmi formujemy kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami i pomidorem skropionym oliwą z oliwek. Kaloryczność posiłku: całość (4 porcje): 2160 kcal 1 porcja
Kuchnia MagdaLenyGulasz gyros przygotowany z filetów z kurczaka, z dodatkiem pieczarek, papryki oraz ogórków konserwowych. Wychodzi naprawdę pyszny i bardzo aromatyczny. Fani gyrosowych smaków z pewnością będą
Kuchnia MagdaLenySzare kluski. Wieść gminna niesie, że wywodzą się z Wielkopolski. Ale na szczęście nie pozostały skarbem tylko tego regionu. Na szczęście opanowały całą Polskę i każdy
Marder&Marder ManufactureWczoraj dodałam wpis z przepisem na puree z dyni , więc dziś przepis na szybkie ciasto z jego wykorzystaniem. Ciasto jest pyszne, a zapach w całym domu
kuchnia doskilaska wanilii 1 laska cynamonu 2 szalotki 1 łyżka klarowanego masła szczypta płatków chili 100 ml octu winnego rosso 50-80 g cukru biały pieprz Purée: kilka ziemniaków (ok. 600 g) bouquet garnis* gałka muszkatołowa sól 1 łyżka masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Sałatka: opakowanie roszponki kilka truskawek 100 g orzechów włoskich 100 g sera roquefort 1 łyżka(...)Odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i wrzuć polędwiczki. Przysmaż je na złoto z obu stron (po ok. 2 min) i wstaw do żaroodpornego naczynia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Wyjmij i odstaw do odpoczęcia na 10 minut, następnie pokrój na plastry. Gotowe polędwiczki wykładaj na sos rabarbarowy. Sos rabarbarowy Łodygi
Food Squareobciążone dużym stresem, co również przedkłada się na poziom żartów w ekipie :) W każdym razie z wielu fragmentów, bo kwestie jedzenia poruszane są nawet przy porównywaniu koloru nieba do pieczonego kurczaka, wyłuskałem jeden, który mnie zainspirował (oczywiście poza ceną jabłek, która w końcu jest niższa niż bananów) do tego wpisu. — Co to jest? — pytam i słyszę głos Starego(...)ziemniaczane, czy jak one się tam nazywają. Muszę iść do kambuza wraz z nim. Tam sięga po patelnię i smalec. Jeden marynarz przychodzi z centrali z miską pełną startych ziemniaków. Dowódca rozpuszcza smalec i cieszy się przy tym jak uczeń. Podnosi patelnię do góry i przelewa syczący tłuszcz z jednej strony na drugą. Wlewa teraz ziemniaczaną papkę, tłuszcz pryska prosto
Kryzysowa Książka Kucharskaurodziny córeczki :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI : BLASZKA 24 x 24 cm BISZKOPT: 3 jajka 0.5 szklanki mąki pszennej 0.5 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia FRUŻELINA: 1 kg wydrylowanych czereśni 1/4 szklanki soku z cytryny 0.5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki żelatyny KREM: 330 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 1/3 szklanki(...)pieczenia i kakao. Całość zmiksuj na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia składników lub wymieszaj ciasto drewnianą łyżką; 3. Przelej biszkopt do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 15 - 18 min; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Przygotuj frużelinę: wiśnie z sokiem i cukrem przełóż do garnka - zagotuj. Możesz je delikatnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków jeśli
Prosty przepis naprawami, a sposób przygotowania odbiega od przepisów na tradycyjne ciasto na chleb. Dziś zapraszam na najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami - prosty, puszysty i miękki, idealny do zdrowych kanapek :) Najlepszy chleb bezglutenowy jest miękki i puszysty dzięki sporej ilości ziemniaków. Oprócz tego zawiera też zdrową mąkę gryczaną, a także mąkę ryżową i skrobię ziemniaczaną. Żadnych gum, konserwantów i innych dziwnych(...)bezglutenowy z ziemniakami, składniki: na foremkę o wymiarach 30 x 12 cm: 350 g ugotowanych, wystudzonych ziemniaków, 300 g białej mąki ryżowej, 250 g mąki gryczanej, 150 g skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, łyżeczka cukru, 8 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych, 600 ml ciepłej wody gazowanej (podgrzanej) Najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami, przygotowanie
Lekcje w kuchni