Ostatnio naszła mnie ochota na takie właśnie ciasto i postanowiłam spełnić swoją zachciankę. Troszkę poszperałam w necie i wymyśliłam sobie takiego oto składańca z owocami leśnymi. Na herbatnikach, bez pieczenia. Możecie użyć dowolnych owoców - truskawki, jeżyny czy poziomki też się świetnie nadają. W mojej wersji są borówki, maliny oraz jagody :) Główną inspiracją był dla mnie ten przepis ( klik ). Blaszka(...)gładki krem i dzielimy go na pół. Mus owocowy: Owoce umieszczamy w garnku i wlewamy wodę. Zagotowujemy. Rozgniatamy owoce na mniejsze kawałki (za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków) lub miksujemy w blenderze (jeśli wolimy gładką konsystencję). Wsypujemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy. Blachę wyłożyć folią spożywczą tak, aby duża część wystawała poza jej brzegi. Ułatwi to późniejsze
My simple kitchenPieczeń z kopytkami w sosie ,danie na wyjazdy Pieczeń z kopytkami w pieczeniowym sosie , to doskonałe danie na wyjazdy . Sprawdzi się także jako gotowiec , czekający na totalny brak czasu w lodówce . W takim momencie niczym Jems Bond uratuje nam życie , kiedy dzieci z widelcem w ręku i głodem w oczach szarżują na wszystko co dało by się zjeść Takie danie(...)ząbki czosnku 2 łyżki maggi kawałek wędzonki , najlepiej domowej kilka kulek, ziela angielskiego smalec sól , pieprz do smaku maka rozmieszana z woda do zagęszczenia sosu kopytka : 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 niepełna szklanka, mąki pszennej , plus trochę do podsypywania sól , szczypta Ziemniaki obieramy , gotujemy . Studzimy , przeciskamy dwukrotnie, przez praskę do ziemniaków . Dodajemy jajko , mąkę , sól , całość wyrabiamy na gładką
Ogrodnik w podróżySurówka z pieczonych buraków Surówka z pieczonych buraków Dziś polecam Wam pyszną surówkę z pieczonych buraków. Prosta, zdrowa i taka pyszna Tą surówką zajada się u nas każdy, nawet moje dzieci. Moja córeczka zawsze prosi o dokładkę, co mnie ogromnie cieszy, bo to w końcu samo zdrowie. Buraki, jabłka, miód (możecie zamienić na cukier lub pominąć(...)Oczywiście możecie użyć innego oleju, ale ja zdecydowanie polecam Wam spróbować surówki właśnie z nim. Dlaczego? O tym poniżej. Taka surówka najlepiej smakuje do najróżniejszych sosów, które podaję z ziemniakami lub kluseczkami. Spróbujcie. Dlaczego warto stosować olej z pestek dyni? Ten ciemno zielony olej znany jest ze swych cennych właściwości i ciekawego smaku. Olej z pestek dyni naprawdę wspaniale wzbogaca
Słodkie okruszkitarce o małych oczkach. Cebule obrać, jedną zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do ziemniaków, drugą pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, połowę dodać do ziemniaków. Boczek oraz kiełbasę pokroić w dość dużą kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz resztę czosnku przeciśniętego przez praskę. Gdy cebula się zeszkli, odstawić do przestygnięcia(...)dosypać mąkę ziemniaczaną, dodać przyprawy, posolić i popieprzyć do smaku. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Babkę ziemniaczaną z boczkiem i kiełbasą piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C ( z termoobiegiem ) przez około 90 minut . Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Babkę ziemniaczaną można podawać z kwaśną śmietaną lub ulubioną
niecodziennikparyKupiłaś schab i co dalej ? Schabowe, bitki, pieczony w sosie - nie ! To wszystko już było. Nie masz pomysłu na danie ze schabem w roli głównej ? Ja mam dla Ciebie przepis. Schab marynowany w sosie teriyaki, opiekany na grillu. Schab opiekać może na grillu elektrycznym ( jak ja ) lub tradycyjnie, na grillu węglowym, na świeżym powietrzu. Sezon grillowy już tuż, tuż(...)Grillowany schab sprawdzi się na obiad, jak i na szybką kolację. Zjeść go możesz klasycznie - z ziemniakami, lub z lekką sałatką warzywną. Ja grillowany kotlet schabowy podałam z miodową marchewką, a raczej z marchewkowym makaronem od Fit&Easy . Na patelni rozgrzałam łyżeczkę masła i miodu. Spaghetti z marchewki dusiłam kilka minut, na koniec doprawiłam odrobiną ostrego sosu
kolorowotorcikowogronie. Jej przygotowanie jest bardzo proste, ale wymaga trochę czasu zanim się karkówka upiecze. Tak przygotowane danie, możemy podać zarówno z ryżem, kaszą, pęczakiem ( zobacz jak przygotować pęczak ) czy ziemniakami. Karkówka zapiekana z pieczarkami i serem - składniki: ok. 1,5 kg karkówki 400g sera żółtego 2 cebule 500g pieczarek majonez sól pieprz majeranek słodka papryka Karkówka zapiekana z pieczarkami(...)smarujemy majonezem, układamy cienko pokrojoną w piórka cebulę, posypujemy pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 2 godziny. 25 minut przed końcem pieczenia na każdym plastrze karkówki układamy plasterek sera żółtego i wkładamy do piekarnika. Danie to jest idealne na każdą okazję, a najlepsze w wykonaniu Madzi :) Polecam spróbować :) Post Karkówka zapiekana
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!barszcz chrzanowy - jest idealnie pyszny i pełen smaku. Podaję go zawsze z jajkami ugotowanymi na twardo i ziemniakami. Barszcz chrzanowy będzie idealny na Wielkanoc, ale chętnie gotuję go też bez okazji. Barszcz chrzanowy na wywarze mięsno-jarzynowym z ziemniakami, tartym chrzanem, czosnkiem i podsmażonym boczkiem. Barszcz jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a składniki są proste i łatwo dostępne(...)warzyw przecedzić i zagotować. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, listek laurowy i po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu - gotować około 12 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Na patelni podsmażyć, na rumiano, pokrojony w kostkę boczek - dać do garnka z ziemniakami. Do ugotowanych ziemniaków dodać tarty chrzan oraz roztarty czosnek. Barszcz doprawić do smaku solą
Moja Książka Kucharskaniego wodę wymieszaną z ziemniakami i octem. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie znów wyrabiamy ciasto i przekładamy je do koszyczków do wyrastania chleba, albo miski, aby nabrało kształtu i odstawiamy na około 40 minut. W tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość. Ciasto przekładamy na blachę do pieczenia wysypaną mąką, albo na kamień do pieczenia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!CUKINIĄ I SZYNKĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 5 ziemniaków 1 mała cukinia 250 g szynki (w plastrach) 200 g żółtego sera 2 jajka por sól pieprz Wykonanie Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Następnie kroimy w plasterki i układamy na spodzie naczynia żaroodpornego. Na ziemniakach układamy plastry szynki. Na szynce układamy pokrojonego w krążki pora(...)ścieramy na tace, mieszamy z jajkiem. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i rozprowadzamy na zapiekance. Wierzch zapiekanki dekorujemy porem. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 20 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zapiekanka z cukinią i szynką pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plWęglowodany – 28 Tłuszcze – 3 .. Nie każdy może być truflą. Większość z nas to ziemniaki . A ziemniakiem oczywiście jest bardzo dobrze być… Massimo Bottura z Książki: „Nigdy nie ufaj chudemu włoskiemu szefowi kuchni” Przede wszystkim musimy przygotować składniki Ziemniaki – 1.2 kg Masło – 25 gram Cebula – 1-2 sztuki Jajko – 2 sztuki Mąka(...)Zemiakové placky Po pierwsze obierz ziemniaki i cebulę. Zetrzyj na grubych oczkach i bardzo dobrze odciśnij z płynów. Po drugie dodaj jajka, mąkę i starty czosnek, majeranek, sól i pieprz. Bardzo dobrze wymieszaj. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Po trzecie uformuj placki ziemniaczane i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po czwarte pomaluj górę placków połową
RafalCookidealnym dodatkiem do ziemniaków. Składniki: - 1 kalafior - 2-3 łyżki oliwy Gallo Classico - 4 ząbki czosnku - 1/3 szklanki parmezanu - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 2 łyżki śmietany - sól - pieprz Przygotowanie: Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, przekładamy na folię aluminiową, dodajemy czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość szczelnie zawijamy, przekładamy do brytwanny i pieczemy w nagrzanym piekarniku
Kulinarne życiezalewie, przełóż na papier do pieczenia i posyp gorczycą. Dołóż cząstki owoców i zawiń. Dzięki kopercie z papieru ryba i owoce nie stracą swojej naturalnej wilgoci i będą smaczniejsze. 6. Tak przygotowaną rybę przełóż na blachę i zapiecz w nagrzanym piekarniku przez 20 min. Rybę możesz podać z dowolnymi dodatkami, ja wybrałam klasykę - ziemniaki i kiszone ogórki. Wiele osób, zwłaszcza
Z notatnika dietetykaintensywny smak pomidorów, z akcentem pieczonego czosnku i lekką nutą słodyczy, która przełamuje kwaskowatość pomidorów. Nutę słodyczy zawdzięcza on dodatkowi serka mascarpone, dzięki któremu staje się też bardziej kremowy. Taki sos idealnie komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym. Świetnie smakuje z makaronem tagliatelle, ale również pasują do niego inne dodatki, jak ryż czy ziemniaki... Składniki: 2 filety z kurczaka
Kuchnia MagdaLenyintensywny smak pomidorów, z akcentem pieczonego czosnku i lekką nutą słodyczy, która przełamuje kwaskowatość pomidorów. Nutę słodyczy zawdzięcza on dodatkowi serka mascarpone, dzięki któremu staje się też bardziej kremowy. Taki sos idealnie komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym. Świetnie smakuje z makaronem tagliatelle, ale również pasują do niego inne dodatki, jak ryż czy ziemniaki... Składniki: 2 filety z kurczaka
Kuchnia MagdaLeny