pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:583/865)

Ciasteczka ślimaczki 131

Dziś dla odmiany trochę słodkości. Bardzo smaczne i szybkie dwukolorowe ciasteczka ślimaczki. Czyż nie wyglądają uroczo? Ale najlepiej oceńcie sami. U mnie zniknęły jeszcze świeże :) Składniki

kuchnia doski
Zupa ryżowa na skrzydełkach z kurczaka 269

Lekka zupa,  na letnie dni doskonała, pieprz ziołowy dodaje jej ciekawego smaku, w połączeniu z ryżem stanowi smaczną zupkę, prostą, szybką i smakowitą, a częstokroć

kgwjanczewo
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 202

nazwa wywodzi się z łaciny - panis focacius oznacza chleb pieczony w palenisku i rzeczywiście pierwsze bułeczki pieczono w popiele pozostałym po wypaleniu ogniska, zanim przestawiono się na współczesne piekarniki.  Uwagi techniczne: W Turcji poğaça często przygotowuje się z ciasta z proszkiem do pieczenia, jednak zrobienie dobrych bułeczek na drożdżach jest o wiele prostsze i ja również(...)jęczmiennej. Bułeczki możecie przygotować z dowolnym nadzieniem , w sumie potrzebujecie go ok. 200 g. W Turcji spotyka się poğaça z nadzieniem z oliwek, mielonej wołowiny, kiełbasy sucuk, tłuczonych ziemniaków czy sera Feta. Ja postawiłam na mieszankę sera feta, szpinaku i ziół. A tak bułeczki wyglądają w środku: Pogaca ze szpinakiem, fetą i ziołami na 14 szt. wzorowałam się

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa-krem z cebuli z paluchami z ciasta francuskiego 146

zakochacie się w zupach. Składniki (3-4 porcje): 5-6 dużych (ok. 900-1000 g) cebul 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu 3/4 szklanki (180 ml) białego wytrawnego wina 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 łyżeczka brązowego cukru 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego(...)każdy pasek przekroić na pół zostawiając ok. 1 cm od końca, obie części okręcać wokół siebie wg instrukcji poniżej, końce skleić ściskając i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując ok. 2 cm odstępu, żeby zapobiec ich posklejaniu. 2) Tak przygotowane posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. 3) Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez

Fitsweet.me
Babka ziemniaczana. Rejbak, kugiel, pyrczok, kartoflak 311

dietetyczna pozycja w domowym menu. Zapisz Ziemniaki obieramy, myjemy, wycieramy do sucha i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, razem z jedną cebulą która zapobiegnie czernieniu i utlenianiu ziemniaków– ręcznie lub w malakserze. Masę ziemniaczaną wykładamy na gazę, na gęste sito – zostawiamy do odcieknięcia, kilka razy odciskamy. W kostkę kroimy słoninę i cebulę – zostawiamy kilka cieniutkich plasterków słoniny żeby(...)Gotową, doprawioną masę przelewamy do formy, wierzch wygładzamy lekko wilgotną dłonią lub silikonową łopatką, rozkładamy na wierzchu równomiernie cieniutkie plasterki słoniny i wstawiamy babkę do piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy w 200⁰C przez 35-40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180⁰C i pieczemy babkę przez półtorej godziny (można skorzystać z funkcji termoobiegu: zmniejszcie wtedy temperaturę

Karo in the Kitchen
Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową 156

zwykła) Dodatkowo: - śliwki - cukier w kostkach - kruszonka migdałowa ( przepis na blogu ) - białko z 1 jaja - cukier puder     * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Ziemniaki gotujemy w dzień poprzedzający przygotowanie knedli. Na drugi dzień mielimy lub przeciskamy przez praskę razem z twarogiem . Dodajemy pozostałe składniki – obie mąki przesiane, oba cukry, szczyptę soli waniliowej , żółtka – wyrabiamy(...)moje knedle czekały na dalszą „obróbkę”. W zamrażarce często mam kruszonkę migdałową . Tak było i tym razem. Gdy knedle lekko przestygną układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką . Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową, to wersja dla tych

mojewypiekiinietylko
Sernik niejedno ma imię – najlepsze przepisy na sernik 86

najpopularniejszych ciast. Ma swoich zwolenników nie tylko w Polsce, ale też za granicą. Jak sama nazwa wskazuje, wykonuje się go z sera. W naszym kraju stanowi nieodłączny element świąt. Piecze się go na Boże Narodzenie i Wielkanoc, ale nie może go też zabraknąć podczas uroczystości rodzinnych. Poza tym warto go upiec po prostu na deser.  Istnieje mnóstwo przepisów(...)trzeba piec.  Jak przygotować sernik na ciepłe dni, dowiesz się z następującego przepisu:  https://uwielbiam.pl/przepis/sernik-z-truskawkami .  Sprawdzi się podczas letnich przyjęć i randek. Sekret stanowi dodanie żelatyny do masy serowej oraz schłodzenie ciasta w lodówce. Truskawki dodajemy do samego ciasta, a także układamy na wierzchu i zalewamy galaretką. Nietypowy sernik ze słodkimi ziemniakami Przygotuj się na niecodzienne

Kuchnia MagdaLeny
Sernik niejedno ma imię – najlepsze przepisy na sernik 86

najpopularniejszych ciast. Ma swoich zwolenników nie tylko w Polsce, ale też za granicą. Jak sama nazwa wskazuje, wykonuje się go z sera. W naszym kraju stanowi nieodłączny element świąt. Piecze się go na Boże Narodzenie i Wielkanoc, ale nie może go też zabraknąć podczas uroczystości rodzinnych. Poza tym warto go upiec po prostu na deser.  Istnieje mnóstwo przepisów(...)trzeba piec.  Jak przygotować sernik na ciepłe dni, dowiesz się z następującego przepisu:  https://uwielbiam.pl/przepis/sernik-z-truskawkami .  Sprawdzi się podczas letnich przyjęć i randek. Sekret stanowi dodanie żelatyny do masy serowej oraz schłodzenie ciasta w lodówce. Truskawki dodajemy do samego ciasta, a także układamy na wierzchu i zalewamy galaretką. Nietypowy sernik ze słodkimi ziemniakami Przygotuj się na niecodzienne

Kuchnia MagdaLeny
Zupa fasolkowa 63

Zupa. Coś, o czym mógłbym rozmawiać godzinami. Zupa taka, zupa owaka, z tym, z tamtym, rzadka, gęsta. Jakakolwiek. Z czymkolwiek. Uwielbiam. Po prostu jestem fanem zup

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami, pychotka 92

ziołowy, paprykę słodką. Wlać roztopione masło. Dokładnie wymieszać, odstawić na godzinę lub na całą noc. To zależy czy macie na to czas. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Obsypać lekko solą. Rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Ziemniaków możecie położyć według uznania. Można rozłożyć jeszcze u góry. Rozłożyć mięso razem z marynatą u góry. Na to rozłożyć obraną i pokrojoną(...)talarki cukinię, por pokrojony w cienkie paseczki, kalafior rozdrobniony w małe kwiatuszki. Lekko wbić między mięso. Polać śmietaną. Przykryć folią aluminiową. Nagrzać piekarnik do 210 C i piec 40 minut. Na koniec sprawdzić czy mięsko jest upieczone. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Bataty pieczone z serem feta 117

Bataty pieczone z serem feta Bataty pieczone z serem feta, mój pomysł na lunch.     Niedawno stwierdzono u mnie insulinooporność ( na

Kuchnia na wzgórzu
Pierś z indyka w sosie porowym 105

udźca będzie doskonałe do pieczenia i duszenia. Skrzydła z indyka są idealną bazą do zup. Czas na przepis! Składniki (2 porcje): 2 piersi z indyka 1 por 1 łyżka oliwy z oliwek 200 g śmietany 30 % (można zastąpić 18%) sól, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek świeży koperek 1 ząbek czosnku + dodatkowo do podania: kasza, ryż, ziemniaki, kopytka lub makaron Wykonanie

Moja pasja smaku
Zupa krem z zielonych szparagów 95

masło, wsypać pokrojone ziemniaki oraz cebulę, smażyć 10 minut. Przełożyć do garnka z włoszczyzną. Na tę samą patelnię wsypać szparagi, smażyć kilka minut do lekkiego zrumienienia się, przesypać do garnka. Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie – ok. 15-20 minut. W razie potrzeby dolać wody. Plastry boczku rozłożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec z termoobiegiem

niecodziennikpary
Pieczona polędwica z warzywami 160

Polędwica wieprzowa jest bardzo łatwa do przygotowania. Do tego jest mięsem chudym, więc przygotowanie jej w wersji #FIT wcale nie będzie trudne. Dziś proponuję pieczoną

Cookery.pl
Ryba w cieście piwnym 131

mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Ciasto powinno być dość gęste i jednolite *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, filety moczymy w cieście i smażymy na oleju po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane *** *** Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z frytkami lub ziemniakami i surówką *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem