rozmarynem. Do ziemniaków dodajemy 2 jajka oraz i płaską łyżkę mąki. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy w dłoniach dokładnie mieszając ze sobą składniki. Formujemy z nich koszyk i wylepiamy paseczkami kruchego ciasta w formie plecionki. 3 paski pleciemy jak warkocz a następnie delikatnie zwijamy je kręcąc. To będzie nasz uchwyt. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wszystko pieczemy w 180 stopniach
Bon Appetit MałgorzatyUgotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem. Przekładamy do miski z kukurydzą, dodajemy śmietankę, masło, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. 4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy filety, nieco zatapiając je w puree. Przykrywamy je pokrojonymi pomidorami oraz plastrami mozarelli. Całość solimy i pieprzymy. 5. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15-20 minut
Szefowa kuchniziemniaków, paski wtedy są tak cienkie jak makaron) Sos beszamelowy przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając (ja używam blendera wtedy mam pewność, że nie pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje. W naczyniu przeznaczonym do pieczenia
Niezły Młynekżółta cukinia, ziemniak, zielona... i tak do wyczerpania składników lub formy. Doprawiamy ułożoną całość solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z koperkiem, solą, tymiankiem i polewamy nią zapiekankę dość równomiernie. Kozi ser kroimy w bardzo drobną kostkę i również posypujemy z góry zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia grillujemy dorsza
Mango Papajablogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Chyba się rozpędziłam z tymi eksperymentami ze smalczykiem Smakowita Pajda ale Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wyczuwalnym aromatem ziół. ( mówię o smalczyku z ziołami ogrodowymi) i sprawdzam gdzie to można wykorzystać. Zdecydowanie wolę burgery, chicken burgery, fish burgery i inne ,, mieleńce" w formie obiadowej ( np. z frytkami czy ziemniakami ) niż
Buniabaje w kuchniŁatwy, szybki i dość syty obiad, idealny na upał. Młode ziemniaczki z koperkiem , podane z perfekcyjnie usmażonym jajkiem sadzonym, posypanym kiełkami brokuła. Do tego zimny kefir
Moja DelicjaPulpeciki z pieczarkami w sosie pomidorowym Co u Was na obiad? U nas dziś królują szybkie pulpeciki z pieczarkami w sosie pomidorowym. Moja rodzina uwielbia takie
Słodkie okruszkiKotlety z młodą kapustą i ryżem a la gołąbki Moja rodzina uwielbia takie kotlety. Niektórzy nazywają je również gołąbkami bez zawijania lub leniwymi gołąbkami. Bez względu
Słodkie okruszkiJest to ulubiony sernik moich dzieci i tym razem zrobiony przez mojego 18-to letniego syna. Wyszedł mu idealnie :) Ciasto naprawdę proste do zrobienia, a smakuje
kuchnia doskiDziś na obiad polecam Wam piersi z kurczaka w sosie pomidorowo-parykowym z makaronem . Sycące, pyszne, a z podanej porcji można spokojnie wykarmić całą rodzinę. Przygotowanie
Słodkie okruszkiCzas na tradycję - oto znana wszystkim, ale niekoniecznie często goszcząca na naszych stołach zupa - doskonała na zimowe dni, ale jej wyjątkowy smak wzbogacony zakwasem samodzielnie przyrządzonym
kgwjanczewoChyba każdy mężczyzna uwielbia golonkę. Tym razem będzie to gotowana golonka i przy okazji zrobimy pyszny żurek na zakwasie, który idealny będzie jako dodatek do golonki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ziołowe placki z gotowanych ziemniaków zapiekane z mozzarellą , szynką parmeńską, pesto z czosnku niedźwiedziego i pomidorkami koktajlowymi. Placki przygotowaliśmy podczas warsztatów z Tomkiem Jakubiakiem i firmą Polmlek , które miały na celu promocję eko nabiału - masła i serów. Do przygotowania potraw używaliśmy eko masła extra i eko mozzarelli w wiórkach. Były to pierwsze warsztaty, w których uczestniczyłam od czasu(...)Placki : ostudzone ziemniaki zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć do miski. Dodać mąkę, rozbełtane jajka, posiekaną bazylię, sól i pieprz świeżo mielony do smaku. Dokładnie wymieszać. Z masy formować w miarę płaskie placki. Obtaczać w mące kukurydzianej. Na rozgrzanym maśle smażyć placki na rumiano z obu stron. Plastry szynki upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piec aż otrzymamy
królestwo garów