pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:591/865)

Tagliatelle z brokułowymi pulpecikami i sosem pomidorowym (Tagliatelle con polpettine di broccoli e sugo al pomodoro) 125

oliva * La ricetta è stata realizzata in collaborazione con  Amica Natura PRZYGOTOWANIE Pulpeciki Brokuły i ziemniaki gotujemy na parze do miękkości. Ugotowane odstawiamy do wystygnięcia. Blendujemy brokuły i ziemniaki na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Dodajemy parmezan, 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę oraz bułkę tartą (ok. 1-2 łyżki); jeżeli(...)rzadka, dodajemy więcej bułki.  Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy pulpeciki, które obtaczamy w bułce tartej i  wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pulpeciki pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni; w połowie pieczenia pulpeciki odwracamy na druga stronę. Sos pomidorowy W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy

La grande e la piccola cuoca
Kotleciki z brokuła i kaszy jaglanej z piekarnika 142

pomocą ugniatacza do ziemniaków rozgniatamy nasze ciasto. Ja najpierw rozgniotłam a następnie użyłam jeszcze miksera, dzięki czemu ciasto zaczęło się ładnie kleić. Na tym etapie można skosztować i zadecydować czy dodajemy sól. Bierzemy ręką po kawałku ciasta, formujemy w dłoniach, najlepiej zwilżonych wodą, kulkę i spłaszczamy na placuszki. Kotleciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiamy do piekarnika

Szkrab Je Sam
BEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI 137

ziemniaków. Masa nie musi mieć jednolitej konsystencji. W misce połącz fasole z cebulą i pieczarkami. Następnie wyciśnij czosnek i dodaj go razem z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.  Dodaj sól i pieprz do smaku.  Masę włóż do lodówki na ok. godzinę.  Po tym czasie możesz uformować z masy burgery. Można je smażyć lub piec w rozgrzanym

wegujemy
Pierś z kurczaka z kapustą włoską. 147

folię aluminiową i pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy kapustę i dusimy 15 minut. po tym czasie doprawiamy solą czarnym pieprzem i sokiem z cytryny, dodajemy kapary, koperek oraz natkę pietruszki, dusimy jeszcze około 10 minut.  Można podawać z ziemniakami lub ryżem

Moje-pitraszenie
Dieta CTZO, dzień szósty 120

ziemniakówziemniaki ugotować w wodzie, zgnieść. Na końcu dodać oliwę z oliwek i przyprawy : pieprz, bazylię, curry. Surówka z selery- Seler zetrzeć na tarce o dość drobnych oczkach. Pdobnie postąpić z jabłkiem. Przyprawić pieprzem. Cielęcina w ziołach- Porcję cielęcej łopatki natrzeć czosnkiem a następnie obtoczyć w ziołach takich jak bazylia, oregano, zioła prowensalskie. Piec w piekarniku, w rękawie

Kucharzyca
Zapiekanka wiejska - cottage pie. 170

przygotować ziemniaczane puree. Ziemniaki ugotować i odcedzić.  Ugnieść na gładką masę z masłem, śmietanką i 3/4 sera. Dodać po szczypcie gałki, soli i pieprzu. Poczekać aż obie masy ostygną (inaczej mogą się wymieszać!). Na spodzie naczynia do zapiekania ułożyć masę mięsną, a na niej puree dokładnie przykrywając wołowinę. Wygładzić masę ziemniaczaną i posypać pozostałym cheddarem. Piec w piekarniku

zadanie-gotowanie
Pączki prawie afrykańskie 108

mąki, proszek do pieczenia, cukier, przyprawy i skórkę pomarańczową. W drugim naczyniu łączymy mleko z jajami, przestudzonym masłem i zapachem pomarańczowym. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy używając miksera. Ciasto powinno ładnie się rozprowadzić, ale będzie zwarte. W średniej wielkości naczyniu rozgrzewamy olej (gdy chcemy sprawdzić kiedy jest dobrze rozgrzany używamy kawałek obranego ziemniaka - jeśli od razu wypłynie

peggiwkuchni
Gęsie nogi pieczone na kiszonej kapuście 186

Listopad to czas gęsiny. Tym razem gęsie nogi, pieczone na domowej kiszonej kapuście. Danie pyszne. Po długim pieczeniu, nogi mają znakomitą brązową skórę, a kapusta przechodzi smakiem wytopionego, gęsiego tłuszczu. I nic więcej nie potrzeba - no, może parę śląskich klusek . Polecam! Drobna uwaga  - z powodów ode mnie niezależnych nie miałam(...)soli na 1 l wody dodatkowo 2 jabłka majeranek przygotowanie W wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć . Przygotować solankę. Sól rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, uzupełnić zimną, do potrzebnej objętości. Całkowicie wystudzoną solanką zalać nogi i wstawić na noc do lodówki. Przed pieczeniem mięso osuszyć i doprowadzić do temperatury pokojowej, wyciąć nadmiar tłuszczu ( można go stopić i użyć później

Stare Gary
Zupa gulaszowa z wieprzowiną i dużą ilością warzyw 205

gulaszowej z żeberkami, pieczoną papryką i pieczarkami, z razowym chlebem dla zagęszczenia. Pyszna i nie aż tak czasochłonna, jak jej tradycyjna wersja na wołowinie. Składniki: ok 1 kg mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków bulion (tak, żeby

e-PrzepisyKulinarne
Wegeburger ze słodkich ziemniaków 169

średniej wielkości słodki ziemniak (batat) 1 puszka czerwonej fasoli 3 łyżki pestek dyni lub słonecznika 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1/2 łyżeczki kuminu 2 gałązki tymianku 1 szalotka lub mała cebulka 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu tabasco 1 łyżka sosu teriaki, ostrygowego lub barbecue sól, pieprz sos 1 główka pieczonego czosnku

DefinicjaSmaku
Kiszka ziemniaczana- kiełbaski z ziemniaków w jelicie 97

Wykonanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce z cebulą, czosnek przepuszczamy przez praskę.  Wędzonkę drobno kroimy, wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.  Jelito naciągamy na lejek maszynki, przepuszczamy farsz przez maszynkę i formujemy kiełbaski.  Układamy na blaszce posmarowaną olejem i nakłuwamy kiszkę ziemniaczaną w kilku miejscach. Wytworzonym tłuszczem podlewamy kiełbaski podczas pieczeniaPieczemy

Tradycyjna Kuchnia
Tajine warzywny 147

doprawiamy przyprawami: do ziemniaków, pieprz i Vegeta Potem układamy marchew i pozostałe składniki aż do wyczerpania wszystkich Na górę, łyżką wykładamy zielony groszek i powoli wlewamy do każdego tajina wodę z puszki po groszku. Kolejność tak naprawdę dowolna. Z wierzchu można posypać delikatnie Vegetą Przykrywamy kominem Wstawiamy do zimnego piecyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (aby nie było bezpośredniego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro 164

ziemniaki i wszystko razem mieszamy. W tym czasie patisonowi wykrawamy "kapelusz" i ze środka usuwamy nasiona. Nadmiar miąższu możemy wrzucić na patelnię z pozostałymi warzywami. Nie warto marnować patisona - jest pyszny. Patisona w środku solimy i pieprzymy a następnie nadziewamy farszem warzywno-drobiowym. Na wierzch posypujemy żółtym serem i przykrywamy kapelusik. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym

Bon Appetit Małgorzaty
Dyniowe szalenstwo 197

farszem. Przygotowanie farszu: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu przepuszczamy przez praske. Cebulke kroimy w kostke i podsmazamy, nastepnie dodajemy ja do ziemniakow. Obrana dynie kroimy na nieduze kawalki i obtaczamy ja w oliwie z oliwek tak by wszystkie kawalki byly dobrze naoliwione. Przekladamy dynie na blache wylozona papierem do pieczenia. Zapiekamy ja przez okolo

Przysmaki Karolki