pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:593/865)

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem 178

ziemniaki, skrobię, boczek smażony z cebulą, jajka i przyprawy, dokładnie mieszamy, masa powinna być bardzo gęsta i pikantna od sporej ilości pieprzu. (jeżeli nie udało się wam dostatecznie odcisnąć masy i jest za rzadka, można dodać do niej łyżkę kaszy manny) Na liście od kapusty nakładamy po porcji farszu i zawijamy. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem. Pieczemy

Krylowa Kuchnia
babka ziemniaczana z kiełbasą 150

ziemniaków. Drugą cebulę również ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i kilka sekund podsmażamy. Do masy ziemniaczane dodajemy jajka, mąki, czosnek, startą cebulę, majeranek i mieszamy na jednolitą masę przy pomocy np. widelca. Następnie dodajemy wystudzoną kiełbasę i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wąską foremkę/ keksówkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy równomiernie masę. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Knedle dyniowe z malinami 199

ziemniaków dodaj puree z dyni, mąkę ziemniaczaną, jajko oraz sól i erytrol. Zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Powinno dobrze odchodzić od ręki. Z gotowego ciasta odrywaj niewielkie ilości, uformuj z niego okręgi wielkości wewnętrznej części dłoni. Na środku okręgu umieść maliny. Ciasto zlep tak, aby powstała kula. Czynność powtórz aż do wykończenia ciasta. Gotowe knedle układaj na blasze do pieczenia

365 dni dookoła kuchni
Kotlety królewskie 193

wody i dusić pod przykryciem do miękkości, a następnie odparować płyn. Cebulę zemleć z grzybami. Dodać do nich bułkę tartą i wlać rozpuszczone masło. Doprawić do smaku solą. Ziemniaki zemleć. Dodać do nich mąkę, bułka tartę i jajka. Szybko zagnieść. Doprawić solą. Obie masy podzielić na tyle samo części (ja zrobiłam 8 kotlecików). Na dłoni rozpłaszczać część masy ziemniaczanej(...)niej kłaść masę grzybową. Sklejać kotleciki. Lekko spłaszczać nadając kształt kotletów. Smażyć na rumiano z obu stron na maśle z oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Lub dosmażyć na patelni. Podawać z sosem z grzybów suszonych lub pieczarek

królestwo garów
aromatyczne pałki kurczaka z piekarnika... 219

ziemniaków (smakuje z drobiem dobrze) całe opakowanie wysypać na pałki kurczaka, wlać olej rzepakowy i wymieszać pałki w przyprawie, nakryć talerzem i schować do lodówki na całą noc. Pałki z marynatą włożyć do brytfanny z pokrywką, wsypać pokrojone w kawałeczki papryki, pokrojone ząbki czosnku, cebule w piórka pokrojone, nakryć pokrywką brytfannę. Piekarnik nagrzany na 220C, grzanie góra/dół, piec

W Mojej Kuchni Lubię
Barszcz czerwony z grzybami i śliwkami 187

piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (około 1,5 godziny). Buraki ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o średnich otworach. Buraki przełożyć do garnka, zalać przecedzonym wywarem. Dodać grzyby, śliwki wraz z płynem w którym się gotowały. Zagotować. Wlać kwas buraczany. Zagotować. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem, solą i cukrem. Jeszcze raz zagotować. Podałam z tłuczonymi ziemniakami

królestwo garów
Chleb z surowymi ziemniakami. 229

tarce i dorzucamy  do przesianej mąki,tam też dodajemy sól i nasiona...ja dodałem o etap później :) Gdy zaczyn wyrośnie po 10 minutach... dolewamy go do mąki z ziemniakami... i mieszamy,  jak produkty się połączą wyrabiamy ciasto...dosypując mąki żytniej... Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia...minimum 30 min. Jak ciasto urośnie  dzielimy je na 3 foremki keksówki(...)piekarnika nagrzanego do 50 st.C żeby podrosło / ~15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy, smarujemy jajkiem i posypujemy lub nie .... Piekarnik nagrzewamy do 225 st.C   Tak przygotowane chleby pieczemy 10 min./ 225 st., 10 min./ 200st., 40 min./ 180 st. Jak po upieczeniu postukamy w spód chleba, powinien być głuchy odgłos:)  Jeżeli nie ma takiego, to dopiekamy

chleba naszego
Pełnoziarnisty chleb ziemniaczany na drożdżach 258

wlałam rozpuszczone drożdże. Pozostałą mąkę posypałam na wierzchu, przykryłam ściereczką i odstawiłam misę w ciepłe miejsce na 20 minut. Mleko wymieszałam z wodą. Do misy z zaczynem drożdżowym dodałam ziemniaki, wlałam wodę z mlekiem i za pomocą haka wymieszałam mikserem na jednolite ciasto. Miskę ponownie przykryłam ściereczką i znów odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto(...)podwoi  swoją objętość. Moje ciasto bardzo pięknie wyrosło Ciasto wyłożyłam na dekę. Podsypałam mąką i lekko zarobiłam. Podzieliłam na dwie części. Z każdej uformowałam podłużny bochenek. Blaszkę do pieczenia wyłożyłam papierem. Środek oddzieliłam wysokim rantem. Po obu jego stronach ułożyłam moje bochenki. Zostawiłam jeszcze na chwilę (10 – 15 minut), żeby ciasto podrosło. Piekarnik włączyłam na 200 °C. Chlebki posmarowałam

Kuchnia u Krysi
SZYNKA NADZIEWANA JAK ROLADA 329

delikatnie zwijamy. Szynkę owijamy dratwą, nie za mocno aby farsz nie wyleciał ze środka. Musi być związana aby się nie rozwinęła. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 1,5 godziny.  Mięso wyjmujemy z piekarnika, studzimy aż będzie zimne, dopiero wtedy kroimy na kawałki. Ja chłodziłam je przed krojeniem(...)lodówce, aby podczas krojenia się nie rozpadło. Z wywaru który nam został można przygotować sos pieczeniowy. Szynkę kroimy w grube plastry, podgrzewamy w mikrofalówce i podajemy z kluskami, ziemniakami, kaszą polane sosem pieczeniowym. Mięsko smakuje jak rolady, jest przepyszne, a na zimno podajemy z pieczywem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Brownie jaglane z batatem, melisą i cytrynową nutą (bez mąki) 172

pieczenia o około 10 minut). Całkowicie studzimy przed krojeniem. Każdy kawałek jaglanego brownie udekorowałam wzorem z kakao (miałam gotowe szablony, ale możecie wykonać własne wycinając je w zwykłej kartce lub kartonie). * Rzadkie pure z batata - pokrojone w kostkę bataty ugotowałam w niewielkiej ilości wody (ze szczyptą soli), odcedziłam zostawiając około 1/2 szkl. wody z gotowania i rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków

Kolorowy Przepisownik
Zielone kluski śląskie 243

ziemniaki ze szpinakiem. Łączymy składniki i wyrabiamy dokładanie masę. Z gotowej masy formujemy okrągłe kluski (używam łyżki do lodów), które lekko rozpłaszczamy i robimy w nich palcem (lub końcówką od tłuczka) charakterystyczną dziurkę. Gdy woda się zagotuje wrzucamy kluski. Gotujemy 3-4 minuty od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię. Zielone kluski śląskie, tak jak tradycyjne podajemy jako dodatek do pieczonych

mojewypiekiinietylko
SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ KUS KUS 247

polałam oliwą. Odstawiłam na około 2-3 godziny aby mięso i warzywa się zamarynowały i przeszły smakiem przypraw. Następnie naprzemiennie nadziewałam składniki na patyczki do szaszłyków. Można je piec na grillu bądź na patelni grillowej. Gotowe do jedzenia wyglądają jak poniżej. Idealnie pasuje do nich kasza kus kus Składniki: pomidory oliwki kapary świeża, pokrojona pietruszka cebula czosnek bulion Składniki pokroiłam(...)poddusiłam na patelni na oliwce. Do kaszy  kus kus dodałam szklankę bulionu i wszystko razem wymieszałam. lub  sałatka ziemniaczana: przepis na nią znajdziecie TU Ugotowałam parę ziemniaków w mundurkach,  po ostygnięciu obrałam je ze skórki i pokroiłam w grubszą kostkę. Dodałam pokrojone korniszony można również kiszone ogórki, sporo koperku

potrawyregionalne
Orzeźwiający bananowiec 234

pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Masa bananowa: 5 bananów 3 galaretki pomarańczowe 2 łyżki masła 0,5 szklanki wody sok z cytryny 1 galaretkę rozpuszczamy zgonie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do lekkiego stężenia. 4 banany kroimy, polewamy sokiem z cytryny i blendujemy na gładką masę (ja z powodu braku blendera rozgniotłam je tłuczkiem do ziemniaków

Cynamonowe szczęście
Zupa krem z czerwonej soczewicy. 203

ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Chwilę smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz opłukaną na sicie soczewicę. Gotować do miękkości warzyw po czym wlać pomidory z puszki i gotować około 5 minut. Zupę dokładnie zmiksować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem i papryką. Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem. Piec

O kuchni z uczuciem
Wołowina w sosie własnym 240

łyżek oliwy do rondla oliwa do natarcia mięsa  Wykonanie : Wołowinę umyć , osuszyć ręczniczkiem i pokroić w plastry. Każdy plaster mięsa natrzeć przyprawami i oliwą , zawinąć w rękaw do pieczenia , do rękawa włożyć kilka cebulek .  Odstawić na noc do lodówki .  W rondlu rozgrzać oliwę , z rękawa wyciągnąć mięso do rondla . Podsmażać na małym ogniu około 20 minut , następnie(...)dusić aż mięso zmięknie .  Jeśli bulion wyparuje można dolać wody . W niewielkiej ilości wody rozrobić mąkę i zagęścić sos. Przyprawić do smaku vegetą i pieprzem . Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Smacznego :) Zapraszam na zakupy do sklepu http://rafex.eu

Sama słodycz i szczypta chili
Pierś z kurczaka w pestkach dyni 2135

kilka minut i gotowe :) Składniki: 1 połówka z piersi kurczaka (300-400g) 150g pestek dyni 1 dużej jajko 70g mąki 70ml mleka sól, pieprz 2 szczypty proszku do pieczenia olej do smażenia Filet rozcinamy na dwie części  i rozbijamy dość cienko. Posypujemy solą i pieprzem. Jajko, mąkę i mleko mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa, doprawiamy solą(...)pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso obtaczamy w cieście naleśnikowym a następnie w pestkach dyni. Smażymy na rumiano. Rozliczenie: Kurczak- 5,50zł Pestki dyni- 4,50zł reszta składników- 2zł Ziemniaki 0,5kg - 0,50zł Suma 12,50zł, dzieląc na 2 porcje- 6,25zł na porcję. SMACZNEGO! ;) Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię

Czerwona Porzeczka
Szczupak z warzywami 233

ziemniaki, marchewka,...) Wykonanie: Rybę dokładnie myjemy oraz osuszamy. W moim przypadku okaz był wyjątkowo duży. Aby ryba zmieściła się do jakiegokolwiek naczynia, musiałam ją (targana emocjami) przepołowić oraz pozbawić głowy i ogona. Rybę nacieramy przyprawami z zewnątrz oraz od środka i przekładamy do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego. Dodajemy ulubione warzywa pokrojone w cząstki, skrapiamy dobrej jakości olejem rożlinnym i pieczemy

Taste Of My Day
Oszukane gołąbki- gołąbki inaczej lub też leniwe 669

Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe. Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny W tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy na świecie sos :) - zresztą jest(...)moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj Kochani, obiad gotowy - oszukane gołąbki podajemy z sosem pomidorowym  , lub z każdym innym jaki lubicie np sosem pieczarkowym , do tego mogą być ziemniaki , chleb, bułka lub po prostu same oszukane gołąbki :) Smacznego

Smaki Edyty
Klopsiki duszone w warzywach - obiad jednogarnkowy 451

roku szaleństwa nie będzie. Wystarczy kilka sprawdzonych w poprzednich latach potraw żebyśmy nie musieli dojadać wszystkiego potem przez tydzień. Planuję oczywiście żur z kiełbasą, jakąś sałatkę, jajka, pieczone mięso, ćwikłę z chrzanem, domowy majonez i dobry chleb. Ciasta najwyżej dwa - jakaś babka i może sernik ? Pisząc tego posta pomyślałam, że takie zwyczajne jedzenie w tym tygodniu nikogo(...)zainteresuje, ale przecież jeść trzeba. To jeden z naszych zwykłych obiadów - fajny bo jednogarnkowy i pracy przy nim niedużo a wyszło bardzo smacznie. Do tego dania potrzebne są ziemniaki o zwartym miąższu, takie które nie rozpadną nam się podczas duszenia - jakie ziemniaki do czego nadają się najlepiej ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Babka ziemniaczana - Start Akcji: TANIE GOTOWANIE 258

wyboru filet kurczaka, żeberka, boczek, szynka czy łopatka) 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 liście laurowe sól, pieprz 3 łyżki oleju Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Mięso pokroić w kostkę (jeli żeberka to w żeberka;), przyprawić solą i pieprzem (ewentulanie ulubioną przyprawą). Cebulę obrać, pokroić w piórka(...)składniki połączyć, dodając mąkę, jajko i doprawiając do smaku solą i pieprzem (doprawić  w tym przypadku należy od serca;).Wyłożyć na blachę podlaną olejem i piec w nagrzanycm do 200 stopni piekarniku około 1,5 godziny do mocno zrumienionej skórki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne: 14 niezbędnych dań na Twoim stole 115

łatwe do przygotowania i smakują wyśmienicie. Przepis: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sos grzybowy: 300 g suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka śmietany 30% sól, pieprz do smaku Obierz ziemniaki i cebulę, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko(...)solą i pieprzem. Karp w galarecie: świąteczna ryba na polskim stole Karp w galarecie to kolejna tradycyjna potrawa wigilijna, która zasługuje na miejsce na polskim stole. Karp smażony lub pieczony, następnie układany w warstwach z cebulą i galaretką, stanowi nie tylko smaczną, ale i efektowną potrawę. Przygotowując karpia, warto wybrać rybę z ekologicznych hodowli oraz pamiętać o usunięciu ości

sierotka maRysia w kuchni
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 275

klasycznie przygotowaną gęś uduszoną w białym winie  kopytkami, burakami i gruszką z sosem balsamiczno - karmelowym. Do przygotowania potrzebowałem: 2 piersi gęsi - około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków, 2 gruszek, ziela angielskiego, kminku, tymianku, rozmarynu, owoców jałowca, pieprzu zielonego ziarnistego, 2 łyżek miodu, 100 ml octu(...)gram mąki pszennej i 50 gram mąki ziemniaczanej. Z całości wyrobiłem gładką masę, którą uformowałem w cienkie wałki, a następnie pokroiłem w kopytka, które odłożyłem na bok. Po godzinie pieczenia wyjąłem gęś z piekarnika i zdjąłem pokrywkę naczynia żaroodpornego, a następnie ponownie umieściłem ją w piekarniku, zwiększając temperaturę do 200 stopni. Buraki również wyjąłem z piekarnika, odwinąłem je z folii

Wyprawy kulinarne
Kotleciki a la gołąbki 185

Kotleciki a la gołąbki Dziś zapraszam Was na pyszne kotleciki a la gołąbki. U nas taki obiad znika w mgnieniu oka. Tak przygotowane kotlety z ryżem

Słodkie okruszki
BITKI MIESZANE W SOSIE WŁASNYM 199

Tradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa

Kuchnia MagdaLeny
Muffinki dyniowe 222

Już za kilka dni Halloween, więc mam dla Was z tej okazji kilka propozycji. Pierwsza z nich to dyniowe muffinki. Wiadomo przecież, że nie ma Halloween

kuchnia doski
Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach 253

Tradycyjny przepis na zupę śledziową która podawana jest w Środę Popielcową, jak również w piątki postne. Składniki: 2 śledzie z beczki 0,5 litr wody 2

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania