Po ugotowaniu rosołu zostaje wam mięso. Jeśli nie macie pomysłu do czego go wykorzystać to proponuję zrobić pyszne kluski śląskie z mięsem okraszone zrumienioną cebulką. My
Ala piecze i gotujeŻurek to zupa która najczęściej kojarzy nam się z Wielkanocą. Jednak u mnie jest cześć niż raz w roku bo bardzo nam taki żurek smakuje. Tym
Ala piecze i gotujeSałatka z pieczonym serem halloumi i batatem to bardzo sycący i wartościowy posiłek. Z powodzeniem można go potraktować jako obiad i właśnie w takiej wersji zjadłam ją ostatnio. Uwielbiam bataty i ten rodzaj cypryjskiego sera półtwardego z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego . Od samego początku wiedziałam, że to połączenie będzie dla mnie idealne. Dodałam kilka warzyw i piękny(...)zdrowy posiłek był gotowy Serdecznie zapraszam do skorzystania z prostego przepisu jeśli zależy Wam na czymś lekkim a zarazem odżywczym i sycącym Kilka słów o batatach Bataty, czyli słodkie ziemniaki, stanowią cenne źródło węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych, a także substancji takich, jak beta-karoten czy luteina. Ich właściwości są szczególności cenione przez diabetyków oraz osoby uprawiające sport. Bataty
Natka PietruszkiKasza wystąpiła jako dodatek do obiadu we wtorek, w czwartek zrobiliśmy z niej kluski śląskie. Tak jest, kluski z kaszy są rewelacyjne, miękkie i łatwiejsze do zrobienia niż z ziemniaków, gdyż ciasto z pęczaku jest zwarte i łatwo się formuje. Dwa razy jest soczewica – jeden z naszych ulubionych składników. Soczewicę łatwo przygotować, a poza tym jest bardzo zdrowa, zawiera(...)Tymczasem pieczone warzywa świetnie smakują z farszem warzywnym. Bakłażan z soczewicą i batatem jest tego najlepszym przykładem: łatwy, lekki i zdrowy. Przy okazji tego dania przygotowaliśmy dwa razy więcej soczewicy, którą wykorzystaliśmy w piątek do zrobienia zupy. Dzięki temu mogliśmy ją ugotować szybciej. Zobacz przepis Skoro czwartek to Kluski śląskie z pęczaku Kluski śląskie z ziemniaków są pyszne
Niedzielny kucharzpietruszka 1 kg ziemniaków 3-4 cebule kawałek selera 400 g pieczarek sól, pieprz do smaku wegeta naturalna natka pietruszki i lubczyk PRZYGOTOWANIE : Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę (oprócz kapusty ). Kiełbasę i boczek również tak kroimy. Wszystko przyprawiamy i mieszamy. Kociołek należy naoliwić, wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć go liśćmi kapusty
Kulinarne Fantazje Mariolipyszny placek na bazie ziemniaków z dodatkami. Doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację. Składniki 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 2 średnie ząbki czosnku 1 duże jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok. 250 g kiełbasy ok. 1/6 szklanki oleju 2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki soli pieprz Przygotowanie Zetrzeć ziemniaki i cebulę, dodać czosnek przepuszczony przez(...)kostkę kiełbasę podsmażyć i dodać do ziemniaczanej masy. Na koniec majeranek, sól i pieprz. Wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temp. 180⁰ przez 1,5h. Najlepiej smakuje po wystudzeniu. Wtedy też robi się bardziej zwarty. Autor przepisu: Katarzyna Artykuł Kartoflak pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisypołączeniu ze sobą i zapieczeniu w piekarniku smakują naprawdę rewelacyjnie. Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem składa się oczywiście z ziemniaków, kurczaka, pieczarek, cebulki, jajek i sera żółtego. Jest ona bardzo treściwa, sycąca i pięknie pachnie. Można ją przygotować z ziemniaków, które zostały nam z dnia poprzedniego, lub ugotować je na świeżo. Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem to idealny obiad dla całej rodziny(...)spód ułożyć pokrojone w plasterki ziemniaki. Na ziemniakach ułożyć kurczaka, następnie pieczarki z cebulą. Jajka roztrzepać widelcem, dodać do nich śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać. Całość rozprowadzić na zapiekance. Wierzch posypać startym na ratce serem żółtym. Na serze ułożyć plasterki pieczarek do dekoracji. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut, grzanie góra-dół
Przepiski.plSkładniki: Ziemniaki 1 kg Cukinia 1 kg Papryka czerwona 1/2 Cebula czerwona Pomidory krojone w puszce Ser tarty 200 g Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrane pokroić w większą kostkę. gotować w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od zagotowania. Odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię, paprykę oraz cebulę. Całość doprawić solą oraz pierzem. Całość(...)zalać pomidorami dodać ok. 50 sera i wszystko wymieszać. Całość pieczemy bez przykrycia w temperaturze 200 stopni bez przykrycia przez ok. 1 godzinę. Co jakiś czas mieszamy warzywa. Ostatnie 15 minut przed końcem pieczenia posypujemy pozostałym serem. Smacznego! (dodatkowo do zapiekanki można dodać inne warzywa lub podsmażonego kurczaka lub kiełbasę) Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje
Kulinarne przygodyprzepis nie został jeszcze oceniony) Frytki z batatów z piekarnika przygotowuje się tak samo prosto, jak frytki z ziemniaków . Jednak do batatów potrzeba odrobinę więcej siły przy krojeniu, ponieważ są twardsze niż ziemniaki. Frytki z batatów na pewno nie będą smakować każdemu, ponieważ jak wiecie batat ma dość słodki smak, za którym nie wszyscy przepadają. Jednak w moim przepisie znalazłam(...)sposób na to, aby tą słodkość nieco stłumić. Dodałam do pokrojonych batatów paprykę słodką, chili, sól, a przed pieczeniem posypałam je parmezanem. Ta mieszanka przypraw wyostrzyła ich smak. Frytki z batatów należy piec zawsze w wysokiej temperaturze, minimum 220 stopni. Lepiej smakują lekko przypieczone, niż niedopieczone czyli mdłe. Frytki z batatów najlepiej smakują w towarzystwie ostrych sosów. Można podawać
Kuchnia BazyliiPrzepis na kalafior pieczony w całości Sposób, żeby niejadek zjadł obiadek? Zrobić coś smacznego! Warzywa nie muszą być nudne. Wystarczy kilka przypraw, szczypta chęci i odrobina czasu… Serio, przy dzisiejszym przepisie wystarczy dosłownie odrobina czasu. Własnie dzięki temu kalafior pieczony w całości jest takim hiciorem 😊 Będąc w jarzyniaku, trafiłem na piękne, dorodne i niedrogie kalafiory. Grzechem byłoby(...)oczywiście dla siebie. Kalafior pieczony w całości cieszy nie tylko podniebienie, ale również oczy 😍 Jest majestatyczny, aromatyczny i apetyczny… Prawdziwa PETARDA. Co jeszcze można zrobić z kalafiora? Na blogu znajdziesz m.in. kotleciki z kalafiora , które do obiadu sprawdzą się idealnie. Poza tym jest również indyjska zupa kalafiorowa z ciecierzycą i ziemniakami. Naprawdę konkretna i sycąca
Blendmanminuty. Do blendera wrzucamy ciecierzycę, ziemniaki i szpinak. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz posiekane suszone pomidory; doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Formę o wymiarach 12 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy ok. 40-50 minut
La grande e la piccola cuocaziemniaków, wodę delikatnie odlać i dodać ziemniaki z sita do osadu z maczki mączki ziemniaczanej. Dodać startą na tarce cebulę, przyprawy, żółtka, kucharka, mąkę tortową, ubitą pianę z białek, wymieszać i od razu smażyć placki. Na gorący olej kłaść cienką warstwę placka, na placek łyżkę nadzienia rozsmarować i drugą cienką warstwę placka, piec na większym ogniu rumiane placki z każdej
W Mojej Kuchni Lubiękrem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica ZUPA Z KURCZAKIEM I RYŻEM Ilość porcji: 6 Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 2 szklanki gotowanego kurczaka porwanego lub pokrojonego w kostkę (możesz użyć kurczaka z rosołu lub kurczaka pieczonego) – 2 szklanki gotowanego dzikiego
nietylkopasta.plpółmiękko. Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Rzodkiewki myjemy, kroimy na plasterki. Jogurt grecki mieszamy z majonezem oraz musztardą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekany drobno koperek. Składniki sałatki mieszamy razem. Odstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia. Podajemy jako samodzielne danie lub w towarzystwie np pieczonej kiełbasy
Smaki Na Talerzuwodzie i gotować wymieszać z ugotowanymi ziemniakami i twarogiem. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Cebulę dodać do masy ziemniaczanej razem z tłuszczem na którym się smażyła. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić. Następnie ubić mocno białka i wymieszać z żółtkiem i masą ziemniaczaną Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i piec przez około
Kuchnia Bon Appetitsypie się na blat 1 kg obranych ziemniaków pokroić na frytki do większej miski, posypać 2 łyżkami cukru i zalać mocno zimną wodą na 30 minut, potem wodę wylać, frytki osuszyć ręcznikiem kuchennym, i w misce z 2 łyżkami oleju Wielkoposkiego słonecznikowego dobrze wymieszać, włożyć do urządzenia PHILIPS-Airfryer i wg instrukcji piec frytki, można je zrobić również w piekarniku
W Mojej Kuchni Lubięmąki z solą, dodajemy ziemniaka i robimy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 min. Podsmażamy 5 dużych cebul, przyprawiamy solą, cukrem, pieprzem i studzimy. Gdy ciasto już wyrosło zagniatamy je ponownie, dzielimy i wałkujemy na grubość 3-5 cm. Wycinamy kółka i układamy je na blachę do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia
chleba naszegoPiersi, które marynują się całą noc w aromatycznych przyprawach, pieczone w rękawie. Mają piękny kolor i są niezwykle aromatyczne. Bardzo delikatne w smaku i lekkostrawne. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(...)kropel ciemnego sosu sojowego -oliwa lub olej -rękaw foliowy do pieczenia Piersi dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy wzdłuż na pół. Kolendrę, pieprz i ziele tłuczemy w moździerzu. Każdą pierś obsypujemy obficie przyprawami i układamy w szerokiej misce, polewając każdą oliwą lub olejem. Ja użyłam aromatycznego oleju z marynowanej, pieczonej papryki. Wstawiamy miskę z mięsem do lodówki na całą
Kulinarne przemysleniadzieci zbuntowały się przeciwko kotletom, a pieczonego kurczaka też nie chciały. Przyznaję, opadły mi wówczas ręce. Nie wiedziałam, co im zrobić na obiad, a one domagały się sosu. Najlepiej z kurczaka. Pomyślałam - dlaczego nie? No i zaczęłam gotować. Okazało się, że wyszło z tego pyszne danie, które świetnie smakuje z ryżem lub ziemniakami, ale także z kromką świeżego pieczywa
W mojej kuchnikuchnia! To czas na warzywa psiankowate (ziemniaki, pomidory, paprykę, bakłażany) oraz cukinię. To również okres, kiedy przyrządzamy pyszne, rozgrzewające zupy. Dzisiaj dzielimy się z Wami przepisem na jedną z takich zup - zupę marokańską. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do tego pyszna, sycąca i baardzo rozgrzewająca. Przygotowujemy ją na bazie rosołu z pieczonych warzyw . Składnikami zupy są cebula, marchewka
two broke sisterspieczenia. Do tego można dodać płatki drożdżowe, sól czarną i ulubione przyprawy. Bardzo często w ciągu dnia nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, dlatego jako przekąskę przed obiadem zjadłam kilka śliwek i dwa kawałki arbuza. Na obiadokolacje przyrządziłam placek po węgiersku. Placki ziemniaczane zrobiłam z kilograma ziemniaków, jednej sporej
wegujemyświąt. Mam wrażenie, że dopiero piekłam makowce i pierniczki, a teraz już czas na jajka, babki i mazurki. Ale jak to mówią, podobno szczęśliwym tylko czas szybko mija. :). Chyba się do nich zaliczam hi hi :) Żurek zawsze gości na moim świątecznym stole. Można go podać w chlebowych miseczkach. Do tego tłuczone ziemniaki z okrasą. Pycha! A co u Was gości
O kuchni z uczuciempołówki. Lekko rozsunąłem warstwy cebuli. Ziemniaki opłukałem, ułożyłem je w naczyniu żaroodpornym na przemian z cebulą. Zalałem bulionem, skropiłem oliwą i posypałem tymiankiem. Przykryłem folią aluminiową, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C.. Gdy warzywa były miękkie, zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C. , zdjąłem folię, posypałem pokruszoną fetą oraz płatkami migdałów. Piekłem 15 minut, aż migdały się zrumieniły. Podałem
R'n'G KitchenLekko wystudzić Do wystudzonych ziemniaków dodać 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną ( dosypcie więcej jeśli będzie za lepkie) i pianę z 2 białek. Wyrobić ciasto. . Ciasto podzielić na równe części . Uformować kulę rozpłaszczyć, a środek nadziewać farszem. Zalepić, uformować knedel, obtoczyć w kaszce kukurydzianej i układać na blasze. Wszystkie posmarować rozmąconym jajem. Piec ok 50 minut w 190 stopniach, aż będą
AZgotuj!