pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:568/865)

Babka ziemniaczana 175

można użyć robota z tą samą tarką co ziemniaków), czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do masy ziemniaczanej. Następnie dodać jajka, kaszę mannę, majeranek, cząber, kminek i sól, dokładnie wymieszać. Masę ziemniaczaną przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Wierzch masy ziemniaczanej wygładzić łyżką i skropić olejem. Babkę ziemniaczaną piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Babka

Codziennik Kuchenny
Babka ziemniaczana (wersja podstawowa) 139

łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej   Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki. Na patelni podsmażyć cebulę z boczkiem. Całość przełożyć do masy ziemniaczanej. Dodać jajka i posiekany czosnek. Wszystko razem wymieszać, doprawić (majerankiem, solą, pieprzem) i przełożyć do blaszki wysmarowanej niewielką ilością oleju. Piec 1-1,5 godziny w 180 stopniach

Di gotuje
Bułeczki z ziemniakami 168

mąki luksusowej Młynomag 2 łyżki prażonej cebulki Skworcu Ziemniaki przepuścić przez praskę, następnie dodać do reszty składników i wyrobić na gładkie ciasto. Jeżeli używamy drożdży świeżych wykonać zaczyn.Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia . Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce. Odstawić na ok 30 minut żeby podrosły.Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Bułki piec około 20-25 minut

Moje domowe kucharzenie
Poniedziałkowy "fit" - Dorsz w musztardzie 118

można podać zarówno z kaszą, ryżem bądź ziemniakami.  Dorsz w musztardzie  SKŁADNIKI : 400 g dorsz - kostka musztarda bawarska przyprawa śródziemnomorska szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Na foli aluminiowej układamy kostki dorsza, oprószamy całość przyprawą śródziemnomorską i smarujemy musztardą bawarską, folię zawijamy. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika zawinięte rybki i pieczemy około 30 minut. Na ostatnie 5 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołabki inaczej, czyli bez zawijania 6313

szybko by się przejadły :) Smakują zarówno do gotowanych ziemniaków jak i do chleba :) i są bardzo sycące! Porcja jest duża, dlatego dla mniejszej rodziny (3-4 osoby) polecam zmniejszyć proporcje o połowę. Do tej pory nie odciskałam soku, ale zdecydowanie lepiej się formują, gdy się tak postąpi. Widziałam przepisy, w których piecze się je w piekarniku zamiast gotować - kiedyś spróbuję

Kolorowy Przepisownik
Karkówka zapiekana. Karczek pod pierzynką 3315

Układamy karkówkę w natłuszczonej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku karkówki układamy plasterek żółtego sera, który smarujemy (u mnie domowym majonezem i keczupem), i obsypujemy jeszcze plasterkami pozostałych pieczarek. Wstawiamy blaszkę z mięsem do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika na ok. godzinę. Po upieczeniu karczek podajemy ze smażonymi ziemniakami i modrą kapustą. Smacznego! The post Karkówka zapiekana

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Puree z pieczonej dyni 134

skropić oliwą dodatkowo można posypać solą, pieprzem , papryką. Piec w temp 175 st z termoobiegiem ok 30 mi. Następnie wyjąć z blaszki na durszlak i pozostawić do odcieknięcia na ok godzinę. Dynię przełożyć do miski i przy pomocy blendera zmiksować na jednolitą masę. Puree nadaje się na zupy, jako dodatek do ziemniaków ciast itp. Można zamrażać i pasteryzować w słoikach

Gotowanie jest łatwe
Zupa krem z kalafiora 146

marchewkowa – z pieczonych pomidorów – z rukoli – z kukurydzy – krem grzybowy – dyniowa z serem – z dyni i warzyw z rozmarynem – z dyni, boczkiem i szałwią Zupa krem z kalafiora z kluskami: Składniki: 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ kalafiora 1 duży ziemniak 500 ml rosołu, bulionu, wywary warzywnego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Duszone żeberka 127

rozpływają się w ustach . Do tego pieczony ziemniaczek lub duszony . I jak to mawiała babcia - Niebo w gębie i nic więcej do szczęścia nie potrzeba - . Z tym ostatnim to tak całkiem się nie zgadzam bo zawsze coś do szczęścia będzie brakować .     Składniki żeberka wieprzowe 5 pieczarek 1 cebula 10 ziemniaków 1 łyżka majeranek sól ,pieprz

Eli Gotowanie
Łososiowe powitanie 166

piekarnika na 20 minut razem z ziemniakami (180 stopni z termoobiegiem) lub 30-40 jeżeli ziemniaki/brokuły nie były wcześniej podgotowane. Wyznacznikiem gotowego dania są ziemniaczki - jak bardzo zarumienione lubimy. Smacznego - koniecznie dajcie znać co o tym myślicie, bo nie ma lepszej motywacji :) A może macie swoją domową wariację pieczonego łososia

Przepysznik - BLW i nie tylko
ZAPIEKANKA STUDENCKA 314

posypania  Sposób przyrządzenia: Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach na al dente- 10 min. Po przestygnięciu obrać ze skórki, pokroić w grube talarki. Układać w naczyniu żaroodpornym warstwami na przemian z serem. Każdą część z osobna potraktować przyprawami.. Na pierwszą polać olej z przeciśniętym czosnkiem.  Piec 25 min w temperaturze 200 stopni Podawać

pieprzny smaczek
Frytki z batatów 241

łyżki ulubionych przypraw do ziemniaków (np. mieszanka rozmarynu, oregano, bazylii, tymianku, cząbru, estragonu itp.) Przepis: Bataty obieramy i kroimy na grubsze frytki (ok. 1 cm). Następnie umieszczamy je w misce, polewamy oliwą, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane bataty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną oliwą z oliwek. Bataty pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200C(...)przez ok. 30 minut. Frytki z batatów stanowią smakowity zamiennik zwykłych frytek ziemniaczanych. Uwielbiam je szczególnie w towarzystwie pieczonego mięsa (np. żeberek

Emcia Pichci
Bułki drożdżowe z kapustą 133

ugotować. Następnie kapustę odcedzić , odcisnąć, wymieszać z ostudzonymi ziemniakami, przyprawić do smaku i dodać 1 łyżkę masła z cebulką. Wykonanie bułeczek: Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku, spłaszczyć na dłoni i nadziewać farszem kapuścianym. Zlepiać jak pączki, formując dosyć duże bułki. Układać na blachę wysmarowaną tłuszczem, smarować buły rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Następnie

Tradycyjna Kuchnia
Topinambur w zupie 141

chipsami Składniki: (na 4 porcje) 250 g ziemniaków 200 g pasternaku 600 g topinamburu 1 cebula 1 łyżka masła 1 l bulionu sól pieprz biały chipsy: 150 g topinamburu dodatkowo: 1 cebulka dymka Topinambur na chipsy wyszorować, osuszyć. Pokroić w cieniutkie plasterki, ułożyć je pojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 100 st. C. przez 1 godzinę, wystudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pumpkin pie, czyli klasyczne ciasto dyniowe 323

zmięknie. Miękką dynię rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków lub zmiksować w blenderze na puree. Ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek, tłuszcz oraz przyprawy. Zmiksować i na koniec dodać puree z dyni. Formę do tarty wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Wyłożyć ciastem, całość ponakłuwać widelcem, obciążyć np. fasolą i piec w temperaturze 180 stopni przez 10 min. Następnie

Zgrabne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania