pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:576/865)

Ziemniaczana sałatka z rzodkiewkami 111

półmiękko. Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Rzodkiewki myjemy, kroimy na plasterki. Jogurt grecki mieszamy z majonezem oraz musztardą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekany drobno koperek. Składniki sałatki mieszamy razem. Odstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia. Podajemy jako samodzielne danie lub w towarzystwie np pieczonej kiełbasy

Smaki Na Talerzu
Pieróg biłgorajski 176

wodzie i gotować wymieszać z ugotowanymi ziemniakami i twarogiem. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Cebulę dodać do masy ziemniaczanej razem z tłuszczem na którym się smażyła. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić. Następnie ubić mocno białka i wymieszać z żółtkiem i masą ziemniaczaną Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i piec przez około

Kuchnia Bon Appetit
kotlety schabowe z prawdziwkami... 172

sypie się na blat 1 kg obranych ziemniaków pokroić na frytki do większej miski, posypać 2 łyżkami cukru i zalać mocno zimną wodą na 30 minut, potem wodę wylać, frytki osuszyć ręcznikiem kuchennym, i w misce z 2 łyżkami oleju Wielkoposkiego słonecznikowego dobrze wymieszać, włożyć do urządzenia PHILIPS-Airfryer i wg instrukcji piec frytki, można je zrobić również w piekarniku

W Mojej Kuchni Lubię
Bułki cebulowe z czarnuszką i szczypiorkiem. 167

mąki z solą, dodajemy ziemniaka i robimy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 min. Podsmażamy 5 dużych cebul, przyprawiamy solą, cukrem, pieprzem i studzimy. Gdy ciasto już wyrosło zagniatamy je ponownie, dzielimy i wałkujemy na grubość 3-5 cm. Wycinamy kółka i układamy je na blachę do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia

chleba naszego
Piersi z kurczaka w curry 166

Piersi, które marynują się całą noc w aromatycznych przyprawach, pieczone w rękawie. Mają piękny kolor i są niezwykle aromatyczne. Bardzo delikatne w smaku i lekkostrawne. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(...)kropel ciemnego sosu sojowego -oliwa lub olej -rękaw foliowy do pieczenia Piersi dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy wzdłuż na pół. Kolendrę, pieprz i ziele tłuczemy w moździerzu. Każdą pierś obsypujemy obficie przyprawami i układamy w szerokiej misce, polewając każdą oliwą lub olejem. Ja użyłam aromatycznego oleju z marynowanej, pieczonej papryki. Wstawiamy miskę z mięsem do lodówki na całą

Kulinarne przemyslenia
Pyszny sos z kurczaka wg Aleex 907

dzieci zbuntowały się przeciwko kotletom, a pieczonego kurczaka też nie chciały. Przyznaję, opadły mi wówczas ręce. Nie wiedziałam, co im zrobić na obiad, a one domagały się sosu. Najlepiej z kurczaka. Pomyślałam - dlaczego nie? No i zaczęłam gotować. Okazało się, że wyszło z tego pyszne danie, które świetnie smakuje z ryżem lub ziemniakami, ale także z kromką świeżego pieczywa

W mojej kuchni
Zupa marokańska 154

kuchnia! To czas na warzywa psiankowate (ziemniaki, pomidory, paprykę, bakłażany) oraz cukinię. To również okres, kiedy przyrządzamy pyszne, rozgrzewające zupy. Dzisiaj dzielimy się z Wami przepisem na jedną z takich zup - zupę marokańską. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do tego pyszna, sycąca i baardzo rozgrzewająca. Przygotowujemy ją na bazie rosołu z pieczonych warzyw . Składnikami zupy są cebula, marchewka

two broke sisters
Wegański foodbook #1 109

pieczenia. Do tego można dodać płatki drożdżowe, sól czarną i ulubione przyprawy.  Bardzo często w ciągu dnia nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, dlatego jako przekąskę przed obiadem zjadłam kilka śliwek i dwa kawałki arbuza.   Na obiadokolacje przyrządziłam placek po węgiersku. Placki ziemniaczane zrobiłam z kilograma ziemniaków, jednej sporej

wegujemy
Żurek Wielkanocny 161

świąt. Mam wrażenie, że dopiero piekłam makowce i pierniczki, a teraz już czas na jajka, babki i mazurki. Ale jak to mówią, podobno szczęśliwym tylko czas szybko mija. :). Chyba się do nich zaliczam hi hi :) Żurek zawsze gości na moim świątecznym stole. Można go podać w chlebowych miseczkach. Do tego tłuczone ziemniaki z okrasą. Pycha! A co u Was gości

O kuchni z uczuciem
Cebule zapiekane z serem feta 147

połówki. Lekko rozsunąłem warstwy cebuli. Ziemniaki opłukałem, ułożyłem je w naczyniu żaroodpornym na przemian z cebulą. Zalałem bulionem, skropiłem oliwą i posypałem tymiankiem. Przykryłem folią aluminiową, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C.. Gdy warzywa były miękkie, zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C. , zdjąłem folię, posypałem pokruszoną fetą oraz płatkami migdałów. Piekłem 15 minut, aż migdały się zrumieniły. Podałem

R'n'G Kitchen
Pieczone knedle ze szpinakiem (bezglutenowe) 149

Lekko wystudzić Do wystudzonych ziemniaków dodać 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną ( dosypcie więcej jeśli będzie za lepkie) i pianę z 2 białek. Wyrobić ciasto. . Ciasto podzielić na równe części . Uformować kulę rozpłaszczyć, a  środek nadziewać farszem. Zalepić, uformować knedel, obtoczyć w kaszce kukurydzianej i układać na blasze. Wszystkie posmarować rozmąconym jajem. Piec ok 50 minut w 190 stopniach, aż będą

AZgotuj!
Bliny 147

Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane.    Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.    Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy.    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy ją i układamy na niej papier do pieczenia posmarowany olejem.    Na papier

Maminek kulinarny
kurki+cukinia+płatki owsiane+ziemniaki=pyszny pasztet... 145

mieszając odciśniętą cukinię wymieszać z żółtkami, ziemniakami, cebulą z kurkami, płatkami, tartą bułką, przyprawami i dobrze wszystko wymieszać ubić pianę na sztywno i dodać do masy, delikatnie wymieszać keksówka 24x11 wysmarowana masłem i posypana tartą bułką do formy przełożyć masę i dobrze docisnąć w formie nożem maczanym w wodzie zrobić nacięcia skośne piec w 200C 50-60 minut zostawić

W Mojej Kuchni Lubię
Miruna patagońska ...jedziemy nad Ocean! 215

dodaj soli, mieszanki ziołowej do ziemniaków zawierającej rozmaryn i...wymieszaj.  Dodaj na wierzch, posyp selerem naciowym oraz dodaj pomidora sparzonego, obranego ze skórki i poszatkowanego. Nakryj pokrywką i..do piekarnika na 190 stopni, około 2 godziny. Może być krócej. Musicie sprawdzać marchewkę i seler czy zmiękł. Danie jest proste, niskokaloryczne, pieczone-duszone pod przykryciem, więc wyciśniemy

Z Kuchni Do Kuchni
Grahamki 222

miód/melasę, puree z ugotowanych ziemniaków oraz podgrzane mleko z masłem. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i nie będzie kleiło się do rąk – można odrobinę podsypywać mąką jeśli jest potrzeba. Ciasto wkładamy do miski podsypanej mąką, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 40-60 minut w ciepłym miejscu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsypujemy na niej otręby (jeśli

Poezja smaku
Menu dla początkujących: Gotowanie na trzy dni 123

pulpety i żaroodpornego naczynia do pieczenia kurczaka teriyaki. Po wystudzeniu każde danie pakujemy do dwóch zamykanych pojemników i wstawiamy do lodówki. Każde z dań zachowa świeżość przez cztery dni. Jeśli czegoś nie zdążycie zjeść, wstawcie danie do zamrażalnika, gdzie może czekać na swoją kolej przez miesiąc, nie tracąc wartości odżywczych. Szaszłyki z młodych ziemniaków W drugim zestawie nie ma krewetek

Niedzielny kucharz
Kresowe, drożdżowe pierożki z soczewicą 113

dłoni mały placuszek, nakładała farsz i zwinnymi palcami zlepiała fantazyjnie pierogi. Nie używała wałka - lepienie pierogów było dla Niej rytuałem i formą odpoczynku. I oczywiście piekła je w piecu chlebowym :)  Długo nie mogłam odtworzyć tego smaku, aż trafiłam na przepis pani Magdy Gessler. I strzał w dziesiątkę - dokładnie takie jak u Babci! Przepis jest bardzo dobry - ciasto miękkie(...)żółtka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, 30 g świeżych drożdży, 3 łyżki mleka, 1 łyżeczka cukru Na farsz: 1,5 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy, 1 cebula, 2 duże ziemniaki, 2 jajka, 1 duża cebula, 3 łyżki masła, sól, pieprz, odrobina przyprawy uniwersalnej Dodatkowo: 1 jajo, siemie lniane lub mak Sposób przygotowania: Soczewicę oczyścić i namoczyć na noc. Następnego dnia

Nie tylko w kuchni