Miodowe skrzydełka z grilla to błyskawiczna wersja dania z rusztu. Skrzydełka nie wymagają zbyt długiego marynowania. Ta marynata nada im chrupkości i odrobinę słodyczy. Skrzydełka , a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka Regionalna kuchnia Podkarpacia nie jest kuchnią szerzej znaną, czy popularną. Jako nasze sztandarowe danie zwykle wymienia się proziaki i może jeszcze gołąbki z ziemniakami, czy z kaszą. Jednak podkarpacka kuchnia ma wiele charakterystycznych, typowych dla regionu dań, o których warto mówić i które warto gotować. Ponieważ region nie jest jednorodny pod względem zamieszkującej Podkarpacie(...)ziemniakami, które doprawia się na słono lub słodko. Króluje tu również delikatny mleczny biały barszcz na zakwasie, który gotuje się na mleku i wodzie bez dodatku przypraw takich jak czosnek, pieprz czy liść laurowy. Takich dań na południu Podkarpacia nie uświadczycie. Znajdziecie tam jednak inne unikatowe dania, charakterystyczne dla tego regionu, chociażby haluszki z bryndzą, knysze czy pieczone
Trzeci talerzPadrón w prowincji La Coruña. Są tak popularne w tamtych okolicach, że doczekały się powiedzenia „Coma os pementos de Padrón: uns pican e outros non” (Niczym papryczki Padrón: jedne pieką, inne nie). Ich jedzenie to prawdziwa rosyjska ruletka. Pimientos de Padrón zwykle jada się jako tapas smażone w oliwie z oliwek z gruboziarnistą solą morską. Mają subtelny orzechowy smak(...)dorzuciłem je do mojej wersji habas a la catalana , czyli bobu po katalońsku z chorizo. Dość nietypowego, bo podanego przeze mnie nie w formie leczo, a podsmażanej sałatki z ziemniakami. To zupełna wariacja na temat kuchni hiszpańskiej, łącząca kulinarne południe z północą. W dodatku bardzo udana i stanowiąca doskonały dodatek do dorsza, tak typowego dla kuchni galicyjskiej! * SKŁADNIKI
Food Squaresezonie poszaleć (cena dorsza Skrei nie jest niska) i wyprawić sobie małą ucztę. Tym razem postanowiłam zrobić dorsza w papilotach, czyli rybę zapieczoną w papierowym opakowaniu. Ten sposób pieczenia powoduje, że jest ona bardzo soczysta i aromatyczna. Wyczytałam na stronie From Norway , że dobrze jest dorsza przed obróbką wymoczyć w solance. Przepis który podaję tego(...)gdybym ją przed dodaniem podsmażyła lekko na suchej patelni grillowej. Po prostu wyglądałaby ładniej. Tak czy inaczej, ryba w papilotach, z ziołową mieszanką, jest pyszna! Można podać np. z ziemniakami w mundurkach. Polecam! przepis pochodzi z tej strony - Great BritisChefs ZIMOWY DORSZ SKREI W PAPILOTACH - PRZEPIS składniki 400 g filetu Skrei, skórka usunięta - opcjonalnie 60 g szpinaku baby
Stare GarySkładniki: 5 łyżki kaszy jęczmiennej 50 dag serduszek drobiowych 3 marchewki 0,5 selera 2 pietruszka listek laurowy kilka ziarenka ziela angielskiego 1/2 pęczka natki pietruszki
kgwjanczewoBurak to moje ulubione warzywo i co najważniejsze bardzo zdrowe. Dlatego też, staram się jak najczęściej podsuwać buraczki moim dzieciom. Na szczęście nie mam z tym
kuchnia doskiWspaniałe danie samodzielne, na każdą porę dnia, pożywne, na ciepło może stanąć w szranki z każdym drugim daniem, bardzo, szybka, wygodna i pożywna wersja... Składniki: 4
kgwjanczewoZupy kremowe lubimy coraz bardziej. Są pożywne i według mnie mają bardziej wyrazisty smak od tradycyjnych. Dzisiaj proponuję sezonową ponieważ w ogródku nadal rosną młode cukinie
Ala piecze i gotujekurczaka zrobiliśmy indyka :) Staramy się na naszym blogu prezentować rzeczy tak naprawdę proste. Ale jednocześnie zachęcające. Dlatego też prostą w sumie pierś wzbogaciliśmy o daktyle, a całość podaliśmy z ziemniakami polanymi sosem morelowym. Wszystko się idealnie ze sobą skomponowało. Wygląda świetnie, smakuje świetnie, a w zrobieniu w zasadzie proste. Czyli dokładnie tak jak lubimy. Jeszcze zdanie lub dwa o samych(...)Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut. Do rondelka wlewamy 250 ml wody, dodajemy esencję do potrawki z kurczaka, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy posiekane w kostkę suszone morele i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z puree ziemniaczanym z dodatkiem chrzanu i surówką z marchwi i jabłka, a pysznym sosem polewamy mięso lub ziemniaki. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze
Marder&Marder Manufactureziemniakami! Książka Zapach Świąt 45,00 zł Dodaj do koszyka e-book Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00 zł Dodaj do koszyka Jeśli lubicie takie dania, zapraszam Was do innych moich przepisów: zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony Zupa gulasz węgierski Gulasz wołowy z warzywami Makaron Boeuf Strogonow Azjatyckie żeberka Pieczona(...)dodaj na patelnię jeszcze nieco bulionu, ale nie powinno być to konieczne. Na koniec dopraw jeszcze całość jeśli jest to konieczne i posyp świeżymi listkami tymianku. Podawaj z pieczywem, ziemniakami, kopytkami lub innymi dodatkami. Książka Zapach Świąt 45,00 zł Dodaj do koszyka e-book Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00 zł Dodaj do koszyka
nietylkopasta.plzjadłam i nie opublikowałam. Zdarza się. Zniechęciłam się jednak na tyle, że nie mam ochoty eksperymentować z kolejnymi przepisami. Póki co. Parę dni temu pisałam Wam, że zawsze piekę więcej buraków, niż zamierzam. Parę dni temu znowu to miało miejsce. Tym razem upiekłam ich o 6 za dużo. Tak, o całe 6 sztuk. Z jednej połowy postanowiłam zrobić sałatkę(...)bloga) z ziemniakami. Wyszedł z tego naprawdę sympatyczny, typowo domowy, obiad. Składniki: 3 większe buraki 3 ogórki kiszone 1 większe jabłko 1 średnia czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny pół łyżeczki cukru sól pieprz 1-2 łyżki oleju rzepakowego (ja użyłam z pierwszego tłoczenia) Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, pieczemy około godziny
KardamonovyZupa krem z kalafiora podana z chrupiącymi grzankami. Do tego odrobina oliwy truflowej dla bardziej wymagających smakoszy. To świąteczna propozycja samego Gordona Ramsay’a, pochodząca z
Moja Delicjadomu powinna się czas od czasu pojawić, ze względu na cenne właściwości, które posiada. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego białka, zawiera także kwasy omega-3 oraz inne cenne witaminy. Łosoś pieczony z sezamem robi się praktycznie sam. Wystarczy wymieszać składniki na marynatę, polać nim łososia i zapiec. W czasie zapiekania możemy przygotować do niego ryż i ulubioną surówkę. Poniżej zaprezentuję(...)filet z łososia w sosie sojowo-miodowym z dodatkiem sezamu. Idealny pomysł na wykwintny i smaczny obiad, który jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Idealnie smakuje z ziemniakami, frytkami czy ryżem. Świetnym uzupełnieniem tego dania będzie surówka z białej kapusty . PRZEPIS NA ŁOSOSIA Z SEZAMEM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 g łososia 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego
Przepiski.plNiewielka książeczka, którą kupiłam na wakacjach, w lokalnym 'charity shop'. Bardziej, jako żart, niż prawdziwą ksiażkę kucharską. Nie, nie mam absolutnie nic przeciwko gotowaniu, lub pieczeniu, a zwłaszcza odgrzewaniu w mikrofali. Co to to nie! Pokazywałam już na blogu ksi ążeczkę z mikrofalowymi, kubeczkowymi ciastkami i muffinami - klik . W międzyczasie przybyło nam nawet do kolekcji kilka innych i przyznam(...)się w kategorii 'posiłku bez ceregieli'. Bo dlaczego miałabym robić tylko jedn ą porcję chilli? Albo bawić się ze składnikami na kubeczek kormy z kurczaka? Czy tagine ze słodkich ziemniaków i cieciorki? Albo bolognese? Akurat te potrawy można spokojnie ugotować w większych ilościach, a potem odgrzać jedn ą porcję, nawet i w kubeczku, jeśli taka wola. Ale znalazłam również
Lejdi of the housekoniec dodaj pstrąga i piecz przez 15 do 20 minut lub do momentu, aż się upiecze. Zdrowy, niskowęglowodanowy i bezglutenowy przepis na pieczonego pstrąga Jeśli próbujesz schudnąć, prawdopodobnie interesuje Cię zdrowy, niskowęglowodanowy i bezglutenowy przepis na pieczonego pstrąga. Pstrąg jest doskonałym źródłem białka i ma tylko dwa gramy węglowodanów na porcję. Pstrąga można piec lub grillować z warzywami(...)posiłek. Wybór odpowiedniej ryby do pieczenia jest bardzo ważny – oprócz walorów smakowych ma ona wiele zalet. Należy do nich łatwość przygotowania i minimalny bałagan. Jeśli kupisz uprzednio umytego pstrąga, nie ma potrzeby płukania go przed pieczeniem. Można jednak spróbować upiec pstrąga w foliowej kopercie, aby jeszcze bardziej ułatwić sobie sprzątanie. Jeśli chodzi o pieczenie pstrąga, folia jest lepsza niż
Patchworkzaskoczeni jaki jest smaczny. Gyros z kurczaka – domowy kebab: 1 kg mięsa z udek kurczaka 400 g filetu z piersi z kurczaka (opcjonalnie) 1 bardzo duża cebula albo ziemniak lub seler 4 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego 2 łyżki Ketchupu Kieleckiego łagodnego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku(...)stron. Wierzch należy złączyć drugą połówką cebuli lub ziemniaka. Aby konstrukcja była stabilniejsza, warto wzmocnić ją dodatkowymi patyczkami od zewnątrz, aby opierały się na naczyniu lub blaszce, przytrzymując mięso z każdej strony. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na dół wstawiamy dużą blachę od piekarnika. Gdy piec osiągnie temperaturę, wkładamy blaszkę z kebabem i pieczemy przez
Poezja smakupołowę ziemniaków, cebuli, buraków oraz cukinii i ponownie ziemniaki, cebula, buraki oraz cukinia. Śmietanę kremówkę, wymieszać z mlekiem i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wylać na warzywa. Na koniec posypać startym żółtym serem. Zapiekankę ziemniaczaną z buraczkami i cukinią wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 40 minut . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zapiekanka ziemniaczana
niecodziennikparyporem a następnie całość przykrywamy drugą warstwą ziemniaków. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem w proszku. Polewamy wierzch zapiekanki śmietanowo-serowym sosem i obkładamy pokrojonym w plasterki boczkiem. Całość przykrywamy przykrywką naczynia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190°C. Po upływie tego
Qchnia po prostuplacki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami Ilość porcji: około 10-12 gofrów, w zależności od wielkości Przygotowanie: 10 minut + 1 h leżakowania ciasta Składniki: – 300 g mąki pszennej – 10 g proszku do pieczenia – szczypta soli – 75 g cukru pudru
nietylkopasta.plulubionych sałatek? ➤Prosta sałatka z ziemniaków, jajek, szynki i ogórków konserwowych z majonezowym sosem musztardowym ➤Sałatka Cobb - nazywana także eat cobb ➤Sałatka z kaszy owsianej i topinamburu, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli i papryki ➤Sałatka z kaszy orkiszowej, z kiszoną cytryną, pomidorami, cukinią i papryką ➤Sałatka z pieczonym kurczakiem, chrupiącym boczkiem i winogronem ➤Sałatka
Codzienna kuchnia niecodziennaLangosze ( langos ) - to pieczone placki na bazie ciasta drożdżowo - ziemniaczanego, które można spotkać na Węgrzech i Słowacji. Placki są wypiekane na gorącym oleju a podawane przeważnie ze śmietaną i tartym serem. Langosz podbił już serce nie jednej osoby. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 300 g ugotowanych ziemniaków ( ostudzonych i przeciśniętych przez praskę ) 250 ml ciepłego mleka
Kulinarne Fantazje Marioliświąteczne śniadanie to pyszny śledź w śmietanie. :-) Pieczeń z mięsa mielonego Tania i łatwa w przygotowaniu. Pasuje do chleba i jako sama przekąska. Kapuściane ogórasy Do tego oczywiście kapusta wigilijna... :-) Dania główne: Wyśmienity karp w panierce Danie, które musi się znaleźć na każdym wigilijnym stole. Puree z kalafiora jako zamiennik ziemniaków Czasem przychodzi ochota aby na talerzu zobaczyć taki tradycyjny
Keto Przepisyuzyskania żądanej konsystencji. Ugotowane, najlepiej jeszcze ciepłe ziemniaki rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem dodając stopniowo mleko. Dosypujemy płatki drożdżowe i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do żaroodpornego naczynia przekładamy warzywa, a na wierzchu układamy puree ziemniaczane. Do nagrzanego do temperatury 220 stopni C wkładamy naszą zapiekankę, ustawiamy opcję grilla i pieczemy bez przykrycia aż ziemniaczana pierzynka się pięknie zarumieni
Lamarida.plziele angielskie. Gotujemy. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w wywarze. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy listki laurowe i ziela angielskie. Całość miksujemy na krem. Dodajemy musztardę i doprawiamy pieprzem cayenne. Chwilę gotujemy. Ser żółty trzemy na tarce warzywnej. Na patelnię wykładamy papier do pieczenia, układamy na nim ser ( jak placki ). Smażymy. Po chwili
Smaki EwyLekko ugniatamy i układamy dość grube plastry ziemniaków. Oprószamy solą i pieprzem oraz majerankiem, przykrywamy połową tartego sera. Na ser dajemy por z cebulą, na to wędlina i resztę sera, następnie idą plastry obranych jabłek, majeranek, sól i pieprz do smaku. Na wierzch ścieramy resztę ciasta, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Na koniec
Dieta moja pasjabazyli Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram a następnie kroję na frytki tylko grubości ok 1cm. Frytki przekładam do miseczki, polewam olejem rzepakowym, przyprawiam czosnkiem granulowanym, papryką czerwoną, pieprzem i wegetą. Mieszam dokładnie tak by każda frytka była odpowiednio doprawiona. Następnie frytki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez
Gotowanie Patkimożna użyć robota z tą samą tarką co ziemniaków), czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do masy ziemniaczanej. Następnie dodać jajka, kaszę mannę, majeranek, cząber, kminek i sól, dokładnie wymieszać. Masę ziemniaczaną przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Wierzch masy ziemniaczanej wygładzić łyżką i skropić olejem. Babkę ziemniaczaną piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Babka
Codziennik Kuchennyłyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki. Na patelni podsmażyć cebulę z boczkiem. Całość przełożyć do masy ziemniaczanej. Dodać jajka i posiekany czosnek. Wszystko razem wymieszać, doprawić (majerankiem, solą, pieprzem) i przełożyć do blaszki wysmarowanej niewielką ilością oleju. Piec 1-1,5 godziny w 180 stopniach
Di gotujemąki luksusowej Młynomag 2 łyżki prażonej cebulki Skworcu Ziemniaki przepuścić przez praskę, następnie dodać do reszty składników i wyrobić na gładkie ciasto. Jeżeli używamy drożdży świeżych wykonać zaczyn.Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia . Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce. Odstawić na ok 30 minut żeby podrosły.Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Bułki piec około 20-25 minut
Moje domowe kucharzeniemożna podać zarówno z kaszą, ryżem bądź ziemniakami. Dorsz w musztardzie SKŁADNIKI : 400 g dorsz - kostka musztarda bawarska przyprawa śródziemnomorska szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Na foli aluminiowej układamy kostki dorsza, oprószamy całość przyprawą śródziemnomorską i smarujemy musztardą bawarską, folię zawijamy. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika zawinięte rybki i pieczemy około 30 minut. Na ostatnie 5 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszybko by się przejadły :) Smakują zarówno do gotowanych ziemniaków jak i do chleba :) i są bardzo sycące! Porcja jest duża, dlatego dla mniejszej rodziny (3-4 osoby) polecam zmniejszyć proporcje o połowę. Do tej pory nie odciskałam soku, ale zdecydowanie lepiej się formują, gdy się tak postąpi. Widziałam przepisy, w których piecze się je w piekarniku zamiast gotować - kiedyś spróbuję
Kolorowy PrzepisownikUkładamy karkówkę w natłuszczonej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku karkówki układamy plasterek żółtego sera, który smarujemy (u mnie domowym majonezem i keczupem), i obsypujemy jeszcze plasterkami pozostałych pieczarek. Wstawiamy blaszkę z mięsem do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika na ok. godzinę. Po upieczeniu karczek podajemy ze smażonymi ziemniakami i modrą kapustą. Smacznego! The post Karkówka zapiekana
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskropić oliwą dodatkowo można posypać solą, pieprzem , papryką. Piec w temp 175 st z termoobiegiem ok 30 mi. Następnie wyjąć z blaszki na durszlak i pozostawić do odcieknięcia na ok godzinę. Dynię przełożyć do miski i przy pomocy blendera zmiksować na jednolitą masę. Puree nadaje się na zupy, jako dodatek do ziemniaków ciast itp. Można zamrażać i pasteryzować w słoikach
Gotowanie jest łatwemarchewkowa – z pieczonych pomidorów – z rukoli – z kukurydzy – krem grzybowy – dyniowa z serem – z dyni i warzyw z rozmarynem – z dyni, boczkiem i szałwią Zupa krem z kalafiora z kluskami: Składniki: 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ kalafiora 1 duży ziemniak 500 ml rosołu, bulionu, wywary warzywnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozpływają się w ustach . Do tego pieczony ziemniaczek lub duszony . I jak to mawiała babcia - Niebo w gębie i nic więcej do szczęścia nie potrzeba - . Z tym ostatnim to tak całkiem się nie zgadzam bo zawsze coś do szczęścia będzie brakować . Składniki żeberka wieprzowe 5 pieczarek 1 cebula 10 ziemniaków 1 łyżka majeranek sól ,pieprz
Eli Gotowaniepiekarnika na 20 minut razem z ziemniakami (180 stopni z termoobiegiem) lub 30-40 jeżeli ziemniaki/brokuły nie były wcześniej podgotowane. Wyznacznikiem gotowego dania są ziemniaczki - jak bardzo zarumienione lubimy. Smacznego - koniecznie dajcie znać co o tym myślicie, bo nie ma lepszej motywacji :) A może macie swoją domową wariację pieczonego łososia
Przepysznik - BLW i nie tylkoposypania Sposób przyrządzenia: Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach na al dente- 10 min. Po przestygnięciu obrać ze skórki, pokroić w grube talarki. Układać w naczyniu żaroodpornym warstwami na przemian z serem. Każdą część z osobna potraktować przyprawami.. Na pierwszą polać olej z przeciśniętym czosnkiem. Piec 25 min w temperaturze 200 stopni Podawać
pieprzny smaczekłyżki ulubionych przypraw do ziemniaków (np. mieszanka rozmarynu, oregano, bazylii, tymianku, cząbru, estragonu itp.) Przepis: Bataty obieramy i kroimy na grubsze frytki (ok. 1 cm). Następnie umieszczamy je w misce, polewamy oliwą, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane bataty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną oliwą z oliwek. Bataty pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200C(...)przez ok. 30 minut. Frytki z batatów stanowią smakowity zamiennik zwykłych frytek ziemniaczanych. Uwielbiam je szczególnie w towarzystwie pieczonego mięsa (np. żeberek
Emcia Pichciugotować. Następnie kapustę odcedzić , odcisnąć, wymieszać z ostudzonymi ziemniakami, przyprawić do smaku i dodać 1 łyżkę masła z cebulką. Wykonanie bułeczek: Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku, spłaszczyć na dłoni i nadziewać farszem kapuścianym. Zlepiać jak pączki, formując dosyć duże bułki. Układać na blachę wysmarowaną tłuszczem, smarować buły rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Następnie
Tradycyjna Kuchniachipsami Składniki: (na 4 porcje) 250 g ziemniaków 200 g pasternaku 600 g topinamburu 1 cebula 1 łyżka masła 1 l bulionu sól pieprz biały chipsy: 150 g topinamburu dodatkowo: 1 cebulka dymka Topinambur na chipsy wyszorować, osuszyć. Pokroić w cieniutkie plasterki, ułożyć je pojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 100 st. C. przez 1 godzinę, wystudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzezmięknie. Miękką dynię rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków lub zmiksować w blenderze na puree. Ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek, tłuszcz oraz przyprawy. Zmiksować i na koniec dodać puree z dyni. Formę do tarty wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Wyłożyć ciastem, całość ponakłuwać widelcem, obciążyć np. fasolą i piec w temperaturze 180 stopni przez 10 min. Następnie
Zgrabne Gotowaniecebulą. Zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gorącym zaparzamy nasze ziemniaki ( dzięki temu zabiegowi farsz nie będzie siny). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wbijamy jajko, mąki i dokładnie wszystko mieszamy. Przygotowane wcześniej jelita wiążemy na wykałaczce i napełniamy ziemniaczanym farszem (na płasko) Musimy pamiętać, aby nie napychać ich zbyt mocno, ponieważ podczas pieczenia nam pęknie. Zakończamy tak samo na wykałaczce
Malinowe Pocałunki