pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:561/865)

ziemniaczane rożyczki 142

miękkości. .Warzywa gotuje na parze .Gotowe ziemniaki i marchewke przepuszczam przez maszynke do mięsa.Następnie przekladam do miski ,gdzie dodaje ,smietane ,jajka i pryprawy,a reszte wykonuje za mnie kiciuś-robot.....Gotową masę przeciskam przez maszynkę do robienia ozdób tortowych lub rękawa cukierniczego – tworząc na blasze wyłożonej papierem zgrabne różyczki. Piekę około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

w mojej kuchni
Karkówka z cynamonem 216

szczelnie ) Po przykryciu karkówki talarkami marchwi i ziemniaków , na samym wierzchu ( na całej powierzchni ) kładziemy plastry cebuli i jedno jabłko pokrojone w ćwiartki Obficie posypujemy wierzch cynamonem, dokładamy kilkanaście ( tak ) ziaren jałowca, można tez posypać umiarkowanie pieprzem, podlać winem Tak przygotowane mięso wstawiamy do gorącego piekarnika i w temp. 200 stopni C pieczemy pod przykryciem około 2 godzin Od czasu

Proste Potrawy
Profesjonalny sprzęt gastronomiczny – jak wybrać najlepszy? 100

zaoszczędzić czas i pieniądze podczas przyrządzania posiłków! Restauracje, hotele, cateringi i zakłady przetwórstwa żywności – to miejsca, w których konieczne jest używanie specjalistycznego sprzętu gastronomicznego. Urządzenia takie jak obieraczki do ziemniaków , czy kutry do mięsa umożliwiają szybką obróbkę dużych ilości surowca. Warto jednak zastanowić się, jaki sprzęt będzie niezbędny w danym obiekcie gastronomicznym. Jak wybrać najwydajniejsze i nieawaryjne urządzenia? Niezawodne krajalnice(...)profesjonalne urządzenia chłodzące powinny posiadać półki, które umożliwiają jak najbardziej efektywne wykorzystanie miejsca. Profesjonalny sprzęt do obróbki termicznej W profesjonalnej gastronomii niezbędne są także urządzenia służące do gotowania, smażenia, pieczenia, czy grillowania potraw . Niezwykle ważnym parametrem jest wydajność takiego sprzętu – z pewnością będzie on często wykorzystywany. Nowoczesne piece są zautomatyzowane i mogą samodzielnie dostosowywać parametry do rodzaju przygotowywanych dań. Jego

Kuchnia MagdaLeny
Góralskie chlebki czyli Moskole 263

piec się ma. Jak się nie ma wystarczy dobra patelnia i wyciąg, bo smaży się je "na sucho." Jeśli rydzów brak, albo bryndzy ... Kiedyś wpadłam na pomysł, aby rydze zastąpić kurkami i tak już zostało ... Moskole prawie zawsze pojawiają się na naszym stole w towarzystwie smażonych na maśle kurek. Smakują równie wybornie. :) Podstawowy przepis na moskole stanowi: 1 kg ziemniaków

Garniec Magalie
Kaczka pieczona z jabłkami 111

Pieczona kaczka to danie, którego umiejętność przygotowania powinien mieć każdy. Odpowiednie pieczenie zapewni kaczce delikatne i bardzo miękkie mięso, które samo odchodzi od kości. Dodatek w postaci pysznych pieczonych jabłek z żurawiną doskonale podkreślą smak mięsa. A najważniejsze w tym przepisie jest to, że to danie robi się praktycznie samodzielnie z wykorzystaniem tylko jednego garnka, czyli klasyczny jednogrankowiec(...)pokrywki, na 30 minut. Kaczka powinna się podpiec. Po 30 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 180 o C, przykryj brytfannę pokrywką i piecz kaczkę przez 2 h. W tym czasie dwukrotnie obróć kaczkę, aby opiekła się równomiernie z każdej strony. Na 30 minut przed końcem pieczenia przygotuj jabłka. Umyj je i za pomocą małego noża i łyżeczki lub specjalnego narzędzia

nietylkopasta.pl
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 217

cytryny, olej lniany, sól, pieprz i miód. Ukręcamy blenderem na gęsty, jednolity mus. Śledzie kroimy na małe kawałki. W misce delikatnie mieszamy odcedzone kawałki marynowanego kalafiora z pieczonym, dodajemy jabłka i rybę. Doprawiamy sokiem z ½ cytryny, lekko solimy, wkręcamy świeży pieprz i dodajemy zielone listki rukwi lub rukoli. Serwujemy z kleksem awokado i chrupiącymi płatkami pasternaku. Wystarczy obieraczką(...)wodzie gotujemy do miękkości ziemniaki. Przecieramy przez maszynę do pure lub bardzo dokładnie ugniatamy. Dodajemy masło, śmietanę, pastę z dorsza, otartą skórkę z 1 cytryny i pomarańczy, sok cytrynowy i wyrabiamy na gładkie i kremowe pure. Rozgrzewamy piekarnik do 200C, rybę lekko solimy i układamy na blaszce wyłożonej papierem tak aby skóra byłą do góry. Pieczemy przez 20 minut, zaraz

karmelowy
Kluski śląskie z mięsem 244

Po ugotowaniu rosołu zostaje wam mięso. Jeśli nie macie pomysłu do czego go wykorzystać to proponuję zrobić pyszne kluski śląskie z mięsem okraszone zrumienioną cebulką. My

Ala piecze i gotuje
Żurek z jajkiem i kiełbasą 243

Żurek to zupa która najczęściej kojarzy nam się z Wielkanocą. Jednak u mnie jest cześć niż raz w roku bo bardzo nam taki żurek smakuje. Tym

Ala piecze i gotuje
Sałatka z pieczonym serem halloumi i batatem 100

Sałatka z pieczonym serem halloumi i batatem to bardzo sycący i wartościowy posiłek. Z powodzeniem można go potraktować jako obiad i właśnie w takiej wersji zjadłam ją ostatnio. Uwielbiam bataty i ten rodzaj cypryjskiego sera półtwardego z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego . Od samego początku wiedziałam, że to połączenie będzie dla mnie idealne. Dodałam kilka warzyw i piękny(...)zdrowy posiłek był gotowy Serdecznie zapraszam do skorzystania z prostego przepisu jeśli zależy Wam na czymś lekkim a zarazem odżywczym i sycącym Kilka słów o batatach Bataty, czyli słodkie ziemniaki, stanowią cenne źródło węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych, a także substancji takich, jak beta-karoten czy luteina. Ich właściwości są szczególności cenione przez diabetyków oraz osoby uprawiające sport. Bataty

Natka Pietruszki
Menu na tydzień: pęczak i soczewica górą! 131

Kasza wystąpiła jako dodatek do obiadu we wtorek, w czwartek zrobiliśmy z niej kluski śląskie. Tak jest, kluski z kaszy są rewelacyjne, miękkie i łatwiejsze do zrobienia niż z ziemniaków, gdyż ciasto z pęczaku jest zwarte i łatwo się formuje. Dwa razy jest soczewica – jeden z naszych ulubionych składników. Soczewicę łatwo przygotować, a poza tym jest bardzo zdrowa, zawiera(...)Tymczasem pieczone warzywa świetnie smakują z farszem warzywnym. Bakłażan z soczewicą i batatem jest tego najlepszym przykładem: łatwy, lekki i zdrowy. Przy okazji tego dania przygotowaliśmy dwa razy więcej soczewicy, którą wykorzystaliśmy w piątek do zrobienia zupy. Dzięki temu mogliśmy ją ugotować szybciej. Zobacz przepis Skoro czwartek to Kluski śląskie z pęczaku Kluski śląskie z ziemniaków są pyszne

Niedzielny kucharz
PIECZONKI Z OGNISKA 76

pietruszka 1 kg ziemniaków 3-4 cebule kawałek selera 400 g pieczarek sól, pieprz do smaku  wegeta naturalna natka pietruszki i lubczyk  PRZYGOTOWANIE :   Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę (oprócz kapusty ). Kiełbasę i boczek również tak kroimy. Wszystko przyprawiamy i mieszamy.  Kociołek należy naoliwić, wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć go liśćmi kapusty

Kulinarne Fantazje Marioli
Kartoflak 1127

pyszny placek na bazie ziemniaków z dodatkami. Doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację. Składniki 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 2 średnie ząbki czosnku 1 duże jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok. 250 g kiełbasy ok. 1/6 szklanki oleju 2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki soli pieprz Przygotowanie Zetrzeć ziemniaki i cebulę, dodać czosnek przepuszczony przez(...)kostkę kiełbasę podsmażyć i dodać do ziemniaczanej masy. Na koniec majeranek, sól i pieprz. Wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temp. 180⁰ przez 1,5h. Najlepiej smakuje po wystudzeniu. Wtedy też robi się bardziej zwarty. Autor przepisu: Katarzyna Artykuł Kartoflak pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 107

połączeniu ze sobą i zapieczeniu w piekarniku smakują naprawdę rewelacyjnie. Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem składa się oczywiście z ziemniaków, kurczaka, pieczarek, cebulki, jajek i sera żółtego. Jest ona bardzo treściwa, sycąca i pięknie pachnie. Można ją przygotować z ziemniaków, które zostały nam z dnia poprzedniego, lub ugotować je na świeżo. Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem to idealny obiad dla całej rodziny(...)spód ułożyć pokrojone w plasterki ziemniaki. Na ziemniakach ułożyć kurczaka, następnie pieczarki z cebulą. Jajka roztrzepać widelcem, dodać do nich śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać. Całość rozprowadzić na zapiekance. Wierzch posypać startym na ratce serem żółtym. Na serze ułożyć plasterki pieczarek do dekoracji. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut, grzanie góra-dół

Przepiski.pl
🍅🥔 Zapiekanka z ziemniaków, cukinii i pomidorów 🥔🍅 147

Składniki: Ziemniaki 1 kg Cukinia 1 kg Papryka czerwona 1/2 Cebula czerwona Pomidory krojone w puszce  Ser tarty 200 g Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrane pokroić w większą kostkę. gotować w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od zagotowania. Odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię, paprykę oraz cebulę. Całość doprawić solą oraz pierzem. Całość(...)zalać pomidorami dodać ok. 50 sera i wszystko wymieszać. Całość pieczemy bez przykrycia w temperaturze 200 stopni bez przykrycia przez ok. 1 godzinę. Co jakiś czas mieszamy warzywa. Ostatnie 15 minut przed końcem pieczenia posypujemy pozostałym serem. Smacznego! (dodatkowo do zapiekanki można dodać inne warzywa lub podsmażonego kurczaka lub kiełbasę) Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje

Kulinarne przygody
Frytki z batatów z piekarnika 188

przepis nie został jeszcze oceniony) Frytki z batatów z piekarnika przygotowuje się tak samo prosto, jak frytki z ziemniaków . Jednak do batatów potrzeba odrobinę więcej siły przy krojeniu, ponieważ są twardsze niż ziemniaki. Frytki z batatów na pewno nie będą smakować każdemu, ponieważ jak wiecie batat ma dość słodki smak, za którym nie wszyscy przepadają. Jednak w moim przepisie znalazłam(...)sposób na to, aby tą słodkość nieco stłumić. Dodałam do pokrojonych batatów paprykę słodką, chili, sól, a przed pieczeniem posypałam je parmezanem. Ta mieszanka przypraw wyostrzyła ich smak. Frytki z batatów należy piec zawsze w wysokiej temperaturze, minimum 220 stopni. Lepiej smakują lekko przypieczone, niż niedopieczone czyli mdłe. Frytki z batatów najlepiej smakują w towarzystwie ostrych sosów. Można podawać

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania