pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:554/865)

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 199

porem a następnie całość przykrywamy drugą warstwą ziemniaków. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem w proszku. Polewamy wierzch zapiekanki śmietanowo-serowym sosem i obkładamy pokrojonym w plasterki boczkiem. Całość przykrywamy przykrywką naczynia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190°C. Po upływie tego

Qchnia po prostu
Przepis na gofry 180

placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami Ilość porcji: około 10-12 gofrów, w zależności od wielkości Przygotowanie: 10 minut + 1 h leżakowania ciasta Składniki: – 300 g mąki pszennej – 10 g proszku do pieczenia – szczypta soli – 75 g cukru pudru

nietylkopasta.pl
Drugie śniadanie i lunch podczas pracy biurowej - dlaczego są tak ważne i co powinno się jadać? 165

ulubionych sałatek? ➤Prosta sałatka z ziemniaków, jajek, szynki i ogórków konserwowych z majonezowym sosem musztardowym ➤Sałatka Cobb - nazywana także eat cobb   ➤Sałatka z kaszy owsianej i topinamburu, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli i papryki  ➤Sałatka z kaszy orkiszowej, z kiszoną cytryną, pomidorami, cukinią i papryką  ➤Sałatka z pieczonym kurczakiem, chrupiącym boczkiem i winogronem ➤Sałatka

Codzienna kuchnia niecodzienna
WĘGIERSKIE PLACKI LANGOSZE + FILMIK 155

Langosze ( langos ) - to pieczone placki na bazie ciasta drożdżowo - ziemniaczanego, które można spotkać na Węgrzech i Słowacji. Placki są wypiekane na gorącym oleju a podawane przeważnie ze śmietaną i tartym serem. Langosz podbił już serce nie jednej osoby.  SKŁADNIKI :   500 g mąki pszennej 300 g ugotowanych ziemniaków ( ostudzonych i przeciśniętych przez praskę ) 250 ml ciepłego mleka

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka pasterska, czyli shepard’s pie (bez oleju, bez glutenu) 162

uzyskania żądanej konsystencji. Ugotowane, najlepiej jeszcze ciepłe ziemniaki rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem dodając stopniowo mleko. Dosypujemy płatki drożdżowe i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do żaroodpornego naczynia przekładamy warzywa, a na wierzchu układamy puree ziemniaczane. Do nagrzanego do temperatury 220 stopni C wkładamy naszą zapiekankę, ustawiamy opcję grilla i pieczemy bez przykrycia aż ziemniaczana pierzynka się pięknie zarumieni

Lamarida.pl
Krem z marchwi na ostro z chipsami serowymi 213

ziele angielskie. Gotujemy. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w wywarze. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy listki laurowe i ziela angielskie. Całość miksujemy na krem. Dodajemy musztardę i doprawiamy pieprzem cayenne. Chwilę gotujemy. Ser żółty trzemy na tarce warzywnej. Na patelnię wykładamy papier do pieczenia, układamy na nim ser ( jak placki ). Smażymy. Po chwili

Smaki Ewy
Cholera - zapiekanka z jabłek, wędliny i...... 199

Lekko ugniatamy i układamy dość grube plastry ziemniaków. Oprószamy solą i pieprzem oraz majerankiem, przykrywamy połową tartego sera. Na ser dajemy por z cebulą, na to wędlina i resztę sera, następnie idą plastry obranych  jabłek, majeranek, sól i pieprz do smaku. Na wierzch ścieramy resztę ciasta, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Na koniec

Dieta moja pasja
PIECZONE GRUBE FRYTKI Z JOGURTEM 296

bazyli Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki obieram a następnie kroję na frytki tylko grubości ok 1cm. Frytki przekładam do miseczki, polewam olejem rzepakowym, przyprawiam czosnkiem granulowanym, papryką czerwoną, pieprzem i wegetą. Mieszam dokładnie tak by każda frytka była odpowiednio doprawiona. Następnie frytki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez

Gotowanie Patki
Babka ziemniaczana 210

można użyć robota z tą samą tarką co ziemniaków), czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do masy ziemniaczanej. Następnie dodać jajka, kaszę mannę, majeranek, cząber, kminek i sól, dokładnie wymieszać. Masę ziemniaczaną przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Wierzch masy ziemniaczanej wygładzić łyżką i skropić olejem. Babkę ziemniaczaną piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Babka

Codziennik Kuchenny
Babka ziemniaczana (wersja podstawowa) 187

łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej   Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki. Na patelni podsmażyć cebulę z boczkiem. Całość przełożyć do masy ziemniaczanej. Dodać jajka i posiekany czosnek. Wszystko razem wymieszać, doprawić (majerankiem, solą, pieprzem) i przełożyć do blaszki wysmarowanej niewielką ilością oleju. Piec 1-1,5 godziny w 180 stopniach

Di gotuje
Bułeczki z ziemniakami 212

mąki luksusowej Młynomag 2 łyżki prażonej cebulki Skworcu Ziemniaki przepuścić przez praskę, następnie dodać do reszty składników i wyrobić na gładkie ciasto. Jeżeli używamy drożdży świeżych wykonać zaczyn.Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia . Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce. Odstawić na ok 30 minut żeby podrosły.Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Bułki piec około 20-25 minut

Moje domowe kucharzenie
Poniedziałkowy "fit" - Dorsz w musztardzie 167

można podać zarówno z kaszą, ryżem bądź ziemniakami.  Dorsz w musztardzie  SKŁADNIKI : 400 g dorsz - kostka musztarda bawarska przyprawa śródziemnomorska szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Na foli aluminiowej układamy kostki dorsza, oprószamy całość przyprawą śródziemnomorską i smarujemy musztardą bawarską, folię zawijamy. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika zawinięte rybki i pieczemy około 30 minut. Na ostatnie 5 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołabki inaczej, czyli bez zawijania 6364

szybko by się przejadły :) Smakują zarówno do gotowanych ziemniaków jak i do chleba :) i są bardzo sycące! Porcja jest duża, dlatego dla mniejszej rodziny (3-4 osoby) polecam zmniejszyć proporcje o połowę. Do tej pory nie odciskałam soku, ale zdecydowanie lepiej się formują, gdy się tak postąpi. Widziałam przepisy, w których piecze się je w piekarniku zamiast gotować - kiedyś spróbuję

Kolorowy Przepisownik
Karkówka zapiekana. Karczek pod pierzynką 3380

Układamy karkówkę w natłuszczonej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku karkówki układamy plasterek żółtego sera, który smarujemy (u mnie domowym majonezem i keczupem), i obsypujemy jeszcze plasterkami pozostałych pieczarek. Wstawiamy blaszkę z mięsem do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika na ok. godzinę. Po upieczeniu karczek podajemy ze smażonymi ziemniakami i modrą kapustą. Smacznego! The post Karkówka zapiekana

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania