Gofry bananowe z płatkami owsianymi 130jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia *** dodatkowo opakowanie twarożku waniliowego lub pomarańczowego od @MójUlubiony (150 g) owoce do przyozdobienia * waga po obraniu, przed obraniem 185 g ** dla wersji bez laktozy użyj mleka roślinnego lub bez laktozy *** dla wersji bezglutenowej upewnij się, czy proszek do pieczenia jest bezglutenowy Czas przygotowania: 5 min Czas pieczenia: 4-6 minut Ilość(...)mąki Gofry pełnoziarniste Gofry twarogowe Zobacz więcej przepisów na gofry Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi Zobacz więcej przepisów na wegetariańskie
WegePrzepis
Zrazy schabowe w sosie po węgiersku 218mięsa). Gotowe zrazy w sosie po węgiersku podajemy z ziemniakami puree, kaszą perłową, gotowanym kalafiorem lub fasolką szparagową i sezonowymi surówkami. Oto kilka innych przepisów na pyszne obiady, które mogą Ci się spodobać: Pulpety gotowane w sosie z warzywami Kotlety schabowe duszone w sosie hoisin Maślany ziołowo-czosnkowy pieczony kurczak Balsamiczne, pieczone filety z kurczaka
Moja Książka Kucharska
Chrupiące frytki z marchewki 110Frytki z marchewki to świetna przekąska warzywna. Smakują nieco inaczej niż tradycyjne frytki z ziemniaków, ale są również bardzo smaczne. Jest to nieco zdrowsza wersja frytek, ponieważ nie są one smażone, a zapiekane w piekarniku. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do ulubionego serialu. Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak je przygotować. Nie ma tu nic skomplikowanego, więc tym bardziej(...)słodkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków/frytek 3 łyżki oliwy Wykonanie Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w słupki, jak na tradycyjne frytki. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz oliwę. Całość dokładnie mieszamy, by frytki z marchewki dokładnie obtoczyły się w przyprawach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej marchewkę. Całość zapiekamy w 200 stopniach
Alle Dobre!
Szare kluski ziemniaczane 128hurtowej! Aby wszystko szło sprawniej, ziemniaki blenduje na gładką masę. Znacznie przyspiesza to pracę i sprawia, że ziemniaki nie mają czasu ściemnieć. Wiecie co jeszcze jest rewelacyjne w szarych kluskach? Że można je mrozić! Więcej przepisów, które można mrozić znajdziecie tutaj . Dla tych co nie znają szarych klusek, są to drobno starte surowe ziemniaki z dodatkiem mąki oraz jajek(...)porcjami blendujemy ziemniaki w blenderze kielichowym (lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach). Ziemniaki zblendowane na gładką masę przekładamy na sitko , aby je odsączyć. Ważne aby zbierać wyciekające soki, by odzyskać skrobię. Po około 10-15 minutach przekładamy ziemniaki do miski . Z soków które wyciekły odlewamy górną warstwę i przekładamy pozostałą na dnie skrobię do ziemniaków . Do ziemniaków dodajemy jajko
WegePrzepis
Roladki z indyka, nadziewane serem ricotta i suszonymi pomidorami. 139rumiano. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy bulion, przykrywamy i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie sos przelewamy do garnuszka, dodajemy śmietanę, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Roladki wykładamy na półmisek, polewamy gotowym sosem, posypujemy świeżymi ziołami. Podajemy z kopytkami, ziemniakami lub z kromką świeżego pieczywa. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.
Jak zrobić 5 różnych obiadów z tych samych składników 176spakowaliśmy do lodówki z przeznaczeniem na obiad w środę. We wtorek do piekarnika trafił: Meatloaf, czyli pieczeń z indyka i kaszy Upiekliśmy solidny kawał pieczeni, który wystarczył na obiad, a resztę dojadaliśmy na kolację. Meatloaf doskonale smakuje na zimno, przypomina nieco pasztet. Pieczeń powstała z masy z mielonego indyka i dwóch rodzajów kaszy. Masy zrobiliśmy znacznie więcej niż potrzeba(...)nadwyżka trafiła do lodówki, żeby posłużyć jako baza do obiadu na czwartek. I jeszcze jeden trick: meatloaf podaliśmy z pure z kalafiora i ziemniaków. I znowu, ugotowaliśmy więcej pure niż potrzeba. Następnego dnia było jak znalazł. W środę obiad zrobił się sam, gdyż większość składników była gotowa. W ten sposób powstał: Kurczak zapiekany pod pure Bazę do zapiekanki stanowił kurczak
Niedzielny kucharz
Omlet a`la hiszpańska tortilla z cukinią 144cukinią. 4-6 jajek, 100 g boczku wędzonego surowego, 300 g ziemniaków, 1 cukinia (około 300 g), sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, masło do smażenia, Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w niewielkie nieregularne plasterki. Boczek pokroić w plasterki, a następnie w paski(...)rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, przesmażyć. Dodać 2 – 4 łyżki masła. Wrzucić na patelnię z boczkiem ziemniaki, przesmażyć i dusić aż zmiękną. Jajka rozbić do miski, dodać do nich odciśniętą cukinię. Wymieszać. Doprawić do smaku słodką i ostra papryką, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy ziemniaki będą miękkie przełożyć je, odsączając z tłuszczu (tłuszcz ma zostać na patelni), do miski
królestwo garów
Pulpety z indyka nadziane mozzarellą z sosem marinara i pieczonymi szparagami FIT 137Moja dzisiejsza propozycja to obiadek na wypasie. Obiad porządny, ale niespecjalnie czasochłonny. Ziemniaki Hasselback poznaliście już przy stekach z kalafiora, a grillowane szparagi część z Was poznała na moim Instagramie . A czy znacie pulpeciki nadziane mozzarellą? To ciekawa alternatywa standardowych mięsnych kuleczek, które w środku zawierają małą kulkę z mozzarelli. By nieco odchudzić kaloryczność tego dania, śmiało możecie sięgnąć(...)łyżeczka masła – sezam – sól, pieprz Dodatkowo: ziemniaki Hasselback SZPARAGI: Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą i pozbawiamy stwardniałych końcówek. Zagotowujemy osoloną wodę w szerokim garnku i do wrzątku wrzucamy łodygi. Gotujemy 1-2 minuty, odcedzamy i natychmiast schładzamy pod zimną wodą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Główki szparagów smarujemy masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Posypujemy sezamem
Be Fit Be Strong
Shepherd’s Pie wg Gordona Ramsay’a 131gotujemy przez 3 minuty, ściągamy z ognia. Ugotowane ziemniaki przecedzamy i tłuczemy na purée, łączymy z pozostałymi składnikami na ziemniaczaną warstwę, aż masa będzie jednolita. Mięso przekładamy na dno brytfanny i przykrywamy warstwą ziemniaczaną. Opcjonalnie można posypać wierzch tartym parmezanem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 20-25 minut. Smacznego! Artykuł Shepherd’s Pie wg Gordona
Be Fit Be Strong
Pasztet jaglany z cukinią i z batami 175Kaszę przełożyć do miski, utrzeć na dużych oczkach słodkiego ziemniaka i dodać do kaszy, dodać cebulkę, wyciśniętą z wody cukinię. Wymieszać. Dodać tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem oraz wbić jaja. Wymieszać na jednolitą masę. Następnie przełożyć do formy wyłożonej papierem i oprószonej kaszką kukurydzianą. Piec ok 60 minut w 190 stopniach
AZgotuj!
Sernik kaszubski z ziemniakami najlepszy 191sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ciepławe ziemniaki, dalej ucieramy, dodajemy ser i ekstrakt waniliowy ( opcjonalnie). Następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy porcjami pianę i delikatnie całość mieszamy. Wlewamy masę do formy wyłożonej papierem, tak aby papier wystawał ponad rant ok 3-4 cm. Pieczemy 1,5 godziny w 175 stopniach. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik
AZgotuj!
Pieczone klopsiki z indyka i warzyw 251odstępach na blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut – czas zależy od wielkości. Jeśli po tym czasie klopsiki się nie zarumieniły na wierzchu, zostawiamy je jeszcze na 5 minut w piekarnika ustawionym na opcję grill. Klopsiki podajemy gorące. Świetnie smakują z puszystymi, delikatnie ubitymi ziemniakami z masłem i odrobiną mleka. Powrót na górę
Smaczna Strona
Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi 192uznania ( u mnie było to około 1 łyżki ). Na ziemniaki wyłożyć zamarynowane w ketchupie mięso wieprzowe. Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki, a następnie włożyć do naczynia z daniem. Naczynie nakryć pokrywką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego włożyć naczynie żaroodporne z wieprzowiną. Potrawę piec godzinę na funkcji grzania góra-dół, a następnie zdjąć pokrywkę
WSZYSTKO SMACZNE
Pieczeń z żurawiną i orzechami 187drobno i przesmażyć razem Orzechy zmielić, natkę posiekać Ryż, ziemniaki, kaszę, orzechy oraz pieczarki z cebulą - połączyć Dodać namoczoną i osączoną żurawinę, 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz, natkę, maggi i jajka, dokładnie wymieszać w mikserze Masę przełożyć do foremki o wymiarach 25 x 12 cm wyłożonej folią aluminiową, piec w temp. 180*C U mnie pieczeń potrzebowała
Proste Potrawy
Prosta i szybka sałatka z awokado i pomidora 358sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, na przykład pieczonych filetów z piersi kurczaka w bezglutenowej panierce , czy też rybnych. Można ją także potraktować jako osobne danie i zjeść ją na drugie śniadanie czy też kolację. Zielono znaczy zdrowo Polecam dodawanie tego typu sałatek do dań głównych zamiast standardowych ziemniaków, ryżu czy kasz, ponieważ antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne
Book of spells
Chleb dyniowy AIP (paleo, bez jajek) 389Jeśli masz termoobieg, to rozważ przykrycie foremki papierem do pieczenia. Wysuszony chleb może nie wyrosnąć, spalić się albo za bardzo popękać. Wszystkie składniki chleba dyniowego AIP są zgodne z protokołem autoimmunologicznym , który w najbardziej ścisłych formach wyklucza jakiekolwiek nasiona. Cynamon pochodzi z kory cynamonowca, a imbir to wysuszone kłącza. Ziemniaki należą do roślin psiankowatych, których warto unikać przy niektórych chorobach
PaleoSMAK
Karkówka duszonaw rodzynkach 209karkówkę duszoną w rodzynkach. Jest idealna do ziemniaków, kasz czy pieczywa. Polecm bo nie dość że cudnie smakuje to jest bardzo szybka w przygotowaniu. SKŁADNIKI: 0.5 kg Karkówki bez kości 20 dag rodzynek 1 cebula 5 łyżek sosu słodko kwaśnego sól,pieprz i wegeta 1 woreczek do pieczenia lub rękaw do pieczenia 1/3 szklanki zimnej wody SPOSÓB
Gotowanie Patki
Kurczak z pomidorami i estragonem w białym winie. 258większe - przekroić i układać przeciętą częścią do góry. Piec jeszcze 25 minut bez przykrycia. Wyjąć danie z piekarnika i dodać do wytworzonego sosu estragon (posiekany świeży lub suszony). Potrząsnąć brytfanką by dobrze się wymieszał. Odczekać 5 minut - w tym czasie estragon odda aromat do sosu. Podawać z młodymi ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem
zadanie-gotowanie
Sernik Prababci 170wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Ser zmielić razem z ziemniakami, następnie połączyć z żółtkami utartymi z cukrem i masłem. Stale ucierając dodać kilka kropel aromatu. Po czym dodać sztywno ubitą piane z białek. Delikatnie wymieszać i przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50 minut. Kroić po całkowitym wystudzeniu
Tradycyjna Kuchnia
Chleb z ziemniakami 184minut w ciepłe miejsce. Dodać jajko, sól i ziemniaki, zagnieść ciasto na gładką masę. Przykryć i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Ciasto krótko zagnieść ponownie, uformować kulę i położyć na blasze wyłożonej pergaminem. Posypać mąką i nakłuć kilka razy widelcem. Przykryć i ponownie zostawić na 30 minut. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczony chleb studzić
talerz przyjemności
Kurczak faszerowany grzybami 356sosem. Do kurczaka podałam puree ziemniaczane. Aby je przygotować, ziemniaki gotuję do miękkości. Odlewam i szybko rozdrabniam je tłuczkiem wraz z łyżką masła. Dodaję trochę mleka – tyle, aby miały kremową konsystencję. Solę, pieprzę i przyprawiam gałką muszkatołową. PS: Kurczaka można też upiec w piekarniku. Należy go skropić oliwą i piec ok. 20 minut w 200°C. Post Kurczak faszerowany
Poezja smaku
Marynowane udka kurczaka z grilla z fasolką szparagową 195pieczenie odwracam mięso na drugą stronę.I piekę do zrumienienia skórki. Fasolkę wrzucam do wrzącej wody i gotuję z dodatkiem soli i cukru do miękkości. Odcedzam i przekładam do salaterki. Masło rozpuszczam na patelni i polewam gotową fasolkę. Na talerzu układam porcję mięsa i fasolkę. Podaję z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchen
Placki ziemniaczane ze szpinakiem + film 168tarce o małych oczkach lub miksujemy . Do startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulę, jajko oraz mąkę, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki z obu stron na rumiano. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki przekładamy do formy do pieczenia, na każdy placek nakładamy warstwę szpinaku i przykrywamy go drugim plackiem
Smakowite Dania
Pulled pork. Wyczesana wieprzowina - wersja pikantna 257powiedzieć slow food bo przecież długo i powolutku się piecze. Dla mnie jest to na pewno comfort food. Podane w pysznych, domowych bułkach i z dodatkiem łagodnej sałatki z kapusty pekińskiej smakowało naprawdę wspaniale a mięso po prostu rozpływało się w ustach. Można też podać je po prostu z ziemniakami albo ryżem jako danie obiadowe. Też będzie smakowicie. ROZWIŃ
Smaczna Pyza
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pieczarkami 294wysmarować masłem) układamy warstwami: ziemniaki, mięso z cebulą, pieczarki, ziemniaki, mięso...itd. aż do zakończenia składników. Ser zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać ze śmietaną, doprawić odrobiną gałki muszkatołowej. Po czym ser ze śmietaną wyłożyć na wierzch zapiekanki Piekarnik nagrzać do 200 C. Zapiekankę wstawić na środkową półkę i piec 20 min. pod przykryciem. Kolejne 20 min. piec bez przykrycia
IMPRESJA SMAKU
Rolada z Kurczaka z Pieczarkami 399Spinamy wykałaczkami. Całość posypujemy przyprawami, umieszczamy w rękawie do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 30- 35 minut. Pod koniec duszenia rękaw należy przeciąć, odsłonić mięso i podpiec kilka minut, aby wierzch się przyrumienił. Gotowego kurczaka kroimy na plastry. Podajemy z dowolnymi surówkami i ziemniakami. Moje posty
Słodka Strona
Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 269Rozgrzewająca, sycąca węgierska zupa gulaszowa z pieczoną papryką. Moja rodzinka ją uwielbia… Mam nadzieję, że Wam też będzie smakować Składniki: 800 g chudej wołowiny (lub wieprzowiny) 2,5 l bulionu 1 duża czerwona papryka 1 duża żółta papryka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie ziemniaki 1 płaska łyżeczka kminku (roztartego) 1 płaska łyżeczka tymianku (roztartego
Oryginalny smak
Siekane kotlety z indyka z piekarnika 142głos) Siekane kotlety z indyka, pieczone w piekarniku są mięciutkie, delikatne i soczyste. Razem z pieczeniem, przygotowanie ich zajmie Wam około godziny. Z poniższych proporcji wyjdzie 12 średnich kotlecików. Masę na kotleciki możecie przygotować sobie już trochę wcześniej, aby składniki dobrze się przegryzły i aby mięso było bardziej aromatyczne. Do tych siekanych kotletów możecie zrobić domowy sos czosnkowy(...)grzybowy – jestem pewna, że w obu wersjach będą znakomicie smakować 🙂 Ja natomiast swoje kotlety siekane z indyka podałam z ziemniakami i mizerią. Te kotleciki są również fajnym pomysłem na imprezę, bo na zimno smakują równie dobrze 😁 Te kotleciki możecie zrobić także z piersi kurczaka. Sprawdźcie także podobne przepisy: Siekane kotleciki z cukinią i curry Siekane kotlety drobiowe z papryką
Kuchnia Bazylii
Sałatka z brukselki z pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki? 127brukselka jest bardzo wszechstronna. Można ją gotować, dusić, piec, grillować oraz podawać na surowo w sałatkach. Dzięki swojemu smakowi i konsystencji brukselka może być dodatkiem do wielu potraw, takich jak zupy , gulasze, sałatki, a nawet pizza. W Belgii brukselka jest często gotowana w całości i podawana jako danie główne, podawana z ziemniakami i sosem. Jak przygotować świeżą brukselkę? Aby przygotować(...)około 10-15 minut, aż brukselka zmięknie. Przed podaniem można dodać do niej masło lub sos ziołowy, aby podkreślić jej smak i aromat. Brukselka świetnie nadaje się również do pieczenia lub grillowania. Aby przyrządzić brukselkę w ten sposób, wystarczy umyć ją i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie należy polać ją oliwą z oliwek i posypać ulubionymi przyprawami, takimi jak czosnek
Via Gusto
Pieczony placek ziemniaczany 81Placek ziemniaczany z piekarnika według szwedzkiej receptury. Podany z serkiem wiejskim dżemem z borówki i bekonem jest pyszny! Artykuł Pieczony placek ziemniaczany pochodzi z serwisu
Pieprzyć z Fantazją
Rozgrzewająca grochówka z imbirem 191Na zimowe dni polecamy porcję pożywnej, smacznej rozgrzewającej zupy Skład niki: 20 dag grochu łuskanego 1 kość schabowa pasek wędzonego boczku łyżka masła 3 średnie ziemniaki
kgwjanczewo
Zupa z cukini z jabłkiem 231Zupę z cukinii robiłam już nie raz. Po raz pierwszy zrobiłam z dodatkiem jabłka. No i powiem Wam, że od teraz innej robić nie będę. Jest
Ala piecze i gotuje
Szaszłyki z frytkami z batatów 179oleju do smażenia kotletów i głębokiego tłuszczu do przygotowania frytek :) Bataty to inaczej słodkie ziemniaki - puszyste i bardzo uniwersalne ... są o wiele zdrowsze niż nasze rodzinne ziemniaki. Składniki na 8 szaszłyków, czyli 4 porcje: ok. 1/2 kg mięsa mielonego sól, pieprz, ostra papryka przyprawa do mięsa mielonego 2 jajka 1 duża cebula ząbek(...)słupki (jak frytki) i wrzucamy do naczynia z oliwą (najlepiej płaskiego) - mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190ºC. Blaszkę umieszczamy na środkowej półce i wykładamy papierem do pieczenia. W nagrzanym piekarniku układamy nasze szaszłyki i grillujemy przez 5 min, następnie wkładamy bataty (każdy układamy oddzielnie) i pieczemy wszystko razem na funkcji "grzanie górne
Alutka-Gotuje
Zupa-krem z kukurydzy 187koniecznie spróbujcie. A jeżeli lubicie jesienne kremy z warzyw, zapraszam również po przepis na ZUPĘ-KREM Z DYNI . Składniki (4 porcje): Zupa: 4 kolby kukurydzy cukrowej 1 średniej wielkości ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu 1 szklanka (250 ml) mleczka kokosowego 3 łyżki masła 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego(...)nich opierając pionowo na desce, za pomocą noża, ruchem od góry do dołu obciąć ziarna wzdłuż rdzenia kolby. 2) Przygotować grillowaną kukurydzę do podania: kolbę dokładnie natrzeć masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z funkcją grilla przez ok. 15-20 min., aż ziarna się zarumienią i zmiękną, a następnie obrać ją jak 4 poprzednie i odłożyć
Fitsweet.me
Pyszna zapiekanka kalafiorowa z grzybami 140pieczonym mięsem na zimno… Polecam to proste i niezawodne danie, zapiekanka grzybowa jest pyszna z każdego rodzaju grzybów, ale najbardziej nam smakowała z boczniakami. Wy musicie sami wypróbować które będą bardziej w Waszym guście : pieczarki, boczniaki, shitake, a może leśne podgrzybki czy maślaczki lub mariaż wszystkich po trochu.. Składniki na około 3-4 osoby: 4 duże ziemniaki
Ogrodnik w podróży
Brownie paleo (ciasto czekoladowe z batatów) 325brownie paleo – ciasto czekoladowe bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów. Jak zrobić takie pyszne ciasto, w dodatku łatwe i szybkie do przyrządzenia? Przepis na brownie paleo : batat (słodki ziemniak) – jeden naprawdę duży albo dwa mniejsze (ok. 300 g) jajka – 2 duże olej kokosowy – 1/2 szklanki kakao – 1/2 szklanki miód – 1/3 szklanki mąka kokosowa(...)tarce i dobrze wymieszaj z mokrymi składnikami. Dodaj kakao i sodę oczyszczoną, a na samym końcu mąkę kokosową. Przełóż do okrągłej albo prostokątnej foremki (nie za małej), włóż do pieca nagrzanego do 185 stopni i piecz przez 25 do 30 minut. Podczas pieczenia ciasto pachnie obłędnie , pamiętaj o zaryglowaniu drzwi przed sąsiadami Daj ciastu ostygnąć jakieś 10 minut, zanim wyciągniesz
PaleoSMAK
Sernik z konfiturą wiśniową 184kręcony ręcznie długo i żmudnie. ciasto 2 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 3/4 kostki margaryny palma lub 200 g masła 2 łyżki kakao szczypta proszku do pieczenia 2 żółtka 0,5 szklanki cukru masa serowa 1 kg twarogu dobrego wiejskiego 6 jajek 1,5 szkl cukru otarta skórka z cytryny cukier wanilinowy cytrynowy 3 płaskie łyżki mąki(...)palma dodatkowo słoiczek dżemu wiśniowego domowego Ciasto zagniatamy szybko, dzielimy na dwie części i wkładamy w woreczkach do zamrażarki na ok godzinę. Twaróg przekręcamy przez maszynkę lub tłuczkiem do ziemniaków dobrze ugniatamy aż ser będzie gładki jak po przekręceniu przez maszynkę. W makutrze wałkiem ucieramy margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ok 10-15 min dodając po jednym żółtku, następnie
Gotowanie jest łatwe
NAJLEPSZA SZARLOTKA Z DOSATKIEM DYNI 160Wspaniale smakuje na gorąco i na zimno. Ciasto kruche : mąka pszenna 500 g margaryna 250 g cukier 110 g 1 jajko śmietana 18 % 5 łyżek proszek do pieczenia 2 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżeczka szczypta soli Nadzienie : jabłka kwaskowe 900 g ( po obraniu ) dynia 900 g ( po obraniu ) 1 galaretka pomarańczowa ( 77 g ) sok z cytryny 1 łyżka(...)lodówce. Dynie pokroić w dość drobną kostkę. Przełożyć do szerokiego dużego garnka i na wolnym ogniu podgrzewać około 15 minut, często mieszając. Potem lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. W tym czasie jabłka pokroić w grubą kostkę i dodać do utłuczonej dyni. Całość podgrzewać razem około 8 minut, często mieszając. Saganek zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie mieszać
Smaczne moje
Tarta z gruszkami, orzechami włoskimi i gorgonzolą 103było wczoraj żal boroczka, tak bardzo lubi połączenie gruszki z serem pleśniowym. Zapach pieczonego kruchego ciasta połączony z zapachem gorgonzoli, no poezja. Parę dni temu jednak zaplanowałam sobie zrobienie tej konkretnej tarty. My miało nie być w domu, w dniu w którym piekłam to cudo. No był, no trudno. Postękał parę sekund i już. Ja chyba się bardziej spinam(...)włoskie. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Przed podaniem całość można jeszcze posypać natką pietruszki i liśćmi rozmarynu. Ilość ciasta wystarczyła na formę o wymiarach: długość – 34 cm, szerokość – 10 cm, wysokość – 2,5 cm. Podobne przepisy: Tarta z porów i ziemniaków Artykuł Tarta z gruszkami, orzechami włoskimi i gorgonzolą
Kardamonovy
Świąteczna zapiekanka PASTERSKA na Święta Bożego Narodzenia! 119dodając śmietankę, bułkę tarta i ser. (Patrz film) . Puree: ziemniaki 12 sztuk gotujemy, odcedź, dodaj 1/3 kostki masla, 1/2 szkl śmietanki, odrobina soli, 1/4 kostki fety, świeży rozmaryn i gałka muszkatołowa. Dopraw solą do smaku. . 1 szara Reneta i świeże zioła: majeranek i szałwia. . Na wierzch: mozzarella 1 kulka . Całość piekłam około 40 minut, 220 stopni góra dół (pierwsze
SMYKWKUCHNI
Żeberka pieczone w kapuście kiszonej 785przykrywamy przykrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, rozgarniamy na boki kapustę, która przykrywała mięso, całość polewamy passatą pomidorową. Naczynie wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy kolejne 30 minut w 180°C. Danie podajemy z gotowanymi ziemniakami lub z pieczywem
Qchnia po prostu
Tarta z gruszkami, orzechami włoskimi i gorgonzolą 113było wczoraj żal boroczka, tak bardzo lubi połączenie gruszki z serem pleśniowym. Zapach pieczonego kruchego ciasta połączony z zapachem gorgonzoli, no poezja. Parę dni temu jednak zaplanowałam sobie zrobienie tej konkretnej tarty. My miało nie być w domu, w dniu w którym piekłam to cudo. No był, no trudno. Postękał parę sekund i już. Ja chyba się bardziej spinam(...)włoskie. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Przed podaniem całość można jeszcze posypać natką pietruszki i liśćmi rozmarynu. Ilość ciasta wystarczyła na formę o wymiarach: długość – 34 cm, szerokość – 10 cm, wysokość – 2,5 cm. Podobne przepisy: Tarta z porów i ziemniaków Artykuł Tarta z gruszkami, orzechami włoskimi i gorgonzolą
Kardamonovy
Keto gulasz z dynią (Paleo, LowCarb) 128Zwyczajowo jest to kasza, ryż, makaron, pieczywo lub ewentualnie ziemniaki. Na diecie ketogenicznej to zadanie jest odrobinę utrudnione, gdyż wspomniane produkty charakteryzują się wysoką zawartością węglowodanów. I tutaj można jednak znaleźć odpowiednią dla siebie opcję: makaron shirataki kupny lub zrobiony według tego przepisu ryż z kalafiora kalafior , brokuł lub kalarepa pieczone w kawałkach pieczywo ketogeniczne keto wrap
Modern Cave Girl
Placki ziemniaczane z cukinią i papryczkami padron 121hiszpańskiego miasta Padron. Sławne są jako hiszpańskie tapas – pieczone, smażone lub grillowane. To małe, zielone, podłużne papryczki. Nie są ostre. Mają łagodny, charakterystyczny paprykowy smak, lekko wpadający w gorzkawy – powiedziałabym, że są ciekawe i warto ich spróbować. PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKINIĄ I PAPRYCZKAMI PADRON Składniki: 2 kg ziemniaków 1 cukinia 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
Dorota Smakuje
Placki dyniowe z serem feta 154też szerokie zastosowanie w kuchni. Z jej dodatkiem pieczemy pyszne ciasta i gotujemy zupy. Natomiast ja pamiętam z dzieciństwa smak i zapach aromatycznego kompotu, który gotowała moja babcia z tego warzywa. Miąższ z dyni nadaje się też do zrobienia placuszków. Robi się je podobnie, jak placki ziemniaczane, tylko zamiast ziemniaków dajemy miąższ z dyni. Konsystencja ciasta przed smażeniem powinna być
Danka Pichci
Babka ziemniaczana kresowa 147smażyć aż się zrumieni. Ziemniaki obrać, opłukać. Ziemniaki i drugą cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Połowę okrasy razem z tłuszczem dodać do masy ziemniaczanej. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego (u mnie ok 20x30cm), wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 1,5 godziny. Upieczona babkę wyjąć z piekarnika
Obiad gotowy
Menu na tydzień: 5 obiadów z 4 składników lub mniej 141odrobiny mąki ziemniaczanej. Jest bardzo zdrowe, bo słodkie ziemniaki to prawdziwa krynica odżywczych składników. Zobacz przepis Wtorek: Najlepszy smażony kurczak – adobo Tu składniki są cztery: podudzia, ryż, sos sojowy i ocet. Wierze nam na słowo, że kurczak adobo to najlepszy kurczak z patelni ever. Spróbujcie sami! Zobacz przepis Środa: Pieczony łosoś w glazurze Pieczony łosoś to rzecz prosta
Niedzielny kucharz
Pączki na serku homogenizowanym (w 30 minut) 217cukru waniliowego) Szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1½ szklanki mąki tortowej Dodatkowo: Ok 750ml oleju do smażenia ½ szklanki drobnego cukru kryształu 1 pełna łyżka cynamonu Sposób przygotowania: Olej rozgrzewamy w rondelku lub na patelni do temperatury 170ºC. Jeśli nie mamy termometru możemy sprawdzić temperaturę wrzucając kawałek surowego ziemniaka lub odrobinę ciasta i jeśli wypłynie od razu
Kuchnia w czekoladzie
Najlepsze domowe burgery 159burgery najlepiej smakują z dodatkiem domowych frytek z ziemniaków i świeżej surówki z kapusty. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepsze domowe burgery 2020-01-06 Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 2019-12-29 Domowy sos czosnkowy 2019-12-28 Klasyczna sałatka warzywna – kaszubska bulwówka 2019-12-20 Ciasto bez pieczenia Filadelfia 2019-12-12 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Najlepsze
To Musisz Wiedzieć
Armłow- zapiekanka z gotowanej wołowiny 171masła klarowanego – 20g bułki tartej Ugotowaną wołowinę i ziemniaki przepuścić dwa razy przez maszynkę. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na odrobinie masła. Przesmażoną cebulę dodać do mięsa, dodać drobno posiekaną zieleninę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Masło i bułkę tartą podzielić na dwie części. Formę do pieczenia posmarować połową masła i posypać bułką tartą. Dobrze wymieszaną
Smaki Armine
Sałatka z fasolki szparagowej i ziemniaków w tapenadzie 146lekko. W drugim garnku ugotować fasolkę. Odsączyć. Przełożyć ziemniaki i fasolkę do miski, dodać kapary i tapenadę, wymieszać całość. Notes Z resztek sałatki można zrobić frittatę – trzeba zmieszać kilka jajek ze śmietaną, dodać fetę i wymieszać z sałatką. Usmażyć na patelni z obu stron albo upiec w formie do pieczenia. Z resztek sałatki zrobiłam frittatę. Zamiast na patelni upiekłam
Cooking for Emily
Kurczak w cieście francuskim 190inne węglowodanowe dodatki typu ryż, makaron czy ziemniaki nie są już potrzebne. Składniki: filet z kurczaka, opakowanie ciasta francuskiego, 200 g pieczarek, duża cebula, 4 plastry żółtego sera, sól, pieprz, 1 jajko. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i lekko poddusić. Na blaszce z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia, c iasto francuskie podzielić na 2 części, ułożyć
Moja kraina smaków
Przekąski na Sylwestra (Antipasti di Capodanno) 462crema di olive nere) Kuskus ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i suszonymi pomidorami (Couscous con patate dolci, ceci e pomodori secchi) Aromatyczna sałatka z komosą ryżową i ciecierzycą (Tabulè di quinoa con ceci) Sałatka z komosą ryżową, cukinią, groszkiem i fetą (Insalata di quinoa con zucchine, piselli e feta) Pieczone nuggets z kurczaka z domowym ketchupem (Nuggets di pollo
La grande e la piccola cuoca
Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej z sosem miętowo-czosnkowym 152siekamy. Wystudzoną kaszę lekko rozgniatamy widelcem lub ubijaczką do ziemniaków. Wszystkie składniki łączymy ze sobą tak, aby powstała jednolita masa. W dłoniach formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Kotleciki możemy również upiec w piekarniku: gotowe kotleciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół
Kate's Kitchen
Szaszłyki rybne z przyprawą curry 184wlać odrobinę wody. Szaszłyki skropić oliwą z oliwek. Piec 20 minut. Można je upiec na grillu. Sos jogurtowy – do miseczki wlać jogurt, dodać pokrojonego drobno pomidora i ogórka oraz posikaną mięte. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Musi być dosyć mocno doprawione. Idealnie pasują te szaszłyki serwowane z upieczonymi ziemniakami
Kuchnia Pokoleń
Kluski śląskie 174wędliny, z gulaszem i ostrą surówką. Smakujemy z pieczonym drobiem, najczęściej kaczką. Lubimy też: świeże wyjęte z wody podane z przesmażoną bułką tartą i masełkiem, z dodatkiem soli i pieprzu lub przesmażone na rumiano lekko chrupiące zjadane ot tak same, łyżką lub z sosem pieczarkowym;) Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki
Zasmakuj Kuchni
Gołąbki ziemniaczane z gryką 189Wykonanie: Kapustę sparzyć, oddzielić liście i oczyścić z nerwów. Ziemniaki obrać, zetrzeć, odcisnąć nadmiar soku, dodać usmażoną cebulę, jajko, kaszę i przyprawy do smaku. Na liściach kapusty układać farsz, zwijać gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem. Każdą warstwę skropić tłuszczem, posypać przyprawą do zup. Po czym przykryć i piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Podawać
Tradycyjna Kuchnia
Zupa krem serowo-kalafiorowa 243Jamiego Olivera Pieczony kalafior z przyprawami Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Klasyczna zupa kalafiorowa Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Zupa krem serowo-kalafiorowa Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 opakowanie kalafiora Poltino 2 małe marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 serki topione kwadratowe
Kulinarne przygody Gatity
Pasztet drobiowy z grzybami 208grzybami oraz wątróbkę z cebulą i ugotowanego ziemniaka zmielić (trzykrotnie) maszynką do mięsa. Następnie do masy wbić jajka, dodać śmietanę oraz przyprawę. Wszystko razem dokładnie wymieszać i doprawić solą do smaku. Formy wysmarować olejem (oprócz aluminiowych) i napełnić farszem - do 2/3 ich wysokości. Wierzch pasztetów przykryć folią aluminiową. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny
Di gotuje
Zapiekanka z mięsem mielonym 210żaroodporne posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć połowę podsmażonych plasterków ziemniaków, posypać je solą oraz pieprzem. Następnie równomiernie wyłożyć warstwę mięsa z pomidorami. Wierzch posypać ok. 1/3 startego sera żółtego. Na warstwie sera żółtego ułożyć plasterki ugotowanych jajek i pozostałe ziemniaki.Całość posypać solą oraz pieprzem , po czym zalać bulionem i piec przez 30 min. w temp. 180 C.!0 minut
Różne smaki w kuchni
Zupa krem z brokułów z pestkami dyni i grzankami 213Cebule obieramy, siekamy drobno i szklimy na maśle. Do ziemniaków dodajemy brokuły i cebulę. C ałość gotujemy przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. (Kilka różyczek brokułu wyciągamy do dekoracji) Uzyskaną zupę blendujemy na gładki krem. Chleb kroimy w kosteczkę, wrzucamy na roztopione masło i pieczemy rumiane grzanki stale mieszając. Krem podajemy z kawałkami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bitki wieprzowe z szynki 399warto wykorzystywać w kuchni nie tylko w postaci pieczeni. Same bitki to jeden z najprostszych pomysłów na szynkę. Aromatyczne mięso w sosie świetnie nadaje się na codzienny obiad. Ja bitki podałam z kluskami śląskimi – takie są moim zdaniem najsmaczniejsze, ale równie dobrze można podać je z ugotowanymi, tłuczonymi, młodymi ziemniakami lub z makaronem czy z ulubioną kaszą
Poezja smaku
Obiad z woreczka 8362innych proporcjach według uznania) 4 łyżki oleju 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, podobnie pieczarki. Cebulę kroimy w piórka 2. Polędwiczki kroimy w dość grube plastry lub półplastry. 3. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przyprawę gyros, olej. Mieszamy dokładnie do połączenia składników. 4. Całość przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy przez 1h w temperaturze 180 stopni. 10 minut
Szefowa kuchni
KARKÓWKA ZAPIEKANA Z WARZYWAMI 154godziny(u mnie mięso marynowało się całą noc). Ziemniaki,marchew obrać,pokroić w plastry,cebulę i czosnek w plastry.Mięso z warzywami wymieszać i włożyć do żaroodpornej formy.1/4 szklanki oleju wymieszać z musztardą,solą i pieprzem i polać składniki w formie.Wstawić do nagrzanego piekarnika w 180 st C, piec ok 1,5 godziny pod przykryciem.Pod koniec
Niespełnione zdolności kulinarne
Golonki peklowane, kapusta z grzybami i pieczone ziemniaczki 203zrobić tradycyjną zasmażkę z mąki i tłuszczu. Obrane ziemniaki posypać przyprawami i oliwą, dobrze wymieszać i okryć w brytfance folią aluminiową, Upiec w piekarniku, pod koniec odkryć by się przyrumieniły. W tym czasie wstawić do piekarnika golonki i od czasu do czasu obracać je w zalewie by nie wysychały. Piec ok 20 min. na koniec przed podaniem znów je obrócić
Gotowanie jest łatwe
babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym... 234smaku, śmietana gęsta 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka obrane ziemniaki dokładnie rozdrobnić w pojemniku rozdrabniacza, dodać mąkę, kucharka, czosnek, pieprz, jajka, garam masala i dokładnie wymieszać naczynie żaroodporne 22 cm wysmarowac masłem, obsypać tartą bułką, na dnie i bokach poukładać plastry szynki wlać masę ziemniaczaną, na wierzchu poukładać cztery plastry piec w 180 C około 45 minut, grzanie góra
W Mojej Kuchni Lubię
Genialny dżem & Relacja Kraków. 216przeogromny wybór smaków, od zwykłych gotowanych, przez pieczone i smażone, z najróżniejszymi farszami D próbował czekoladowego z borówkami i twarogiem oraz z jagnięciną i sosem czosnkowym, ten smakował mistrzowsko i aż, żałuję, że nie wzięliśmy takich więcej na drogę :D a na wynos podało na pomidorowego (farsz z ziemniaków, kolendry, suszonych pomidorów o ile dobrze pamiętam), dyniowego
More food, love and dreams
Gofry gryczane z brokułem i bryndzą 183jednolite ciasto. Gdyby było geste dolej mleka. Piecz w gofrownicy. Z podanej ilości wyszło 8 sztuk. 1 sztuka brokuła ząbek czosnku łyżeczka soli pieprz bryndza (kupiłam kule można było zetrzeć na dużych oczkach) Brokuła ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Rozgrzałam olej, wcisnęłam czosnek, dodałam brokuła i ubijakiem do ziemniaków lekko zgniotłam brokuła. Dodałam pieprz. Wierzch posypałam wiórkami
AZgotuj!
Udziec indyka w warzywach 226pieprzem obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Ziemniaki obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek pokroić w kosteczkę, lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa przełożyć na dużą blaszkę, wlać kilka łyżek oliwy, posolić, dodać zioła, przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać, by olej pokrył wszystkie warzywa. Na środek blaszki przełożyć udziec. Piec około godziny w 180 stopniach, co jakiś czas wyjąć blaszkę
na moim stole...
Babka ziemniaczana 290kawałki pomidory, wymieszać doprawić odrobiną soli i pieprzu. Ziemniaki obrać i zetrzeć - tak jak na placki ziemniaczane. Odcisnąć nadmiar soku. W większej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Natkę też drobno posiekać. Blachę wysmarować masłem lub margaryną, obsypać bułką tartą. Wlać ciasto, piec ok 1 godz. (do suchego patyczka
Gaździnka warzy
Surówka z rzodkiewki i pieczone szaszłyki, Trattoria al Forno 219pieczarek 1 mała cukinia olej lub oliwa przyprawa do ziemniaków (lub dań z grilla) świeży lubczyk Pokrój cukinię w cienkie plastry. Wymieszaj je w dużej misce z pieczarkami, olejem, lubczykiem i przyprawą. Niech się marynują przez kilka godzin w lodówce. Następnie na patyczki nałóż naprzemiennie plastry cukinii i całe pieczarki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez(...)akcji: Trattoria al Forno serwuje dania kuchni włoskiej. Bardzo smaczne makarony (na zdjęciu papardelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i karczochami oraz penne z brokułami), pizzy jeszcze nie próbowałam (pieczona jest w prawdziwym, opalanym drewnem piecu). Co do dań makaronowych – dość duże porcje (o ile dobrze pamiętam 250 g). Ceny maksymalnie do około 40 zł (za niektóre duże pizze
Qlinarnie i Qlinarnie
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami. 312ziemniaki, posypuje je mieloną papryką i roztartym majerankiem,na ziemniaki rozkładam równo warstwę mielonego mięsa, na mięso układam różyczki brokułów. W miseczce roztrzepuję jajko ze śmietaną odrobinę solę i powstałym sosem zalewam równomiernie zapiekankę. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach i wykładam na wierzch zapiekanki. Naczynie przykrywam pokrywką. Piekę ok. 60 minut w 170 stopniach przy włączonym termoobiegu
Kuchnia z widokiem na ogród
Paluchy ziemniaczano-serowe 278bazylii szczypta czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki, z wczorajszego obiadu bądź świeżo ugotowane należy utłuc bądź rozgnieść widelcem. Następnie dodajemy do nich serek śmietankowy typu almette, suszoną bazylię oraz czosnek granulowany Wszystko duklanie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Za pomocą szprycy do kremów formujemy na papierze do pieczenia paluchy Wstawiamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
WAŁEK DO GULASZU ?! 181ziołowe knedelki do gulaszu. Knedelki są świetną alternatywą dla ziemniaków, za którymi nie przepadamy. Przepis pochodzi z książki W JEDNYM GARNKU, wydawnictwa Konemann. Jest niezwykle prosty, zrobienie knedelków zabiera zaledwie parę minut, a efekt wspaniały i bardzo smaczny! Polecam! SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 60 g zimnego masła 1 łyżeczka
KUCHARNIA
Gratin... Gratin... I feel you 228pieprzem oraz szczyptą gałki i ową miksturą zalałam ziemniaki. Wierzch oprószyłam ulubionymi ziołami (u mnie zioła prowansalskie). Umieściłam w rozgrzanym piekarniku (180st.) i pozostawiłam w nim dobrą godzinę. Mnie się ciut spiekło, jak zawsze z resztą. Ale w niczym nie ujmowało to smakowi zapiekanki. Oczywiście zawsze można w trakcie pieczenia przykryć folią
bastalena
Brak tytułu 189świeży * kilka ząbków czosnku * olej, oliwa * sól i pieprz Ziemniaki kroimy w cząstki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka, posypujemy nią ziemniaczki. Pomidorki kroimy na pół, układamy na cebulkę. Tymianek - obrywamy listki, posypujemy danie, doprawiamy pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z olejem i oliwą i solą - polewamy. Pieczemy dość długo, mi to zajęło około 1,5 godziny
kolorowotorcikowo