pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:540/865)

Placki z cukinii smażone 52

przygotować placuszki z cukinii w mniej kalorycznej wersji, wybierz do tego piekarnik. Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem. Następnie rozłóż na niej w odpowiedniej odległości od siebie porcje cukiniowego ciasta i spłaszcz formując placek. Wstaw do piekarnika i piecz w 200 stopniach przez ok. 10 – 15 minut. Po tym czasie ostrożnie odwróć placuszki i dopiekaj kolejne(...)cukinii dla dzieci. Jeśli chcesz przygotować placki w wersji bezglutenowej, użyj odpowiedniego rodzaju mąki. Jeśli lubisz, do ciasta na placki możesz również dodać startą marchewkę lub niewielką ilość gotowanych ziemniaków. Placki cukiniowe Dlaczego placki z cukinii są rzadkie i rozpadają się? Jeśli zauważysz, że placki cukiniowe są rozmoczone, prawdopodobnie jest to spowodowane jednym z dwóch czynników. Po pierwsze olej miał

Kuchnia Na Wypasie
polędwica nadziana rukolą 168

oliwa rozmaryn czosnek Ziemniaki gotujmy al dente  , następnie smarujemy oliwą  , układamy obok i na nich  czosnek oraz rozmaryn i  wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 10 minut do uzyskania spieczonej skórki . Dzielimy na porcje i podajemy z resztą składników. DODATKOWO młoda mini cukinia  pieczarki w całości - pieczone razem z polędwicą szpinak

na gazie
Delikatna pręga wołowa w sosie własnym 212

drugą stronę a na 5 minut przed końcem całkowitego pieczenia solimy mięso z dwóch stron. 3/ Po 1,5 godziny wyłączamy piekarnik, sos z naczynia żaroodpornego przelewamy do małego garnka, dodajemy szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy mąką przesianą przez sito. 4/ Pręgę podajemy najlepiej z świeżo ugotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszony z kleksem musztardy typu francuskiego. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Jesienne wytrawne muffiny 117

Zapraszam na sycące muffinki. Zrobione z warzyw jesiennych oraz  pysznych dodatków smakują podobnie do pizzerinek. Jak dla mnie bomba smakowa. Dzięki pieczeniu zawierają mniej tłuszczu co jeszcze bardziej przemawia na ich korzyść. Polecam  Kochani czeka na Was zniżka 10% na produkty Ambition  na hasło ZDROWA-JESIEŃ w  sklepie Dajar  (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) #myAmbition(...)Składniki: 1/2 szkl startej na tarce o dużych oczkach dyni 1/2 szkl startej na tarce o dużych oczkach cukinii 1/2 szkl startych na tarce o dużych oczkach ziemniaków 50 g kiełbaski (np. kabanosa) 100 g mozzarelli 1/2 czerwonej papryki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli i pieprzu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ziół prowansalskich i suszonych pomidorów oraz 10 silikonowych foremek

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i kremowym serkiem + pieczone ziemniaczki + buraczki 283

furorę i zachwyci nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Soczysta pierś z kurczaka … aromatyczne suszone pomidory … kremowy serek … delikatna szynka parmeńska … w połączeniu z chrupiącą skórką pieczonych ziemniaczków i soczystymi buraczkami sprawiają , że nie można się oderwac od stołu! Było naprawdę pysznie! A danie powtórzę już w te Święta!   Składniki: - filet z kurczaka(...)suszone pomidory w oleju ( Provitus ) – 100 g – serek biały kremowy – 2 łyżki – szynka parmeńska – 4 plasterki * – sól , pieprz Dodatkowo : - małe ziemniaki – 150 g – czosnek – 2 ząbki – oliwa z oliwek – 1 łyżka – buraczki zasmażane Provitus     Sposób przyrządzenia : Filet z kurczaka oczyszczamy. Nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Posypujemy

Ostra na Słodko
Karkówka w marynacie musztardowo-ziołowej 248

Karkówka w marynacie musztardowo-ziołowej to pyszna pieczeń pachnąca ziołami. Coraz częściej zdarza mi się robić takie pieczenie z jednego kawałka mięsa. Najczęściej wykorzystuję do tego celu karkówkę, ponieważ jest ona trochę przerośnięta tłuszczem, dzięki czemu mięso po upieczeniu nie jest zbyt suche. Ponadto podczas pieczenia część tłuszczu się wytopi i nie ma potrzeby podlewania mięsa wodą. Karkówka w marynacie(...)musztardowo-ziołowej to pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso takie po upieczeniu możemy pokroić w grubsze plastry, z wytopionego tłuszczu zrobić sos, a całość podać z ziemniakami lub kaszą. Mięso przygotowane w ten sposób jest smaczne, miękkie i soczyste. Schłodzona karkówka w marynacie musztardowo-ziołowej sprawdzi się również jako dodatek na kanapki. Świetnym dodatkiem do takiej karkówki podawanej

Danka Pichci
Kremowe ciasto truskawkowe 42

mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty. Krem truskawkowy: 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru pudru 300 g masła 500 ml rozgniecionych truskawek (najlepiej rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków ) Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe

Cynamonowe szczęście
Zapiekanka obiadowa 37

gotowa. Szybko, tanio i smacznie! Składniki: ? ziemniaki puree z poprzedniego dnia ? kawałek kurczaka upieczenego, u mnie pierś ? 1 opakowanie brokułów mrożonych ? 1/2 szklanki śmietany 18% ? kilka plastrów sera żółtego ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. ? Na spód wyłożyć warstwę ziemniaków. ? Upieczonego kurczaka pokroić w kostkę i wyłożyć na ziemniaki. ? Brokuły lekko obgotować w posolonej wodzie(...)łyżeczką cukru – nie stracą koloru. ? Ułożyć warstwę brokułów na kurczaku. ? Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem, polać brokuły. ? Ser żółty porwać na kawałki i posypać na brokułach. ? Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut

To co kocham
Ciasto bananowe z polewą serową 97

stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg plus grzałka). W międzyczasie przygotowujemy tortownicę o średnicy około 21 cm , którą wykładamy papierem do pieczenia lub wysmarowujemy masłem lub olejem . Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 80 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia . W międzyczasie przygotowujemy polewę serową , poprzez zmieszanie miękkiego masła z cukrem(...)pieczenia . Do ciasta możecie również dodać orzechy lub bakalie (około 100 g). Jeśli ciasto przygotowujecie na Święta Bożego Narodzenia cynamon możecie zastąpić łyżeczką przyprawy korzennej . Polewę można dodatkowo przyozdobić orzechami , skórką pomarańczy kandyzowanej , posypką cukrową lub owocami . Zobacz więcej przepisów na ciasta Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto bananowe (wegańskie) Szarlotka Pani Ogonowskiej Ciasto siedem kubków Ciasto krówka bez pieczenia Brownie

WegePrzepis
Zapiekanka ziemniaczano-brokułowa z camembertem 82

mozzarelli masło do posmarowania formy sól,pieprz Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i obrać ze skórki. Mogą być też pozostałe z obiadu. Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować al'dente. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem. Ziemniaki pokroić w grubsze plastry. Serki camembert pokroić w małe trójkąciki. W naczyniu układać ściśle plastry ziemniaków, różyczki brokuła i trójkąciki serka. Śmietanę wymieszać dokładnie(...)jajkami, dobrze doprawić solą i pieprzem. Zalać zapiekankę. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190C i zapiekać aż masa się zetnie, ok 40 minut. Pod koniec pieczenia na wierzchu rozłożyć kawałki porwanej mozzarelli

Monia miesza i gotuje
Warstwowa sałatka jarzynowa z kurczakiem – „Wieniec z granatu” 79

splendoru. Goście będą zachwyceni. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka. Pieczone lub gotowane 2 owoce granatu około 3 łyżki majonezu duża garść orzechów włoskich 3 ugotowane na twardo jajka 1 lyzka soku z cytryny 3 gotowane buraki 3 ugotowane marchewki mogą być z rosołu 2 ugotowane ziemniaki 1 cebula sol i pieprz do smaku zapraszam również do obejrzenia filmu

Pani M - kuchnia smakowita
Ragout z królika 123

przykryj pokrywką. 11. Naczynie żaroodporne wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1,5 godziny. 12. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika. 13. Do małego rondelka wsyp łyżkę mąki, dodaj masło i zrób zasmażkę, którą rozpuść częścią bulionu do powstania sosu. Ragout możesz podać np. z ziemniakami czy ryżem. Ja tym razem postawiłam na makaron razowy. Nie zapomnij też

Z notatnika dietetyka
Dorsz z piekarnika 128

zależy od grubości ryby. Jeśli macie cieńszy płat ryby to piec krócej. Przygotowanie szpinaku – na patelni rozgrzać masło, roztopić. Dodać posiekany czosnek i smażyć kilka sekund. Wrzucić szpinak, smażyć mieszając aż szpinak zmięknie. Podanie – na talerzu rozłożyć kleksik szpinaku, położyć na nim rybkę. Serwować w towarzystwie ziemniaków. Rybka pyszna smacznego

Kuchnia Pokoleń
Placuszki z batatów i cukinii 231

szczypiorku. Placuszki także często traktuje, jako dodatek do drugiego dania, zamiast ziemniaków. Możecie podać je ze smażoną polędwiczką wieprzową , polędwiczką w kremowym sosie własnym czy karkówką w sosie własnym . Placuszki z batatów i cukinii możecie także usmażyć w piekarniku, jeżeli chcecie uniknąć smażenia na tłuszczu, jednak podczas pieczenia z batatów wydobywa się więcej cukru i wtedy placuszki są bardziej słodkie

Kuchnia Bazylii
Smażone plastry selera w panierce z bułki i sezamu 139

typem warzywa, które idealnie nadaje się do sałatek, do smażenia, gotowania, pieczenia. Na blogu znaleźć możecie kilka przepisów na dania z wykorzystaniem tegoż warzywa. Kolejny przepis jaki dla Was mam to przepis na selera smażonego w panierce z jajka, bułki oraz sezamu. Tak przygotowany seler zastąpić może ziemniaki, ryż, kaszę czy inny dodatek, który zazwyczaj podajecie do dań obiadowych

mecooks
Ziemniaczane gofry z żółtym serem 96

następnie za pomocą papierowego ręcznika pozbyć się nadmiaru wody. Przełożyć ziemniaki do miski, dodać mąkę, starty żółty ser, jajka, stopione masło i sól z pieprzem - dobrze wymieszać. Rozgrzać gofrownicę i następnie posmarować ją roztopionym masłem albo olejem kokosowym. Nakładać po 2-3 łyżki masy ziemniaczanej i piec po ok 7-8 minut aż będą dobrze podpieczone i chrupiące, Można podawać

Cooking for Emily
Pieczona fasolka z parmezanem 126

zagotowania gotuję minutę. Odcedzam na sitku, przelewam zimną wodą. Ziemniaki i marchew obieram i kroje w paski. Przekładam do miski, dodaję estragon, szałwię i rozmaryn pokrojony, sól, bazylie i oregano, dodaję, cztery łyżki oleju rzepakowego. Mieszam w misce i przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. W tą samą miskę przekładam fasolkę, dodaję papryki, sól, pieprz i cztery łyżki oleju

wesoła kuchnia
Muffinki dyniowe w pistacjowym lukrze 113

muffinek) 130 g. dyni Hokkaido startej na papkę (jak ziemniaki na placki) 2 jajka 1/2 szkl. mleka 1/4 szkl. oleju 1,5 szkl. mąki pszennej szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 2/3 szkl. cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier pistacjowy 2/3 szkl. cukru pudru 1/3 szkl. łuskanych pistacji (prażonych, solonych) + garść

Delicious Place
Ziemniaczane gofry z żółtym serem 127

następnie za pomocą papierowego ręcznika pozbyć się nadmiaru wody. Przełożyć ziemniaki do miski, dodać mąkę, starty żółty ser, jajka, stopione masło i sól z pieprzem - dobrze wymieszać. Rozgrzać gofrownicę i następnie posmarować ją roztopionym masłem albo olejem kokosowym. Nakładać po 2-3 łyżki masy ziemniaczanej i piec po ok 7-8 minut aż będą dobrze podpieczone i chrupiące, Można podawać

Cooking for Emily
ZAPIEKANKA Z CUKINII 196

przypadku dużą ilością oregano W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy warstwę ziemniaków, nakładamy na nią nasz sos pomidorowy i warstwę cukinii, którą lekko oprószamy solą, po czym smarujemy ją sosem pomidorowym i dajemy plasterki cebuli. Tak układamy po kolei warstwy warzyw, aż do brzegów naszego naczynia. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C , grzanie góra-dół ok 40min

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Pizzerinki na ziemniacznym spodzie 149

cebula kawałek kiełbasy lub jakiejś wędliny ser żółty lub mozzarella Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez o praskę, dodać jajko , mąkę , sól i pieprz . Zagnieść ciasto .Z ciasta uformować małe okrągłe placuszki, układać na blaszce wyłożonej papierem.Na placuszki układać posiekaną cebulę, paprykę i kiełbasę.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.Pod koniec pieczenia placuszki posypać serem i pieczarkami do rozpuszczenia

Moje domowe kucharzenie
PASZTET ZIEMNIACZANO-RYŻOWY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 151

ryżu. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach (możemy zostawić 1/4 ziemniaka i pokroić w plastry, by udekorować wierzch pasztetu). Umieszczamy w blenderze. Do powyższych składników dodajemy wodę, czosnek i przyprawy. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy do naczynia szklanego, ceramicznego lub innego do pieczenia. Pieczemy 50 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chrupiące kęski z kurczaka 1364

Dziś polecam Wam przepis na chrupiące kęski z kurczaka . Pyszne, proste w przygotowaniu. Idealne na obiad w towarzystwie ziemniaków, frytek, zestawu surówek itd. Wspaniale nadają się

Słodkie okruszki
Krupnik tradycyjny – jak ugotować? 345

kaczki. Zobacz też: Zupa porowa Zupa pomidorowa Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Rosół – jak ugotować? Przepis na krupnik tradycyjny Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 skrzydełka lub kawałek żeberka 2 duże marchewki 2 średnie pietruszki kawałek selera kawałek białej części pora ziemniak 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól

Kuchnia Bazylii
Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych 271

Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych to doskonała alternatywa dla smażonych kotletów z kurczaka. Po pierwsze, poprzez przygotowywanie w piekarniku jest mniej kaloryczna, bo panierka nie chłonie tak dużo tłuszczu, a po drugie jest bardziej chrupiąca, właśnie poprzez użycie płatków kukurydzianych. Ostatnio pierś w płatkach serwowałam z domowymi frytkami z piekarnika , sosem czosnkowym oraz sałatką z pomidorami i cebulką(...)mące, jajku oraz płatkach kukurydzianych. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Porady Zaglądajcie od czasu do czasu do piekarnika, aby płatki za bardzo się nie przypiekły. Jeżeli zobaczycie, że dopiekają się zbyt szybko, zmniejszcie delikatnie temperaturę. Artykuł Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych 390

Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych to doskonała alternatywa dla smażonych kotletów z kurczaka. Po pierwsze, poprzez przygotowywanie w piekarniku jest mniej kaloryczna, bo panierka nie chłonie tak dużo tłuszczu, a po drugie jest bardziej chrupiąca, właśnie poprzez użycie płatków kukurydzianych. Ostatnio pierś w płatkach serwowałam z domowymi frytkami z piekarnika , sosem czosnkowym oraz sałatką z pomidorami i cebulką(...)mące, jajku oraz płatkach kukurydzianych. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Porady Zaglądajcie od czasu do czasu do piekarnika, aby płatki za bardzo się nie przypiekły. Jeżeli zobaczycie, że dopiekają się zbyt szybko, zmniejszcie delikatnie temperaturę. Artykuł Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Chłodnik buraczkowy z gotowanym jabłkiem, arbuzem i mlekiem kokosowym 110

Ciepłe (a najlepiej gorące-ja to pure robiłam dzień wcześniej) ziemniaki ugniatamy tłuczkiem razem z masłem i śmietaną aż do uzyskania jednolitej, rzadkawej konsystencji. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z nałożoną tylką i wyciskamy rozetki na blaszkę z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zrumienienia. Chłodnik

Kolorowy Przepisownik
Obiad: Kotlet i buraczki zasmażane 176

ominąć trzeba wykombinować inną panierkę lub przejść na pieczenie... :) Poza tym większość ludzi już wie, że smażenie nie jest najzdrowsze. OK! Podsumowując! Sztuka skuteczności polega na wdrożeniu wiedzy w praktykę,  a potem stosowaniu jej systematycznie.   Na początek przygotuj większą ilość buraków i zapomnij o ziemniakach lub innych węglowodanach. P.S. W przyszłości opublikujemy kilka przepisów dotyczących panierek

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Frytki z batatów 132

Siekamy je w słupki, identycznie jak na klasyczne frytki. Pokrojone słodkie ziemniaki wrzucamy do większej miski. Następnie dodajemy do tego olej oraz przyprawiamy ostrą papryką, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Wszystko razem mieszamy ze sobą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Pokrojone bataty wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy przez ok. 30 – 40 minut, aż będą miękkie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Full English breakfast 144

naszej kaszanki, jednak z mocnym aromatem ziela angielskiego) pomidory (pieczone) pieczarki (podsmażone na maśle) baked beans (fasolka w sosie pomidorowym, praktycznie nikt nie przygotowuje jej sam, gotową do podgrzania kupuje się w puszce) tosta z masłem lub smażonego na maśle hash browns (placuszki z surowych ziemniaków, smażonych na głębokim tłuszczu) Tak obfite śniadanie miało wystarczyć rolnikom na cały

wysmienity
Purée z dyni 155

mocy (zobacz też: Czy kuchenka mikrofalowa jest paleo? ). Dynia piżmowa – pieczenie lub gotowanie Jeśli uzyskany miąższ nie jest miękki i zawiera twardsze fragmenty, można go zblendować na gładką masę. Takie purée można jeść od razu (z solą i tłuszczem) jako zamiennik albo dodatek do purée z ziemniaków albo batatów. Możemy także przełożyć purée dyniowe do torebek i zamrozić albo

PaleoSMAK
Frytki z batatów 140

Siekamy je w słupki, identycznie jak na klasyczne frytki. Pokrojone słodkie ziemniaki wrzucamy do większej miski. Następnie dodajemy do tego olej oraz przyprawiamy ostrą papryką, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Wszystko razem mieszamy ze sobą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Pokrojone bataty wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy przez ok. 30 – 40 minut, aż będą miękkie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
PLACKI ZIEMNIACZANE MOJEJ BABCI 171

jajka - 3- 5 łyżek mąki pszennej w zależności od mączystości ziemniaków (im mniej tym lepiej, im więcej tym będą bardziej twarde! ) - sól, pieprz - 1 cebula - zmiksowana blenderem - opcjonalnie 2-3 zmiksowane ząbki czosnku - olej rzepakowy do smażenia NIE DODAWAJ DO PLACKÓW ŻADNYCH SPULCHNIACZY TYPU PROSZEK DO PIECZENIA Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę. Smażymy placki na rozgrzanym oleju rzepakowym

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka obiadowa 118

kostkę i wyłożyć na ziemniaki. • Brokuły lekko obgotować w posolonej wodzie z łyżeczką cukru – nie stracą koloru. • Ułożyć warstwę brokułów na kurczaku. • Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem, polać brokuły. • Ser żółty porwać na kawałki i posypać na brokułach. • Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C

To co kocham
Gęś pieczona z jabłkami 134

Jabłkami nadziać gęś. Do pieczenia gęsi najlepsza będzie brytfanka z rusztem. Ja wykładam brytfankę papierem do pieczenia – mam pewność, że tłuszcz się nie przypali. Gęś ułożyć na ruszcie, piersią do góry. Posmarować tłuszczem, oczywiście gęsim (tym wytopionym). Gęś wstawić do zimnego piekarnika – tłuszcz pięknie się nam wytopi a skórka będzie śliczna i chrupiąca. Łącznie będziemy piec prawie 5 godzin(...)godzinie gęś odwrócić grzbietem do góry, posmarować tłuszczem, dalej piec. Po kolejnej 1,5 godzinie na chwilę wyjąć. Zlać cały sos do garnuszka, gęś włożyć do brytfanki i dalej piec. Z sosu który wlaliśmy do garnuszka, zlać z wierzchu tłuszcz – nie wyrzucać go, przelać do słoika, na pewno się przyda do smażenia. Na dnie zostanie sos, który należy wlać

królestwo garów
Pieczarki zapiekane w cieście ziemniaczanym 231

solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. . Cebulką wypełniamy kapelusze pieczarek. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Odlewamy nadmiar wody. Dodajemy kaszę, jajko, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i  mieszamy. Naczynka natłuszczamy i posypujemy bułka tartą. Na dno każdego naczynka wykładamy ciasto ziemniaczane. Układamy pieczarki i przykrywamy masą ziemniaczaną. Pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 50 minut. Na 10 minut

Maminek kulinarny
Musaka w mojej wersji. 171

Polowa sosu mięsnego 4. polowa beszamelu 5. Warstwa ziemniaków, lekko posolić 6. Warstwa cukini lekko posolić i popieprzyć 7.  Sos mięsny  8. Sos beszamelowy 9. Starty ser żółty Jeśli bardzo lubicie sos beszamelowy to możecie zwiększyć proporcje i na górną warstwę dać go więcej.     Piec w temperaturze 180 stopni około 75 minut . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, serem i dipem czosnkowym 119

gotować 5 minut. Odlać wodę z cukinii i wymieszać z odcedzonymi ziemniakami. Całość doprawić świeżym tymiankiem, sprasowanym ząbkiem czosnku, wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Wlać oliwę, wsypać starty ser i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 30 minut, a następnie odkryć, posypać serem i zapiekać jeszcze 10 minut

Kraina Miodem Płynąca
Żeberka wieprzowe pieczone z papryką i pieczarkami w marynacie sojowej. 126

cebule w piórka oraz pieczarki w plastry, naczynie przykryc i piec w piekarniku w temp. 180 C. przez około 1,5 godz. Po tym czasie należy sprawdzić czy mieso potrzebuje jeszcze trochę czasu czy już jest gotowe. Smakuje bardzo dobrze czy z pieczywem czy  tez z ziemniakami.     Smacznego!   A Wy jak najczęściej podajecie żeberka

Radość kipiąca uśmiechem.
Zapiekanka ziemniaczano- kalafiorowa 190

Pomidory obrać ze skórki pokroić na mniejsze cząstki i rozłożyć na ziemniakach. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w posolonej  na półtwardo. Rozłożyć na wierzch zapiekanki. Śmietanę wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem,gałką muszkatołową, papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Polać zapiekankę i ułożyć ser pokrojony w paseczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. zapiekanka

O kuchni z uczuciem
PIECZONE PODUDZIA KURCZAKA Z WARZYWAMI 359

Mieliśmy ochotę na kurczaka, ale nie chciało nam się długo stać "przy garach", więc przyrządziliśmy pieczone podudzia z warzywami. To danie praktycznie

Przepisy Aleksandry
Truskawkowiec 231

Mieszamy delikatnie. Wylewamy na dużą prostokątna formę , wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 25 min. Biszkopt będzie niski i o to chodzi, ponieważ ważna jest tutaj masa. Przygotowujemy masę. Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek. Wrzucamy do garnka i rozgniatamy najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Chodzi o to, by zostały kawałki truskawek. Podgrzewamy , aż puszczą sok. Kisiele

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka ziemniaczana. 42827

nasienne, kroimy w kostkę i rozkładamy na kiełbasce. Przykrywamy drugą porcją ziemniaków. Posypujemy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. W kubeczku mieszamy śmietanę z żółtkiem, odrobiną soli do smaku i pieprzem. Zalewamy naszą zapiekankę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozkładamy równo jako ostatnią warstwę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C do momentu

O kuchni z uczuciem
Pieczona Szynka z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 211

pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam je z folii i położyłam na duży płaski talerz aby odpoczęło. PUREE ZIEMNIACZANE Z WASABI: 3 średnie ziemniaki 1 łyżka chrzanu wasabi 1 łyżka masła Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie

Blondynka Gotuje
Szynka Pieczona z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 158

pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam je z folii i położyłam na duży płaski talerz aby odpoczęło. PUREE ZIEMNIACZANE Z WASABI: 3 średnie ziemniaki 1 łyżka chrzanu wasabi 1 łyżka masła Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania