pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:535/865)

Zupa orzechowa z jarmużem i batatami 89

chrupiące orzeszki ziemne i seler naciowy, kremowe mleczko kokosowe i tofu, słodkie ziemniaki i ananasa oraz jarmuż. Cała masa składników o różnych teksturach i wyjątkowych smakach, to gwarancja uśmiechu od ucha do ucha z każdą następną łyżką trafiającą do ust. Lubisz bataty? Zobacz koniecznie: Kotlety z batata Pieczone bataty z ciecierzycą i sosem sezamowym Gulasz z batatów Curry

Blendman
Pizzerinki na serku wiejskim 94

Zobacz więcej wegetariańskich przepisów A może wegetariańskie słodkości? Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą Zobacz więcej(...)dynią piżmową Szakszuka z dynią piżmową Sałatka z buraków Kremowy sos dyniowy Pieczona dynia hokkaido Kotlety z buraka (wegańskie) Buraki pieczone Zobacz więcej przepisów styczniowych Najnowsze przepisy Pizzerinki na serku wiejskim Paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem Sernik tradycyjny pieczony Bounty w słoiczkach przepisu Veganbanda (wegański) Konopno-orzechowe kulki czekoladowe (keto, bez cukru) Zupa

WegePrzepis
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami 86

kiełbasa i pieczarkami Składniki 6-7 dużych ziemniaków 2 cebule 250 g pieczarek 2 jajka 100 ml śmietanki 5-6 kiełbas śląskich 200 g sera żółtego tartego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka olej do smażenia Wykonanie Ziemniaki obrać i w plasterki opłukać zimną wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy ziemniaki zaczną się gotować zmniejszyć płomień i gotować(...)stron. Na spód naczynia dać podgotowane wcześniej ziemniaki, oprószyć sola i pieprzem i wymieszać. Na ziemniaki  dać warstwę cebuli z pieczarkami oraz część podsmażonej kiełbaski i posypujemy tartym serem. Następnie dajemy drugą warstwę pieczarek oraz kiełbaski i  posypujemy pozostałym serem. Jajka wymieszać z przyprawami i śmietanką, polać po całej zapiekance. Piec w temperaturze 180 stopni przez

Pomysłowa kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami 85

kiełbasa i pieczarkami Składniki 6-7 dużych ziemniaków 2 cebule 250 g pieczarek 2 jajka 100 ml śmietanki 5-6 kiełbas śląskich 200 g sera żółtego tartego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka olej do smażenia Wykonanie Ziemniaki obrać i w plasterki opłukać zimną wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy ziemniaki zaczną się gotować zmniejszyć płomień i gotować(...)stron. Na spód naczynia dać podgotowane wcześniej ziemniaki, oprószyć sola i pieprzem i wymieszać. Na ziemniaki  dać warstwę cebuli z pieczarkami oraz część podsmażonej kiełbaski i posypujemy tartym serem. Następnie dajemy drugą warstwę pieczarek oraz kiełbaski i  posypujemy pozostałym serem. Jajka wymieszać z przyprawami i śmietanką, polać po całej zapiekance. Piec w temperaturze 180 stopni przez

Pomysłowa kuchnia
Pierś z kurczaka z piekarnika 1152

kurczaka z piekarnika jest daniem idealnym dla osób walczących z wysokim cholesterolem oraz osób na diecie ponieważ 100 g piersi ma tylko 58kcal. Bardzo często to danie robię z pieczonymi batatami pokrojonymi w formie frytek. Składniki: 2 piersi kurczaka (pojedyncze) waga około 150-200g każda przyprawa do kurczaka 1/3 łyżeczki pieprzu duża szczypta curry 3 łyżki oliwy Zobacz(...)dół. Piersi wyjmuję z lodówki i umieszczam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piersi o wadze około 200 g piekę około 20 minut. Jeśli piersi mamy mniejsze, a więc około 150 g możemy ten czas skrócić o około dwie, trzy minuty. Najważniejsze aby piersi nie piec zbyt długo, ponieważ będzie sucha. Oczywiście nie można tego czasu zbyt skrócić, gdyż będzie

Ania gotuje
Drobiowe sakiewki z porem i papryką 90

nieskomplikowane danie. Drobiowe sakiewki z porem i papryką bardzo dobrze smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą i surówkami. Jeśli macie ochotę, możecie podać do nich ulubiony ciepły lub zimny sos (na przykład pomidorowy, koperkowy lub czosnkowy. Smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :) Polecam również kurczaka pieczonego pod pierzynką : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Drobiowe

Lekcje w kuchni
Wegeburgery z kaszą jaglaną 96

pieczenia. Ciasto podzielić na 12 części, z każdej części formować okrągły kotlet o grubości około 1,5 cm i średnicy około 7 cm. Piec przez 30 min, po 15 minutach przewrócić na drugą stronę, tak aby kotlety podpiekły się z dwóch stron równomiernie. Lekko schłodzić na kratce. Podawać z bułką i warzywami lub tradycyjnie jak kotlety mielone z ziemniakami

moj przepis na
Wegeburgery z kaszą jaglaną 99

pieczenia. Ciasto podzielić na 12 części, z każdej części formować okrągły kotlet o grubości około 1,5 cm i średnicy około 7 cm. Piec przez 30 min, po 15 minutach przewrócić na drugą stronę, tak aby kotlety podpiekły się z dwóch stron równomiernie. Lekko schłodzić na kratce. Podawać z bułką i warzywami lub tradycyjnie jak kotlety mielone z ziemniakami

moj przepis na
Czekoladowe ciasto z batata 78

Lubicie batata? To pyszny, słodki ziemniak, który jak się okazuje może także stanowić główny składnik ciasta Przedstawiam Wam dziś przepis na bardzo łatwe i mocno czekoladowe ciasto z batata. Uwielbiam ten smakołyk! Przygotowanie zajmuje około 40 minut, łącznie z czasem pieczenia Pyszne, szybkie, idealne dla łasuchów! Czekoladowe ciasto z batata – składniki (forma 24x24cm): 1 duży batat, około 370g

Natka Pietruszki
Omlet z brukselką – szybki i smaczny 100

śniadanie lub kolację. Sprawdzi się też na obiad, podany w towarzystwie ziemniaków i surówki. Brukselka – kontrowersyjne warzywo Przez niektórych kochana, przez innych znienawidzona. Osobiście w dzieciństwie nie przepadałam za nią. Teraz jednak, sama na nowo odkrywając jej potencjał bardzo ją polubiłam. Najlepsza według mnie smażona albo pieczona . Jeśli gotowana to w towarzystwie i zestawach np sałatkach itd. Brukselka

Dorota Smakuje
Frytki z cukinii – szybka przekąska 198

szybka przekąska to pomysł na to jak zamienić tradycyjne frytki z ziemniaków. Lipiec to sezon na cukinię. Warto z niej korzystać, bo tak naprawdę teraz jest najlepsza i najsmaczniejsza Ja uwielbiam dodawać ją do sałatek , gulaszu, czy też do makaronu . Czasem robię z niej placuszki lub piekę np. pasztet warzywny . Lubię również cukinię w słodkich wypiekach. Jeśli nigdy nie próbowałeś

365 dni dookoła kuchni
Wegeburgery z kaszą jaglaną 129

kotlet o grubości około 1,5 cm i średnicy około 7 cm. Piec przez 30 min, po 15 minutach przewrócić na drugą stronę, tak aby kotlety podpiekły się z dwóch stron równomiernie. Lekko schłodzić na kratce. Podawać z bułką i warzywami lub tradycyjnie jak kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami :). * 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej uzyskacie gotując 1/2 szklanki

moj przepis na
KUCHENNA APTEKA #41 - PIEPRZ CZARNY 128

Pieprz czarny obok soli to najpopularniejsza przyprawa na świecie. Jest ostry, piekący, niezwykle aromatyczny i nadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas używa go niemal codziennie, gdyż dodaje się go do wielu dań - m.in. do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat, jaj, ryb, itd.  A co tak naprawdę

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #41 - PIEPRZ CZARNY 128

Pieprz czarny obok soli to najpopularniejsza przyprawa na świecie. Jest ostry, piekący, niezwykle aromatyczny i nadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas używa go niemal codziennie, gdyż dodaje się go do wielu dań - m.in. do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat, jaj, ryb, itd.  A co tak naprawdę

Kuchnia MagdaLeny
Schab zapiekany... 232

wcieramy pozostałe przyprawy. -- -- Do natłuszczonego naczynia wkładamy kapustę, schab i pozostałe składniki. Pieczemy w 200 st. C / 60 minut pod przykryciem. -- Potem dopiekamy bez pokrywki, z każdej strony po 10 minut. -- Po upieczeniu czekamy 10-15 minut, kroimy mięso i wykładamy na półmisek. Serwujemy na gorąco z ziemniakami lub do pieczywa... Smacznego

chleba naszego
Naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym 381

patelni. Cebulkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie. Dodać do ziemniaków cebulę i masło i stłuc je dokładnie. Doprawić je do smaku solą i pieprzem żeby nie były mdłe. Nakładamy sporą łyżkę farszu na naleśnik i zawijamy w koperty. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy startym żółtym serem.zapiekamy w 200 stopniach ok 20 -25 min. Podajemy

Swojskie jedzonko
10 zdrowych przepisów na dobry początek 141

obiadowe resztki jak pieczony kurczak i wzbogacić o niskowęglowodanowe warzywa. Pieczony łosoś z batatami Przynajmniej dwa razy w tygodniu jem ryby. Ryby są zdrowe! Zawieraj kwasy tłuszczowe omega-3, wiele witamin i minerałów. Ulubioną rybą jest łosoś, ale przyrządzam chętnie i inne ryby. Kalafior zamiast ziemniaków Ziemniaki jem rzadko, bo zawierają dużo węglowodanów czyli dużo cukrów. Dlatego

codojedzenia
Ziemniaczane Ciasteczka Jak Krakersy 216

musimy je przegnieść aby nie było w nich grudek. 2. Do zimnych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto które chowamy następnie do lodówki na około 1-2 godz. 3. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy i wykrawamy małe kwadraty lub romby. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Ciastka pieczemy w 180-190 stop. przez około

Gotowanie...to proste !
Sernikowe placuszki z jabłkami 199

pochłonięci weekendowymi porządkami domowymi. Można zrobić je dosłownie ze wszystkiego: z ziemniaków , z cukinii oraz na słodko z jabłek . Można podawać je na obiad, jako samodzielne danie lub jako słodką przekąskę czy podwieczorek. Często robię je wtedy, gdy nie mam co zrobić z twarogiem pozostałym przy pieczeniu sernika. Sernikowe placuszki to danie, którym zachwycą się i starsi i młodsi (mój

Pobite gary Barbary
Babka ziemniaczana z boczkiem 361

wytopionym tłuszczy smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę.  2. Starte ziemniaki lekko odciskamy z soków, dodajemy ok. 2 płaskich łyżeczek soli i pół łyżeczki pieprzu, jaja oraz mąkę, dokładnie mieszamy a następnie łączymy z boczkiem i cebulą. Powstałą masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Czas pieczenia ok. 90 minut w tem. 200 C. Po upieczeniu babkę

Apetyczna babeczka
Prawie sernik na kruchym czekoladowym spodze 170

kukurydziana) 1 banan (pełni on tu bardziej rolę dosładzającą, niż sklejacza) Przygotowanie: Ziemniaki obierz, ugotuj i schłodź. Międzyczas przygotowywania spodu będzie wystarczający. Przygotowanie spodu: przesiej mąkę, kakao i cukier do dużej miski. Zblenduj banana z olejem i dodaj do maki. Zagnieć miękkie ciasto. Wylep mi formę do pieczenia uprzednio wysmarowaną olejem i schłodź w lodówce przez godzinkę luz w zamrażalniku

greenscarf
Frittata z ziemniakami, szpinakiem, chorizo i wędzonym serem 244

więc dodatkowy jest zbędny), dodać posiekaną cebulę wraz z czosnkiem oraz pokrojone ziemniaki i podsmażyć 1-2 minuty. Wrzucić szpinak, wymieszać składniki i zalać masą jajeczną* z roztrzepanych jajek doprawionych solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, a następnie przykryć przykrywką i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec 15 minut pod przykrywką, a następnie odkryć, posypać startym serem i piec

Kraina Miodem Płynąca
Kotleciki z ziemniaków i makreli 140

lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy rozdrobnioną widelcem makrelę, kukurydzę, groszek i drobno pokrojoną fetę.. Wszystko mieszamy z natką pietruszki i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy jajko i mąkę. Z ciasta formujemy kotleciki, które układamy na blasze do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, odwracając od czasu do czasu

Kuchnia Bon Appetit
Pancakes z Orzechami i Bananami 142

Składniki: banan 1 sztuka płatki owsiane 75g mąka pszenna 60g proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki cynamon 1/3 łyżeczki mleko 115ml jajko 1 sztuka olej lub masło do smażenia do podania: banan 1 sztuka orzechy włoskie 10g miód 1 łyżeczka masło 2 łyżeczki Wykonanie: Banana zagniatamy ubijaczką do ziemniaków lub miksujemy blenderem. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni

rabarbarowo
Torcik łososiowy 127

chwilę. • Ugotowane ziemniaki dokładnie utłuc na puree. • Wymieszać ziemniaki ze szpinakiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. • Do lekko przestudzonej masy wbić jajka i dokładnie wymieszać. • Masę ziemniaczano-szpinakową wlać do małej tortownicy o średnicy 18 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. • Piec w piekarniku nagrzanym

To co kocham
Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z szynką 145

łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: • Wymieszać dynię z ziemniakami, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. • Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i starty ser na grubej tarce. • Białka ubić na sztywno i wymieszać z pozostałymi składnikami. • Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć masę ziemniaczaną. • Piec 30 minut w temp. 200 st.C.{jcomments

To co kocham
Kuchnia polska z Lidlem i Karolem Okrasą 206

tatara ze śledzia na grzankach, proziaki, bardzo aromatyczną zupę grzybową z pieczonym dorszem, tatara z jelenia, tatara z sandacza , tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej czy opalaną pierś z kaczki. Ja z moją najlepszą drużyną stworzyłyśmy pyszne placuszki z gotowanych ziemniaków z suszonymi pomidorami. Pycha! Na koniec odbyła się sesja z gwiazdą spotkania

karmelowy
Pytt i panna 328

łyżeczka oregano * 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego * sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w około 1,5 cm kostkę. Następnie gotujemy około 5 minut i odcedzamy. Cebule kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy. Wszystkie składniki i przyprawy (poza grochem) łączymy i wysypujemy na dużą blachę. Całość pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni. Następnie dodajemy groch i pieczemy jeszcze

Mohiella
Langosze wg Aleex 167

drożdże, cukier, olej. Powinna powstać dość gęsta papka, do której należy dodać ziemniaki i wymieszać wszystko razem. 3. Posypać na wierzchu delikatnie mąką i zostawić na ok 45-60 min do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką. 4. Po wyrośnięciu rwać kawałki, rozciągnąć w palcach i rzucać na olej. 5. Piec jak pączki na głębokim oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym. 6. Podawać

W mojej kuchni
Pączki z ziemniakami i kremem czekoladowym 175

kalorii. Smażymy pączki, faworki, karnawałowe róże. Ostatnio widzę przepisy na pączki pieczone ale jak dla mnie to nie są pączki a po prostu drożdżowe bułki. Oczywiście możecie się z tym nie zgodzić ale ja tak uważam. Pączek musi być smażony. Dziś mam pączki z dodatkiem gotowanych ziemniaków z pysznym kremem czekoladowym z kakaowcem. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Wegeburgery z kaszą jaglaną 204

kotlet o grubości około 1,5 cm i średnicy około 7 cm. Piec przez 30 min, po 15 minutach przewrócić na drugą stronę, tak aby kotlety podpiekły się z dwóch stron równomiernie. Lekko schłodzić na kratce. Podawać z bułką i warzywami lub tradycyjnie jak kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami :). * 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej uzyskacie gotując 1/2 szklanki

moj przepis na
Ziemniaczane różyczki 168

sól, pieprz biały natka pietruszki, np. suszona gałka muszkatołowa ewentualnie ostra papryka Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić w maszynce o średnich oczkach. Dodać masło. Masę przyprawić (solą, pieprzem, gałką i natką pietruszki). Wymieszać, posmakować i ewentualnie doprawić. Masę przełożyć do szprycy i wycisnąć "różyczki". Posypać szczyptą ostrej papryki. Piec około 20-30 minut w 210ºC (różyczki powinny lekko się zarumienić

Ugotować
Babka ziemniaczana 203

jajka sól pieprz 1 łyżka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka majeranku Ziemniaki obrać i zetrzeć, zetrzeć również marchewkę i cebulę, boczek pokroić w drobną kostkę i przysmażyć. Do masy ziemniaczanej dodać przestudzony boczek razem z tłuszczem, jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać i włożyć do kamionkowego naczynia. Piec ok 70 min w temp 200 st. Podawać ze śmietaną lub jogurtem. Zainteresowanych

Gotowanie jest łatwe
Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i porem 143

ogotowac okolo 10 minut. W kubku roztrzepac jedno jajko ze smietana. Ziemniaki odcedzic, a nastepnie wymieszac z miesem i porami. Przelozyc do zaroodpornego naczynia do zapiekania i polac smietana. Zapiekac przez okolo 40 w temperaturze 180 stopni. Plastry bekonu zgrilowac, pokroic w kostke i pod koniec pieczenia posypac nimi zapiekanke. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zapiekanka z łososiem 197

litra. Warstwami ułożyłem w niej ziemniaki i łososia. Każdą warstwę ziemniaków lekko posoliłem ( można również użyć pieprzu ). Jajka wymieszałem z mlekiem ( im więcej mleka użyjemy tym bardziej zapiekanka będzie soczysta ), doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Polałem sosem przygotowaną zapiekankę , wstawiłem formę do nagrzanego piekarnika.  Piekłem 35 minut na 2 poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni

R'n'G Kitchen
Kurczak kontrrewolucyjny 143

lodówki na całą noc, by przejął aromat przypraw. Po leżakowaniu, ja piekę go nałożonego na butelkę od piwa, wstawionego w naczynie żaroodporne wypełnione szklanką wody w 180 stopniach przez około półtorej godziny, co jakiś czas polewając mięso powstałym sosem. Po upieczeniu można swobodne polewać nim również ziemniaki, jest przepyszny

Kuchenna Kontrrewolucya
Golonka indycza pieczona w ogórkach kiszonych 222

naczynia z mięsem przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i podlewamy golonki powstałym sosem. Zapiekamy kolejnych 40 minut pod folią, co jakiś czas podlewając mięso. Podajemy gorące, na sałacie lodowej z surówką z rzodkiewki oraz ziemniakami pure

Kuchenna Kontrrewolucya
Mussaka 126

solą,cynamonem i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem układamy warstwami: ziemniaki,cukinię,bakłażana i mięso(gdybyśmy używali świeżego bakłażana-przed smażeniem trzeba go posolić i odstawić na sicie ok.30 minut). Na wierzch wylewamy przesmażone pomidory. Następnie układamy plastry mozzarelli i zalewamy całość sosem beszamelowym. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni (najpierw potrawę zakrywamy folią do pieczenia

Wielki apetyt
Pieczone uszka ziemniaczane 226

farsz nie był za suchy, wlać ok 3-4 chochelki bulionu. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę, dodać jajko, kaszę mannę, olej i mąkę. Zagnieść ciasto. Rozwałkować ( podsypując ciągle mąką ), wyciąć szklanką kółka.  Nakładać farsz i zwinąć jak uszka. Każdy pierożek posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 180 st C prze ok 20 minut..... Smacznego

Gaździnka warzy
Karkówka pieczona z pieczarkami i papryką. Karczek w pieczarkach i papryce. 580

Karkówka przygotowana w ten sposób jest bardzo mięciutka, wprost rozpływa się w ustach, a dzięki temu ,że od samego początku jest pieczona z papryką, pieczarkami i cebulką jest bardzo aromatyczna. Takie mięsko to świetna propozycja na niedzielny, czy świąteczny obiad. Polecam :) Składniki - 1 kg karkówki - 0.5 kg pieczarek - 1 duża czerwona papryka - 1 duża cebula - sól,  domowa wegeta(...)Całość zalewam szklanką wody. Naczynie przykrywam pokrywką, wkładam do zimnego piekarnika i piekę w temperaturze 180-190 stopni z termoobiegiem 1.5-2 godziny. Co jakiś czas w zaglądam do mięsa, delikatnie obracam i w razie potrzeby uzupełniam gorąca wodą. Tak przygotowana karkówka smakuje podana z zarówno z ziemniakami, kasza czy ryżem, oczywiście koniecznie w towarzystwie ulubionej surówki. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
ziemniaki zapiekane z masłem i rozmarynem 144

wszystkich ! Składniki : 6 ziemniaków sól morska oliwa masło gałązka rozmarynu Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Najlepiej wcześniej je podgotować do miękkości w osolonej wodzie. Należy uważać, żeby ich nie rozgotować ! Gdy trochę ostygną nacinamy po całości i wkładamy pomiędzy rozmaryn i cząsteczki masła. Pieczemy na grillu lub w piekarniku do momentu ,aż się zrumienią. Posypujemy solą morską

noteskulinarnyfiga
Zapiekanka ziemniaczana 193

ułożyć na dnie formy, a na nich mięsko.Przykryć pozostałą porcją ziemniaków. Polać dipem czosnkowym. Na to wszystko wyłożyć kapustę kiszoną .Całość posypać obficie żółtym serem. Naczynie przykryć i umieścić na około 60-70  minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się zapiec. Mięso można zastąpić rybą

w mojej kuchni
A MOŻE GOFRY?! 172

jajka  1 żółtko sól, pieprz 2 kubki jogurtu koperkowo-ogórkowego Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć z nich sok. Przełożyć do miski i połączyć  ze śmietaną, jajkami i przyprawami - ja dodałam także czosnek. Odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Nagrzaną gofrownicę posmarować oliwą i piec gofry. Ja podałam z jogurtem koperkowo-ogórkowym. Smacznego

KUCHARNIA
P... Pierogi! (i polska impreza!) 197

się do stolnicy, ani do niewysypanej mąką blachy do pieczenia ;) Z podanego ciasta wyszło mi 30 pierogów ! Dzisiaj zapraszam na... Ruskie ! Składniki : Ciasto  : 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 0,5 szklanki ciepłej, przegotowanej wody 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz  : 5 ugotowanych ziemniaków 500g sera białego 4 cebule (+ 4na patelnię) sól, pieprz

Kitchens Alphabet
Ziemniaczki pieczone, wersja III 214

trochę inaczej. Składniki: ziemniaki sól rozmaryn suszony zioła prowansalskie chilli bułka tarta Ziemniaki kroimy w dowolny sposób, i obgotowujemy na półtwardo, bez soli. Następnie je odcedzamy i odparowujemy. W międzyczasie mieszamy bułkę tartą z przyprawami. Ziemniaczki obtaczamy na talerzyku w panierce i przekładamy na wysmarowaną olejem blachę. Pieczemy w temp. 200 st. około 30 minut. W połowie pieczenia przekładamy ziemniaczki

chwile dla mnie
Kurczak z brukselką i ziemniakami. Danie jednogarnkowe 632

udek z kurczaka 2 szklanki bulionu rozmaryn  sól pieprz oregano Ziemniaki, brukselkę i posiekany por układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, oregano i rozmarynem kurczaka. Układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym, dodajemy dwa rozgniecione i nieobrane (!) ząbki czosnku i zalewamy wszystko bulionem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez godzinę, gdy bulion wyparuje należy dolać

Mango Papaja
Karnawałowe przekąski. PIECZARKI Z MIĘSEM ZAPIEKANE. 257

złożonym na pół plasterkiem sera.  Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Piekłam ok 45 minut.   Z powodu, że użyłam sera topionego w plasterkach, częściowo spłynął on do naczynia, pieczarki puściły sok i w wyniku tego powstał lekki sos serowo-pieczarkowy. Można pieczarki podać z pieczywem/ ziemniakami (w przypadku obiadowym) i owym sosem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Karjalanpiirakat - pierogi karelskie podawane z masłem jajecznym munavoi 194

podróż do Krainy Tysiąca Jezior . Ta niezwykle piękna i zimna część Europy powszechnie nie słynie ze swojej kuchni. W sumie trudno się dziwić skoro na stołach pojawiają się głównie ziemniaki, ryby i może mięso z renifera. Trudna historia spowodowała, że ubogiego społeczeństwa fińskiego nie było stać na wyszukane potrawy, a skuta lodem przez znaczną część roku ziemia, nie pozwalała(...)tradycyjna potrawa Karelów , która zdobyła ogromną popularność w całej Finlandii. Jest to płaski pieróg, wykonany z pszenno-żytniego ciasta z ziemniaczanym, ryżowym lub jęczmiennym nadzieniem, zapiekany później w piecu i moczony w maśle oraz mleku. Charakterystyczna falbanka sprawia, że ich wygląd przypomina ciastka. Tradycyjnie podaje się je ze smarowidłem munavoi , przygotowanym z masła utartego z jajkami ugotowanymi na twardo. Uważam

Food Square
Ciasto z buraczków i czekolady 175

podczas pieczenia rozpadnie się i tylko od czasu do czasu natraficie na mały warkoczyk z buraczka:) Dla nas to jest bardzo ok, a nawet uważamy, że dodaje on uroku ciastu. Jeśli jednak chcecie uniknąć pytań od gości „a co to jest?” zetrzyjcie buraczki na małych oczkach. Ale też uważajcie, żeby to nie była jakaś miazga jak na tarte ziemniaki. Konsystencja(...)sezonie możecie jednak, dorzucić malin, nadających całości wspaniałej kwaskowości. Ciasto obejdzie się też bez dodatkowych aromatów, łyżeczka ekstraktu z wanilii bynajmniej mu nie zaszkodzi. W oryginalnym przepisie czas pieczenia ciasta wynosi 25 minut, nasze doświadczenie jest takie, że to za mało – ciasto jest za miękkie a co gorsza, buraczki są właściwie surowe. Według nas ciasto z buraczków z dodatkiem

Niedzielny kucharz
Zupa krem z cukini i pora 160

To prosta szybka i pyszna zupa krem z cukinii z dodatkiem pora i czosnku. Mimo iż cukinia nie jest zbyt wyraźna w smaku to właśnie dzięki

Ala piecze i gotuje
Knedle ziemniaczane z truskawkami 204

W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć słodkiego obiadu. Mam więc dla was propozycję na knedle ziemniaczane z truskawkami. Dodatkowo polane zrumienionym masłem z dodatkiem bułki tartej

Ala piecze i gotuje
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 143

godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom trudności: łatwe Czerwona kapusta – idealna do pieczenia Pieczona kapusta to jedno z naszych niedawnych odkryć. Żałujemy, że wcześniej nie przyszło nam do głowy, że kapustę można piec (albo nawet trzeba piec! :-)). Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje(...)majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj. Przełóż na tackę do pieczenia. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do środka warzywa. Piecz 30 minut. Wyciągnij do przestudzenia. Krok 4 Wyciągnij ciasto z miski. Posyp lekko mąką i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do pieca na 5 minut. Krok 5 W rondelku podgrzewaj ocet balsamiczny

Niedzielny kucharz
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 211

morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań głównych należą pieczona jagnięcina ( cordero asado ) lub mleczne prosię , typowe dla regionów Castilla Leon, Castilla la Mancha i Madrytu.  W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami ( pavo trufado de Navidad ). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser(...)jest w Hiszpanii dniem cichym i spokojnym. Ludzie odpoczywają po szaleństwach poprzedniej nocy, udają się do kościoła, spotykają się na spacerach, odwiedzają rodzinę i przyjaciół. Na świąteczny posiłek jedzą pieczonego indyka, choć część osób wybiera się w ten dzień do restauracji. źródło zdjęcia W Katalonii kultywowana jest wspaniała tradycja nazywana Tio de Nadal lub Caga tio . El Tio nazywana

Chilli Czosnek i Oliwa
Jakie sprzęty są najbardziej przydatne w profesjonalnej gastronomii? 84

korzystają restauracje, stołówki i zakłady przetwórstwa żywności! Obróbka żywności to często bardzo długi proces, który wymaga sporych nakładów pracy. Obranie ziemniaków na obiad bywa uważane za uciążliwe, a co, jeśli trzeba ich przygotować znacznie więcej? Przemysłowe obieraczki do ziemniaków potrafią w ciągu godziny obierać nawet kilkaset kilogramów tych warzyw! Dzięki temu można zaoszczędzić wiele godzin żmudnej pracy. Jakie jeszcze rozwiązania(...)głębokich, obszernych naczyniach. Takie blendery mają również większą moc, gdyż pracują o wiele intensywniej, niż te kuchenne. Piec konwekcyjno-parowy Ten rodzaj pieca bardzo różni się od zwykłych piekarników kuchennych. Dzięki zastosowanej technologii jest niezwykle uniwersalny . Można w nim nie tylko piec, ale także grillować, blanszować, smażyć, wędzić, a nawet gotować różne dania. Zwykle są to urządzenia sterowane elektronicznie

ProstePesto.pl
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 115

godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom trudności: łatwe Czerwona kapusta – idealna do pieczenia Z tą tartą jest trochę roboty, bo wiadomo, ciasto trzeba zarobić, odstawić do wyrośnięcia, ale na serio warto poświęcić dla niej trochę czasu. Tarta z pieczonymi warzywami jest pyszna! Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny(...)małej czerwonej kapusty Mały słodki ziemniak 2 małe buraczki ćwikłowe Przyprawy: 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Łyżeczka oregano Łyżeczka majeranku Łyżeczka tymianku Sól i pieprz 6 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka miodu Ciasto: 2 szklanki mąki uniwersalnej Łyżeczka suszonych drożdży 1/4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy plus łyżka do posmarowania formy do pieczenia Jajko 5-6 łyżek ciepłej

Niedzielny kucharz
Ciasto marchewkowe z rodzynkami 434

planuje się ciasta oblewać polewą, koniecznie trzeba oddać więcej cukru, dodatkowe 1/3 szkl 1 mały cukier wanilinowy (16g) 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej - marchew sama w sobie nie chce rosnąć, dlatego trzeba dołożyć większą ilość proszku i sody 2 łyżki cynamonu 1 i 1/4 szkl. oleju 2 szkl. marchwii - starta(...)ugnieciona ściśle w szklankach 1 szkl. rodzynek glazura ze skórka pomarańczową - do polania ciasta Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych najmniejszych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - marchewka wtedy puści za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których startą marchewkę ugniatam dość ściśle aż po czubek

Grunt to przepis!
BURGERY BURACZKOWE Z MOZZARELLĄ 128

tracimy wtedy czasu na czekania, aż przestygnie. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Poza tym, burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę 🍔 Składniki(...)środku umieszczamy kulkę mozzarelli. Formujemy kształt kuli tak, aby mozzarella pozostała w środku, a następnie obtaczamy w bułce tartej z sezamem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 20 min., następnie przewracamy ostrożnie na drugą stronę i pieczemy jeszcze

Kuchnia MagdaLeny
BURGERY BURACZKOWE Z MOZZARELLĄ 141

tracimy wtedy czasu na czekania, aż przestygnie. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Poza tym, burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę 🍔 Składniki(...)środku umieszczamy kulkę mozzarelli. Formujemy kształt kuli tak, aby mozzarella pozostała w środku, a następnie obtaczamy w bułce tartej z sezamem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 20 min., następnie przewracamy ostrożnie na drugą stronę i pieczemy jeszcze

Kuchnia MagdaLeny