pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:548/865)

Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej z sosem miętowo-czosnkowym 148

siekamy. Wystudzoną kaszę lekko rozgniatamy widelcem lub ubijaczką do ziemniaków. Wszystkie składniki łączymy ze sobą tak, aby powstała jednolita masa. W dłoniach formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Kotleciki możemy również upiec w piekarniku: gotowe kotleciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół

Kate's Kitchen
Szaszłyki rybne z przyprawą curry 176

wlać odrobinę wody. Szaszłyki skropić oliwą z oliwek. Piec 20 minut. Można je upiec na grillu. Sos jogurtowy – do miseczki wlać jogurt, dodać pokrojonego drobno pomidora i ogórka oraz posikaną mięte. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Musi być dosyć mocno doprawione. Idealnie pasują te szaszłyki serwowane z upieczonymi ziemniakami

Kuchnia Pokoleń
Kluski śląskie 152

wędliny, z gulaszem i ostrą surówką. Smakujemy z pieczonym drobiem, najczęściej kaczką. Lubimy też: świeże wyjęte z wody podane z przesmażoną bułką tartą i masełkiem, z dodatkiem soli i pieprzu lub przesmażone na rumiano lekko chrupiące zjadane ot tak same, łyżką lub z sosem pieczarkowym;) Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki ziemniaczane z gryką 181

Wykonanie: Kapustę sparzyć, oddzielić liście i oczyścić z nerwów. Ziemniaki obrać, zetrzeć, odcisnąć nadmiar soku, dodać usmażoną cebulę, jajko, kaszę i przyprawy do smaku. Na liściach kapusty układać farsz, zwijać gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem. Każdą warstwę skropić tłuszczem, posypać przyprawą do zup. Po czym przykryć i piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Podawać

Tradycyjna Kuchnia
Zupa krem serowo-kalafiorowa 236

Jamiego Olivera Pieczony kalafior z przyprawami   Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Klasyczna zupa kalafiorowa Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Zupa krem serowo-kalafiorowa Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 opakowanie  kalafiora Poltino 2 małe marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 serki topione kwadratowe

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet drobiowy z grzybami 205

grzybami oraz wątróbkę z cebulą i ugotowanego ziemniaka zmielić (trzykrotnie) maszynką do mięsa. Następnie do masy wbić jajka, dodać śmietanę oraz przyprawę. Wszystko razem dokładnie wymieszać i doprawić solą do smaku. Formy wysmarować olejem (oprócz aluminiowych) i napełnić farszem - do 2/3 ich wysokości. Wierzch pasztetów przykryć folią aluminiową.  Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny

Di gotuje
Zapiekanka z mięsem mielonym 203

żaroodporne posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć połowę podsmażonych plasterków ziemniaków, posypać je solą oraz pieprzem. Następnie równomiernie wyłożyć warstwę mięsa z pomidorami. Wierzch posypać ok. 1/3 startego sera żółtego. Na warstwie sera żółtego ułożyć plasterki ugotowanych jajek i pozostałe ziemniaki.Całość posypać solą oraz pieprzem , po czym zalać bulionem i piec przez 30 min. w temp. 180 C.!0 minut

Różne smaki w kuchni
Zupa krem z brokułów z pestkami dyni i grzankami 208

Cebule obieramy, siekamy drobno i szklimy na maśle. Do ziemniaków dodajemy brokuły i cebulę. C ałość gotujemy przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. (Kilka różyczek brokułu wyciągamy do dekoracji) Uzyskaną zupę blendujemy na gładki krem. Chleb kroimy w kosteczkę, wrzucamy na roztopione masło i pieczemy rumiane grzanki stale mieszając.   Krem podajemy z kawałkami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bitki wieprzowe z szynki 377

warto wykorzystywać w kuchni nie tylko w postaci pieczeni. Same bitki to jeden z najprostszych pomysłów na szynkę. Aromatyczne mięso w sosie świetnie nadaje się na codzienny obiad. Ja bitki podałam z kluskami śląskimi – takie są moim zdaniem najsmaczniejsze, ale równie dobrze można podać je z ugotowanymi, tłuczonymi, młodymi ziemniakami lub z makaronem czy z ulubioną kaszą

Poezja smaku
Obiad z woreczka 8355

innych proporcjach według uznania) 4 łyżki oleju 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, podobnie pieczarki. Cebulę kroimy w piórka 2. Polędwiczki kroimy w dość grube plastry lub półplastry.  3. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przyprawę gyros, olej. Mieszamy dokładnie do połączenia składników. 4. Całość przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy przez 1h w temperaturze 180 stopni. 10 minut

Szefowa kuchni
KARKÓWKA ZAPIEKANA Z WARZYWAMI 150

godziny(u mnie mięso marynowało się całą noc). Ziemniaki,marchew obrać,pokroić w plastry,cebulę i czosnek w plastry.Mięso z warzywami wymieszać i włożyć do żaroodpornej formy.1/4 szklanki oleju wymieszać z musztardą,solą i pieprzem i polać składniki w formie.Wstawić do nagrzanego piekarnika w 180 st C, piec ok 1,5 godziny pod przykryciem.Pod koniec

Niespełnione zdolności kulinarne
Golonki peklowane, kapusta z grzybami i pieczone ziemniaczki 195

zrobić tradycyjną zasmażkę z mąki i tłuszczu. Obrane ziemniaki posypać przyprawami i oliwą, dobrze wymieszać i okryć w brytfance folią aluminiową, Upiec w piekarniku, pod koniec odkryć by się przyrumieniły. W tym czasie wstawić do piekarnika golonki i od czasu do czasu obracać je w zalewie by nie wysychały. Piec ok 20 min. na koniec przed podaniem znów je obrócić

Gotowanie jest łatwe
babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym... 232

smaku, śmietana gęsta 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka obrane ziemniaki dokładnie rozdrobnić w pojemniku rozdrabniacza, dodać mąkę, kucharka, czosnek, pieprz, jajka, garam masala i dokładnie wymieszać naczynie żaroodporne 22 cm wysmarowac masłem, obsypać tartą bułką, na dnie i bokach poukładać plastry szynki wlać masę ziemniaczaną, na wierzchu poukładać cztery plastry piec w 180 C około 45 minut, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Genialny dżem & Relacja Kraków. 209

przeogromny wybór smaków, od zwykłych gotowanych, przez pieczone i smażone, z najróżniejszymi farszami  D próbował czekoladowego z borówkami i twarogiem oraz z jagnięciną i sosem czosnkowym, ten smakował mistrzowsko i aż, żałuję, że nie wzięliśmy takich więcej na drogę :D a na wynos podało na pomidorowego (farsz z ziemniaków, kolendry, suszonych pomidorów o ile dobrze pamiętam), dyniowego

More food, love and dreams
Gofry gryczane z brokułem i bryndzą 179

jednolite ciasto. Gdyby było geste dolej mleka. Piecz w gofrownicy. Z podanej ilości wyszło 8 sztuk.  1 sztuka brokuła ząbek czosnku łyżeczka soli pieprz  bryndza (kupiłam kule można było zetrzeć na dużych oczkach)  Brokuła ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Rozgrzałam olej, wcisnęłam czosnek, dodałam brokuła i ubijakiem do ziemniaków lekko zgniotłam brokuła. Dodałam pieprz. Wierzch posypałam wiórkami

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania