W okresie świątecznym zawsze robię sałatkę warstwową z dodatkiem buraczka i śledzia marynowanego ( matjasa nie lubimy). Sałatka może przez kilka dni leżeć sobie w lodówce i
Ala piecze i gotujeSałatka z tofu to samograj. Wystarczy wstawić warzywa do pieca, usmażyć tofu, potem wymieszać składniki i gotowe. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Sałatka z tofu i pieczonych warzyw jest bardzo prostym do zrobienia daniem, zdrowym i sycącym, które spokojnie możesz podać na obiad. Do sałatki z tofu możesz dodać dowolne warzywa, jakie masz w lodówce(...)typu haloumi, albo krewetkami. Spróbuj innych dań z tofu, np. przepis na sałatkę COBB Składniki 1 opakowanie tofu 1 brokuł 1 pęczek rzodkiewek 1 czerwona cebula 1 mały słodki ziemniak 1 puszka cieciorki (400 ml) Duża garść szpinaku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki oleju Sól Pieprz Dresing 250 ml jogurtu 0 proc
Niedzielny kucharzWymień danie kojarzące się z Wielkanocą 🙂 Żurek? A co powiesz na to, żeby ten klasyk podać w zupełnie szalonej formie? Zapiekanka z ziemniakami i białą kiełbasą zalana aromatycznym sosem o smaku żurku, posypana świeżym majerankiem jest po prostu obłędna Propozycja ma niestety spory minus – wcinać ją można tylko na tzn. cheat day ;p *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie(...)pieczenia na około 15 minut. Składniki SPÓD ZAPIEKANKI 250 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej 125 g masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody 1 żółtko Wykonanie WYPEŁNIENIE TARTY Zagotuj wodę w małym garnuszku i wrzuć do niego białą kiełbasę i gotuj przez około 3 minuty. Wyjmij ją z garnka i pokrój w półplasterki po wystudzeniu. Obierz ziemniaki i pokrój
Eat me! Fit me!węglowodanów. Latem ten chleb byłby dla mnie za słodki, jest za to dobrą propozycją na jesień albo zimę. Przypuszczam, że wielu czytelników ma podobnie. Chleb paleo batatowy (ze słodkich ziemniaków) – bezglutenowy, bez nabiału i cukru – przepis: bataty – 1,5 szklanki purée z ugotowanych (3 mniejsze lub 2 większe) jajka – 6 (zobacz też: Zamiast jajek ) olej(...)koloru foremki do pieczenia, ale spróbuj następnym razem dać nieco więcej mąki, albo zamiast świeżo ugotowanych batatów, daj takie z wczoraj, z których nieco wilgoci zdążyło odparować. Poza jajkami nie ma tu uczulających składników. Bataty i mąki zwiążą w pewnym stopniu ten chleb, więc prawdopodobnie z powodzeniem możesz użyć zamienników jajek (np. żelatyny albo bananów). Zwykłe ziemniaki należą do roślin
PaleoSMAKprzygotowałam na warzywach (z 4 marchewek, dużej pietruszki, pora, selera, cebuli, ząbka czosnku) i niedużej porcji rosołowej, doprawiłam jedynie zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Pietruszki i ziemniaki na zupę obrałam i pokroiłam w nieduże cząstki i gotowałam w uprzednio przecedzonym bulionie. Oczywiście możecie wszystko ugotować od początku razem i potem odłowić niepotrzebne elementy zupy. W międzyczasie, przy pomocy(...)kilkoma łyżkami leju, doprawcie szczyptą soli, pieprzu i czosnku niedźwiedziego, wymieszajcie i zostawcie na kilka minut. Nagrzejcie piekarnik do 160 stopni, rozłóżcie plasterki pietruszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie aż talarki ładnie się podpieką, potrwa to około 7 minut. Pilnujcie piekarnika, bo cieniutkie warzywa szybko mogą się przypalić. Liście pietruszki zmiksujcie z parmezanem, kaparami, sokiem z cytryny, oliwą
Pichceniomaniaczym polega patent opisaliśmy we wpisie: Jak z robić obiady na cały tydzień i nie zwariować . Przeczytaj i wypróbuj tę metodę. Składniki: 1 litr passaty pomidorowej 1 duży słodki ziemniak 1 puszka cieciorki konserwowej 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 łyżka oleju Sól Pieprz Przygotowanie(...)stopni, następnie obierz batata, pokrój w kostkę, przełóż na tackę do pieczenia. Obok wysyp przepłukaną w zimnej wodzie cieciorkę. Posyp ją łyżeczką słodkiej papryki i pieprzu kajeńskiego, posól, polej łyżką oleju, wymieszaj. Wstaw warzywa do piekarnika. Piecz 30 minut. Przemieszaj cieciorkę w połowie pieczenia. Krok 3 Wyjmij warzywa z piekarnika. Z sosu pomidorowego usuń cebulę, ząbek czosnku i liść laurowy
Niedzielny kucharzprzepisie nie ma wielu składników, bo takie obiady ostatnio smakują nam najlepiej. Całości dopełnia surówka z pomidorów z dymką, w sosie winegret. :) 0,5kg mięsa z łopatki 0,5kg ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka soli morskiej 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 2 ząbki czosnku 5 łyżek(...)marynatą, którą następnie polewamy mięso. Równomiernie rozprowadzamy marynatę z mięsem, by dobrze się przyprawiło. Odstawiamy je do lodówki na 2 godziny. Wyjmujemy je z lodówki na pół godziny przed pieczeniem, by nabrało temperatury pokojowej. Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Rozgrzewamy delikatnie patelnię i wrzucamy na nią przygotowane wcześniej mięso oraz pokrojoną cebulę. Całość przesmażamy przez około 5 minut
Kuchenna KontrrewolucyaDodać do niej przesianą mąkę oraz sól. Palcami mieszać całość starając się łączyć margarynę z mąką i solą. Kiedy zaczynamy uzyskiwać jednolitą masę, dodać żółtka oraz przeciśnięte przez praskę ziemniaki i wyrośnięte drożdże. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na kilka części. Jedorazowo pracujmy(...)ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość jednego centymetra. W zależności od wielkości w jakiej chcemy uzyskać nasze bułeczki, wycinać kółka albo kieliszkiem albo szklanką. Gotowe bułeczki układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W kubeczku roztrzepać widelcem białka. Każdą z bułeczek smarować roztrzepanym białkiem i posypywać wybraną posypką np. kminkiem. Odstawić do wyrośnięcia. Bułeczki powinny zwiększyć swoją wielkość przynajmniej
mecooksZapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Polecamy sprawdzić również nasze inne przepisy na pyszne zapiekanki obiadowe : zapiekanka makaronowa z pieczarkami i serem mozzarella , zapiekanka obiadowa z tortellini i pieczarkami , zapiekanka a’la hamburger , zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą , zapiekanka ziemniaczana z boczkiem , zapiekanka naleśnikowa , chipsowa zapiekanka , zapiekanka ryżowa
Alle Dobre!czosnek, cebula, majeranek, sól, pieprz). Do wysmarowanej brytfanny ściśle ustawiać ziemniaki z farszem po czym lekko podlać wodą. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gdy będą na pół miękkie zalać je sosem pomidorowym. (Sos pomidorowy: przecier, woda, odrobina śmietany, sól, pieprz do smaku). Przykryć i piec do miękkości. Autor przepisu: Ewa Artykuł Kartofle z dziurami pochodzi
Wasze Przepisydodatek do upieczonego kurczaka, który może zastąpić inne dodatki jak ziemniaki, ryż itp. Wypróbujcie tą metodę. Jeśli nigdy wcześniej nie faszerowaliście kurczaka, to nadzienie z chleba będzie dla Was doskonałą wprawką do przygotowania trudniejszych farszy. Kurczak nadziewany chlebem powstał po lekturze wpisu na thespurceeat.com Wypróbuj nasz przepis na pieczonego kurczaka marynowanego w maślance . Składniki: Kurczak
Niedzielny kucharzcebulą duszoną i boczkiem, lub mięsem. Tu do surowych startych ziemniaków dodaje się mąkę i drożdże. Jest na pewno daniem lżejszym od klasycznej babki ziemniaczanej. Przepis z książki z lat trzydziestych ubiegłego wieku. Tytuł niestety nie znany, brak okładki. Prawdopodobnie jest to książka wydana przez fabrykę proszku do pieczenia Dr. Oetkera, reklamująca produkty firmy, w tym przypadku suche drożdże
królestwo garówdałam ocet) 1 łyżeczka sody lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Składniki posiekałam nożem, potem zagniotłam ciasto. Wykrawałam kółka, a środek nakrętką. Roztopiłam 3 kostki smalcu, na gorący tłuszcz wrzucałam po kilka krążków, smażyłam, po chwili obracałam i smażyłam do złotego koloru. Do rondla wrzuciłam kawałek surowego ziemniaka, żeby tłuszcz się nie przypalał. Usmażone kładłam na ręcznik kuchenny
Wasze Przepisy