pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:612/865)

Tort Kinder 543

Taki tort zrobiłam na 4-te urodziny mojego synka, amatora słodyczy Kinder :) Był naprawdę zachwycony, a jego mina kiedy zobaczył swój tort była bezcenna :) Jest idealny

kuchnia doski
Dżem truskawkowo rabarbarowy z wanilią 150

Takiego połączenia nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Co roku robię co najmniej dwie porcje. Dżem ma słodko - kwaśny smak. Idealnie pasuje do naleśników, racuchów, ciast

Ala piecze i gotuje
Pierogi ukraińskie już nie ruskie 113

Czerwonej (Galicja Wschodnia). Podaje się je ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną. We Lwowie podawano je posypane kminkiem. Jeszcze w XIX w. pod nazwą pierogi ruskie ukraińskie rozumiano pierogi pieczone, z różnorodnym nadzieniem (także z mięsa, kapusty i grzybów). Są bardzo pyszne, delikatne i uwielbiane nawet przez dzieci. Przygotowanie pierogów ruskich ukraińskich wcale nie jest trudne, wystarczą tylko(...)ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki plus mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Na farsz: 500 g białego sera- twarogu 500 g ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego sól, pieprz, opcjonalnie maggi w płynie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę i posypać

ProstePesto.pl
Domowa granola w dwóch odsłonach 80

kiszonymi jabłkami, marchewką i czekoladą 500g płatków górskich BIO, ziarna sezamu, ziarna złocistego lnu, pestki dyni, 1 marchewka starta na średnich oczkach, 2 kiszone jabłka starte na tarce do ziemniaków lub 2 jabłka świeże, 2 łyżki lejącego miodu, sok z jednej cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, odrobinę kardamonu, Składniki bez prażenia pokrojone figi, rodzynki, żurawina, śliwki suszone, suszone jabłka, morele, pokrojona(...)Wszystkie składniki do prażenia włożyłam do miski, pomieszałam bardzo dokładnie. Powinny być wilgotne. Pozostawiłam mieszankę na 30 minut aby wchłonęła część wilgoci. Głęboką blachę z piekarnika, wyłożyłam papierem do pieczenia, troszkę wystawał poza brzeg blachy. W trakcie prażenia, przy mieszaniu ziaren, końcówki papieru pomagały mi w tej czynności, którą trzeba wykonać kilka razy i jednocześnie chronią mieszankę przy brzegach blachy

Leśny Zakątek
Guacamole 117

przełóż do miseczki. 2. Dodaj 2 łyżki soku z limonki lub cytryny, aby awokado nie ściemniało i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie rozgnieć awokado widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Sprawdź czy smak Ci odpowiada i ewentualnie dodaj więcej soku z limonki i soli. 3. Papryczkę chili lub jalapeno oczyść z pestek. Cebulę, chili i czosnek.bardzo drobno posiekaj i dodaj(...)wymieszaj, i ewentualnie dopraw do smaku. 4. Guacamole podawaj z chipsami, tortillą, grzankami, krakersami, bagietką lub chrupkim pieczywem. Pasta guacamole z dojrzałego awokado doskonale pasuje także do grillowanych i pieczonych mięs i krewetek. 5. Jeśli chcesz dodać pomidora to sparz go wrzątkiem i obierz ze skórki. Za pomocą łyżeczki wydrąż  gniazda nasienne i sok. Miąższ pomidora pokrój

Cztery Fajery
Zapiekanka warzywna 158

trochę inaczej niż ta w książce, ale mam nadzieję, że jest równie pyszna. Zjedliśmy ją prawie za jednym podejściem z dodatkiem kaszy bulgur. Połączcie ją z ulubioną kaszą, tłuczonymi ziemniakami lub kawałkiem dobrej jakości chleba. Ilość porcji: 5-6 porcji Czas przygotowania : 1,5 – 2 godziny Składniki: suszone borowiki – 20g dynia piżmowa – 500g marchewka – 2 sztuki(...)fasola w puszce – 400g ser feta – 150g chilli mielone – ½ łyżeczki oregano suszone – 1 łyżeczka wytrawne czerwone wino – 250ml szpinak świeży – garść olej do pieczenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Grzyby zalej 100ml wrzątku. Dynię obierz ze skóry i razem z papryką, marchewką i cebulą pokrój na spore kawałki. Przełóż

wiecejwarzyw.pl
Przepis na kruche placki ziemniaczane 106

zapoznania się z moim przepisem. Mam nadzieję, że robicie podobnie? Placki ziemniaczane: 3-4 duże ziemniaki 1 cebula 1-2 całe jajka 1 łyżka mąki pieprz i sól Ziemniaki  i cebulę tarkujemy na dużych oczkach (każdy tarkuje na małych, gwarantuje Wam, że na placki tarte na dużych oczkach są o wiele lepsze), dodajemy jajko, sól, pieprz i mąkę. Wszystko(...)wykładamy łyżką placki, rozprowadzamy je na całą patelnię. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu. Zajrzyj również tu: 1.  Pasztet - pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem 2.  Czarno biała Babka Wielkanocna 3.  Pączki z serków homogenizowanych

My World by Dagmara Rek
Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką 173

kruszonką Przepis na dwie porcje duży ziemniak pół czerwonej papryki cebula 2 średnie marchewki ¼ cukinii 100 g mąki orkiszowej 50 g masła Szczypta soli ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku Szczypta pieprzu Ziemniaka obierz, pokrój w plastry i podgotuj, tak aby był półtwardy. Cukinię i marchew obierz i pokrój w plastry. Paprykę pokrój w niewielką kostkę, a cebulę w piórka. W misce wymieszaj(...)przełóż je do naczynia żaroodpornego. W drugiej misce wymieszaj mąkę z masłem pokrojonym na mniejsze kawałki oraz z przyprawami. Zagniataj ciasto tak aby powstała kruszonka. Gotową kruszonką posyp warzywa. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj na ciepło. Smacznego Artykuł Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Kotlety ziemniaczane z brokułami 368

jest koniczna ale dodaje smaku) garść bułki tartej lub otrębów – do uzyskania konsystencji podobnej do kotletów mielonych ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie: Ugotowane ziemniaki i brokuł oraz ser feta ugniatamy jak puree. Wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą lub otręby Wciskamy czosnek i doprawiamy do smaku. Wszystko dobrze wygniatamy na gładką masę. Formujemy kotlety(...)jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 5-7 min. z każdej strony. w wersji mniej kalorycznej smażymy bez panierki a wersji całkowicie fit – pieczemy na blasze w piekarniku 15 min w 180 stopni. Wszystkie wersje równie smaczne. kotlety ziemniaczane z brokułami

Mama z miasta
Warzywa Zapiekane Pod Pierzynką Ziemniaczaną 152

twardego sera o wyrazistym smaku (użyłam gran padano) ewentualnie szczypta gałki muszkatałowej sól, pieprz do smaku 1. Mrożone warzywa blanszujemy w wodzie (podgotowujemy przez około 5-10 minut) 2. Ziemniaki jeśli są wczorajsze, przegniatamy/przeciskamy przez prasę i przekładamy na patelnie razem z masłem. Podgrzewając aby masło się rozpuściło, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy sól, pieprz, ewent. gałkę, 2 łyżki(...)Mieszamy całość i odstawiamy. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, następnie przekładamy podgotowane warzywa, na wierzch wykładamy puree ziemniaczane, a na sam koniec posypujemy reszta sera żółtego oraz sera dojrzewającego. Pieczemy w 180 stop. przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Smacznego !!! Ps. do puree możemy dodać podsmażoną kiełbaskę, boczek lub cebulkę :) Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl

Gotowanie...to proste !
Pachnące, świeże bułeczki na rano... 181

łyżek mąki. Wszystko mieszamy w misce, przykrywamy na 10 min. Ciasto: 1 kg mąki typ 650 przesiewamy,  dosypujemy 1 łyżkę soli, dodajemy 1 dużego rozgniecionego i ugotowanego wcześniej ziemniaka,  3-5 łyżek oleju i dolewamy wyrośnięty zaczyn. Mieszamy dokładnie mikserem z hakami lub łyżką. Po wymieszaniu wyrabiamy ręcznie ciasto do czasu gdy odchodzi od ręki  i od miski(...)żeby rano polepić bułki. Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, które o dziwo znacznie wyrosło i lepimy bułki,  w dłoniach posypanych  mąką, układamy na blaszki do pieczenia, przykrywamy szmatką na 30 min. Jak bułki trochę podrosną, to smarujemy je rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami lub nie :)  Posmarowane bułki nacinamy lekko ostrym nożem żeby pękały w wyznaczonych miejscach. Pieczemy

chleba naszego
FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI, CHORIZO i SZPINAKIEM 240

miseczki i dokładnie roztrzepujemy z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu. Na żaroodpornej patelni o średnicy około 21 cm rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła. Wrzucamy pokrojone ziemniaki i podsmażamy na dużym ogniu, często mieszając, do lekkiego zrumienienia.  Redukujemy płomień, dodajemy chorizo, cebulkę i czosnek. Smażymy mieszając przez około 4 minuty, aż cebulka zmięknie, a kiełbaska dobrze się(...)podsmażamy, aż zwiędną.  Masę jajeczną równą warstwą wlewamy na patelnię. Na wierzchu układamy pomidorki i łyżeczką wykładamy porcje twarożku. Oprószamy szczyptą soli i pieprzu. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 10 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Przed podaniem kroimy w kliny i podajemy gorące

cool and minty
Papryka faszerowana ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski 258

dodać kurkumę, mieloną kolendrę i kmin rzymski i przesmażyć kilkanaście sekund. Dodać masę cebulową i smażyć ciągle mieszając do czasu aż cebula lekko zbrązowieje.  Do masy cebulowej dodać ziemniaki i bakłażana, doprawić solą i pieprzem oraz szczyptę pieprzu kajeńskiego oraz odrobinę wody, aby masa nie była zbyt sucha oraz sok z cytryny i smażyć jeszcze przez chwilę. Odstawić(...)Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni. Papryki umyć, odciąć czapeczkę od strony ogonka, łyżką wydrążyć białe błonki i napełnić je farszem. Papryki delikatnie ustawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 45 minut lub do czasu aż papryka będzie miękka.  Gdy papryka będzie upieczona skropić niewielką ilością soku z cytryny, przybrać kolendrą i podawać

Codzienne Gotowanie
Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem 187

wędzonego pstrąga, usuń z niego skórę i ości. Mięso podziel na mniejsze kęsy. Na żeliwnej patelni* (takiej, którą możesz włożyć do piekarnika) na średnim ogniu, rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć ziemniaki, buraki oraz wędzonego pstrąga i smaż przez 3-4 minuty. W tym czasie posiekaj koperek. Wbij jajka do miski i rozbełtaj razem z koperkiem, solą i pieprzem. Wylej masę jajeczną(...)się, że wszystkie składniki frittaty są nimi pokryte. Smaż frittatę przez 4-5 minut, aż zetnie się od spodu i po bokach, następnie wstaw ją do rozgrzanego piekarnika i piecz jeszcze 4-5 minut, aż zetnie się od góry. Gotową frittatę podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem chrzanu i świeżego koperku. Rady: *Jeżeli nie masz patelni żeliwnej, zrób

Chilli Czosnek i Oliwa
chrupiące kostki frytkowe: Airfryer hd9240/30 193

obróbki, ja troche przepisy zmieniam "po swojemu" ziemniaki obrać i pokroić w kostkę ok. 1-1,5 cm, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut ziemniaki wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać z olejem Airfryer hd9240/30 ustawić na 160 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki włożyć do kosza(...)sygnale wyjąć kosz, potrząsnąć frytkami i włożyć z powrotem, ustawić teraz na 180 C na 14 minut, w połowie czasu kosz wyjąć i potrząsnąć, włożyć do urządzenia do końca pieczenia kostki frytkowe są w środku mięsiste, skórka chrupiąca, są aromatyczne - można je jeść z ciut solą lub z innymi dodatkami............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię