Chleby piekę dlatego, że lubię ich smak i zapach i to, że są takie ciepłe.. ach! Lecz przede wszystkim dlatego, że mogę je przygotować bez użycia soli i sztucznych dodatków, przecież dziecko me je chlebek, aż się uszy trzęsą. Ja, muszę o młody organizm dbać :) Do przygotowania tego chleba użyłam w części mąki orkiszowej typ 1850 od BIO Babalscy(...)których pełną ofertę możecie znaleźć TUTAJ . W przepisie znajdziecie również ziemniaki, które nadają pieczywu wilgoci i dzięki nim dłużej utrzymuje świeżość. Chociaż kto to bada.. skoro domowy chleb schodzi w mgnieniu oka ;) Potrzebujemy: 150 g mąki orkiszowej typ 1850, ja użyłam tej mąki 350 g mąki pszennej 125g wody 125g jogurtu naturalnego 50 g świeżych drożdży 150 g ugotowanych
MamaOskarkaczarny pieprz Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzej masło, podsmaż przez chwilę kmin rzymski, curry, kolendrę i imbir. Następnie dodaj cebulkę i czosnek i smaż kolejne 2-3 minuty. Dodaj ziemniaki, podlej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij pokrywkę o gotuj kolejne 10 minut. Następnie dodaj szpinak i śmietankę, gotuj kolejne 5 minut, dopraw(...)version Baby potatoes with cream and spinach (4 servings) Ingredients: 12 small potatoes, brushed or 6 bigger, cut into smaller pieces 100-15o g fresh spinach 2 cm piece ginger, peeled and grated 4 cloves garlic, minced 1 onion, chopped 1 teaspoon ground cumin 1 teaspoon curry powder 1 tablespoon ground coriander seeds 4 tablespoons of butter 1.5 cups
karmelowygrilla - czy dziecko je może jeść Ekspert radzi: "Mięso z grilla jest smaczne, kruche, soczyste i nie szkodzi, ale niezwykle ważny jest sposób jego przyrządzania. Nie należy mięsa piec bezpośrednio na ruszcie, tylko zawinięte w folię aluminiową. Tak samo trzeba postępować z rybami. W przeciwnym razie wytapiający się z mięsa tłuszcz będzie kapał na węgiel. Wtedy powstanie rakotwórczy(...)się w 100%. Jeżeli używam tradycyjnego grilla do przygotowania potraw to zawsze mięso czy też warzywa kładę na tackę, lub specjalne woreczki do grillowania np. takie w których grillujemy ziemniaki. *** Ekspert radzi: "Dzieci nie powinny jeść grillowanych kiełbas (a także innych grillowanych wędlin, parówek, serdelków), bo podczas ogrzewania w temperaturze powyżej 170°C powstają w nich szkodliwe substancje (nitrozaminy). Pyszne
ClauditteMissCookingnajwięcej o to krzyczą, też czasem "zgrzeszą"... No dobra, miałam już swoją buteleczkę bulionu (nawet dwie), ale najpierw brakło czasu by coś stworzyć, później zrobiłam pyszną zupkę z pieczonych warzyw, ale zapomniałam o umieszczeniu produktu na zdjęciu, a na końcu powstały one- gofry! Ziemniaczane, z tymi wszystkimi dodatkami, o których wspomnę na końcu były warte poświęcenia i zjedzenia śniadania(...)miałam już dostępu do kurek, bo taki sos z nich i mięsna roladka byłyby świetnym pomysłem na obiad. Spróbujcie koniecznie, warto! Składniki na ok 8 gofrów: 400g ziemniaków 100ml + 3 łyżki bulionu warzywnego Krakus 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka 3 łyżki oleju + 1 łyżka 100g mąki pszennej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 łyżka czarnego
Kuchnia w czekoladziewersje, przy czym nie ma żadnych reguł, które określałyby ilość składników mających do takiej miski trafić, ani proporcji, w jakich powinny być one dobierane. Znajdziecie tu surowe, gotowane i pieczone warzywa, zielone liście i zioła, orzechy i nasiona, kasze, ryż i bataty, tofu, jajka czy chude mięso lub owoce morza. Główną ideą, stojącą za taką formą podania jedzenia(...)kilka łyżek ugotowanej czerwonej komosy ryżowej (można użyć również białej komosy, ryżu lub np. kaszy jaglanej) kilka łyżek ugotowanej czarnej lub czerwonej fasoli (może być z puszki) mały słodki ziemniak lub 1/2 większego (upieczony z dodatkiem oleju i przypraw) 1/2 awokado 1 mała marchewka, pokrojona na cienkie paseczki 1 pomidor, pokrojony w kostkę garść ulubionej sałaty lub szpinaku garść poszatkowanej
Even Better FoodZIEMNIAKI : 1 kg ziemniaków lub trochę więcej przyprawa do ziemniaków sól, słodka i ostra papryka do smaku czosnek świeży (3 ząbki ) lub granulowany do smaku oliwa z oliwek(...)PRZYGOTOWANIE : Plastry karkówki nacieramy przyprawami i ketchupem. Ziemniaki kroimy w kostkę, przyprawiamy i polewamy oliwą, mieszamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Kiszoną kapustę lekko płuczemy i wyciskamy. Dodajemy tartą marchew sól, pieprz i jarzynkę, należy ją wymieszać. Kapustę układamy w naczyniu żaroodpornym, na kapustę układamy plastry karkówki przeplataną z plastrami cebuli. Naczynia należy nakryć folią
Kulinarne Fantazje MarioliKluski śląskie kojarzą się z sosem pieczeniowym, duszonym mięsem i modrą kapustą. Ale kluski śląskie świetnie sprawdzą się również w wersji bezmięsnej. Przykładem takiego dania..
Moja Delicjagarnku zagotuj niewielką ilość wody i wrzuć obsmażone mięso (razem z tłuszczem z patelni!). Umyj, obierz i pokrój marchew,cebulę, a następnie dodaj do garnka. Wrzuć również pokrojoną pieczoną paprykę. Dodaj przecier pomidorowy, wino, ostrą papryczkę. Przyprawy: goździki, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, sól oraz kardamon wsyp do moździerza, rozetrzyj i dodaj do garnka. Duś ok. 1,5 godziny(...)zagotować, wyłączyć kuchenkę, poczekać ok. 40 minut i taaadaaam - gotowe! :) Pod koniec gotowania dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w cieknie plasterki. Gotowy gulasz można podawać z ziemniakami lub kaszą. Samodzielnie też porządnie syci! Smacznego
Gary Bez dnaformujemy zgrabne pulpeciki (ok. 16 sztuk). Smażymy na mocno rozgrzanej 1 łyżce oleju, przez około 3 minuty, do zrumienienia, co jakiś czas odwracając. Przekładamy do żaroodpornej formy i pieczemy 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy SOS . W szerokim rondelku lub na patelni z wysokim rantem zagotowujemy bulion lub wodę z sosem sojowym. Dodajemy śmietankę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą(...)zimnej wody. Przelewamy do sosu i zagotowujemy. Gotujemy 2-3 minuty bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany koperek i odstawiamy z ognia. Podajemy z klopsikami i tłuczonymi ziemniakami lub ryżem
cool and mintysmaku solą i pieprzem. Wlać sos do naczynia żaroodpornego. Pieczenie – przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C. Piec 1 godzinę i 20 minut. W połowie pieczenia przewrócić kapustę. Trzydzieści minut przed końcem odkryć naczynie. Wyjąć kapustę, zdjąć sznurek. Sos wylać na patelnię, mąkę rozmieszać z odrobiną wody. Rozmieszaną mąkę wlać do gotującego się sosu. zagotować(...)porcja za duża. To zależy od tego ile sosu Wam zostało po ugotowaniu. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. Śmietanę można ominąć. Bardzo dobry obiadek, polecam. Podawać z ugotowanymi ziemniakami
Kuchnia Pokoleńcebuli, ziemniaków, pietruszki, pora, papryki. 7. Ułożyć żeberka. 8. Przyprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami, dodać kilka liści laurowych. 9. Ułożyć kolejną warstwę z pora, białej kiełbasy, cebuli, papryki, ziemniaków, marchewki. 10. Na warzywach ponownie ułożyć żeberka. Przyprawić. 11. Ułożyć dokoła boczek, kiełbasę i warzywa, a na nich resztę żeberek. 12. Przykryć resztą warzyw. Przyprawić. 13. Warstwy powtarzać do wyczerpania(...)Wlać bulion lub wodę. 16. Całość docisnąć rękami, przykryć i zabezpieczyć pokrywą. 17. Przygotowany kociołek postawić na ogniu lub powiesić nad paleniskiem – w zależności od rodzaju naczynia. 18. Całość piec ok. 2 godzin. 19. Serwować gorące, prosto po otworzeniu kociołka. Smacznego
W mojej kuchnizupą wszechczasów:) W lodówce miałam jeszcze boczniaki, które należało już zużyć, więc zaryzykowałam i dodałam je też do zupy i przyznam, że smakowała wyśmienicie. Opcjonalnie można dodać do niej pieczonego kurczaka, żeby dodać jej trochę mocy z zakresu sytości. Polecam też także moje inne pomysły na botwinkę, ze szparagami, z cukinią lub klasyczną zabielaną – wszystkie przepyszne. Zapraszam! Scroll(...)pęczki botwinki, umyte, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę 5-6 młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w kostkę 200 g boczniaków, pokrojonych w paski 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 36% sól, pieprz, cukier i ocet
karmelowylimonki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku sól do smaku Do tego: kilka plastrów łososia wędzonego na zimno roszponka (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki i marchewkę obierz ze skórki. 2. Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach (lub użyj malaksera- dużo szybciej), przełóż do miski wyłożonej bawełnianą ściereczką, wymieszaj warzywa z 1 łyżeczką soli i odstaw(...)największą ilość soków z warzyw. 4. Cebulkę dymkę poszatkuj wraz ze szczypiorek i dodaj do odciśniętych warzyw. 5. Dodaj mąkę, jajko i przyprawy - dokładnie wymieszaj całość. 6. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj cienką warstwą oleju. 7. Formuj placuszki i układaj na blasze w niewielkich odstępach - skrop olejem delikatnie z wierzchu. 8. Piecz 30min
Kuchnia w Słońcu Skąpana