pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:623/865)

Kurczak w sosie musztardowym z boczniakami 107

Filety z kurczaka z boczniakami i cebulą w sosie musztardowym. Soczyste i kruche mięso w ciemnym i aromatycznym sosie pełnym boczniaków. Sos musztardowy można wykonać w

Kuchnia MagdaLeny
Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą 147

Przepis na szybką i smaczną przekąskę. Bardzo lubię bakłażany pod każdą postacią, ale przyrządzony w ten sposób smakuje mi chyba najbardziej. Składniki: 1 bakłażan 2 pomidory

kuchnia doski
Muffinki pomarańczowe z mąki pełnoziarnistej 132

Tak mnie naszło wczoraj późnym wieczorem żeby zrobić muffinki. Wiedziałam, że jak dzieci rano wstaną to się ucieszą :) Akurat miałam ładne pomarańcze, więc upiekłam muffinki pomarańczowe

kuchnia doski
Placuszki bananowe 147

Często mam problem z wymyślaniem śniadań dla mojego trzylatka, bo na nic nie ma ochoty. Ostatnio zastanawiając się czym go zachęcić, wymyśliłam placuszki bananowe. I to

kuchnia doski
Pieczona dynia ze szpinakiem i konfiturą cebulową 67

już czymś innym, co również wymaga uwagi.  Zacznij od włączenia pieca. Po pierwsze - to wielka oszczędność czasu , bo cały proces termiczny zaczyna się od momentu włożenia jedzenia do pieca - nie trzeba czekać, aż się rozgrzeje. Po drugie - to metoda na ograniczenie utraty cennych składników odżywczych . Kiedy surowiec styka się z wysoką temperaturą, na powierzchni powstaje warstwa, w której ścięły(...)jednak musimy zachować umiar. Nie polecam obierania warzyw dzień wcześniej. Surowiec traci wodę i więdnie lub nieapetycznie wysycha. Jeśli natomiast przechowujemy go w wodzie - a tak często krzywdzi się ziemniaki - to wypłukujemy cały smak i wiele wartościowych składników. Obieranie wcześniej rozumiem raczej jako: Wszystko sobie przygotuj - później tylko gotuj! Kolejne kroki znajdziesz w opisie przygotowania - niżej. Ten opis jest wersją

Gary Bez dna
Policzki wieprzowe w winie 69

Policzki wieprzowe w winie są doskonałą propozycją dania na wykwintny obiad. Najlepiej komponują się z puree ziemniaczanym lub młodymi ziemniakami. W przygotowaniu wbrew pozorom są łatwe i wcale nie tak pracochłonne jakby się wydawało. Mięso z policzków jest bardzo delikatne, jeszcze delikatniejsze od mięsa z polędwicy. Jedynym problemem w ich przygotowaniu może być dostępność – raczej nie znajdziecie(...)powstał aromatyczny, ciemny sos, idealny do wykończenia dania. Zapraszam Was po przepis. Polędwiczka duszona w sosie własnym Żołądki w sosie chrzanowym Pierś kurczaka w cieście francuskim Nuggetsy z kurczaka – pieczone Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą Przepis na policzki wieprzowe w winie Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 6 policzków wieprzowych (około 600 g) cebula

Kuchnia Bazylii
Pieczona ryba po grecku 125

nigdy tam o niej nie słyszano, więc jednak po polsku. Kawałek białej ryby otoczonej pysznym, pomidorowym sosem. Podawana na ciepło i na zimno. Z kromką pieczywa lub z ziemniakami. Na śniadanie, obiad lub uroczystą kolację. Danie na każdą okazję i bez okazji. Jedno z moich ulubionych... Chociaż ja tak kocham Święta, że wszystkie dania stały się moimi ulubionymi(...)lampka czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka słodkiej papryki liść laurowy ziele angielskie szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki do dekoracji Pieczona ryba Filet pozbawiam skóry i ości, doprawiam szczyptą soli i pieprzu i układam w naczyniu żaroodpornym. Całość polewam sokiem z cytryny, obkładam koprem i umieszczam w piekarniku nagrzanym

Mango Papaja
Skrzydełka z grilla w marynacie na ostro 61

marynaty. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Pozostałą marynatę zostawiamy do posmarowania skrzydełek podczas grillowania. My lubimy skrzydełka pieczone w całości, ale jeśli wolisz, możesz je przed marynowaniem podzielić. Skrzydełka grillujemy na średnio – wysokim poziomie bez przykrycia, co pewien czas obracając, aby stały się złocistobrązowe. Skrzydełka(...)grilla, aby nie pojawiał się w nim ogień. Jeśli temperatura jest zbyt wysoka, po prostu należy podnieść ruszt nieco wyżej, dzięki czemu skrzydełka się nie przypalą. Podgotowane wcześniej skrzydełka pieką się bardzo szybko. To sprawia, że nie wysychają i są w środku bardzo soczyste, a mięso idealnie odchodzi od kości. Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych pomysłów na grillowe menu. Polecamy

Kuchnia Na Wypasie
5 obiadów na tydzień – jak robić, żeby się nie narobić 85

zagotować, nastawić zegar i zapomnieć. W poniedziałek zmiksowaliśmy kaszę z 0,5 kg indyka, małą cukinią. Z połowy masy zrobiliśmy burgery, połowa trafiła do lodówki z przeznaczeniem na wtorek. Pieczenie bułek to tak naprawdę 10 minut roboty – trzeba mieć tylko dobry przepis:) Zobacz przepis Wtorek: Pulpety strogonoff z boczniakami i makaronem soba Pulpety zrobiliśmy z tej samej masy co burgery(...)papryki do tortilli na czwartek. Zobacz przepis Czwartek: Tortille z mąki pełnoziarnistej (oczywiście home made) z pieczony kurczakiem i warzywami Zrobienie 4 placków tortilli wymaga nie więcej niż 15 minut pracy i to bez specjalnego pośpiechu. Mając gotowe składniki nadzienia: kurczak, pieczona papryka, obiad był gotowy w 20 minut. Zobacz przepis Piątek: Sałatka COBB z wędzonym łososiem

Niedzielny kucharz
Polskie specjały. Pierogi, pierożki, uszka. Niebo w gębie 85

talentem kulinarnym, gdyż nasze rodzime pierogi przygotowywane są z udziałem różnego nadzienia zwanego farszem. Może być farsz z gotowanego mięsa, grzybów, kapusty, kaszy gryczanej, soczewicy, soi, sera, owoców, powideł, ziemniaków z serem, szpinaku, a nawet ryb. I to nie wszystkie jeszcze rodzaje farszu, bo pomysłowość kucharzy polskich nie ma ograniczeń. Pierogi mogą posiadać różną wielkość. Od dość dużych do maleńkich(...)kształt. Od stożka, trójkąta, pół krążka, aż po sakiewkę. Różne są też sposoby obróbki cieplej tego dania. Pierogi mogą być gotowane w wodzie, usmażone w głębokim olej, albo pieczone, grillowane lub parowane na parze. Wbrew opiniom przygotowanie pierogów nie należy do bardziej pracochłonnych czynności niż przygotowanie każdego innego dania obiadowego. Tym bardziej, że nigdy nie przygotowuje się pierogów

ProstePesto.pl
Kopenhaga 61

miejscu kupicie domową oranżadę imbirową. Po 17 możecie zjeść sycące risotto. Ja spróbowałam klasycznej owsianki przygotowanej na wodzie i organicznym mleku, na wierzchu sos karmelowy, świeże jabłko i pieczone migdały. Pyszne! http://groed.com Smørrebrød To nic innego jak kanapki z żytniego chleba. Też prosto i konretnie – bo tego „obkładu” to jest całkiem sporo(...)poptarzcie: Zjecie je z najprzeróżniejszymi dodatkami – od tak klasycznych jak jajko i krewetki, pasztet i szynka (tak razem, mięso 2) , ryby (śledzie, łosoś wędzony), ale też np z ziemniakami. My nasze zjedliśmy w Krystal Sandwich przy Krystalgade 5. Obiad Tu zaczęło być problematycznie. Nie chcieliśmy wydać fortuny, ale jednocześnie zjeść coś dobrego a najlepiej lokalnego. Chodząc po Kopenhadze miałam

Szybko Tanio Smacznie
Sernik – palce lizać 77

cukru, 1 pełna łyżka mąki pszennej, wanilia lub cukier waniliowy, kandyzowana skórka pomarańczowa, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Ziemniaki ugotować w „mundurkach”, ostudzić, obrać. Ser, ziemniaki i masło zemleć, wkładając do maszynki na przemian podane produkty. Podczas mielenia składniki wymieszają się. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po trochę masę serową. Dodać(...)ubić na sztywną pianę. Delikatnie ale dokładnie wymieszać pianę z masą serową. Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 -50 minut, aż sernik z wierzchu się zrumieni. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić aż sernik przestygnie. Sernik wyjąć z formy i dostawić do całkowitego ostygnięcia. Kroić

królestwo garów
Placki ziemniaczane 98

Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 2,5 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Obrać ziemniaki i cebule. Na tarce o małych oczkach zetrzeć ziemniaki, cebulę drobno posiekać. Wymieszaną masę wlać na sitko ustawione na misce, lekko odcisnąć nadmiar powstałego soku. Dodać jajka i mąkę, przyprawić dobrze pieprzem i solą. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Smażyć(...)ręczniku papierowym. Moja rada: Jeśli chcecie, aby Wasza masa ziemniaczana nie ciemniała dodajcie do niej łyżkę gęstego jogurtu lub śmietany. Moja Mama dodaje do takich placków odrobinę proszku do pieczenia, dzięki czemu lekko rosną, są takie pulchniutkie, nieco wyższe od klasycznych smażonych bez dodania proszku do pieczenia. Możecie kiedyś wypróbować

Zasmakuj Kuchni
Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie 156

zachowała umiar, który bardziej zachęca do gotowania niż odstrasza, nawet jeżeli proponuje nam zrobienie pyz z jagnięciną i kotletów z sarniny. Te ostatnie podane z sosem śliwkowym i utłuczonymi ziemniakami mają wciąż urok niedzielnego obiadu u babci, chociaż… jak często jadaliśmy sarnę u naszych babć? Książka jest podzielona na 9 rozdziałów. W Śniadaniach i pieczywie znajdziecie takie klasyki(...)malinami, ale też takie wiktuały jak rogaliki z konfiturą z owoców dzikiego bzu. W Zupach jest i chłodnik litewski, i barszcz ukraiński, i zupa ze słodkich migdałów. Królika pieczonego po czesku z kminkiem znajdziecie obok wątróbki z ćwikłą w Potrawach mięsnych . Nie zabrakło też Ryb , a pośród nich makreli pieczonej z wiśniami i łososia w piernikowej sałatce

GRUBY WAŁEK
Polędwiczka w sosie żurawinowym 124

zagęszczenia sosu Wykonanie: Polędwiczkę przyprawić solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonymi), odstawić na noc do lodówki. Następnie podsmażyć ją z każdej strony na złoty kolor. Pokroić w plastry i piec ok 15 minut w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. W tym czasie pokroić cebulę, a następnie poddusić ją na maśle, dolać ocet balsamiczny, poczekać aż chwilę odparuje(...)przykrywką. Dodać mięso z piekarnika i dusić jeszcze 10 minut. Jeśli trzeba, przyprawić do smaku solą i pieprzem, sos zagęścić siemieniem lnianym (zdrowiej niż mąką;)). Podawać z duszonymi ziemniakami i groszkiem z marchewką. Przepis na zasmażany groszek z marchewką znajdziecie tutaj: Groszek z marchewką (Ja dodałam jeszcze 1/2 słoiczka fasolki szparagowej konserwowej, odcedzonej, reszta wg przepisu). Ziemniaki udusiłam z odrobiną

Trufelkowo
Kopenhaga 146

miejscu kupicie domową oranżadę imbirową. Po 17 możecie zjeść sycące risotto. Ja spróbowałam klasycznej owsianki przygotowanej na wodzie i organicznym mleku, na wierzchu sos karmelowy, świeże jabłko i pieczone migdały. Pyszne! http://groed.com Smørrebrød To nic innego jak kanapki z żytniego chleba. Też prosto i konretnie – bo tego „obkładu” to jest całkiem sporo(...)poptarzcie: Zjecie je z najprzeróżniejszymi dodatkami – od tak klasycznych jak jajko i krewetki, pasztet i szynka (tak razem, mięso 2) , ryby (śledzie, łosoś wędzony), ale też np z ziemniakami. My nasze zjedliśmy w Krystal Sandwich przy Krystalgade 5. Obiad Tu zaczęło być problematycznie. Nie chcieliśmy wydać fortuny, ale jednocześnie zjeść coś dobrego a najlepiej lokalnego. Chodząc po Kopenhadze miałam

Szybko Tanio Smacznie
Placki ziemniaczane 163

ziemniaków 2 cebule 2 jajka 2,5 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Obrać ziemniaki i cebule. Na tarce o małych oczkach zetrzeć ziemniaki, cebulę drobno posiekać. Wymieszaną masę wlać na sitko ustawione na misce, lekko odcisnąć nadmiar powstałego soku. Dodać jajka i mąkę, przyprawić dobrze pieprzem i solą. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Smażyć(...)rada: Jeśli chcecie, aby Wasza masa ziemniaczana nie ciemniała dodajcie do niej łyżkę gęstego jogurtu lub śmietany. Moja Mama dodaje do takich placków odrobinę proszku do pieczenia, dzięki czemu lekko rosną, są takie pulchniutkie, nieco wyższe od klasycznych smażonych bez dodania proszku do pieczenia. Możecie kiedyś wypróbować

Zasmakuj Kuchni
Samosy z piekarnika 173

imbiru, chili w proszku sól Przygotowanie Mąkę, sól i kumin mieszamy ze sobą, dodajemy masło i rozcieramy palcami. Następnie wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo wodę. Ciasto owijamy folią i odstawiamy. Ziemniaki, marchew i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy przyprawy i groszek. Smażymy jeszcze chwilę, aż groszek zmięknie i odstawiamy do ostygnięcia. Blat(...)wycinamy kwadraty o boku ok 10 cm. Na kwadraty nakładamy po łyżce farszu, składamy w trójkąty i dokładnie sklejamy brzegi. Gotowe samosy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym

e-PrzepisyKulinarne
Pączki warszawskie (znakomite!) 157

miski. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie odrywać z niego 50g porcję,* uformować bułeczkę i odłożyć na oprószoną mąką ściereczkę lub papier do pieczenia. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu gdy mniej więcej podwoją objętość. W garnku rozgrzać olej do 175C (okruch chleba powinien się zezłocić(...)się zrumienią obrócić na drugą stronę. Podczas smażenia utrzymywać temperaturę oleju w przedziale 170-180C. Jeżeli będzie zbyt wysoka, do tłuszczu można wrzucić kilka plasterków surowego, obranego ziemniaka. Usmażone pączki osączyć z tłuszczu na kratce z podłożonym ręcznikiem papierowym. Gdy lekko przestygną nadziewać konfiturą różaną (lub inną). Ciepłe pączki polukrować lub tylko oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! * jeżeli upieracie się

Pełny talerz
Ziemniaki w szpinaku, podsumowanie 2015 roku 198

naczynia i przykryj, aby nie wystygły. Na tę samą patelnię przełóż szpinak, dodaj wymieszane przyprawy, dopraw solą i pieprzem, i duś, aż woda odparuje (5-10 minut). Wymieszaj ziemniaki ze szpinakiem. Posyp ziołami i podawaj. Podsumowanie 2015 roku - n ajpopularniejsze przepisy: 1. Dietetyczne czekoladowe ciasto z burakami / Low-calorie chocolate cake with beets : 2. Panierowany camembert z żurawiną / Coated camembert(...)orzechowe / Home-made peanut butter : 4. Najprostsze wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami / The easiest vegan and gluten-free cake with strawberries : 5. Wegeburgery / Veggie burgers : 6. Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą / Polish baked dumplings with spinach and feta : 7. Biszkopt z kremem czekoladowym i malinami / Sponge cake with chocolate mousse and raspberries : 8. Placuszki

Qlinarnie i Qlinarnie
Fileciki w pomarańczowym pieprzu z warzywami 198

filetu z piersi kurczaka 1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego Przyprawa do kurczaka 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 6 ziemniaków 2 marchewki 150 g sera Sól Natka pietruszki Olej do formy Ziemniaki oraz marchewkę obieramy i gotujemy ok. 10 min w osolonej wodzie. Po tym czasie kroimy na plasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.  Kurczaka kroimy na fileciki grubości(...)oraz pomarańczowym pieprzem. Mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki. Formę o średnicy 26 cm smarujemy olejem. Wysypujemy warzywa, a pomiędzy nimi wciskamy mięso. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i całość posypujemy serem. Po upieczeniu dekorujemy natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
Barszcz czerwony 138

krokiety) 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 2 większe ząbki czosnku cukier, sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie liście laurowe, kminek, ocet, magi Przygotowanie : Buraki obierz dokładnie tak samo jak ziemniaki i zetrzyj je na grubych oczkach tarki, podobnie z oczyszczoną marchewką i pietruszką. Wszystko co starte wymieszaj w większym garnku z 2 łyżkami cukru, łyżeczką soli, pokrojonymi(...)płaską łyżeczką pieprzu ziarnistego i połową łyżeczki kminku. Odstaw na godzinkę w między czasie kilka razy mieszając aż buraczki puszczą soki - zob. zdjęcia poniżej. Po godzinie postaw garnek na piec, zalej buraczki ok 3 litrami bulionu mięsno-warzywnego np. z gotowania mięsa na krokiety, dodaj 4 łyżki octu, wymieszaj i na odpowiednio małym ogniu doprowadź do zagotowania co jakiś czas

Mechanik w kuchni
Łosoś w kremowym sosie z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem 185

pieprzem cytrynowym. Na rozgrzanym oleju chwilę obsmaż -  tylko na stronie, która ma skórę. Następnie przełóż kawałki ryby do naczynia żaroodpornego lub blaszki wysmarowanej tłuszczem za pomocą pędzla i piecz pod przykryciem w temperaturze 170 stopni około 10 minut. Sos: czosnek drobno posiekaj. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Chwilę podsmaż. Jak pomidory zaczną się rozpadać(...)Posól i popieprz do smaku. Duś na wolnym ogniu do momentu zredukowania śmietanki. Na talerz wyłóż łososia, którego następnie polej sosem.  Świetnie pasuje do makaronu, ryżu lub opiekanych ziemniaków. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania